ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ
Αρνείται ακόμα και να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!

Απέρριψε το αίτημα του ΚΚΕ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς όρους. Εγκαταλείπει στη μοίρα τους χιλιάδες ανέργους, φτωχούς αγρότες και ΕΒΕ που μένουν χωρίς εισόδημα

«Κόψτε το λαιμό σας» λέει ουσιαστικά η κυβέρνηση στους χιλιάδες ανέργους και ανασφάλιστους που δεν έχουν λεφτά ούτε για φάρμακα...
«Κόψτε το λαιμό σας» λέει ουσιαστικά η κυβέρνηση στους χιλιάδες ανέργους και ανασφάλιστους που δεν έχουν λεφτά ούτε για φάρμακα...
Με το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα για τη χορήγηση πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ανασφάλιστους και τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, παρά τα ανέξοδα λόγια συμπάθειας προς τους ανέργους ήταν ξεκάθαρος. Δεν μπορεί, ανέφερε, να λέμε όλα τα βάρη να τα αναλάβει το κράτος γιατί έτσι θα οδηγηθούμε σε αύξηση της φορολογίας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες περίθαλψης και στο τέλος θα επιβαρυνθούν οι απλοί φορολογούμενοι. Εάν, είπε, καταργούνταν οι εισφορές των εργαζομένων για τον κλάδο υγείας τότε το ΕΣΥ θα οδηγούνταν σε κατάρρευση. Κατά τον Γ. Κουτρουμάνη στον τομέα της περίθαλψης δίνονται αρκετά χρήματα χωρίς όμως να παρέχονται οι αντίστοιχες υπηρεσίες, αφού δε γίνεται σωστή διαχείριση των πόρων.

Αφού απέρριψε το αίτημα, στη συνέχεια αναλώθηκε σε ανέξοδα λόγια συμπάθειας στους ανέργους λέγοντας γενικά και αόριστα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει κανένας ανασφάλιστος και να καλύπτονται όλοι ιατροφαρμακευτικά. Ηδη υπάρχει, ανέφερε, ένα πλαίσιο που προβλέπει ότι τα παιδιά καλύπτονται όσο σπουδάζουν ενώ για τους ανέργους του ΟΑΕΔ υπάρχει κάλυψη για δύο χρόνια αρκεί να έχουν τα ανάλογα ένσημα (600 στην ηλικία των 30 ετών και 120 το χρόνο στη συνέχεια), ενώ μέσω του ΟΓΑ είναι πλήρης για όσους είναι πάνω από 65 ετών.

Δηλαδή, την ώρα που η κυβέρνηση προσφέρει πακτωλούς χρημάτων στο μεγάλο κεφάλαιο με νέες φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, επενδυτικά προγράμματα κτλ., στις λαϊκές οικογένειες που χάνουν ακόμα και το ανεπαρκές εισόδημα που είχαν μέχρι σήμερα, αρνείται να διασφαλίσει ακόμα και τη δυνατότητά τους να εξετάζονται από το γιατρό, να έχουν τη νοσηλεία και την αγωγή που απαιτεί η προστασία της υγείας τους. Πρόκειται για ακόμα μία απόδειξη πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν ταλαντεύεται καθόλου για το αν θα χτυπήσει ή όχι τη λαϊκή οικογένεια. Το μόνο που εξετάζει είναι πόσο και πώς θα λεηλατήσει τα δικαιώματα και τις ανάγκες της. Για το λαό είναι μονόδρομος ο ξεσηκωμός, να υπερασπιστεί τα παιδιά του από την εξαθλίωση!

ΚΚΕ: Να το διεκδικήσει το κίνημα

Στην παρέμβασή του ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι ο αναπληρωτής υπουργός περιέγραψε έναν κόσμο παραδείσου, ο οποίος καμία σχέση δεν έχει με όσα ζουν οι πάνω από 500.000 άνεργοι, οι οποίοι σε λίγο θα φτάσουν, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, στο 1 εκατομμύριο.

Εφερε το παράδειγμα εργαζομένου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του οποίου έσπασε η κήλη και θα πέθαινε εάν δεν έκανε παρέμβαση το Σωματείο αφού το νοσοκομείο ζητούσε σφραγισμένο βιβλιάριο υγείας. Τι θα γίνει με τους ανέργους αναρωτήθηκε. Θα κάνουν εμβόλια τα παιδιά τους; Θα παίρνουν φάρμακα; Θα τους δέχονται τα νοσοκομεία;

Εμείς, είπε ο Θ. Παφίλης, ζητάμε το κράτος να σφραγίσει τα βιβλιάρια υγείας όλων των ανασφάλιστων και αυτοί να παίρνουν δωρεάν φάρμακα και να κάνουν δωρεάν εξετάσεις και καλούμε τους εργαζόμενους, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να μη ζητάνε βιβλιάρια υγείας από τους ανασφάλιστους και καλούμε το κίνημα να διεκδικήσει κάτι τέτοιο. Μια πρώτη κίνηση, κατέληξε, είναι το συλλαλητήριο της Πέμπτης με αντίστοιχα αιτήματα όπως και με αιτήματα να μην αυξηθούν οι τιμές στα βασικά είδη κατανάλωσης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Προσηλωμένη στις «φαρμακερές» περικοπές

