ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
Η ψήφος είναι όπλο

Οι εκλογές στις 7 Νοέμβρη είναι ισοδύναμες με τις εθνικές. Είναι η πρώτη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση μετά τις εθνικές, διεξάγονται σε συνθήκες κρίσης και εφαρμογής της πιο άγριας αντιλαϊκής πολιτικής. Ταυτόχρονα, οι περιφέρειες και οι δήμοι με τον «Καλλικράτη», με τον οποίο συμφώνησαν όλα τα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ, είναι κρατικοί μηχανισμοί δίπλα στην κυβέρνηση για να εφαρμόζουν την κρατική στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου. Η ψήφος είναι όπλο και πρέπει να χρησιμοποιηθεί από το λαό με βάση τα δικά του συμφέροντα.

Η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση»:

  • Αποτελεί τη μόνη ξεκάθαρη καταδίκη της πολιτικής που οδηγεί το λαό στη φτώχεια, στην ανασφάλεια, στην ανεργία, για τα κέρδη των μονοπωλίων. Είναι η μόνη ξεκάθαρη ψήφος κατά του μνημονίου, του «Καλλικράτη», της ΕΕ.
  • Εκφράζει την απαίτηση να πληρώσουν την κρίση και το χρέος αυτοί που τα δημιουργούν με τις μεγάλες φοροαπαλλαγές και τις κρατικές χρηματοδοτήσεις που απολαμβάνουν, οι μεγάλοι επιχειρηματίες.
  • Είναι ψήφος τιμωρίας του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., την αντιλαϊκή πολιτική των οποίων στήριξαν και στηρίζουν οι υποψήφιοί τους. Αυτή θα εφαρμόζουν αν εκλεγούν.
  • Για να αναδειχτούν στις περιφέρειες και στους δήμους αγωνιστές που θα μάχονται για το δίκιο του λαού, θα ενημερώνουν για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.
  • Είναι ψήφος διεκδίκησης των σύγχρονων λαϊκών δικαιωμάτων: Στη σταθερή δουλειά για όλους. Στις σύγχρονες δωρεάν κοινωνικές παροχές στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο περιβάλλον, στις υποδομές.
  • Είναι ψήφος υπέρ της λαϊκής συμμαχίας και αντεπίθεσης για ριζικές αλλαγές, για ανάπτυξη υπέρ του λαού και όχι των μονοπωλίων.

Η αποχή δεν είναι απάντηση. Βολεύει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Χάνεται η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια, αφού δεν εκφράζεται με ενίσχυση της πολιτικής που είναι ριζικά αντίθετη σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Ιδιαίτερα οι νέοι από τα λαϊκά στρώματα πρέπει να πάρουν θέση και να εναντιωθούν με την ψήφο τους στην αντιλαϊκή πολιτική ενισχύοντας τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Είναι ευκαιρία οι εργαζόμενοι να διορθώσουν την ψήφο που έδωσαν στα κόμματα της ΕΕ, ψήφος που χρησιμοποιείται εναντίον τους. Αν οι υποψήφιοι αυτών των κομμάτων πάρουν τη λαϊκή ψήφο, είναι σαν να εγκρίνει ο λαός όσα βάρβαρα μέτρα έχουν πάρει σε βάρος του, δίνει δύναμη να εφαρμοστούν τα χειρότερα που έρχονται.

Ψεύδεται η ΝΔ όταν λέει ότι είναι κατά του μνημονίου επειδή δεν το ψήφισε στη Βουλή. Τα περισσότερα μέτρα του μνημονίου έχουν αποφασιστεί εδώ και πολλά χρόνια, με την ψήφο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό η ΝΔ την ίδια στιγμή δηλώνει ότι θα το σεβαστεί. Ηταν και είναι με την ΕΕ, τους μεγάλους επιχειρηματίες που το στηρίζουν, κατά των λαϊκών αγώνων. Οι υποψήφιοί της θα το εφαρμόσουν αν εκλεγούν. Ο «Καλλικράτης» είναι μεταρρύθμιση που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και μηχανισμός που θα εφαρμόσει άλλες διατάξεις του μνημονίου.

Τιμώρησε το οπισθοδρομικό και τυχοδιωκτικό κόμμα του Καρατζαφέρη για τον βρώμικο και ύπουλο ρόλο του σε βάρος του λαού.

