ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Στον αέρα θέσεις εργασίας και δικαιώματα

Με όχημα τις διαπιστώσεις περί «διογκωμένου δημόσιου τομέα», η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα επίθεση στους εργαζόμενους

Χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα βρίσκονται στο στόχαστρο της αντιλαϊκής πολιτικής και καλούνται να πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα αυτούς που τους κρατούν ομήρους, με μισή δουλειά, μισή ζωή

MotionTeam

Χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα βρίσκονται στο στόχαστρο της αντιλαϊκής πολιτικής και καλούνται να πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα αυτούς που τους κρατούν ομήρους, με μισή δουλειά, μισή ζωή
H κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δεύτερο γύρο καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών, πέρα από αυτές που προβλέπονται στο προσχέδιο νομοσχεδίου που συζητήθηκε χτες στο στάδιο της «διαβούλευσης» στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Βάζει έτσι εκ νέου μπουρλότο στα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις απασχόλησης χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με εκφρασμένη την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απολύσεις, καταργώντας θέσεις εργασίας που υπήρχαν έως σήμερα.

Την ανακοίνωση έκανε στην επιτροπή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πει ότι για τη διόγκωση του δημόσιου τομέα, ευθύνες έχουν όλα τα κόμματα, «ακόμα και τα μικρά κόμματα της αριστεράς που δεν κυβερνούν μεν, αλλά ακολουθούν την ίδια πρακτική μέσα από τους ΟΤΑ που ελέγχουν»!

Ο ίδιος είπε προκλητικά ότι «η απάντηση στην κατακραυγή των πολιτών πως "φάγατε τα λεφτά" είναι ότι "σας διορίσαμε όλα αυτά τα χρόνια στο δημόσιο. Τα φάγαμε όλοι μαζί σε μια πρακτική αθλιότητας και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος"»!

Με τον άθλιο αυτό τρόπο, προσπάθησε να καταστήσει τους εργαζόμενους και το λαό συνένοχο και να τους χρεώσει τόσο τις συνέπειες από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική του δικομματισμού, όσο και την πολιτική ομηρία στην οποία διατηρούν χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους τα κόμματα της αστικής εξουσίας και οι παραφυάδες τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, μιλώντας στην επιτροπή, είπε ότι η δεύτερη φάση συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του Δημοσίου θα γίνει με νέο νομοσχέδιο και ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι στις καταργούμενες υπηρεσίες διασφαλίζονται, εκτός από αυτούς της ΑΓΡΟΓΗ, που απολύονται, γιατί πρόκειται για προσλήψεις που δεν έγιναν «με τους απαιτούμενους κανόνες διαφάνειας».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου απέδωσε ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα για το καθεστώς ομηρίας στο οποίο κρατάνε χρόνια ολόκληρα τους συμβασιούχους του Δημοσίου. Τόνισε ότι με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις δημόσιων οργανισμών στρώνεται το έδαφος για πολλές ακόμα απολύσεις και αγνοείται το γεγονός οι συμβασιούχοι καλύπτουν ζωτικές ανάγκες.

Είναι κοροϊδία, συνέχισε, αυτό που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις, αφού οι διάφορες συμβάσεις ορισμένου χρόνου λήγουν και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανανεωθούν. Για παράδειγμα, είπε, στο υπουργείο Πολιτισμού στέλνετε στην ανεργία 250 εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ ετοιμάζεστε για νέα χτυπήματα σε βάρος των εργαζομένων.

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Αποφάσισε την κλήτευση του Κ. Καραμανλή

Toν πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή καλεί για κατάθεση η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου μετά και την κατάθεση της Α. Πελέκη, η οποία κατέθεσε πριν από λίγες μέρες ότι υπήρξε εμπλοκή του Κ. Καραμανλή στο συντονισμό υπουργών για την ανταλλαγή φιλέτων του Δημοσίου με την κυριότητα της Λίμνης Βιστωνίδας.

Στην επιστολή που έστειλε στον Κ. Καραμανλή το προεδρείο της Προανακριτικής αναφέρεται ότι «θα ήταν χρήσιμο να συμβάλετε με τη δική σας μαρτυρία στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης και προς τούτο είμαστε στη διάθεσή σας να προσδιορίσουμε από κοινού τον προσφορότερο τρόπο για τη συμβολή σας σε αυτήν».

