ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Κατήγγειλαν την εξοντωτική και προσβλητική για το λαό πολιτική

Παρέμβαση στο ΙΚΑ έκαναν χτες, ενάντια στο μακάβριο «σαφάρι», με το οποίο η κυβέρνηση τους καθιστά υπεύθυνους για τα ελλείμματα των Ταμείων

Η τρομοκρατία και ο αποπροσανατολισμός δε θα περάσει, ξεκαθάρισαν και χτες οι συνταξιούχοι
Η τρομοκρατία και ο αποπροσανατολισμός δε θα περάσει, ξεκαθάρισαν και χτες οι συνταξιούχοι
Να σταματήσουν τώρα οι απαράδεκτες προκλήσεις της κυβέρνησης απέναντι στους χιλιάδες συνταξιούχους και η επιχείρηση μετάθεσης των δικών της ευθυνών για τα προβλήματα του ΙΚΑ στις πλάτες των συνταξιούχων, των εργαζομένων συνολικά των λαϊκών στρωμάτων, απαίτησαν χτες στελέχη της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και σωματείων της σε μια μαζική παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στη Διοίκηση του ΙΚΑ. Αφορμή για την χτεσινή παρέμβαση αποτέλεσε η τελευταία κυβερνητική πρόκληση, με την οποία οι συνταξιούχοι καλούνται να καταθέσουν γραπτή «δήλωση ζωής», προκειμένου να συνεχίζει να τους χορηγείται η σύνταξη!

Η αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συναντήθηκε με τον υποδιοικητή του ΙΚΑ Διονύση Πατσούρη. Οπως χαρακτηριστικά κατήγγειλαν, η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει τις αιτίες των προβλημάτων του ΙΚΑ (που απορρέουν από την πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων) στους συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Απαίτησαν να σταματήσει εδώ και τώρα η διοίκηση να αναγκάζει τους συνταξιούχους να υποβάλλουν δηλώσεις για να αποδείξουν ότι ζουν, καθώς αν η διοίκηση του Οργανισμού θέλει να μάθει πού και πώς καταβάλλονται οι συντάξεις έχει όλα τα στοιχεία για να το κάνει.

Ταυτόχρονα, η αντιπροσωπεία απαίτησε να σταματήσει επίσης η ταλαιπωρία που καλούνται και πάλι να υποστούν οι συνταξιούχοι, αφού με πρόσφατη εγκύκλιο του Οργανισμού, οι συνταξιούχοι κάποιων κατηγοριών (ΒΑΕ, ανάπηροι, κ.λπ.) που είναι κάτω από 60 ετών και τελικά θα πάρουν τα κουτσουρεμένα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας, θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση. Οπως χαρακτηριστικά είπαν, «τα στοιχεία τα έχετε, καταβάλλετε τα χρήματα».

Από την πλευρά του, ο υποδιοικητής του ΙΚΑ για τις μεν «δηλώσεις ζωής» είπε ότι η διοίκηση του ΙΚΑ θα εξετάσει το ζήτημα. Για τις αιτήσεις που καλούνται να καταθέσουν οι συνταξιούχοι, προκειμένου να λάβουν τα επιδόματα ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε το θέμα και θα το εξετάσει. Τέλος, για την τραγική κατάσταση με τις ελλείψεις σε γιατρούς, εργαστήρια, κλπ., που οδηγεί σε απόγνωση τους ασφαλισμένους, ο υποδιοικητής του ΙΚΑ είπε ότι εγκρίθηκε από το υπουργείο η αρμόδια προκήρυξη για προσλήψεις γιατρών.

