ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δημιουργικό σοκ» το σταύρωμα του λαού!

Προκλητικές δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου από τις ΗΠΑ, όπου παρουσιάζει σαν κράχτη για την προσέλκυση κεφαλαίων τις αντιλαϊκές ανατροπές στην Ελλάδα

«Δημιουργικό σοκ» χαρακτηρίζει ο Γ. Παπανδρέου τη βαρβαρότητα που ζει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, εξαιτίας της φιλομονοπωλιακής πολιτικής της κυβέρνησης, της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της
«Δημιουργικό σοκ» χαρακτηρίζει ο Γ. Παπανδρέου τη βαρβαρότητα που ζει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, εξαιτίας της φιλομονοπωλιακής πολιτικής της κυβέρνησης, της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της
Με «κράχτη» για προσέλκυση επενδύσεων τη μείωση των μισθών, την παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την οριστική κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, τη μείωση της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τις γενναίες κρατικές επιδοτήσεις προς τους επενδυτές συνέχισε και χτες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, τις συναντήσεις του στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους της διεθνούς πλουτοκρατίας.

Ταυτόχρονα, συνέχισε τις επαφές με ξένους ηγέτες, ανάμεσά τους και τον Πρόεδρο του Ιράν, με στόχο να αποκομίσει οφέλη από τις «υπηρεσίες» που προσφέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Κάνοντας «σημαία» τα σκληρά ταξικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την αποφασιστικότητά της να εντείνει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επέλασης, ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση στοχεύει να μετατρέψει τη χώρα σε κερδοφόρο πεδίο δράσης για το κεφάλαιο, ρίχνοντας την τιμή της εργατικής δύναμης στα κατώτερα δυνατά όρια.

«Οι μεγάλες αλλαγές που πραγματοποιήσαμε τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδααλλά και όλες οι νέες ευκαιρίες που δίνονται για επενδύσεις στη χώρα μας, μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε εκείνες τις αλλαγές που χρειάζονται», τόνισε ο πρωθυπουργός βγαίνοντας από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ξεκαθαρίζοντας μ' αυτόν τον τρόπο ότι οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης θα ενταθούν το επόμενο διάστημα.

«Προχωρήσαμε σε μείζονος σημασίας μεταρρυθμίσεις, που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα, από το συνταξιοδοτικό σύστημα, το φορολογικό έως τη μείωση του ελλείμματος (...) προκειμένου η οικονομία μας να γίνει ανταγωνιστική», σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη «Wall Street», για να διαφημίσει τις ανατροπές σε βάρος του λαού. Τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα «τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να υπερκεράσει τη δημοσιονομική κρίση» και προκλητικά σημείωσε ότι «πρόκειται για μια διαδικασία επώδυνη μεν, αλλά με ουσιαστική πρόοδο».

Διαβεβαιώσεις στις καπιταλιστικές αγορές

Ο Γ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε τις καπιταλιστικές αγορές και τις τράπεζες πως, σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση, θα συνεχίσουν ανεμπόδιστα να ξεζουμίζουν τον ελληνικό λαό μέσω των ληστρικών επιτοκίων.

«Αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα (...) γιατί η παύση πληρωμών θα αποτελούσε τραγωδία για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία, θα δημιουργούσε μια δύσκολη κατάσταση, όχι μόνο για τις ελληνικές, αλλά και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες», δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Μπλούμπεργκ».

Επί της ουσίας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση με την αντιλαϊκή πολιτική της και τα μέτρα που προωθεί, επιχειρεί να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, φορτώνοντας τα βάρη της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους - που δημιουργήθηκε και διογκώθηκε από τις ενισχύσεις και τις επιδοτήσεις προς το κεφάλαιο - στις πλάτες του λαού.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει «πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το ΔΝΤ και την ΕΕ» και γι' αυτό θα «συνεχίσουμε να ακολουθούμε τους στόχους μας για να είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας». Αποδεικνύοντας πως η κυβέρνηση αξιοποιεί τη συμμαχία με την τρόικα για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, ο πρωθυπουργός σημείωσε:

«Οι διαρθρωτικές αλλαγές δημιούργησαν ένα θετικό σοκ. Ολοι πονέσαμε, αλλά για την οικονομία το σοκ ήταν θετικό, δημιουργικό αν θέλετε και, του χρόνου, θα δούμε το ξεκίνημα μιας πιο δυναμικής και ανταγωνιστικής οικονομίας».

