ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗ
«Ρεύμα φτηνό για όλο το λαό»!

Μοιράστηκε πλατιά το κάλεσμα για τα αυριανά συλλαλητήρια

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση στη Λάρισα
Στιγμιότυπο από την παρέμβαση στη Λάρισα
Συγκέντρωση έξω από το κατάστημα της ΔΕΗ στη Λάρισα πραγματοποίησαν χτες το πρωί εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της Ενωσης Γυναικών Λάρισας - μέλος ΟΓΕ, του Εργατικού Κέντρου και άλλων φορέων που συμμετέχουν στη Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα, που έχει συσταθεί σε νομαρχιακό επίπεδο, καταγγέλλοντας τις δυσβάσταχτες αυξήσεις που προωθούνται στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών.

Εκεί παρέμειναν για δύο ώρες, περίπου, φωνάζοντας συνθήματα κατά των αυξήσεων και απευθύνοντας κάλεσμα στους Λαρισαίους να συμμετάσχουν μαζικά στο αυριανό συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.

«Οχι στις αυξήσεις. Ρεύμα φτηνό για το λαό. Ολοι στο συλλαλητήριο» ήταν και το σύνθημα, που αναγράφονταν σε μεγάλο πανό, το οποίο ανάρτησαν στην πρόσοψη του κτιρίου. Απαίτησαν:

  • Να μη γίνει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
  • Να γίνει μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά και των άλλων ΔΕΚΟ κατά 30%.
  • Να απαγορευτεί η διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους.
  • Απαγόρευση ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.
  • Καμία επέκταση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
  • Αποκλειστικά κρατικό ενιαίο φορέα Ενέργειας με σκοπό την εξασφάλιση της φτηνής λαϊκής κατανάλωσης, την πλήρη αξιοποίηση των εγχώριων πρώτων υλών, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, την ασφάλεια των εργαζομένων.

Στο ψήφισμα της κινητοποίησης που επιδόθηκε στον διευθυντή του καταστήματος της ΔΕΗ, μεταξύ των άλλων, επισημαίνεται ότι «το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελούν βασικά και στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά. Οποιαδήποτε ανατίμηση θα καταβαραθρώσει το βιοτικό επίπεδο του λαού, δε χωρά καμία αναμονή».

Εκοψαν το ρεύμα σε εργαζόμενη φοιτήτρια

Αντίστοιχη πρωτοβουλία πήραν, χτες το πρωί, και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ στη Ξάνθη, με παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ.

Κατήγγειλαν την απόφαση της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε εργαζόμενη φοιτήτρια που σπουδάζει στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης και απαίτησαν την άμεση επανασύνδεση χωρίς καταβολή των τελών σύνδεσης και διακανονισμό για την εξόφληση του χρέους. Ο διευθυντής του τοπικού καταστήματος της ΔΕΗ, μετά τη δυναμική παρέμβαση, δεσμεύθηκε ότι άμεσα, εντός της ημέρας, θα ικανοποιηθεί το αίτημα. Οπως και έγινε.

Η συγκεκριμένη φοιτήτρια μάλιστα είναι από την Καλαμάτα, βρέθηκε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της για να σπουδάσει. Ο πατέρας της είναι άνεργος για πολύ καιρό και η ίδια αναγκάζεται να δουλεύει για να τα βγάλει πέρα ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές της.

Η οφειλή για την οποία η ΔΕΗ αποφάσισε να της κόψει το ρεύμα είναι 210 ευρώ (αφορά και προηγούμενο ανεξόφλητο λογαριασμό). Η φοιτήτρια πήγε στη ΔΕΗ, ζήτησε να γίνει επανασύνδεση του ρεύματος και διακανονισμός για την εξόφληση του χρέους. Η ΔΕΗ απέρριψε το αίτημά της και απαίτησε εξόφληση του λογαριασμού ως προϋπόθεση για την επανασύνδεση του ρεύματος.

ΝΑΟΥΣΑ
Διαδηλώνουν ενάντια στις διώξεις και στην εξαθλίωση

Σήμερα στις 10 π.μ. έξω από το Ειρηνοδικείο

Την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και την πολιτική καταστολής, τρομοκρατίας και διώξεων που τη συνοδεύει, θα καταγγείλουν σήμερα οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Νάουσας με συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί με συγκέντρωση έξω από το Ειρηνοδικείο Νάουσας, θα συνεχιστεί στις 10.30 π.μ. έξω από τον ΟΑΕΔ και θα καταλήξει στις 11 π.μ. έξω από το ΙΚΑ.

Στο Ειρηνοδικείο θα καταγγείλουν την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων του εργατικού και λαϊκού κινήματος και την προανακριτική επιχείρηση η οποία εξελίσσεται μετά από μήνυση που κατέθεσε η διοίκηση του ΟΑΕΔ για τη συμβολική κινητοποίηση - κατάληψη που είχαν πραγματοποιήσει το Νοέμβρη του 2007 στον ΟΑΕΔ της Νάουσας, απαιτώντας μέτρα για την ουσιαστική προστασία των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών από τα εργοστάσια του ομίλου Λαναρά και άλλων επιχειρήσεων. Θυμίζουμε ότι 8 συνδικαλιστές, στελέχη του ΕΚΝ και των σωματείων των κλωστοϋφαντουργών, καλούνται να απολογηθούν με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης.