«Μετά λόγου γνώσεως» δρα η κυβέρνηση, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας

Την αποφασιστικότητα με την οποία επιταχύνει την προσαρμογή των δημόσιων νοσοκομείων στις ανάγκες της αγοράς, επιβεβαίωσε η κυβέρνηση, όπως έγινε καθαρό και χτες στη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Στο τέλος της συνάντησης και ενώπιον των δημοσιογράφων ο υπουργός Υγείας ήταν αποκαλυπτικός λέγοντας ότι και απ' αυτή τη θέση θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, που εφάρμοσε μέχρι τώρα η κυβέρνηση, όπως την εφαρμογή των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), που αναγκάζει τους ασθενείς να πληρώνουν. Πρόκειται για 300 κατηγορίες γνωστών φαρμάκων - που αντιστοιχούν σε περίπου 1.000 συσκευασίες ευρείας χρήσης - ενώ μέχρι πρότινος πλήρωναν μόνο 25%. «Το κάναμε μετά λόγου γνώσεως» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος για να επιμείνει στη συνέχεια ότι οι διευθυντές των κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων - όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος - πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 20%, π.χ. χορηγώντας αντίγραφα φάρμακα. Αναφερόμενος στα ασφαλιστικά ταμεία υποστήριξε ότι οι περιορισμοί στη φαρμακευτική δαπάνη έφτασαν από 25-30%. Μάλιστα σε κάποια στιγμή είπε, ακόμα κι αν ορισμένα πράγματα που είναι «σωστά για την υγεία» και δεν τα προέβλεπε το μνημόνιο, θα τα έπαιρνε η κυβέρνηση.

Τρία ευρώ και στα Κέντρα Υγείας!

Να μπει τέρμα στα δραματικά αδιέξοδα στα οποία η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τις λαϊκές οικογένειες, ζήτησε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών Νίκος Μπουντούρογλου που ζήτησε: «Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών και κανένας άνεργος ή ανασφάλιστος που δεν έχει βιβλιάριο ασθενείας, να μη μείνει χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ο ίδιος και η οικογένειά του».

Ο υπουργός Υγείας περιορίστηκε στην είσπραξη του εξέταστρου των τριών ευρώ, υποστηρίζοντας ότι ... θεωρεί ακατανόητο να το πληρώνουν οι Ελληνες και να μην πληρώνουν οι αλλοδαποί που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία. Μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα μια διευκρινιστική εγκύκλιο για τα τρία ευρώ με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ τίθεται σε ισχύ μια παλιότερη απόφαση - που είχε αποσυρθεί - για την είσπραξη των τριών ευρώ και απ' τα Κέντρα Υγείας. Αποδεικνύεται δηλαδή ένταση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας με άμεσες πληρωμές απ' τους αρρώστους. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και μια άλλη εγκύκλιος για τη «νοσηλεία στο ΕΣΥ», με την οποία κωδικοποιείται το «υπάρχον θεσμικό πλαίσιο» για τη νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Η εγκύκλιος για τα τρία ευρώ αναφέρει ότι τα πληρώνουν όσοι προσέρχονται στα τακτικά πρωινά ιατρεία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, ενώ εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, όσοι διαθέτουν βιβλιάριο οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικό κοινωνικής προστασίας που να είναι σε ισχύ, οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο αλλοδαποί. Βέβαια, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι καταδιώκει με μανία το δικαίωμα του λαού στην υγεία: την Παρασκευή, αφού ο υπουργός Υγείας διαπίστωσε στο Τζάνειο πως το «χαράτσι» των 3 ευρώ δεν το πληρώνουν οι μετανάστες, έσπευσε να βγάλει σχετική εγκύκλιο, μήπως και γλιτώσουν οι κατατρεγμένοι από τις δυσκολίες που συναντούν καθημερινά για να καλύψουν ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες.

Η εγκύκλιος δεν διευκρινίζει αν θα καταβάλλεται και στα επείγοντα περιστατικά, παρά το ότι ο υπουργός Υγείας στη συνάντηση είπε πως στα επείγοντα θα υπάρχει εξαίρεση.

Ανακοστολόγηση με «πακέτα»

Αμέσως μετά έγινε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους Διοικητές των ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε το θέμα της ανακοστολόγησης των χιλιάδων ιατρικών πράξεων και της δημιουργίας «ίδιου μοντέλου για την αγορά των υπηρεσιών υγείας». Δηλαδή έρχονται τα περίφημα «πακέτα υγείας», που θα οδηγήσουν από νέους διαδρόμους στην εμπορευματοποίηση, καθώς ετοιμάζεται η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεις.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σήμερα η παρέμβαση στον ΟΠΑΔ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις περικοπές 220 ιατρικών και διαγνωστικών εξετάσεων των ασφαλισμένων του Δημοσίου και τις περικοπές στα φάρμακα οργανώνει σήμερα Τετάρτη, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών, στα γραφεία του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (Μακεδονίας 8) στις 9 π.μ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org