ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Η κάλπη έφυγε, η υλοποίηση του μνημονίου έρχεται

Ως «καθαρή λαϊκή εντολή» για τις «βαθιές τομές» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο αξιοποιεί το εκλογικό αποτέλεσμα ο Αλ. Τσίπρας

Από τη χτεσινή ορκωμοσία του Αλ. Τσίπρα

Eurokinissi

Από τη χτεσινή ορκωμοσία του Αλ. Τσίπρα
Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένονται η ανακοίνωση της σύνθεσης και η ορκωμοσία της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τις ηγεσίες των δύο κομμάτων να δίνουν ήδη σήμα στην κατεύθυνση υλοποίησης των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο και μάλιστα με την επίκληση της κάλπης που τάχα τα νομιμοποίησε. Στο πλαίσιο αυτό, στις πρώτες δηλώσεις τους «ξεχάστηκαν» τα «παράλληλα προγράμματα» και η «συνεχής διαπραγμάτευση», ενώ τα «ανοιχτά ζητήματα του μνημονίου» περιορίστηκαν στο εξής ένα: Το χρέος, καθώς είναι απαίτηση της εγχώριας αστικής τάξης η διευθέτησή του ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας.

Ο Αλ. Τσίπρας ορκίστηκε χτες το βράδυ πρωθυπουργός, ενώ νωρίτερα χτες το απόγευμα, κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, είχε πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρεμβαίνοντας σε συνεδρίαση του πολιτικού οργάνου εκλογικής ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ, ερμήνευσε το εκλογικό αποτέλεσμα ως «καθαρή λαϊκή εντολή, για να προχωρήσουμε ενωμένοι σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση». Προανήγγειλε διόρθωση αστοχιών και αδυναμιών στη λειτουργία του νέου κυβερνητικού σχήματος και έθεσε ως άμεσο στόχο της κυβέρνησης την «πλήρη αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και στη λειτουργία των τραπεζών» και «τη διεύρυνση του εδάφους που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση, με πρώτη κρίσιμη μάχη αυτή της απομείωσης του χρέους».

Η αποστροφή του περί «μάχης με το σύστημα της διαπλοκής, για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στην ελληνική κοινωνία», παραπέμπει στο «φάτε μάτια ψάρια...» και σκιαγραφεί την πρόθεση της κυβέρνησης με φτηνούς αντιπερισπασμούς να αποσπάσει την προσοχή του λαού απ' τα νέα σκληρά μέτρα που θα αρχίσει τάχιστα να υλοποιεί.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματός του, έπειτα κι από τη διάσπαση με την αποχώρηση της «Αριστερής Πλατφόρμας» (νυν Λαϊκή Ενότητα), όπως και της οργάνωσης νεολαίας, η οποία σχεδόν διαλύθηκε. Οπως είπε, «είναι αναγκαία μια διαφορετική λειτουργία του κόμματος, με συλλογική λειτουργία των οργάνων, χωρίς μηχανισμούς και ομαδοποιήσεις, ως ένας σύγχρονος, πλουραλιστικός φορέας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Διεργασίες για να «αυγατίζει» η στήριξη στην αντιλαϊκή πολιτική

Ηδη, πάντως, στο εσωτερικό του κόμματος έχει ανοίξει η συζήτηση για το ρόλο που θα παίξει η ομάδα «53+» του Ευ. Τσακαλώτου, με δεδομένες τις διαφοροποιήσεις στελεχών της απέναντι σε επιλογές της ηγεσίας του κόμματος. Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για «ρωγμές» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, μικρές μεν αλλά υπαρκτές. Καθησυχαστικός πάντως εμφανίστηκε ο Αλ. Τσίπρας το βράδυ της Κυριακής, όταν συνομιλώντας με δημοσιογράφους υποστήριξε ότι οι 155 «μπορεί να αυγατίσουν» και προέβλεψε αναδιατάξεις σε άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις.

Να σημειώσουμε ότι και ο Π. Σκουρλέτης συνέστησε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, «να πιάσει το σφυγμό της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας», ώστε να καταστεί συνομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σχετικές αναφορές, τόσο προς την Φ. Γεννηματά, όσο και για τις συνολικότερες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό έκανε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στην ίδια σελίδα).

