ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δε γράφουν παιδιά πολυτέκνων στις σχολές

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για προβλήματα που προέκυψαν με εγγραφές παιδιών πολυτέκνων οικογενειών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις εγγραφές των παιδιών των πολυτέκνων φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γ. Πρωτούλης, Γ. Γκιόκας, Γ. Ζιώγας, Κ. Καζάκος, Ν. Καραθανασόπουλος, Δ. Μανωλάκου, Γ. Μαρίνος, Απ. Νάνος, Στ. Σκοπελίτης, Αντ. Σκυλλάκος και Μπ. Χαραλάμπους.

Στην Ερώτηση, προς την υπουργό Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, αναφέρεται ότι:

«Με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, η οποία εστάλη αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων και ενόσω ξεκινά το νέο ακαδημαϊκό έτος, πετιούνται κυριολεκτικά έξω από τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ παιδιά πολύτεκνων οικογενειών που έχουν εισαχθεί σε διάφορα Τμήματα της χώρας, ως ειδική κατηγορία, όπως προβλέπει ο νόμος.

Οι γονείς μάλιστα και οι σπουδαστές ενημερώνονται κατά την εγγραφή τους από τις Γραμματείες των Τμημάτων, με διάφορες αιτιολογίες, όπως ότι άλλα παιδιά της οικογένειας έχουν ενηλικιωθεί ή ότι κάποιο προηγούμενο έτος δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του κατώτερου οικογενειακού εισοδήματος, ότι, εφόσον εγγραφούν, θα έχουν ποινές 2ετούς αποκλεισμού από κάθε διαδικασία εισαγωγής, σε περίπτωση απόρριψης της εγγραφής.

Η κατάσταση αυτή είναι απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής και του νέου Νόμου-Πλαισίου, που, με άξονα τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και με τη στήριξη ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., στοχεύει στη μετατροπή των Σχολών σε "Ανώνυμες Εταιρείες", όπου τα εκπαιδευτικά προϊόντα θα ακριβοπληρώνονται. Στο έδαφος της οικονομικής κρίσης, το "μάρμαρο" θα το πληρώσουν για άλλη μια φορά τα παιδιά της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που και σήμερα πληρώνουν δυσβάσταχτα ποσά μέχρι να περάσουν σε κάποια σχολή, αλλά και μετά, για σίτιση - στέγαση - μεταφορές - συγγράμματα.

Η φόρτωση νέων βαρών ιδιαίτερα στις πολύτεκνες οικογένειες συνιστά τρανταχτό παράδειγμα της αντιλαϊκής βαρβαρότητας κυβέρνησης - ΕΕ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., ειδικά σήμερα που οι λαϊκές οικογένειες έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο, που κόβονται μισθοί και συντάξεις, που επιβάλλονται νέα άγρια "χαράτσια" και Παιδεία και Υγεία ακριβοπληρώνονται. Ο εκφοβισμός και η επιβολή ποινών στους γονείς αυτούς, επειδή δεν ήξεραν μια νομοθετική ρύθμιση που κυκλοφόρησε μάλιστα μετά την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων, είναι μέρος της γενικότερης επιχείρησης καταστολής και κατατρομοκράτησης του εργατικού, λαϊκού κινήματος».

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές ρωτούν την υπουργό Παιδείας:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε κανένας φοιτητής να μη μείνει εκτός σχολής, άμεσα να εγγραφούν τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών, χωρίς άλλες προϋποθέσεις και χωρίς κατάπτυστες ποινές, στο ακαδημαϊκό Τμήμα που έχουν περάσει.
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε κανένας φοιτητής να μην πληρώσει ούτε ευρώ από την τσέπη του για σίτιση, στέγαση, μεταφορές και συγγράμματα.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Νέες απειλές για την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου

Το υπουργείο Παιδείας εκβιάζει ακόμα και για μη έκδοση πτυχίων και μισθοδοσίας των εργαζομένων!

Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει πως επιβάλλει, με οποιονδήποτε τρόπο (από απειλές για άρνηση έγκρισης προϋπολογισμών μέχρι την απαγόρευση έκδοσης πτυχίων και πληρωμής μισθών!), την εφαρμογή του νόμου - έκτρωμα για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Χτες, ήταν η τελευταία μέρα που οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ έπρεπε να υπογράψουν τις διαπιστωτικές πράξεις για τη συγκρότηση των επιτροπών, που θα κάνουν τις εκλογές για τα Συμβούλια των ιδρυμάτων. Φαίνεται πως αρκετές πρυτανικές αρχές δε θα υπογράψουν, αλλά η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, δήλωσε πως «σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή του νόμου θα προχωρήσει απαρέγκλιτα και όπου διαπιστωθεί άρνηση υπογραφής της διαπιστωτικής πράξης, θα προβώ στην έκδοσή της όπως έχω υποχρέωση σύμφωνα με το νέο νόμο»!

Οσον αφορά στη διαπιστωτική πράξη, χτες, το Πρυτανικό Συμβούλιο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποδέχτηκε την απόφαση του πρύτανη, Γ. Μυλόπουλου, για αποχή από την έκδοσή της. Η απόφαση βασίστηκε σε γνωμοδότηση της Νομικής Επιτροπής του ΑΠΘ κ.ά. και τίθενται ζητήματα συνταγματικότητας. Επίσης, με ομόφωνη απόφασή της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καλεί τον πρύτανη να μην υπογράψει τη διαπιστωτική πράξη. Το ΕΜΠ έχει στείλει ερώτηση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, σχετικά με τη διαπιστωτική πράξη, αφού έχουν αρνηθεί πρώην πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις να υπογράψουν.