Καμία εμπιστοσύνη στους υποψήφιους από το χώρο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αφερέγγυοι. Οι υπέρμαχοι της ενότητας της Αριστεράς έγιναν κομμάτια. Η Δημοκρατική Αριστερά, π.χ., στο Δήμο Αθήνας, στηρίζει ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΝ στην Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τον Αλ. Μητρόπουλο, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που θέλει να το διορθώσει, προβάλλοντας άλλο μείγμα διαχείρισης. Αλλες ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν Αλαβάνο.

Σε κοροϊδεύουν αυτοί που εμφανίζονται ως διαφωνούντες με την κυβέρνηση, «αντάρτες», που έχουν στηρίξει την πολιτική των κομμάτων της πλουτοκρατίας, της κυβέρνησης και ζητούν τη λαϊκή ψήφο τάχα για να τη διορθώσουν, να την κάνουν καλύτερη ή και να την αλλάξουν! Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν αλλάζουν.

Τα μέτρα που οδηγούν στην ανεργία, στη φτώχεια και στην ανασφάλεια δεν είναι μονόδρομος, όπως σου τα παρουσιάζουν. Ηταν και είναι ανάγκη των μονοπωλίων.

Κανένας άνθρωπος του μόχθου να μη δεχτεί να πληρώσει για την κρίση που δημιούργησε το κεφάλαιο, και για το δημόσιο χρέος. Αυτές οι θυσίες δε θα πιάσουν τόπο για το λαό, αλλά για τα μονοπώλια. Η ανάπτυξη που υπόσχονται, όταν θα έρθει, θα είναι αναιμική και πρόσκαιρη, τα μέτρα σε βάρος του λαού θα κλιμακώνονται. Αυτός ο δρόμος που υπηρετεί τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα τρέφει τις αιτίες της κρίσης.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί εμποροβιοτέχνες και αγρότες, τα παιδιά τους, έχουν άλλο δρόμο: Το δρόμο της αγωνιστικής συμπόρευσης και συμμαχίας κατά των μονοπωλίων και της ΕΕ για τα σύγχρονα δικαιώματα, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Πάρε θέση με την ψήφο σου.

Οι εκλογές πρέπει να γίνουν μια νέα αρχή μαζικού απεγκλωβισμού από τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Να εμπιστευτεί ο λαός τη δύναμή του. Να αντεπιτεθεί για τα δικαιώματά του, για την εξουσία του.

Κάντε τώρα βήμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, ακόμα και αν δεν συμφωνείτε σε όλα μαζί του, ενισχύοντας αποφασιστικά τη «Λαϊκή Συσπείρωση».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ

Η διακήρυξη της παράταξης του Μητρόπουλου, με την οποία διεκδικεί να εκλεγεί περιφερειάρχης, έχοντας τη στήριξη του ΣΥΝ, είναι αποκαλυπτική για την πολιτική την οποία εκφράζει. Γράφει ανάμεσα σε άλλα: «Στη χώρα μας βιώνουμε τις συνέπειες (...) της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής που ακολούθησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις την τελευταία εικοσαετία».

Μόνο που, σε ό,τι αφορά το ένα σκέλος στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, ο ίδιος υπήρξε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησε τη χώρα για πάνω από 20 χρόνια, με τον ίδιο αντιλαϊκό τρόπο που κυβέρνησε και η ΝΔ. Με το ΠΑΣΟΚ επιζητούσε να εκλεγεί βουλευτής, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ήταν. Τώρα είδε τα στραβά και νιάστηκε για το λαό; Αφού πρώτα βοήθησε να χαντακωθούν τα δικαιώματά του;

***

Λέει σε άλλο σημείο ο Μητρόπουλος: «Με το Μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις, επιβλήθηκε μιας νέας μορφής εξάρτηση που καταλύει κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας, υπονομεύει τη συνταγματική νομιμότητα, υποθηκεύει τη δημόσια περιουσία και κατεδαφίζει τις κοινωνικές κατακτήσεις του Λαού. Τώρα που σε λίγο καιρό θα διασπαστούν και θα διαμοιραστούν στους αγοραίους ανέμους όλες οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις που έχουν απομείνει, τώρα που θα αποδοθούν στο ιδιωτικό κεφάλαιο όλα τα άυλα και υλικά δημόσια αγαθά (Υγεία, Παιδεία, φως, νερό, καύσιμα, δρόμοι, λιμάνια, παραλίες κ.λπ.), η διεξαγωγή της ζωής θα γίνει προβληματική για τους περισσότερους συμπολίτες μας».