Την ίδια ώρα, μπροστά στα όσα έρχονται, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν να κρατήσουν το λαό στη γωνία, μεταξύ άλλων και προσπαθώντας να τον εκφοβίσουν. Είναι χαρακτηριστική η χτεσινή παρέμβαση του ευρωβουλευτή Κ. Χρυσόγονου, ο οποίος μιλώντας στο ρ/σ «Αθήνα 9,84» δήλωσε: «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι, ασχέτως αν θα θέλαμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη προσφορά εκ μέρους των δανειστών, αυτή η προσφορά, η κακή, που είχαμε νομίζω ότι είναι και η τελευταία. Δεν αισιοδοξώ ότι θα υπάρξει άλλος διακρατικός δανεισμός, τουλάχιστον με τη διατήρηση της Ελλάδας μέσα στην Ευρωζώνη. Αν δεν καταφέρουμε να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και ναυαγήσει το πρόγραμμα αυτό, τότε θα μας πάνε σε ένα σχέδιο συντεταγμένης εξόδου που θα σημαίνει επί της ουσίας βίαιη φτωχοποίηση, πολύ σκληρότερο μνημόνιο με δραχμή. Μέσα σε λίγες εβδομάδες θα μας μετατρέψουν σε κάτι που θα μοιάζει από άποψη κατά κεφαλήν εισοδήματος κ.λπ. μάλλον με τη Βουλγαρία παρά με τη σημερινή Ελλάδα. Αρα, αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπόψη μας και να προχωρήσουμε αναλόγως».

ΑΝΕΛ
Καλούν σε «εθνική ομοψυχία» για την εφαρμογή του μνημονίου

«Μεταφράζοντας» κατά τον αναμενόμενο τρόπο το εκλογικό αποτέλεσμα, με βάση τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, διαβεβαίωσε ότι η νέα συγκυβέρνησή τους, που αναμένεται να ορκιστεί σήμερα, θα κάνει πράξη το μήνυμα του λαού, το οποίο όπως... εκτίμησε είναι η «συνέχιση του έργου της» (δηλ. η εφαρμογή του νέου μνημονίου) με «εθνική ομοψυχία».

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «θα είναι μία κυβέρνηση προοδευτική, μία κυβέρνηση η οποία θα συνεχίσει το έργο που ξεκινήσαμε αυτούς τους έξι μήνες» και πρόσθεσε: «Ελπίζω οι βουλευτές να αντιληφθούν το μήνυμα του ελληνικού λαού για εθνική ομοψυχία. Εμείς, δύο κόμματα από διαφορετικούς χώρους, στην προοδευτική βέβαια κατεύθυνση, το αποδείξαμε».

Μάλιστα, σε μία δήλωση ενδεικτική των συνεχιζόμενων διεργασιών στο αστικό πολιτικό σκηνικό, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε αρχηγούς και βουλευτές των άλλων αστικών κομμάτων, να πάρουν «τις μεγάλες αποφάσεις» και διαχωρίζοντας τις θέσεις τους από τα κόμματά τους, να αναλάβουν τη δική τους θέση, στηρίζοντας τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Απηύθυνε, δε, ιδιαίτερη πρόσκληση στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, την οποία κάλεσε να απαλλαγεί από τα «βαρίδια» όπως ο Ευ. Βενιζέλος. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Ελπίζω να στηρίξουν την κυβέρνηση την οποία επέλεξε ο ελληνικός λαός. Είναι η ώρα να πάρουν και τις μεγάλες αποφάσεις, να διαχωρίσουν ακόμα και μέσα στα ίδια τους τα κόμματα το χτες. Δεν έχει κανένα λόγο η κ. Γεννηματά να απολογείται για τον κ. Βενιζέλο. Δεν έχει κανένα λόγο να έχει στους κόλπους του κόμματός της πολιτικούς οι οποίοι έχουν εμπλακεί στις λίστες Λαγκάρντ ή στις λίστες των υποβρυχίων ή στα άλλα σκάνδαλα».

Απαντώντας δε στις αναφορές του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σούλτς, ότι οι ΑΝΕΛ είναι ακροδεξιό κόμμα, σημείωσε: «Είμαστε ένα κίνημα το οποίο είναι στο χώρο του κέντρου, με ανθρώπους και από την κεντροδεξιά και από την κεντροαριστερά», προσθέτοντας πως ο Σουλτς «ήταν ο συνομιλητής του κ. Βορίδη, πρώην αρχηγού ενός ακροδεξιού κόμματος, του κ. Γεωργιάδη και των υπολοίπων υπουργών της ΝΔ, οι οποίοι προέρχονται από την ακροδεξιά».

Την 1η Οκτώβρη ανοίγει η νέα Βουλή

Την Πέμπτη 1η Οκτώβρη στις 11 π.μ. θα συγκληθεί η πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής, σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που διέλυσε την προηγούμενη Βουλή και «κήρυξε» τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη.

Η έναρξη της Βουλής θα γίνει με την τελετή ορκωμοσίας των βουλευτών που εκλέχτηκαν στις 20 Οκτώβρη. Την επομένη θα εκλεγεί το προεδρείο της Βουλής, σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις. Στην πρωινή, πρώτη συνεδρίαση θα εκλεγεί ο πρόεδρος και στην απογευματινή συνεδρίαση θα εκλεγούν τα μέλη του προεδρείου.

Η 3η Οκτώβρη, τέλος, φέρεται να είναι η ημερομηνία που έχει καθοριστεί για να γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας συγκυβέρνησης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