ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε μεγάλες πόλεις

Οπως στην Αθήνα, έτσι και σε όλες τις μεγάλες πόλεις όπου θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα φροντισμένο, με αφιερώματα σε δημιουργούς, συναυλίες αγαπημένων ερμηνευτών και τοπικών καλλιτεχνών. Δημοσιεύουμε παρακάτω μερικές από αυτές τις εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις.

Στη Θεσσαλονίκη

Στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, που θα φιλοξενηθούν στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Την Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη θα γίνει η κεντρική πολιτική εκδήλωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Τις τρεις μέρες των εκδηλώσεων θα ξεδιπλωθεί ένα πλούσιο και ενδιαφέρον καλλιτεχνικό πρόγραμμα στις τρεις κεντρικές σκηνές του Φεστιβάλ, από αξιόλογους δημιουργούς. Συγκεκριμένα:

  • Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη:

Στην κεντρική σκηνή ξεχωρίζει το αφιέρωμα στον Στ. Κουγιουμτζή με τον Γιώργο Νταλάρα.

Στη Λαϊκή Σκηνή το πρόγραμμα περιλαμβάνει λαϊκό γλέντι με τους Πετρολούκα Χαλκιά και Γιάννη Λίτσιο.

Στη Νεανική Σκηνή θα εμφανιστούν οι Imam Baildi.

  • Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη:

Στην Κεντρική Σκηνή, συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Στη Λαϊκή Σκηνή, συναυλία με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

Στη Νεανική Σκηνή, εμφανίζονται τα Κίτρινα Ποδήλατα και οι Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης - Τσολιάς εντ δε τσολιά μπαντ.

  • Σάββατο 15 Σεπτέμβρη:

Στην Κεντρική Σκηνή, αφιέρωμα στον ποιητή μας Γιάννη Ρίτσο με τον Θάνο Μικρούτσικο, την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη. Συναυλία του Δημήτρη Ζερβουδάκη.

Στη Λαϊκή Σκηνή, λαϊκό γλέντι με τον Αγάθωνα.

Στη Νεανική Σκηνή, μουσικό πρόγραμμα με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα, Μανώλη Φάμελλο.

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα, οι κεντρικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Νότιο Πάρκο, την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν τη δεύτερη μέρα με την ομιλία του Θοδωρή Χιώνη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη σκηνή του Φεστιβάλ την Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθούν συναυλίες από τους Μύρωνα Στρατή και Γλυκερία και την επόμενη μέρα στη σκηνή του Φεστιβάλ θα ανέβουν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης - Τσολιάς εν δε τσολιά μπαντ.

Στη Λάρισα

Στη Λάρισα, οι κεντρικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην κοίτη του Πηνειού, στις 14 - 15 Σεπτέμβρη. Την πρώτη μέρα θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη: Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Αφιέρωμα σε μελοποιημένη ποίηση του Κ. Βάρναλη και του Γ. Ρίτσου, με τη μουσική επιμέλεια του Δημήτρη Φωτιάδη.

Σάββατο 15 Σεπτέμβρη: Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο. Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη. Συναυλία από τοπικά νεανικά μουσικά σχήματα.

Στον Βόλο

Στον Βόλο, οι εκδηλώσεις γίνονται στο πάρκο Ρήγα Φεραίου (Δημαρχείο), στις 7 - 8 Σεπτέμβρη. Τη δεύτερη μέρα θα γίνει και η κεντρική πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν δύο σκηνές, μία στο Δημοτικό Θέατρο και η δεύτερη στο πάρκο, που θα φιλοξενήσουν συναυλίες, αφιερώματα και γλέντια. Ειδικότερα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη:

Συναυλία με την Ρίτα Αντωνοπούλου, που θα ερμηνεύσει τραγούδια από γνωστούς συνθέτες και από την προσωπική της δισκογραφία.

Αφιέρωμα σε μελοποιημένη ποίηση.

Αφιέρωμα - δρώμενο στα 50 χρόνια της ΚΝΕ που θα πλαισιωθεί από βίντεο για την ιστορία της Οργάνωσης.

Παραδοσιακό - λαϊκό γλέντι.

  • Σάββατο 8 Σεπτέμβρη:

Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Συναυλία με μαθητικά μουσικά σχήματα.

Αφιέρωμα στην 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ.

Λαϊκό γλέντι.

Στο Ηράκλειο Κρήτης

Οι εκδηλώσεις στο Ηράκλειο θα γίνουν στην πλατεία Ελευθερίας, στις 14 και 15 Σεπτέμβρη. Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα:

Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη: Μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα «Το ΚΚΕ στις μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης» από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ. Συναυλία με τον Γιάννη Κασσωτάκη. Συναυλία με τους Imam Baildi.

Σάββατο 15 Σεπτέμβρη: Συναυλία αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ με τους: Βασίλη Ξυλούρη, Μαρία Κώττη, Χρήστο Λιάτη, Λιάκο Κλαίνο, Δημήτρη Ζαχαριουδάκη, Βαγγέλη Συλιγάρδο, Νίκο Βλατά, Λευτέρη Τζαγκαράκη και το συγκρότημα της ΚΝΕ. Συναυλία με την Γιώτα Νέγκα.

Στα Χανιά

Οι εκδηλώσεις στα Χανιά θα γίνουν στο Φρούριο Ιτζεδίν, στις 15 και 16 Σεπτέμβρη. Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα:

Σάββατο 15 Σεπτέμβρη: Κρητικοί χοροί με τον Γ. Σκευάκη και το Λαογραφικό Σύλλογο Χανίων. «Τα τραγούδια του αγώνα» του Μίκη Θεοδωράκη από το Μουσικό Σύνολο Χανίων. Μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα «Το ΚΚΕ στις μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης» από τη Θεατρική Ομάδα Χανίων της ΚΝΕ. Συναυλία με τους Imam Baildi.