Πριν τη χτεσινή δήλωση της υπουργού ο ειδικός γραμματέας, Βασίλης Παπάζογλου, είχε εξηγήσει τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίζεται (πάντα σύμφωνα με το γράμμα του νόμου...) η οποιαδήποτε άρνηση. Οπως δήλωσε, «σύμφωνα με το νέο νόμο, σε περίπτωση άρνησης υπογραφής της διαπιστωτικής πράξης, τη διαπιστωτική πράξη θα υπογράψει η υπουργός»! Μάλιστα, προχώρησε και σε απειλές, αφού... υπενθύμισε πως «σε όποιες περιπτώσεις μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2012 δεν έχουν συγκροτηθεί τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων, για τα αντίστοιχα Ιδρύματα δεν θα υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έτους 2012»! Επιπλέον, εάν μέχρι τις 31 Αυγούστου 2012, που τελειώνει η θητεία των εν ενεργεία πρυτανικών αρχών, «δεν έχουν εκλεγεί οι νέοι πρυτάνεις σύμφωνα με τις διαδικασίες του νέου νόμου, δεν θα είναι δυνατή η έκδοση οποιασδήποτε πράξης για το Ιδρυμα αυτό, όπως για παράδειγμα η έκδοση πτυχίων, η μισθοδοσία όλου του προσωπικού κ.ά.».

ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΑΡΕΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αρνήθηκαν την αλληλεγγύη στο Σύλλογο της Λαμίας

Ως άκρως αποκαλυπτική και επικίνδυνη καταγγέλλει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών τη στάση των παρατάξεων ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ) στα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων του Παιδαγωγικού Ειδικής Αγωγής και Δημοτικής Εκπαίδευσης, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου από κοινού αρνήθηκαν την αλληλεγγύη στο Σύλλογο Σπουδαστών ΤΕΙ Λαμίας, ψηφίζοντας... λευκό. Οι παραπάνω παρατάξεις αρνήθηκαν να καταδικάσουν τη δικαστική απόφαση που (αρνούμενη να επικυρώσει την ίδρυση του Συλλόγου Σπουδαστών της Λαμίας) βγάζει παράνομη κάθε λαϊκή κινητοποίηση που στρέφεται ενάντια σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Και όπως καταγγέλλει το ΜΑΣ για τις παραπάνω παρατάξεις: «Για να δικαιολογήσουν τη στάση τους, υπερασπίστηκαν ένα σύλλογο που λειτουργεί σαν μαφιόζικη οργάνωση και κατηγόρησαν το ΜΑΣ, ως "διασπαστικό" επειδή πρωτοστάτησε στη δημιουργία νέου πραγματικού Συλλόγου σπουδαστών! Αντί να πάρουν καταδικαστική θέση στην άθλια δικαστική απόφαση, άρχισαν να κατηγορούν το ΠΑΜΕ! Δείχνουν ότι αυτό που τους ενοχλεί είναι το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, που παλεύει στο πλευρό των εργαζομένων για τις πραγματικές ανάγκες του λαού και της νεολαίας με γραμμή ρήξης και ανατροπής, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου που υπαγορεύει η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Το μένος τους απέναντι στο ΜΑΣ και το ΠΑΜΕ τους οδηγεί να παίρνουν θέση δίπλα στο δικαστή που χαρακτηρίζει παράνομη και τρομοκρατική κάθε λαϊκή δράση που στρέφεται κατά των πολέμων τους και των συμφερόντων τους»!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ - ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ - ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Απεργία και πολύμορφες κινητοποιήσεις

Από σήμερα προχωρούν σε 48ωρη απεργία, αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών και πορεία στη Βουλή

Από την τελευταία μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων
Από την τελευταία μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων
Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στους φορείς στο χώρο της πρόληψης, απεξάρτησης και ψυχικής υγείας (Κέντρα Πρόληψης, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18 ΑΝΩ, κ.ά.), απαιτώντας την κατάργηση της υπουργικής απόφασης για 50% περικοπή των προϋπολογισμών τους και την εργασιακή εφεδρεία - προάγγελο της απόλυσης. Σήμερα, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν πολύμορφες κινητοποιήσεις κατά τόπους στις γειτονιές, όπου δραστηριοποιούνται οι φορείς. Αύριο, θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στις 10 το πρωί και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Εκ μέρους του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ), ο Νίκος Λάιος δήλωσε στον «Ρ»: «Το τοπίο είναι θολό σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι με τα ΚΠ. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν αναφέρονται τα ΚΠ, παρόλο που υπάρχουν άρθρα που αφορούν την πρόληψη. Τα ΚΠ είναι αντιμέτωπα με το λουκέτο. Ολη η δομή του νομοσχεδίου είναι η αποθέωση της εξατομίκευσης! Τα ναρκωτικά από σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα γίνεται ζήτημα "εξατομικευμένης ευθύνης". Καλλιεργεί τη ναρκω-κουλτούρα και διευρύνει το πεδίο της καταστολής σε μια περίοδο κοινωνικών εκρήξεων, μεταφέροντάς το μάλιστα στο ιδιωτικό διαμέρισμα της νεολαίας, των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, των νεόφτωχων. Θα απαντήσουμε στους δρόμους του αγώνα».

Για το έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος των ευπαθών κοινωνικών ομάδων μας μίλησε η Εμμυ Κουτσοπούλου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ: «Με τη βεβαιότητα της εφεδρείας, και την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υπηρεσιών καταρρέουν και οι τελευταίες αυταπάτες. Οι εργαζόμενοι ρίχνουμε το βάρος στην αλληλεγγύη και το συντονισμό, με στόχο να διευρυνθεί το μέτωπο των εργαζομένων. Κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει, να μην απολυθεί ούτε ένας άνθρωπος από την ψυχική υγεία, η οποία είναι μια άμυνα του πολιτισμού μας απέναντι στη βαρβαρότητα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