ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
24ωρη απεργία την Πέμπτη για την υπεράσπιση της υγείας του λαού

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν την Πέμπτη 24/9 η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και Σωματεία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, κλιμακώνοντας την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας του λαού, για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στην Αθήνα προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, στις 12 το μεσημέρι.

Εκτός από την ΟΕΝΓΕ, στην απεργία και στη συγκέντρωση καλούν με αποφάσεις τους τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», «Ευαγγελισμός», ΚΑΤ και «Αττικόν».

Στην Πάτρα, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην 6η ΥΠΕ.

Στην Τρίπολη, η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Αρκαδίας καλεί σε συγκέντρωση στη 1 μ.μ., έξω από τα ΤΕΠ του Παναρκαδικού και εξόρμηση στα τμήματα του νοσοκομείου!

Δυναμώνουμε τον αγώνα απέναντι στην αντιλαϊκή - ανθυγιεινή πολιτική

Στο κάλεσμά της για την απεργία, η ΟΕΝΓΕ σημειώνει τα εξής:

«Με "φιέστες", επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και ψέματα δεν θωρακίζεται το δημόσιο σύστημα Υγείας. Με ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης, με μετακινήσεις προσωπικού και υποδομών από το ένα τμήμα στο άλλο, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τα Κέντρα Υγείας στα νοσοκομεία, με "εντέλλεσθε" για 10 και 15 εφημερίες το μήνα, δεν αντιμετωπίζονται οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα.

Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας του λαού!

Είμαστε μόλις στην αρχή του δεύτερου κύματος και το, έτσι κι αλλιώς, τραγικά υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας "ζορίζεται", όπως η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται. Το αφήγημα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.

"Ο διπλασιασμός των κρεβατιών ΜΕΘ", για τον οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση, αποδεικνύεται "φύκια για μεταξωτές κορδέλες". Απόδειξη: Αντί για αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ έχουμε μείωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας: 1.017 στο πρώτο κύμα της επιδημίας, 931 στις 18/9, πολλές από αυτές στα χαρτιά. Το 67% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες και τα δύσκολα είναι μπροστά.

Αυτό είναι το περίφημο σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση. Αυξομείωση των διαθέσιμων απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ για Covid-19, ξαναμοίρασμα της τράπουλας σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων ασθενειών. Η δέσμευση και όχι η ανάπτυξη νέων κρεβατιών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχει σαν αποτέλεσμα οι κλινικές που απομένουν να νοσηλεύουν διπλάσιο και τριπλάσιο αριθμό ασθενών από τον προβλεπόμενο. Οn - Off στην τακτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων για τα υπόλοιπα νοσήματα, μετατροπή του συστήματος Υγείας σε σύστημα μιας νόσου, με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία των ασθενών. Μέτρα - ακορντεόν που δεν αντιμετωπίζουν τις ανάγκες που συνεχώς αυξάνονται.

Η αυξητική τάση και ο διπλασιασμός των κρουσμάτων, η υπέρβαση των 300 κρουσμάτων τη μέρα είναι απόδειξη της χρεοκοπημένης πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι το αποτέλεσμα της άρνησης της κυβέρνησης να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και των εργαζομένων, μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, γιατί κοστίζουν στο κεφάλαιο και το κράτος του. Είναι αποτέλεσμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων λάστιχο, με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Στον Τουρισμό, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις συγκοινωνίες, στις δομές προσφύγων και μεταναστών, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στους χώρους δουλειάς.

Είναι αποτέλεσμα της υποταγής της επιστήμης στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας, που σχεδιάζεται με γνώμονα το κέρδος και όχι την ικανοποίηση των αναγκών του λαού.

Οι μαχόμενοι γιατροί που είμαστε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εμείς που δίνουμε καθημερινό αγώνα για τη ζωή των ασθενών μας, δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στο συνεχιζόμενο έγκλημα της κυβέρνησης σε βάρος της υγείας του λαού μας.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας απέναντι στην αντιλαϊκή, ανθυγιεινή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Την πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία από τη μία σαν κόστος που πρέπει να συμπιεστεί, σπατάλη που πρέπει να εξορθολογιστεί και, από την άλλη, σαν ευκαιρία για κερδοφόρες μπίζνες».

