ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ελπιδοφόρο μήνυμα ανάτασης

Χαιρετιστήρια ανακοίνωση της ΚΝΕ για τη μαζικότατη συμμετοχή της νεολαίας στο 36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Σε μια καλαίσθητη προκήρυξη με εικόνες που αποπνέουν τη μαζικότητα και τη δύναμη του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», η ΚΝΕ τύπωσε τη χαιρετιστήρια ανακοίνωσή της για το Φεστιβάλ και εξορμά μ' αυτή στους νέους και τις νέες της δουλειάς, των σπουδών και του σχολείου, καλώντας τους να βγάλουν συμπεράσματα και από την προσπάθεια αποσιώπησης του σημαντικότατου αυτού γεγονότος που ήταν το Φεστιβάλ από τα κυρίαρχα ΜΜΕ.

Η ανακοίνωση της ΚΝΕ έχει ως εξής:

«Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας χαιρετίζει τους χιλιάδες νέους που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή".

Χαιρετίζουμε τη νεολαία των δυτικών συνοικιών της Αθήνας που στην πλειοψηφία της αγκάλιασε με τη συμμετοχή της το Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Η μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ είναι μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης.

Η πρωτοφανής συμμετοχή του λαού και της νεολαίας είναι μήνυμα αισιοδοξίας και προοπτικής.

Ο χώρος του πάρκου "Αντώνης Τρίτσης" γέμισε ασφυκτικά, αποδείχτηκε "μικρός" για να χωρέσει τις χιλιάδες και χιλιάδες των επισκεπτών.

Νέα, νέε,

Σε καλούμε να βγάλεις συμπεράσματα από την προκλητική αποσιώπηση που επέβαλαν τα μέσα ενημέρωσης των πλουτοκρατών στο Φεστιβάλ. Οι δήθεν "έγκριτοι", χρυσοπληρωμένοι δημοσιογράφοι τους κατάφεραν να "εξαφανίσουν" ένα μεγάλης εμβέλειας σημαντικό πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός, ενώ κατά τα άλλα "ενημέρωναν" εκείνες τις μέρες από τα τηλεοπτικά δελτία για τη βιογραφία της Κάρλα Μπρούνι και την "ανυπόφορη" ζωή - ως "πρώτης κυρίας" των ΗΠΑ - της Μ. Ομπάμα.


Προσπαθούν να αποκοιμίσουν τη νεολαία.

Για τα αστικά ΜΜΕ δεν είναι είδηση οι χιλιάδες λαού και νεολαίας που συγκεντρώθηκαν στο Φεστιβάλ.

Δε σέβονται το λαό στην ενημέρωση, δε σέβονται εσένα που συμμετείχες στο Φεστιβάλ. Τέτοια είναι η "αντικειμενικότητα", ο "πλουραλισμός" και προπαντός η "δημοκρατία" των αστών και των δημοσιολόγων τους. Πες εσύ στο λαό αυτό που του κρύβουν, διάδωσε εσύ στους φίλους, τους συγγενείς, τους συμμαθητές, τους συναδέλφους σου στη δουλειά αυτό που είδες.

Είδες τι όμορφα πράγματα μπορούν να φτιάξουν νέοι και νέες, χωρίς χορηγούς και σπόνσορες, με μεράκι και εθελοντική δουλειά, που απευθύνονται με το κουπόνι στο λαό και τη νεολαία για να στηρίξει το Φεστιβάλ και να δημιουργήσουν όλες αυτές τις πολύμορφες εκδηλώσεις, συζητήσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό, αθλητικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικά εργαστήρια, παιδικές δραστηριότητες.

Η μεγάλη και ενθουσιώδης συμμετοχή του λαού και των νέων ανθρώπων στις φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ αποτελεί μία ακόμα ένδειξη ανόδου του κύρους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Δείχνει ότι μέσα στη γενικευμένη λαϊκή αγανάκτηση ισχυροποιείται ένα ρεύμα βαθύτερου προβληματισμού και προσέγγισης των θέσεων και της πρότασης διεξόδου που προβάλλει το ΚΚΕ.

Η μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ δείχνει ότι η νεολαία μπορεί να ξεφύγει από τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια και το μαύρο μέλλον που της ετοιμάζουν. Μας δίνει νέα ορμή και ώθηση το γεγονός ότι αυτές τις μέρες το σύνθημα του Φεστιβάλ μας ακούγεται από περισσότερα χείλη.

"Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση - Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής"».



ΛΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία

Εδώ δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, δεν υπάρχουν πρώτοι και τελευταίοι. Η εμπορευματοποίηση, ο ανταγωνισμός και το «βρώμικο» παιχνίδι δεν έχουν θέση στον αθλητισμό και στις συνειδήσεις που εμείς θέλουμε. Ο λόγος για το λαϊκό αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων, που διοργάνωσε η ΚΝΕ το Σάββατο το πρωί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Η συμμετοχή μαζική, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Πάνω από 100 άτομα, απ' όλο το λεκανοπέδιο Αττικής, ηλικίας από 10 έως 77 ετών(!) με καρφιτσωμένο το νούμερο συμμετοχής αγωνίζονται και μεταφέρουν το μήνυμα της Οργάνωσης σε δρόμους και γειτονιές: «Ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις. Οχι σε όλα τα ναρκωτικά». Στον αγώνα δρόμου πήραν μέρος και δεκάδες άνθρωποι που δεν είχαν δηλώσει συμμετοχή από πριν, αλλά σε αυτή τη διοργάνωση είπαμε: «όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, δε γίνονται διακρίσεις. Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα όλων». Μήνυμα παλικαριάς, διεκδίκησης και ξάστερης σκέψης έστειλαν, μεταξύ άλλων, παιδιά από το «στεγνό» θεραπευτικό πρόγραμμα «ΔΙΑΒΑΣΗ», άτομα με ειδικές ανάγκες, μέλη γυμναστικών συλλόγων, μικρά παιδιά, πεισματάρηδες παππούδες.

Ξεκίνησαν από την κεντρική πλατεία Ιλίου, έτρεξαν στην πλατεία Αγίων Αναργύρων, τους γύρω κεντρικούς δρόμους και κατέληξαν στο χώρο του Φεστιβάλ. Οι Κνίτες είχαν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, από το μαρκάρισμα της διαδρομής, μέχρι και την παρουσία γιατρού. 20 περίπου λεπτά μετά την εκκίνηση, έφτασαν οι πρώτοι δρομείς στο χώρο του Φεστιβάλ. Εκεί, ένα μετάλλιο περίμενε όλους τους συμμετέχοντες.


Το ραντεβού ανανεώνεται - σίγουρα σύντομα - καθώς η μεγάλη αποδοχή τέτοιων πρωτοβουλιών μαρτυρά τη δίψα για συμμετοχή, για αθλητισμό και όχι κερκίδα, για μαθήματα υγιούς κοινωνικοποίησης. Η ΚΝΕ αφουγκραζόμενη τα παραπάνω, δεσμεύεται ότι ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός μπαίνει πλέον επιτακτικά στην ημερήσια διάταξη διεκδίκησης.



Τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο

Με αγαπημένα τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο, ο Τάσος Καρακατσάνης στο πιάνο, ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης με την κιθάρα του, η Σύλβια Καπερνάρου (τραγούδι) και η Σάνα Σαρρή (αφήγηση) μας ταξίδεψαν την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, σε ξένα και ελληνικά κινηματογραφικά και θεατρικά τραγούδια, που έκαναν «σόλο» καριέρα και διεκδίκησαν ή πήραν Οσκαρ. Στη δεύτερη θεατρική σκηνή, ακούστηκαν μουσικές από την όπερα «Μαχαγκόνι» του Κουρτ Βάιλ μέχρι τον Ν. Ρώτα και τον Θεοδωράκη, με τους οποίους έκλεισε το πρόγραμμα. Ενδιάμεσοι σταθμοί, έργα των: Λ. Μπερνστάιν, Τζ. Νιούτον, Μορικόνε, Χατζιδάκι κ.ά. Καθώς και το πολύ γνωστό τραγούδι «Γερανοί» του Ιαρ Φρέινκελ.


Αντίσταση της λαϊκής δημιουργίας

Με το σφυγμό ανθρώπων που άξια υπηρετούν την παράδοση συναντήθηκε το Φεστιβάλ, προσφέροντας βήμα σε μια μουσική, που, αν και αγνοημένη από την επίσημη πολιτεία, παραμένει ζωντανή και προσφέρει συγκινήσεις. Αιγαιοπελαγίτικο «χρώμα» είχε αρχικά το πρόγραμμα του Σαββάτου στη Λαϊκή Σκηνή. Η αυλαία άνοιξε με το μουσικό συγκρότημα «Μusicaroi» από την Ικαρία. Από την πρώτη στιγμή, άναψε ο χορός και μεγάλοι και μικροί, άνθρωποι κάθε ηλικίας ενώθηκαν σ' ένα μεγάλο κύκλο γλεντιού... Στη συνέχεια, ακολούθησαν τρεις σπουδαίοι τσαμπουνιέρηδες, κομίζοντας τους αγέρες του Αιγαίου μέσα από τον αρχέγονο ήχο της τσαμπούνας: Ο Φραγκίσκος Τζιωτάκης από την Κύθνο, ο Κώστας Παπαχριστοδούλου από τη Σάμο και ο Μανώλης Χούλης από την Κάλυμνο.

Και η παράδοση έδωσε σκυτάλη στη λαϊκή δημιουργία...