Σε ποια χώρα ζούσε τόσα χρόνια ο υποψήφιος του ΣΥΝ; Τα τελευταία 20 χρόνια το μεγάλο κεφάλαιο έχει πατήσει για τα καλά πόδι σε τομείς στρατηγικής σημασίας της οικονομίας όπως οι υποδομές, το νερό, το ρεύμα, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, αλλά και σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία. Πρωταγωνιστής στις ιδιωτικοποιήσεις οποιασδήποτε μορφής ήταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τις οποίες υπηρέτησε και της ΝΔ.

`Η μήπως δεν ξέρει ότι ελέω της ευρωενωσιακής πολιτικής του δικομματισμού το 80% και πλέον της εθνικής νομοθεσίας καθορίζεται από οδηγίες της ΕΕ, που συνδιαμορφώνουν στα ευρωπαϊκά όργανα το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ. αλλά και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ; Τα ξέρει όλα αυτά ο Μητρόπουλος. Αλλά κάνει πως αποστασιοποιείται, συγκαλύπτοντας τις δικές του ευθύνες για τη στήριξη αυτής της πολιτικής, προκειμένου να ψαρέψει ψήφους σε θολά νερά.

***

«Πρέπει να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός ευρύτατου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου για την καταγγελία του Μνημονίου και την απεμπλοκή της χώρας από το μηχανισμό δημοσιονομικής σταθερότητας της "τριαρχίας"», αποφαίνεται ο Μητρόπουλος και υπόσχεται να αγωνιστεί «για την αναδιαπραγμάτευση και διαγραφή μέρους του χρέους (...) προστασία και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους (...) αντιμετώπιση της ανεργίας, της υποαπασχόλησης και της μετανάστευσης των νέων μας (...) κοινωνικοποίηση και αυτοδιαχείριση των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών στην Αττική (...) αυστηρή προστασία του φυσικού πλούτου (ορεινοί όγκοι, παραλιακό μέτωπο, αδόμητη - αγροτική γη).

Τι λέει εδώ; Οτι θα συνεχίζει να υπάρχει καπιταλιστική ιδιοκτησία, αλλά με κρατικοποίηση ορισμένων ΔΕΚΟ και τραπεζών από το καπιταλιστικό κράτος, αυτά εννοεί με τα περί «κοινωνικοποίησης» και «αυτοδιαχείρισης», τα οποία κάποτε έκανε το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν εξάλειψε ούτε την ανεργία, ούτε τη φτώχεια, ούτε απέτρεψε την επιχειρηματική εκμετάλλευση του δημόσιου φυσικού πλούτου στην Αττική. Σπέρνει αυταπάτες ο Μητρόπουλος και οι ΣΥΝ αυτώ ότι θα λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας, χωρίς να συγκρουστούν με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, πώς θα προστατέψουν το δημόσιο πλούτο, αν δεν εναντιωθούν στρατηγικά στην πολιτική που θέλει βουνά, θάλασσες και παραλίες εμπόρευμα και πάει λέγοντας. Οσο για τα περί αναδιαπραγμάτευσης του χρέους, αυτό καθόλου δεν πρόκειται να αλλάξει τη βαρβαρότητα στη ζωή του λαού. Αλλωστε και οικονομολόγοι, ορισμένους τους καλεί και ο πρωθυπουργός για να ακούσει τις συμβουλές τους, όπως ο Στίγκλιτς και άλλοι, έχουν εκφράσει παρόμοιες μορφές διαχείρισης.

***

Ο λαός θα συνεχίσει να ζει στη φτώχεια και την ανεργία ακόμη και με την εφαρμογή μιας τέτοιας διαχείρισης. Εκτός αν ο ίδιος παλέψει για ριζικές λύσεις στο επίπεδο της εξουσίας, υποτάσσοντας σ' αυτό το σκοπό και την επικείμενη μάχη των εκλογών στις 7 Νοέμβρη, με την ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και την καταβαράθρωση των υποψηφίων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και των παραφυάδων τους τύπου Μητρόπουλου και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org