Τα όποια μέτρα βέβαια παίρνονται ή εξαγγέλλονται όχι μόνο αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» των προβλημάτων του Οργανισμού που έχουν δημιουργήσει με την πολιτική τους οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις, αλλά κινούνται στο αντεργατικό, αντιασφαλιστικό πλαίσιο του μνημονίου για περιστολή των δικαιωμάτων του λαού σε όφελος του κεφαλαίου και των κερδών του. Μετά το τέλος της συνάντησης, η αντιπροσωπεία μετέφερε τη συζήτηση στους συγκεντρωμένους, κατήγγειλε το γεγονός ότι ο Διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος δεν δέχτηκε να συναντηθεί με τους συνταξιούχους, ενώ το ραντεβού τους ανανεώθηκε για τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 23 του Σεπτέμβρη.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στη «FULGOR»

Καλεί τους εργάτες να απαντήσουν στην εργοδοσία με οργανωμένο αγώνα

Κάλεσμα στους εργάτες και τις εργάτριες της «FULGOR» να προχωρήσουν σε κατάληψη του εργοστασίου, περιφρούρηση των εμπορευμάτων και των μηχανημάτων, καθώς και σε ανυποχώρητο αγώνα με όλες τις μορφές «μέχρι να αναγκάσουμε την κυβέρνηση με ευθύνη της να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων», απευθύνει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Κορινθίας του ΠΑΜΕ.

Το περασμένο Σάββατο, πραγματοποιήθηκε άλλη μια γενική συνέλευση, όπου το εργοδοτικό σωματείο εξακολουθεί να «παίζει» το παιχνίδι της εργοδοσίας, αφού, τελικά, δεν αποφασίστηκε τίποτα, όταν την ίδια στιγμή, η εργοδοσία συνεχίζει και προωθεί τα σχέδια για «εθελούσιες» εξόδους των εργαζομένων. «Η FULGOR», τονίζει η Γραμματεία Κορινθίας του ΠΑΜΕ, «παράγει προϊόντα απαραίτητα για τον τομέα της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών και γι' αυτό τη γλυκοκοιτάζουν επενδυτές. Τώρα ο όρος που βάζει ο καινούριος επενδυτής για να αγοράσει την επιχείρηση είναι να την πάρει καθαρή από τους εργαζόμενους που δουλεύουν σήμερα εκεί για να τους αντικαταστήσει με άλλους, φτηνότερους, χωρίς δικαιώματα για να αυξήσει την κερδοφορία του».

Και τονίζει: «Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να ξεγελαστεί. Το κύριο αυτή τη στιγμή είναι να απαιτήσουμε κανένας να μη χάσει τη δουλειά του. Καμία εθελούσια έξοδος και καμία αποζημίωση δε λύνει κανένα πρόβλημα. Αυτό που θα μας κάνει πιο δυνατούς είναι να διεκδικήσουμε τη δουλειά μας! Ούτε βήμα πίσω! Οτιδήποτε άλλο είναι εις βάρος μας και πρέπει να μας προβληματίσει ότι μας το προτείνουν οι αντίπαλοί μας!».

ΦΑΡΜΑΚΟ
Συνεχίζονται οι απολύσεις

Κύμα απολύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και στο χώρο του φαρμάκου. Συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή ο Ομιλος «ALAPIS», που δραστηριοποιείται στο χώρο του φαρμάκου και του καλλυντικού, προχώρησε σε 20 απολύσεις εργαζομένων από την παραγωγή εταιρείας του που δραστηριοποιείται στο καλλυντικό. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος όμιλος το 2009 ήταν πρώτος σε πωλήσεις και δεύτερος σε καθαρά κέρδη, ενώ έχει εξαγοράσει πολλές εταιρείες και μεγάλες φαρμακαποθήκες όπως για παράδειγμα τον «Μαρινόπουλο», τον «Γερολυμάτο» κλπ.

Στην απόλυση εργάτριας από την παραγωγή και μετά από 31 χρόνια δουλειάς προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα και η εργοδοσία της «ΛΑΒΙΦΑΡΜ» στην Παιανία. Προχτές, Δευτέρα, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο και στο Συνδικάτο Εργαζομένων της Αθήνας πραγματοποίησαν παρέμβαση και μίλησαν τόσο με τους εργαζόμενους της εταιρείας του Ομίλου «ALAPIS» όσο και της «ΛΑΒΙΦΑΡΜ». Τους κάλεσαν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, να μην υπογράψουν καμία απόλυση (καθώς, όπως η εργοδοσία δήλωσε, θα γίνουν και άλλες απολύσεις) και να δώσουν τη μάχη συσπειρωμένοι στα ταξικά τους σωματεία, ενάντια σε αυτή την αντεργατική θύελλα.