Κυριακή 16 Σεπτέμβρη: Συναυλία αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ με τους: Νίκο Παπακαστρίσιο, Θοδωρή Παππά, Μιχάλη Μπακατσάκη, Halicuti Band. Λαϊκό γλέντι με την Γλυκερία.

Στα Γιάννενα

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη, στο πάρκο Λιθαρίτσια και τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται:

Την Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη: Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο από τους ΧΑΓΙΑΛ. Συναυλία με την Γιώτα Νέγκα. Παραδοσιακό γλέντι με τον Μιχάλη Μπραχόπουλο στο κλαρίνο. Το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη: Μουσικοθεατρική παράσταση από ομάδα της Οργάνωσης Ιωαννίνων της ΚΝΕ. Συναυλία με τον Στέλιο Κοτίδη. Συναυλία με τον Χρήστο Θηβαίο. Λαϊκό γλέντι.

Στην Αρτα

Το Φεστιβάλ θα γίνει στις 7 και 8 Σεπτέμβρη στην πλατεία Σκουφά και τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη: Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο. Συναυλία με την Μελίνα Κανά. Το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη: Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Λαϊκό γλέντι με τον Στάθη Αρτινό.


Οι εκδηλώσεις αυτές τις μέρες
Σήμερα, Τετάρτη

Εκδήλωση γίνεται στην Αιανή Κοζάνης, στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Ρίμπας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Ακόμα, θα προβληθεί βίντεο για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει γλέντι με τους Δημήτρη Κιτσιούλη, Φώτη Παππά και Δώρα Δημαράκη.

Αύριο, Πέμπτη

Τη σκυτάλη των φεστιβαλικών ραντεβού παίρνει το Αλιβέρι της Εύβοιας, όπου θα γίνει εκδήλωση (που ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Ιούλη και είχε αναβληθεί), στις 8.30 μ.μ., στο 1ο Δημοτικό Σχολείο. Στις 9.15 μ.μ. θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα, που αρχίζει στις 8.30 μ.μ., περιλαμβάνει ακόμα: Συναυλία έντεχνου τραγουδιού με τους Γ. Ιακώβου και Μ. Ρέτσα, βιντεοπροβολή για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς» και λαϊκό γλέντι με τους Π. Κυριώτη και Π. Τζανή.

Στο Καστέλι Κισσάμου Χανίων θα γίνει εκδήλωση στην πλατεία Ταζνακάκη, στις 9 μ.μ., με αφιέρωμα στον κομμουνιστή καλλιτέχνη Μάνο Κατράκη. Οπως σημειώνει η Οργάνωση για τον μεγάλο ηθοποιό, «δίδαξε και "ποίησε" ήθος πάνω στη θεατρική σκηνή, αλλά και στην καθημερινή "σκηνή" του αγώνα, στο Μακρονήσι, στον Αη Στράτη, στην Ικαρία. Επιλέγουμε να τιμήσουμε τον Μάνο Κατράκη στον τόπο καταγωγής του, την Κίσσαμο. Στο πρόσωπο του Μάνου Κατράκη τιμάμε τα χιλιάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και όχι απλά δεν υπέγραψαν δήλωση μετάνοιας αλλά μετέτρεψαν τις φυλακές σε κάστρα αγώνα». Θα ακολουθήσουν, στην εκδήλωση, πολιτική ομιλία από τον Νίκο Αποστολίδη, Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Χανίων και μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, καθώς και κρητικό γλέντι από τους Κ. Παχάκη, Κ. Λιβυάκη και Α. Κλειδουχάκη.

Στην Τήνο, εκδήλωση θα γίνει στις 8 μ.μ., στην παλιά Ψαραγορά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Παραδοσιακούς χορούς, ομιλία από τον Νίκο Στραβοπόδη, στέλεχος της ΚΝΕ, λαϊκό γλέντι από τους Κουσουνάδη Πέτρο, Μαλακατέ Περικλή, Πρωτόπαπα Βάνα και Τσιφρικά Γιώργο. Στον χώρο θα υπάρχουν έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και παιδότοπος για τους μικρούς επισκέπτες.

Το Σάββατο 25 Αυγούστου

Στο Αίγιο η εκδήλωση του Φεστιβάλ θα γίνει στην πλατεία Ποσειδώνα. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία με τον Χρήστο Θηβαίο. Στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» και παιδότοπος όπου θα δοθεί παράσταση Καραγκιόζη.

Στη Χαλκιδική, εκδήλωση θα γίνει στην παραλία των Νέων Μουδανιών στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κυριάκος Παρθενιάδης, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Χαλκιδικής του ΚΚΕ.

Στην Τσαριτσάνη Λάρισας γίνεται επίσης εκδήλωση στις 9.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με τους Δημήτρη Μπουρνάκα και Νίκο Αλεξόπουλο. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής».

Στην Κω, εκδήλωση θα γίνει στο Πάρκο Ξενία και θα περιλαμβάνει: Συναυλία από μαθητικό συγκρότημα του νησιού με τους Βασίλη Κεφαλιανό, Κλαούντιο Χαμίτι, Παντελή Κόλια. Μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Ομιλία από τον Θάνο Μπίμπα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Νησιώτικο - κρητικό γλέντι από τον Βασίλη Κόκκαλη και την ορχήστρα του. Στο χώρο θα υπάρχουν θεματικές εκθέσεις, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» αλλά και παιδότοπος.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org