Στο σφυρί η δημόσια περιουσία

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Ολομέλεια του ΟΗΕ, στη συζήτηση για τους «Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας», βρήκε βήμα να παρουσιάσει τις «επενδυτικές ευκαιρίες» που υπάρχουν για τους μεγαλοκαπιταλιστές στην Ελλάδα, βγάζοντας στην κυριολεξία στο σφυρί τον αέρα, τη γη και τη θάλασσα της χώρας.

«Η Ελλάδα διαθέτει τεράστιες δυνατότητες. Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Διαθέτουμε το μεγαλύτερο αιολικό δυναμικό στην Ευρώπη, όπως και δυνατότητες αξιοποίησης της άφθονης ηλιακής ενέργειας, της γεωθερμικής ενέργειας και εν γένει των αποκαλούμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», τόνισε ο πρωθυπουργός καλώντας τους επιχειρηματικούς ομίλους να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Επικρατείας και Επενδύσεων, Χ. Παμπούκης, είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους επιχειρηματικών φόρουμ, στους οποίους παρουσίασαν τις «αλλαγές» στη φορολογία, στις εργασιακές σχέσεις και την απελευθέρωση των τομέων ενέργειας, που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση. Οχημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι και το νομοσχέδιο που ετοιμάζει για την επιτάχυνση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, το «fasttrack», που θα εξασφαλίζει τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων με σαρωτικούς όρους σε ό,τι αφορά στα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα.

Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε επενδυτικούς ομίλους από την Ινδία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Τουρκία και τη Ρωσία να αναπτύξουν δραστηριότητες στον τουρισμό, ενώ φρόντισε ταυτόχρονα να διαφημίσει το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο. «Διαθέτουμε ισχυρή ναυτιλία, η οποία θεωρούμε ότι θα αναπτυχθεί περαιτέρω εντός των επομένων ετών και θα προχωρήσει επίσης σε επενδύσεις στην Ελλάδα, η οποία είναι πια πολύ πιο φιλική και προσφέρεται περισσότερο για επενδύσεις, σε σύγκριση με το παρελθόν», τόνισε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας νέα προνόμια για τους εφοπλιστές.

Την ίδια ώρα, από την Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, τόνιζε ότι η κυβέρνηση είναι «έτοιμη να αξιοποιήσει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας» και απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ» είπε ότι στα άμεσα σχέδιά της είναι και «η αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού», που θα παραδοθεί σε μεγαλοεργολάβους για τσιμεντοποίηση.

Στον κυκλώνα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε αργά προχτές το βράδυ με τον Πρόεδρο του Ιράν, Μ. Αχμαντινετζάντ, με την ελληνική κυβέρνηση να μη δημοσιοποιεί το περιεχόμενο της συνάντησης. Επίσημα στην ατζέντα φέρεται ότι τέθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση, συμμετέχοντας ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - Ισραήλ και ΕΕ, αναζητά αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας. Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να παίξει το «δίαυλο επικοινωνίας» ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν αλλά και ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.

Αργά χτες το βράδυ ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν. Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Α. Γκιουλ, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Δ. Δρούτσας και Α. Νταβούτογλου. Τον Οκτώβρη, εξάλλου, αναμένεται να έρθει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση επιδεικνύει τη βαρβαρότητα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, για τις ομιλίες Παπανδρέου στις ΗΠΑ

Σε σχόλιο, για τις ομιλίες του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο πρωθυπουργός επιδεικνύει στο διεθνές κεφάλαιο τα βάρβαρα μέτρα που καταδικάζουν το λαό στη φτώχεια, αναζητώντας συνεταίρους για τα κεφάλαια που δρουν στη χώρα προσφέροντάς τους πάμφθηνη εργατική δύναμη, δωρεάν δημόσια περιουσία, φορολογική ασυλία και προστασία. Παράλληλα με τις φανερές και μυστικές συνομιλίες, φιλοδοξεί να λάβει ανταλλάγματα για τις υπηρεσίες που προσφέρει η κυβέρνησή του στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή μας για λογαριασμό των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε πάρα πολλά επίθετα για να περιγράψει το στόχο της πολιτικής του που μπορεί να ειπωθεί με δύο λέξεις: Καπιταλιστική βαρβαρότητα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