Η αντεργατική επίθεση μαίνεται και στον κλάδο του Φαρμάκου, την ώρα που οι μονοπωλιακοί όμιλοι εποφθαλμιούν για τον έλεγχο του κλάδου, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από μια «χρυσοφόρα» πίτα. Κι αυτό γιατί πρόκειται για έναν κλάδο συνδεδεμένο με προϊόν που αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη λαϊκή οικογένεια που θα αφήσει τελευταίες τις περικοπές που αφορούν την υγεία των παιδιών της. Οσο το φάρμακο μένει εμπόρευμα, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ούτε το δικαίωμα των εργατών του κλάδου σε δουλειά με δικαιώματα, ούτε το δικαίωμα του λαού σε δωρεάν και ασφαλές φάρμακο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ
Εκτός λειτουργίας ο αξονικός και το ακτινολογικό

Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου

Εκτός λειτουργίας παραμένουν για περισσότερο από ένα μήνα ο αξονικός τομογράφος και το ακτινολογικό μηχάνημα του Νοσοκομείου Σάμου, με αποτέλεσμα οι ασθενείς του νομού, αλλά και των άλλων νησιών (Ικαρία, Φούρνοι κτλ.) που καλύπτει το νοσοκομείο, να αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα πληρώνοντας οι ίδιοι τις πανάκριβες εξετάσεις.

Το πρόβλημα αυτό φέρνει στη δημοσιότητα με ανακοίνωσή του προς τον υπουργό Υγείας και τα κόμματα της Βουλής το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου. «Η κατάσταση αυτή, να μη φτιάχνονται τα μηχανήματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι απαράδεκτη και προφανώς εντάσσεται στην κυβερνητική πολιτική σας τόσο για δραστική μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, όσο και για την εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερων κερδών στους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας», επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο. Και καταλήγει: «Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πληρώνουμε και με το παραπάνω τις εισφορές που απαιτούνται για να έχουμε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη σε ζητήματα υγείας και απαιτούμε την άμεση λύση του προβλήματος (είτε να επιδιορθωθούν τα μηχανήματα - αν φτιάχνονται - είτε να αγοραστούν νέα)».

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΙΑ
Αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις

Οι τραγικές ελλείψεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε δημόσιες υπηρεσίες και δομές για τη στήριξη των ασθενών που πάσχουν απ' τη νόσο Αλτσχάιμερ, με αποτέλεσμα όλο το βάρος της φροντίδας των ασθενών να πέφτει στην οικογένεια, αναδείχτηκαν σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών. Στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι σήμερα υπάρχουν 160.000 ασθενείς με άνοια στην Ελλάδα, λιγότεροι απ' τους μισούς είναι διαγνωσμένοι και το 90% φροντίζονται στο σπίτι, κατά κύριο λόγο από κάποιο συγγενικό πρόσωπο. Στην ουσία κάποιο μέλος της οικογένειας είναι αναγκασμένο να μην εργάζεται προκειμένου να φροντίζει τον ηλικιωμένο με άνοια και η οικογένεια επιβαρύνεται το κόστος για τη φροντίδα και μάλιστα ενώ οι όροι ζωής των οικογενειών χειροτερεύουν καθημερινά με τις μειώσεις μισθών, τις περικοπές σε παροχές, την ανεργία κλπ. Οπως τονίστηκε, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τραγικές ελλείψεις σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, υπηρεσίες βοήθειας στο σπίτι και σε ιδρύματα μακροχρόνιας παραμονής για ανθρώπους που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και δεν έχουν οικογένεια. Αναφέρθηκε ακόμα ότι τα προβλήματα θα γίνουν ακόμα πιο πιεστικά στο μέλλον καθώς οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση του αριθμού των ασθενών και λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org