Στον ΟΑΕΔ θα απαιτήσουν να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις για επιδότηση που υπέβαλαν οι εργαζόμενοι από τα εργοστάσια της ΕΝΚΛΩ που είναι απλήρωτοι επί 19 μήνες.

Στο ΙΚΑ θα απαιτήσουν να θεωρηθούν τα ατομικά βιβλιάρια υγείας των απολυμένων της ΕΝΚΛΩ που παραμένουν άνεργοι και, ενώ έχουν πραγματοποιήσει από 7.500 έως 10.000 ημερομίσθια, σήμερα είναι καταδικασμένοι να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Χωρίς φως εδώ κι ένα χρόνο!

Η 50χρονη άνεργη Α.Κ. στην Πάτρα, μητέρα δύο παιδιών, δεν έχει ρεύμα εδώ κι ένα χρόνο. Τα παιδιά, όλο αυτό το διάστημα αναγκάζονται, για να πάνε την άλλη μέρα στο σχολειό, να διαβάζουν υπό το φως των κεριών. Ο Γολγοθάς που περνάνε οικογένειες των λαϊκών στρωμάτων σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμα και τις ανθρώπινες αντοχές. Η περίπτωση αυτή δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό.

Εμεινε άνεργη από το 2006. Μεγαλώνει τα δυο παιδιά της, μόνη. Είχε ένα μικρομάγαζο και αναγκάστηκε να βάλει «λουκέτο», την ώρα που η αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ουσιαστικά ξεκληρίζει τους επαγγελματοβιοτέχνες προς όφελος των μονοπωλίων. Αποτέλεσμα όλης αυτής της πίεσης ήταν να υποστεί έμφραγμα.

Η γυναίκα απευθύνθηκε στο ΠΑΜΕ το οποίο όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ως αποκούμπι τους. Η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ μαζί με την αντίστοιχη της ΠΑΣΕΒΕ προχώρησαν σε άμεση και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και απαίτησαν την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στην 50χρονη μητέρα.

Τέτοιες καταστάσεις δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν ατομικά, αλλά πρέπει να γίνουν συλλογική υπόθεση του λαϊκού κινήματος, των συντονισμένων λαϊκών αγώνων στην ενίσχυση των οποίων η εργατική τάξη καλείται, με το ΠΑΜΕ, να αναλάβει τον πρωτοπόρο ρόλο που της αναλογεί. Σ' αυτήν την κατεύθυνση δυναμώνουν τις πολύμορφες παρεμβάσεις τους τα ταξικά συνδικάτα, για την ανάδειξη των λαϊκών προβλημάτων και των δραματικών διαστάσεων που παίρνουν, καλώντας το λαό σε οργανωμένη και συντονισμένη πάλη, για να μην πληρώσει αυτός την κρίση που δημιούργησαν τα μονοπώλια. Γιατί είναι αδιανόητο, ειδικά σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα και με τον τεράστιο πλούτο που υπάρχει, να κόβεται το νερό και το ρεύμα, να ξεσπιτώνεται κόσμος.


Ν. Τ.

ΑΣΤΙΚΑ ΜΜΕ
«Θάβουν» τα συλλαλητήρια

Το πόσο «αδέσμευτα» είναι, επιβεβαιώνουν τα αστικά ΜΜΕ, ακόμα μια φορά αυτές τις μέρες, έχοντας «θάψει» κυριολεκτικά τα συλλαλητήρια που γίνονται αύριο σε ολόκληρη τη χώρα. Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ, η κατάσταση αυτή συνεχίζεται. Ξεμπροστιάζεται η «ανεξαρτησία» των αστικών ΜΜΕ που «κόβεται και ράβεται» όπως ακριβώς απαιτούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την προκλητική αποσιώπηση των μεθαυριανών (σ.σ. αυριανών) συλλαλητηρίων από την πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Την ώρα που οι λαϊκές οικογένειες στενάζουν από την ακρίβεια, από την πολιτική που στερεί όλο και περισσότερα από τους εργαζόμενους για να δώσει όλο και περισσότερα στα μονοπώλια, τα ΜΜΕ "θάβουν" τις κινητοποιήσεις που συνδιοργανώνουν σε όλη τη χώρα το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ ενάντια στις νέες αυξήσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο και ΦΠΑ. Είναι τα ίδια ΜΜΕ που λένε συνέχεια στο λαό να δεχτεί κι άλλες θυσίες, να συναινέσει στο σφαγιασμό δικαιωμάτων και κατακτήσεων χρόνων. Το ΠΑΜΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα, με τη μαζική τους συμμετοχή στα συλλαλητήρια της Πέμπτης, να δώσουν απάντηση σε όσους τα θέλουν με σκυμμένο το κεφάλι. Να ξεσηκωθούν, να μη δεχτούν να πληρώσουν την κρίση των μονοπωλίων, να οργανωθούν και να παλέψουν για τις σύγχρονες ανάγκες τους».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org