ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΛ. ΡΟΝΤΟΥ
Σύμβουλοι με περγαμηνές σε αντιλαϊκές αποστολές

Ο βίος και η πολιτεία του συνεργάτη του πρωθυπουργού αποτελούν καθρέφτη της επικίνδυνης στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική

Γ. Παπανδρέου και Αλ. Ρόντος σε παλιότερο συνέδριο του «Εκόνομιστ»

EUROKINISSI

Γ. Παπανδρέου και Αλ. Ρόντος σε παλιότερο συνέδριο του «Εκόνομιστ»
Μετά τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, ο οποίος προσπάθησε προχτές από τις ΗΠΑ να συσκοτίσει την πραγματικότητα γύρω από τη σχέση της κυβέρνησης με το γνωστό για τις υπηρεσίες του στον ιμπεριαλισμό Αλεξ Ρόντος, χτες τη σκυτάλη πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, ο Γ. Πεταλωτής αρνήθηκε οποιαδήποτε θεσμική σχέση της κυβέρνησης με τον Ρόντος, ο οποίος, όπως αποκαλύφθηκε, συμμετέχει ενεργά και υπόγεια εκ μέρους της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και σε άλλα θέματα που αφορούν στα Βαλκάνια.

Μάλιστα, από την απομαγνητοφωνημένη συζήτηση με τους δημοσιογράφους, αφαιρέθηκε ο διάλογος του Γ. Πεταλωτή με τον συντάκτη του «Ρ», ο οποίος ρώτησε, αν ο Ρόντος έχει επαφές με τον πρωθυπουργό, για να αποκριθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι «δε χρήζει απάντησης η ερώτησή σας»!

Σε κάθε περίπτωση, η αξιοποίηση στην εξωτερική πολιτική «μυστικοσυμβούλων» που έχουν δοκιμαστεί σε σύνθετες ιμπεριαλιστικές αποστολές, με βαρύ ποινικό μητρώο σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, προμηνύει δυσμενείς εξελίξεις για το λαό στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Πολύ περισσότερο, που η γειτονιά μας έχει δοκιμάσει από πρώτο χέρι τη συμβολή τέτοιων και άλλων στρατευμένων στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, που είχαν σαν συνέπεια χιλιάδες νεκρούς και ξεριζωμένους, κράτη προτεκτοράτα και νέες εστίες έντασης.

Υπόγεια νήματα και κονδύλια

Ενα σύντομο βιογραφικό του Αλεξ Ρόντου φανερώνει τον επικίνδυνο ρόλο του και αποκαλύπτει τη στρατηγική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική της.

Ο Αλεξ Ρόντος γεννήθηκε στην Τανζανία. Είναι γιος Ελληνα ομογενή και σπούδασε Ιστορία στην Οξφόρδη. Αμέσως μετά τις σπουδές του, ασχολήθηκε με τις «μη κυβερνητικές οργανώσεις». Υπήρξε στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιάκωβου, ο οποίος τον έχρισε επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Orthodox Christian Core».

Το 1998 ήλθε στην Αθήνα συνοδεύοντας τον τότε πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Αντριου Αθενς και γνωρίστηκε με τον Γ. Παπανδρέου. Ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Το 1999, όταν ο Γ. Παπανδρέου έγινε υπουργός Εξωτερικών, ο Αλεξ Ρόντος πήρε θέση συμβούλου στο υπουργείο.

Από το 1999 μέχρι και το 2004, ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου. Ο Αλεξ Ρόντος την περίοδο εκείνη διαχειριζόταν τα κονδύλια που διέθετε το ΥΠΕΞ σε «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», με το γνωστό τους ρόλο.

Μέρος των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ που χειρίστηκε ο Αλεξ Ρόντος αφορούσαν στην «άσκηση πολιτικής» στα Βαλκάνια, με έμφαση την Γιουγκοσλαβία. Είναι γνωστός τόσο ο ρόλος του ίδιου όσο και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Αλ. Ρόντος εκείνη την περίοδο αυτοσυστηνόταν ως ο «αρχιτέκτονας» της στροφής της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από τον Μιλόσεβιτς στη σερβική αντιπολίτευση. Χρηματοδότησε πλήθος Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δρούσαν στη Σερβία εναντίον της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς, ενώ είχε πολύ στενές σχέσεις με τη σερβική αντιπολίτευση, αλλά και τη σερβική εκκλησία.

Το 2000, ως σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου διοργάνωσε στο Καβούρι συνάντηση, στην οποία προσκάλεσε τον «διεκδικητή» του θρόνου της Σερβίας Καραγεώργεβιτς, τον μετέπειτα Πρόεδρο της Σερβίας Κοστούνιτσα, αλλά και εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου. Μετά την ανατροπή του Μιλόσεβιτς και την ανάληψη της προεδρίας της Γιουγκοσλαβίας από τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο Αλεξ Ρόντος επισκεπτόταν συχνά το Βελιγράδι και είχε επαφές με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.