Τα αιτήματα

Η ΟΕΝΓΕ και τα σωματεία των υγειονομικών απαιτούν:

  • Οχι στην υπερεφημέρευση. «Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας εξαιτίας της εντατικοποίησης και της εξουθένωσης». Αμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων).
  • Οχι στα «μπαλώματα» και στις μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού. Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα ΚΥ. Ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
  • Σχεδιασμός για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα μας. Για κάθε 1 κρεβάτι ΜΕΘ που ανοίγει, πρέπει να προσλαμβάνονται τουλάχιστον 4 νοσηλευτές και 1 γιατρός.
  • Καμία απόλυση επικουρικού, καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στις κλειστές δομές (σωφρονιστικά ιδρύματα, ψυχιατρικές δομές, δομές προσφύγων και μεταναστών κ.λπ.).
  • Αμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξή τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες.
453 νέα κρούσματα - 79 οι διασωληνωμένοι

362 επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 3ήμερο στην Αττική

Τη μεγάλο άνοδο στην εξάπλωση του κορονοϊού καταγράφουν τα στοιχεία του τελευταίου 3ημέρου, ειδικά στην Αττική και σε δομές προσφύγων και μεταναστών.

Συγκεκριμένα, μέσα σε τρεις μέρες ανακοινώθηκαν 863 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 79.

Μόνο χτες Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 453 νέα κρούσματα (συνολικός αριθμός 15.595, ημερήσια μεταβολή +3%). Από αυτά τα 174 εντοπίζονται στην Αττική και τα 184 στο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ της Λέσβου. Νωρίτερα χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ανακοινώσει ότι από τους μέχρι τώρα ελέγχους τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα στο ΚΥΤ της Λέσβου είναι 243.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της χτεσινής ανακοίνωσης, 6 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τους καταγεγραμμένους θανάτους να είναι συνολικά 344.

79 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι, εκ των οποίων μάλιστα το 34,2% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 40 - 64 ετών.

Τα 27 κρούσματα είναι εισαγόμενα (25 στις πύλες εισόδου της χώρας, 2 πήγαν αυτοβούλως για έλεγχο). Εκτός από τα κρούσματα σε Αττική και Λέσβο, 18 εντοπίζονται στα Τρίκαλα, 7 στη Λάρισα, 5 σε Θεσσαλονίκη και Αρκαδία, 19 βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Την Κυριακή, τα νέα κρούσματα ήταν 170 και πέθαναν 7 ακόμη άνθρωποι. Τα 15 κρούσματα ήταν εισαγόμενα, τα 89 εντοπίστηκαν στην Αττική, 22 στη Σάμο (21 συνδέονται με συρροή στο ΚΥΤ Σάμου) και 19 κρούσματα βρίσκονταν υπό διερεύνηση.

Το Σάββατο, τα νέα κρούσματα ήταν 240 και οι νεκροί 4. Τα 34 από τα κρούσματα ήταν εισαγόμενα, τα 99 εντοπίστηκαν στην Αττική, 22 στη Λέσβο (21 συνδεόμενα με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Μόριας) και 17 κρούσματα βρίσκονταν υπό διερεύνηση.

Τα υπόλοιπα κρούσματα και τις τρεις μέρες καταγράφονται σχεδόν σε όλη τη χώρα: Αχαΐα, Αργολίδα, Αρκαδία, Ζάκυνθος, Ηλεία, Σέρρες, Σποράδες, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Εβρος, Ευρυτανία, Θήρα, Καβάλα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέρκυρα, Κοζάνη, Λάρισα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Ρέθυμνο, Χανιά, Χίος, Αγιο Ορος, Γιάννενα, Κάλυμνος, Κόρινθος, Πέλλα, Πιερία, Πρέβεζα, Τρίκαλα κ.α.