Τον αποκάλεσαν - όχι τυχαία - «αντάρτη» του λαϊκού τραγουδιού: Ο Βαγγέλης Κορακάκης κάνει ...σταθερή λαϊκή αντίσταση, με εκλεκτή μουσική παρέα και αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα σπουδαία κεφάλαια της λαϊκής μας μουσικής. Στη Λαϊκή Σκηνή, το Σαββατόβραδο, με τα τραπέζια γεμάτα, και τον κόσμο να τραγουδά και να γλεντά, απολαύσαμε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, μέχρι το ξημέρωμα, με κεντρικό άξονα τις δημιουργίες του Βαγγέλη Κορακάκη («Πρώτο Φθινόπωρο», «Λαύριο», «Μάνα που ζω», «Ερχονται βράδια», «Σκέψη της τρελής», «Το ποτηράκι της καρδιάς» κ.ά.) αλλά και κορυφαίες στιγμές της ελληνικής δισκογραφίας. Σε μια εποχή που το λαϊκό τραγούδι είναι... «κόκκινο πανί για τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις», ο Βαγγέλης Κορακάκης, όχι μόνο επιμένει λαϊκά, αλλά και δείχνει ότι μπορείς να δημιουργείς και να γράφεις ιστορία κόντρα στο ρεύμα.


Ο Β. Κορακάκης
Ο Β. Κορακάκης

«Ταγκό» για ... όσους δε συμβιβάζονται

Το συγκρότημα του Χ. Χατζησπύρου
Το συγκρότημα του Χ. Χατζησπύρου
Το απόγευμα του Σαββάτου, στη θεατρική σκηνή ΙΙ, ο κόσμος απόλαυσε παραδοσιακούς χορούς από το συγκρότημα της Βαγγελιώς Λύτρα.

Αργότερα, η σκηνή φιλοξένησε το συγκρότημα του Χ. Χατζησπύρου, ο οποίος έστησε μια μουσική παράσταση, όπου η μουσική και τα τραγούδια «συνομιλούσαν» με τα αποσπάσματα στο βίντεο και το θεατρικό δρώμενο. Ολα αυτά κάτω από το γενικό τίτλο «Το ταγκό της κρίσης»! Ουσιαστικά, πρόκειται για μία από τις ελάχιστες - αν όχι μοναδική - καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων μάλιστα, από τότε που ξέσπασε και στην Ελλάδα η καπιταλιστική κρίση. Ο ρόλος της αστικής πολιτικής, ο πραγματικός τους φόβος που είναι η αντεπίθεση του λαού και πολλά άλλα ακόμη, «δέθηκαν» σε μια άψογη μουσικοθεατρική σεναριακή δομή. Αν μη τι άλλο, το συγκρότημα «δείχνει» το δρόμο και στους άλλους καλλιτέχνες...

Στο κλείσιμο του προγράμματος της δεύτερης θεατρικής σκηνής, ο Βασίλης Λέκκας, ερμήνευσε συνδυάζοντας την παιδεία του στη μουσική, την πείρα του από το λαϊκό πάλκο αλλά και την μαθητεία του ως ερμηνευτής των έργων του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη. Στο αφιέρωμα «Μελοποιημένη ποίηση», το Σάββατο, στη Θεατρική Σκηνή ΙΙ, ο Βασίλης Λέκκας μάς ταξίδεψε από την «εποχή της Μελισσάνθης», μέχρι τη «Ρωμαϊκή αγορά» και από το «Ασίκικο Πουλάκη» μέχρι τη «Ρωμιοσύνη». Εγγονόπουλος, Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος, Γκανάς... Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος... Τραγούδια για όλους εκείνους που προχωρούν, αγωνίζονται και μάχονται για την αλήθεια, τα ιδανικά και τα όνειρά τους, που δε συμβιβάζονται!


Ο Β. Λέκκας
Ο Β. Λέκκας

«Παιδαγωγικό»... ρουά ματ

Ο «βασιλιάς», η «βασίλισσα» και οι πύργοι είχαν στηθεί από νωρίς στις σκακιέρες στο χώρο του Αθλητισμού. Νέοι, νεότεροι αλλά και μεγαλύτεροι, ήταν έτοιμοι να ξεδιπλώσουν την πείρα τους στο σκάκι, στη «γιορτή» του σιμουλτανέ απέναντι στον Ομοσπονδιακό Μετρ (ΟΜ) Νίκο Μπαλάσκα την πρώτη μέρα και στους αγώνες μπλιτς τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ. Στόχος δεν ήταν το ρουά ματ αλλά η χαρά της συμμετοχής σε έναν ξεχωριστό «αγώνα». «Το σκάκι έχει εκπαιδευτική αξία ειδικά στις μικρές ηλικίες, κυρίως από 8 έως 15 ετών», μας είπε ο ΟΜ, λίγο πριν κάνει την πρώτη του... κίνηση στη σκακιέρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