Η διατύπωση αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός και με απολογητικό υπόμνημα. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Προανακριτική Α. Σκυλλάκος είπε ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην κλήση του πρώην πρωθυπουργού και αυτή πρέπει να γίνει με τη διαδικασία κλήσης που ακολουθήθηκε με τους άλλους μάρτυρες της Επιτροπής.

Στην απόφαση της Προανακριτικής αντέδρασαν οι βουλευτές της ΝΔ που έχουν ήδη αποχωρήσει από τις εργασίες της, εκτιμώντας ότι «η πράσινη πολυκατοικία αποφάσισε με πρωτοβουλία του θυρωρού της ΛΑ.Ο.Σ. να κληθεί στην προανακριτική ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής».

Στο μεταξύ η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της «ΖΗΜΕΝΣ», από τα οποία έρεε χρήμα προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ζήτησε την ποινική δίωξη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη, καθώς και των μελών του ΔΣ του οργανισμού.

Με επιστολή του προς την αρμόδια ανακρίτρια ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σ. Βαλυράκης ζητάει να ασκηθεί η ποινική δίωξη, γιατί όπως αναφέρει από την έρευνα «προέκυψαν πλέον οι επαρκείς ενδείξεις για το έγκλημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος» σχετικά με τις πωλήσεις υλικού από την «ΖΗΜΕΝΣ» στον ΟΤΕ.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τιμούν τα 69 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

Τη Δευτέρα 27/9 η εκδήλωση στα Προπύλαια

Η κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), διοργανώνει, την ερχόμενη Δευτέρα 27 Σεπτέμβρη και ώρα 6 το απόγευμα, στα Προπύλαια μπροστά στο Πανεπιστήμιο, εκδήλωση τιμής για την 69η Επέτειο από την Ιδρυση του ΕΑΜ στις 27.9.1941. Καλούνται όλα τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, οι αγωνιστές, οι απόγονοι και οι φίλοι της Εθνικής Αντίστασης, οι επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες και οι νεολαίοι - πρώτ' απ' όλους της ΚΝΕ - να συμμετέχουν μαζικά στην εκδήλωση - συγκέντρωση με τις σημαίες και τα λάβαρά τους.

Κοροϊδία στο τετράγωνο

«Είμαι κατά του μνημονίου» ισχυρίστηκε προχτές το βράδυ ο Γ. Σγουρός, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για την Περιφέρεια της Αττικής, ψηφοθηρώντας και αυτός στη λογική που λέει «αμφισβητώ το μνημόνιο, αλλά στηρίζω τη στρατηγική που το επιβάλλει». Τη συγκεκριμένη δήλωση κλήθηκε χτες να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής. Η απάντηση είναι πράγματι αποκαλυπτική για τον τρόπο που προσπαθούν να κοροϊδέψουν το λαό η κυβέρνηση και οι υποψήφιοι που στηρίζει στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής: «Απομονώσατε μια φράση από μια συγκεκριμένη άποψη που εξέφρασε ο κ. Σγουρός και που είναι άποψη όλων μας: Οτι θα ήταν πολύ καλό να μην υπήρχε ανάγκη να υπάρχει μνημόνιο. Δεν είναι κανείς υπέρ του μνημονίου αυτοτελώς. Αλλά, όταν υπάρχει η συγκεκριμένη ανάγκη, τότε το μνημόνιο πραγματικά είναι σωτήριο για τη χώρα. (...) Ο κ. Σγουρός είπε το αυτονόητο. Και αν διαβάσει κανείς αυτά που είπε σε όλη την παράγραφο που αναφέρθηκε στο μνημόνιο, αντιλαμβάνεται και τι είπε».

Αντί άλλου σχολίου θυμίζουμε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις 28 του Αυγούστου είχε δηλώσει: «Οι πολιτικές του μνημονίου είναι πολιτικές της κυβέρνησης οι οποίες συμβαδίζουν με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις». Αυτές τις πολιτικές υπηρέτησε τόσα χρόνια ο Σγουρός από το πόστο που του ανέθεσε το ΠΑΣΟΚ στην τοπική διοίκηση, το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και τώρα. Γι' αυτό και πρέπει ο λαός να τον καταψηφίσει, μαζί με όλους τους άλλους υποψήφιους που παραμονές των εκλογών σήκωσαν δημαγωγικά «αντιμνημονιακή» παντιέρα, όταν αποδεδειγμένα είναι οι καλύτεροι υπηρέτες της φιλομονοπωλιακής στρατηγικής των κομμάτων που τους στηρίζουν.


Π. Θ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org