ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δράση για να γίνει οργανωμένη πάλη η αγανάκτηση των γυναικών

Το εξώφυλλο του περιοδικού
Το εξώφυλλο του περιοδικού
Η ανάγκη να φτάνει η φωνή της ΟΓΕ καθημερινά σε περισσότερες από τις γυναίκες που υποφέρουν από την αντιλαϊκή πολιτική και τις συνέπειές της και η διαρκής προσπάθεια να μεγαλώνει ο αριθμός αυτών που κάνουν το βήμα και παίρνουν θέση στον αγώνα μέσα από τους συλλόγους και τις ομάδες, απασχόλησαν τη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΓΕ.

«Το περιβόητο "πρωτογενές πλεόνασμα" και το προχώρημα των αναδιαρθρώσεων όχι μόνο δε θα φέρει καλύτερες μέρες για το λαό μας όπως υπόσχεται η κυβέρνηση», τόνισε στην εισήγησή της η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, «αλλά η επίτευξη αυτού του στόχου θα φέρει ακόμα μεγαλύτερο τσάκισμα των δαπανών κοινωνικής πολιτικής, θα επιδεινώσει την τραγική κατάσταση στην υγεία και την εκπαίδευση, τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, θα αυξήσει τα χαράτσια, τους φόρους, τους πλειστηριασμούς, θα επισπεύσει τις ιδιωτικοποιήσεις και θα εκτινάξει την ανεργία, τη μαύρη εργασία, την υποαπασχόληση. Σ' αυτή τη φάση οι θυσίες θα γίνονται στο όνομα της διατηρησιμότητας και της ανάπτυξης. Οι όποιες "παροχές" θα αφορούν την ακραία φτώχεια που δημιουργεί η πολιτική τους». Σημείωσε ακόμα πως «οι γυναίκες δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στην αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ικανότητα διαπραγμάτευσης για τη διαχείριση του κρατικού χρέους. Το πρωτογενές πλεόνασμα όπως και το "κούρεμα" ξημερώνουν ακόμα χειρότερες μέρες για τις λαϊκές οικογένειες με νέα μνημόνια και θυσίες χωρίς ημερομηνία λήξης. Ο λαός μας δεν ευθύνεται για το χρέος και ούτε ωφελήθηκε από τη δημιουργία του και χρειάζεται λαϊκή αντεπίθεση ενάντια σε λύσεις που λειτουργούν μόνο σε όφελος των μονοπωλίων της ΕΕ με περαιτέρω κατεδάφιση κάθε λαϊκού δικαιώματος».

Δράση σε πολλά μέτωπα πάλης

Η ΟΓΕ διατηρεί στραμμένη την προσοχή της στη σχεδιαζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και ετοιμάζει ημερίδα με θέμα τον κίνδυνο ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. Η πρωτοβουλία αυτή θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Νοέμβρη με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από ευρωπαϊκές και αραβικές οργανώσεις της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών, ενώ μέχρι τότε συνεχίζονται οι εκδηλώσεις και οι συσκέψεις των συλλόγων και των ομάδων γύρω από αυτό το θέμα.

Τα ζητήματα της αλληλεγγύης ιεραρχεί η ΟΓΕ στη δράση της και ιδιαίτερα την ανάγκη να φτιαχτεί και με τη συμβολή των συλλόγων και των ομάδων, μια ασπίδα προστασίας και υπεράσπισης των εργαζομένων και των ανέργων που απειλούνται με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Αμείωτη συνεχίζεται και η δραστηριότητα γύρω από την Υγεία και την Πρόνοια, με εξορμήσεις σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. Οι δυνάμεις της ΟΓΕ απευθύνονται στις ανασφάλιστες νέες γυναίκες και τις εγκύους και τις καλούν να απαντήσουν στην κοροϊδία της κυβέρνησης που με το λεγόμενο «εισιτήριο πρόσβασης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», που περιορίζεται σε μετρημένες στα δάχτυλα επισκέψεις σε γιατρούς και εξετάσεις, κουρελιάζει το δικαίωμά τους στην Υγεία. Ακόμα, κινητοποιήσεις οργανώνονται για τα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς και αρκετοί σύλλογοι και ομάδες προχωρούν σε παρεμβάσεις στις διοικήσεις των Δήμων και στα δημοτικά συμβούλια. Παράλληλα, η ΟΓΕ με τις δυνάμεις της συμβάλλει στις κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας οργανώνοντας την παρέμβασή της στις μητέρες, τις εκπαιδευτικούς αλλά και τις ίδιες τις μαθήτριες, ιδιαίτερα στα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Επαγγελματικές Σχολές.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την εισήγηση στο περιοδικό, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του τεύχους. Οπως τονίστηκε, «το περιοδικό αποτυπώνει τις θέσεις της ΟΓΕ σχετικά με όσα ζητήματα αυτή αναδεικνύει, με εύληπτο τρόπο για τις γυναίκες που θα το διαβάσουν. Είναι το κύριο ιδεολογικό μας εργαλείο, το οποίο με την αρθρογραφία του μας εξοπλίζει θεωρητικά και μας βοηθάει έτσι να προσεγγίσουμε καλύτερα και ν' απευθυνθούμε πλατιά στις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας». Μια ματιά στα περιεχόμενα του τεύχους που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες μέρες αρκεί για να επιβεβαιώσει τα παραπάνω.