Δοκιμασμένοι στο χτύπημα του λαού

Ο Αλεξ Ρόντος όλη αυτήν την περίοδο είχε επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ είχε επισκεφτεί το Στέιτ Ντιπάρτεμντ μαζί με τον Γ. Παπανδρέου. Οταν ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Αλεξ Ρόντος προτάθηκε για τις βουλευτικές εκλογές χωρίς τελικά όμως να είναι υποψήφιος.

Το 2004 χρίστηκε σύμβουλος του προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, αναλαμβάνοντας τις επαφές για τις ενεργειακές οδούς της περιοχής του Καυκάσου. Με άρθρο του μάλιστα στις 8 Μάη του 2004 καλούσε τη Δύση να κινητοποιηθεί για την προστασία της Γεωργίας, κάνοντας λόγο για πιθανή επέμβαση της Ρωσίας στην περιοχή. Την ίδια περίοδο, διατηρούσε γραφεία στην Αθήνα για τις ενεργειακές του «δουλειές».

Μετά τις εκλογές του περασμένου Νοέμβρη, ο Ρόντος επανήλθε στις υποθέσεις του υπουργείου Εξωτερικών, έχοντας αναλάβει να τρέξει διάφορες υποθέσεις οικονομικού και πολιτικού χαρακτήρα σε διάφορες βαλκανικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αλβανία και η ΠΓΔΜ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπηρεσιακός μηχανισμός του υπουργείου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Αλεξ Ρόντος από πρεσβευτές άλλων χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει σχετική αλληλογραφία στην οποία Ελληνας πρεσβευτής σε Βαλκανική χώρα ζητούσε οδηγίες και πληροφορίες από την πολιτική ηγεσία σχετικά με τις επαφές του Αλεξ Ρόντος με κυβερνητικούς παράγοντες της εν λόγω χώρας.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν προχτές, ο Αλεξ Ρόντος έπαιξε και συνεχίζει να παίζει ρόλο και στην υπόθεση με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Εχει επαφές με τον Ν. Γκρουέφσκι, αλλά και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Παρίσταται σχεδόν κάθε χρόνο στα «Συνέδρια της Σύμης», που διοργανώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Αύγουστο επισκέφτηκε για μερικές ώρες κατά την περίοδο των διακοπών του τον Γ. Παπανδρέου στην Πάρο. Την επόμενη μέρα, ανακοινώθηκε επίσημα η επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Αθήνα, η οποία σηματοδότησε την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ουάσιγκτον.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απαισιοδοξία για λύση εντός της χρονιάς

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την απαισιοδοξία του για την επίτευξη λύσης μέχρι το τέλος του χρόνου εξέφρασε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε συνάντησή του με τους πρέσβεις των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Οπως σημείωσε, ο λόγος είναι η στάση της Τουρκίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

Ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε την άρνηση της Τουρκίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη να δεχτούν τη δέσμη προτάσεων που κατέθεσε πρόσφατα, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις της Αγκυρας περί επιθυμίας λύσης μέχρι το τέλος του χρόνου, ως επικοινωνιακά παιχνίδια. Χτες το απόγευμα αναμενόταν συνάντηση του Δ. Χριστόφια με το γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου «σύστησε» στους Ελληνοκύπριους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και «να πουν "ναι" αυτή τη φορά στην ειρήνη για να προχωρήσει το Κυπριακό». Παραβλέποντας το ζήτημα της εισβολής και της κατοχής ο Α. Νταβούτογλου ανέφερε ότι «έχουμε ισχυρές κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία και με καλές προθέσεις μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Αν λύσουμε το Κυπριακό θα δημιουργηθεί ένας οικονομικός ορίζοντας, μία οικονομική ζώνη στην ανατολική Μεσόγειο».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Προωθούνται επαφές σε «υψηλό επίπεδο»

Χωρίς να εμφανιστεί στο προσκήνιο κάποια νέα πρόταση πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας οι συνηθισμένες τέτοια εποχή ξεχωριστές επαφές, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς με τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γ. Ιβανόφ.

«Δεν υποβάλλω νέες προτάσεις (...) Ας επιτρέψουμε να συνεχισθεί η διαδικασία και να δούμε πώς θα εξελιχθεί», δήλωσε ο Νίμιτς, ο οποίος διαπίστωσε αυξημένο επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών και κάλεσε το ζήτημα της ονομασίας να επιλυθεί μέσω διαλόγου σε υψηλό επίπεδο, μεταξύ των ηγεσιών των δύο χωρών.

Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις, πρέσβης Ζ. Γιόλεφσκι, ο οποίος συνόδευε τον Ιβάνοφ στη συνάντηση με τον Νίμιτς, δήλωσε από την πλευρά του ότι «ο πρόεδρος Ιβάνοφ υπογράμμισε την αποφασιστικότητα και τη βούληση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, το συντομότερο δυνατό, η οποία θα προστατεύει την αξιοπρέπεια των πολιτών της Μακεδονίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