«Στο κόκκινο» η Αττική... και η κυβερνητική προκλητικότητα

Στο μεταξύ, σε χτεσινές δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, ανέφερε ότι «η Περιφέρεια Αττικής - και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας - βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το "κόκκινο"», χωρίς να αποκλείει τοπικά lockdown.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης» - χαρακτηριστικά, χτες, κάλεσε τους πολίτες «να προσέχουν διπλά, όχι μόνο στις κοινωνικές τους επαφές, αλλά και μέσα στο σπίτι, γιατί διαπιστώνουμε ότι πολλά κρούσματα είναι ενδοοικογενειακά»... - την ίδια ώρα που η κυβέρνηση έχει κάνει «λάστιχο» τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα κέρδη του κεφαλαίου και δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού στα σχολεία, στις αστικές συγκοινωνίες, στους χώρους δουλειάς, κ.α.

Στο ίδιο φόντο, ενώ εδώ και 7 μήνες η κυβέρνηση αφήνει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας, με «μπαλώματα», μετακινήσεις και συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, ο Στ. Πέτσας ανέφερε ότι η κυβέρνηση... «δίνει μάχη με το χρόνο» για να φτάσει τις 1.200 κλίνες ΜΕΘ (συνυπολογίζοντας σε αυτές τις χρυσοπληρωμένες κλίνες στον ιδιωτικό τομέα), δηλαδή στον ευρωενωσιακό μέσο όρο κλινών ΜΕΘ η ανεπάρκεια του οποίου αποδείχθηκε με τραγικό τρόπο στην πρώτη φάση της πανδημίας και οι οποίες δεν προσεγγίζουν ούτε καν τις μισές από τις 3.500 κλίνες που έχει ανάγκη η χώρα.

Κλήση εργαζόμενου σε απολογία επειδή δεν συναινεί στην αθλιότητα!

Την ώρα που οι δημόσιες μονάδες Υγείας στενάζουν από τις τεράστιες ελλείψεις, ασθενείς στοιβάζονται σε κλινικές, άνθρωποι σε ανάγκη περιμένουν για ένα κρεβάτι ΜΕΘ και χιλιάδες άλλοι μένουν ξεκρέμαστοι επειδή ακυρώνονται ιατρικά ραντεβού και χειρουργεία στο αθωράκιστο δημόσιο σύστημα Υγείας της «μιας νόσου», οι διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις καλούν σε απολογία εργαζόμενους που βγάζουν κραυγή αγωνίας και αρνούνται να σωπάσουν για όλα τα παραπάνω.

Ετσι, η διοίκηση του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» καλεί σε απολογία ειδικευόμενη γιατρό, επειδή, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής διοικητής, «παρουσία ασθενούς και λοιπού προσωπικού (...) άρχισε να αναφέρεται σε ελλείψεις προσωπικού λόγω μη νέων προσλήψεων και μεταφοράς του υφιστάμενου στην κλινική Covid. Παρόλο που της είπα ότι αυτά είναι θέματα τα οποία τα χειρίζεται η διοίκηση και οι διευθυντές των κλινικών, συνέχισε με τον ίδιο τρόπο επικαλούμενη ότι είναι στο σωματείο»...

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση και οι διοικήσεις της επιχειρούν να επιβάλουν «σιωπητήριο» για την αθλιότητα που έχει διαμορφώσει στις δημόσιες μονάδες Υγείας η διαχρονική πολιτική της εμπορευματοποίησης, της υποστελέχωσης, των πετσοκομμένων προϋπολογισμών, των ράντζων, των απολύσεων και της απληρωσιάς.

Οπως δεν είναι και η πρώτη φορά που οι αγωνιστές υγειονομικοί και τα σωματεία τους διαμηνύουν ότι δεν θα συμφιλιωθούν με αυτό το χάλι κι ούτε θα πάρουν έγκριση για να μιλήσουν, να διαδηλώσουν, να αγωνιστούν για τη ζωή και την υγεία του λαού.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org