«Πρώτη ύλη» τα προβλήματα και η πάλη των γυναικών

Οπως υπενθυμίζει το εισαγωγικό σημείωμα στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού, τον περασμένο Ιούνη η ΟΓΕ συμπλήρωσε 37 χρόνια ζωής και δράσης, έτσι στις σελίδες του περιλαμβάνει άρθρο της προέδρου με αφορμή την επέτειο. Τη συμπλήρωση των 37 της χρόνων η ΟΓΕ τη «γιορτάζει» με το βλέμμα στραμμένο όχι στο παρελθόν αλλά κυρίως στο μέλλον. Το εισαγωγικό σημείωμα στο τρέχον τεύχος του περιοδικού αναφέρει: «37 χρόνια πάλης για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών του καθημερινού αγώνα. Γι' αυτό κι επιλέξαμε το τεύχος που κρατάς στα χέρια σου να έχει ως βασικό του "αποδέκτη" τη νέα εργαζόμενη μητέρα της λαϊκής οικογένειας, τη νέα εργαζόμενη μητέρα που βάλλεται από παντού, από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Τη νέα εργαζόμενη μητέρα που οφείλει (στον εαυτό της, τα παιδιά της, την τάξη της) να μπει στη δράση, να σηκώσει το ανάστημά της και να μετατρέψει το άδικο που την "πνίγει" σε οργανωμένη πάλη μέσα από τις γραμμές του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, μέσα από τις γραμμές της ΟΓΕ και της Λαϊκής Συμμαχίας».

Στις σελίδες του πρόσφατου τεύχους του περιοδικού αποτυπώνεται, για παράδειγμα, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παιδικοί σταθμοί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, τα παιδιά που αποκλείονται από τους δημοτικούς σταθμούς, οι γονείς που αναγκάζονται να πληρώνουν τροφεία, που βλέπουν το παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό να μειώνεται και τους μόνιμους εργαζόμενους να αντικαθίστανται χρόνο με το χρόνο από συμβασιούχους. Παράλληλα όμως, στη σημερινή πραγματικότητα η ΟΓΕ αντιπαραθέτει την προσχολική αγωγή που παρείχαν οι σοσιαλιστικές χώρες της πρώην ΕΣΣΔ στα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αυτές. Φωτίζει με τον τρόπο αυτό τις δυνατότητες να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στον τομέα αυτό, από μια κοινωνία στην οποία η κοινωνική αξία της μητρότητας θα αναγνωρίζεται έμπρακτα, με δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες και υποδομές για τη στήριξη της οικογένειας.

Η ύλη του τεύχους περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, άρθρα για τις εξελίξεις στη Συρία, για τις ανατροπές που έχουν ήδη γίνει στο ασφαλιστικό σύστημα αλλά και για τη νέα επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, για την κοινή πάλη των γυναικών της εργατικής-λαϊκής οικογένειας με τις μετανάστριες ενάντια στον κοινό τους εχθρό, τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Αφιερωμένη στις γυναίκες εκπαιδευτικούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι στο τεύχος αυτό η στήλη «Κατά κλάδο», που συνδέει την επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών που εργάζονται στον τομέα της εκπαίδευσης με την επίθεση στο δικαίωμα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας στη μόρφωση.

Τα προβλήματα των εκατοντάδων χιλιάδων άνεργων γυναικών αποτυπώνονται μέσα από τη συζήτηση με μια άνεργη. Δίπλα όμως σε αυτά περιγράφονται τα βήματα που την οδήγησαν να πάρει μέρος στους αγώνες και «ζωντανεύει» το παράδειγμα της ασυμβίβαστης στάσης ζωής, της ζωής που η ίδια επέλεξε με την ένταξή της στην ΟΓΕ. Ακόμα, το περιοδικό φιλοξενεί τη φωνή των γυναικών από τις Σκουριές της Χαλκιδικής που υπερασπίζονται το δικαίωμα των παιδιών τους να ζήσουν σ' έναν τόπο που δε θα έχει ξεπουληθεί στις πολυεθνικές και τα μονοπώλια.

Με την πλούσια ύλη του το περιοδικό αποτελεί χρήσιμο εργαλείο στη δράση που αναπτύσσουν οι σύλλογοι και οι ομάδες. Η ΟΓΕ θέτει στόχο να αυξηθεί το επόμενο διάστημα η διακίνησή του, να μεγαλώσει ο αριθμός των εργαζόμενων, των άνεργων, των νέων γυναικών στις οποίες φτάνει η φωνή και η δράση της και μέσα από τις σελίδες του περιοδικού.


Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