ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ
Αύριο εκφράζουμε την αγανάκτησή μας στους δρόμους!

Μέχρι τελευταία στιγμή συνεχίζεται το άνοιγμα

Στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στις 11/9
Στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στις 11/9
Να ξεσηκωθούν ενάντια στις ληστρικές αυξήσεις που προωθούν η κυβέρνηση κι οι συν - εταίροι της σε ρεύμα, πετρέλαιο και ΦΠΑ, συμμετέχοντας μαζικά και αποφασιστικά στα αυριανά συλλαλητήρια, κάλεσαν τα κοινά κλιμάκια ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ και ΜΑΣ, που χτες και προχτές πραγματοποίησαν εξορμήσεις στα κεντρικά καταστήματα της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ, αντίστοιχα. Κάλεσαν τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και όσους περίμεναν στις ουρές, για να πληρώσουν τους λογαριασμούς, αύριο να βγουν στους δρόμους, να στείλουν βροντερό μήνυμα σε όσους λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα.

Στην ΕΥΔΑΠ, η αγανάκτηση και η οργή ήταν τα κύρια στοιχεία που αντίκρισε η αντιπροσωπεία, καθώς τα πλατιά λαϊκά στρώματα - εργάτες, συνταξιούχοι και μικροεπαγγελματίες - έρχονται αντιμέτωποι με όλο και πιο «φουσκωμένους» λογαριασμούς, για να ικανοποιήσουν βασικές ανθρώπινες ανάγκες, όπως είναι και το νερό. Αλλωστε την ανηφόρα παίρνουν και τα τέλη αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ που (από το 2001) αυξήθηκαν πάνω από 80%, ενώ, την ίδια περίοδο, το τιμολόγιο του νερού αυξήθηκε κατά 150%.

Αντίστοιχες κουβέντες στήθηκαν και στο κατάστημα της ΔΕΗ. Εκατοντάδες έφταναν στα ταμεία, να πληρώσουν τους ήδη δυσβάσταχτους για τη λαϊκή οικογένεια λογαριασμούς ή για να επανασυνδέσουν το ρεύμα που τους έκοψαν. Οι συνδικαλιστές κάλεσαν τις λαϊκές οικογένειες να μη δεχτούν τις αυξήσεις - φωτιά στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που φτάνουν ακόμη και το 66,7%! Ετσι, μια οικογένεια που μέχρι τώρα κατανάλωνε 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο (χαμηλή κατανάλωση) και πλήρωνε 70 ευρώ, θα φτάσει να πληρώνει 105 ευρώ, ενώ με κατανάλωση 1.600 κιλοβατώρες από 160 ευρώ, θα πληρώνει γύρω στα 210!

«Η πολιτική που γεννά αυτήν την κατάσταση είναι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων», τόνισε η αντιπροσωπεία απευθυνόμενη στους καταναλωτές. «Είναι η πολιτική που παραδίδει βορά στο μεγάλο κεφάλαιο υπηρεσίες, όπως αυτή της Ενέργειας, όταν θα έπρεπε να είναι λαϊκή περιουσία», επισημαίνοντας ότι χτυπά τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και τους καταναλωτές με τις απανωτές αυξήσεις και κάλεσαν πλατιά λαϊκά στρώματα «να εκφράσουν την αγανάκτησή τους, στο δρόμο»!

Αντίστοιχα, συνεχίζονται οι ετοιμασίες και στη Βόρεια Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό χτες το πρωί, στην Αλεξανδρούπολη, έγινε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στη ΔΕΥΑ και τον ΟΑΕΕ. Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί και στην Κατερίνη έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ. Ενώ πικετοφορία πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στις Συκεές της Θεσσαλονίκης.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πολύμορφη δράση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Πρώτος σταθμός τα αυριανά συλλαλητήρια

Με αποφασιστικότητα να συμβάλουν στη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ και του ΜΑΣ, σχεδιάζουν τη δράση τους οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ. Η πρόθεση των γυναικών της ΟΓΕ να ανεβάσουν τον πήχη και να ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο στην ευθύνη που αναλαμβάνουν, αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, το περασμένο Σάββατο. Αποτυπώνεται, επίσης, σε όλες τις περιφερειακές συναντήσεις των συλλόγων και των ομάδων, που πραγματοποιούνται εκτάκτως σε ολόκληρη τη χώρα για να οργανώσουν την παρέμβαση και τις πρωτοβουλίες των συλλόγων.

Η ΟΓΕ κλιμακώνει τη δράση της μπροστά στα αυριανά συλλαλητήρια. Στόχος είναι να φτάσει παντού το κάλεσμα για συμμετοχή, να δώσουν οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων μαζικό και μαχητικό «παρών» στα συλλαλητήρια της Πέμπτης. Οσον αφορά την Αθήνα, οι δυνάμεις της ΟΓΕ δίνουν ραντεβού με τα πανό και τις πικέτες τους στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.

Με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, σε γειτονιές και συνοικίες, έξω από τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, στις ουρές των ταμείων της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, τα μέλη των συλλόγων και των ομάδων της ΟΓΕ καλούν τις γυναίκες να παλέψουν, για να μην πληρώσουν αυτές και οι οικογένειές τους την κρίση. Συζητούν με τις άνεργες γυναίκες, τις απολυμένες, αυτές που αντιμετωπίζουν την καταδίωξη της μητρότητας από την εργοδοσία, την ακρίβεια, την εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας. Αναδεικνύουν πως όλα τα προβλήματα έχουν κοινή αιτία και πως ατομική λύση γι' αυτά δεν υπάρχει. Τις καλούν να πάρουν τώρα θέση στο ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών και της νεολαίας.

Οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ θα ξεπεράσουν τον εαυτό τους, ώστε να «σπάσει» ο φόβος και η μοιρολατρία που καλλιεργεί στις γυναίκες το σύστημα, με σκοπό να τις κρατά στην αδράνεια. Θα δράσουν ακούραστα για να αποκτήσει η κοινωνική συμμαχία βαθιές «ρίζες» ανάμεσα στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, που βιώνουν την ανισοτιμία και τις επιπτώσεις της, για να μετατραπεί η αγανάκτησή τους σε συμμετοχή στο κίνημα και την πάλη.

Συλλαλητήρια σε 58 πόλεις

Αθήνα: 6.30 μ.μ., πλατεία Ομονοίας

Θεσσαλονίκη: 7 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Μουδανιά: 7.30 μ.μ., πλατεία

Καβάλα: 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Νάουσα: 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη: 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη: 7 μ.μ., στο Δημαρχείο

Κομοτηνή: 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα: 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κιλκίς: 7 μ.μ., πλατεία Ειρήνης

Κατερίνη: 7.30 μ.μ., στο Σιντριβάνι (πλατάνι)

Εδεσσα: 7 μ.μ., Μικροί καταρράκτες

Γιαννιτσά: 7 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ (Πεζόδρομος)

Βέροια: 7 μ.μ., πλατεία Ωρολογίου

Σέρρες: 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Κοζάνη: 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Φλώρινα: 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά: 6.30 μ.μ., απέναντι από τη Νομαρχία

Γιάννενα: 6.30 μ.μ., δημαρχείο

Πρέβεζα: 7.30 μ.μ., Θεοφάνειο

Αρτα: 8.30 μ.μ., πλατεία Κιλκίς

Ηγουμενίτσα: 7 μ.μ., Πεζόδρομος

Αγρίνιο: 7 μ.μ., πλατεία Δημοκρατίας

Μεσολόγγι: 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος: 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα: 6.30 μ.μ., πλατεία Σαρόκο

Λευκάδα: 7.30 μ.μ., Αγιος Μηνάς

Κεφαλονιά: 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Λάρισα: 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Βόλος: 7 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Τρίκαλα: 7 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Καρδίτσα: 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Λαμία: 6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου

Χαλκίδα: 7 μ.μ., πλατεία Αγοράς

Αλιβέρι: 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Λιβαδειά: 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Θήβα: 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αμφισσα: 8 μ.μ., πλατεία Λαού

Πάτρα: 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Καλαμάτα: 7 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη

Πύργος: 7.30 μ.μ. πλατεία Δεξαμενής

Τρίπολη: 7 μ.μ., πλατεία Αγ. Βασιλείου

Αργος: 8 μ.μ., πλατεία Αγ. Πέτρου

Κόρινθος: 7.30 μ.μ., Περιβολάκια

Σπάρτη: 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ζάκυνθος: 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Ηράκλειο: 7 μ.μ., στη Νομαρχία

Χανιά: 7 μ.μ., στα Νέα Καταστήματα

Ρέθυμνο: 7 μ.μ., στο Δημαρχείο

Λασίθι: 7 μ.μ., κεντρική πλατεία Αγίου Νικολάου

Ρόδος:, 7 μ.μ., Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σάμος: 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Κως: 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Κάλυμνος: 6.30 μ.μ., Πνευματικό Κέντρο

Μυτιλήνη: 6.30 μ.μ., πλατεία Σαπφούς

Λήμνος: 7.30 μ.μ., λιμάνι Μύρινας

Ικαρία: 8 μ.μ., στον Εύδηλο

24 Σεπτέμβρη

Χίος: 7 μ.μ., είσοδος Απλωταριάς.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Στην Αθήνα, οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί στις 6 μ.μ. στα εξής σημεία:

  • Πλ. Κάνιγγος: Σωματεία και εργαζόμενοι Οικοδόμων, Μισθωτών Τεχνικών, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Εκπαιδευτικών, Τηλεπικοινωνιών, Εμπορίου, Επισιτισμού, Ιδ. Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστριών, Μεταφορών, Καλλιτεχνών, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Δικηγόρων.
  • Πλ. Βάθης: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών, Φαρμάκου, Τύπου - Χαρτιού, Ενέργειας, Α΄ Αθήνας, Βόρειων Συνοικιών, Βορειοδυτικών Συνοικιών.
  • Πλ. Καραϊσκάκη: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς: Δυτικών Συνοικιών, Νοτιοδυτικών Συνοικιών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αλλά και της Αττικής.
  • Πλ. Εθν. Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Νοτίων Συνοικιών, Συνταξιούχοι.
  • Πλ. Κλαυθμώνος: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς: Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Χρηματοπιστωτικού, Δημοσίου, Νοτιοανατολικών, Ανατολικών και Βορειοανατολικών Συνοικιών.
  • Μοναστηράκι: Τα συνδικάτα, οι φορείς και οι εργαζόμενοι του Πειραιά.

Ειδικότερα, η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ έχει προσυγκέντρωση στην πλ. Κάνιγγος. Το ίδιο και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έχει προσυγκέντρωση στα Χαυτεία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