ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «Πλούτος» στην Αθήνα

Ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη, καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, θα παρουσιαστεί σε τρεις μοναδικές παραστάσεις στην Αθήνα. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Εθνικό Θέατρο της Σερβίας, όπου τη διασκευή - σκηνοθεσία υπογράφει ο Νικίτα Μιλιβάγιεβιτς. Η διανομή αποτελείται από μεικτό θίασο Ελλήνων και Σέρβων ηθοποιών.

Η παράσταση θα ανέβει την Πέμπτη 30 Αυγούστου στο Θέατρο Πέτρας, τη Δευτέρα 10 Σεπτέμβρη στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και την Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη στο Κηποθέατρο Παπάγου.

Ο Χρεμύλος, μετά την επίσκεψή του στο μαντείο των Δελφών, επιστρέφει φέρνοντάς μαζί του έναν τυφλό γέροντα, ύστερα από παραίνεση του Απόλλωνα. Με τη βοήθεια του δούλου του, Καρίωνα, ανακαλύπτει πως ο άντρας που έχει πάρει στο κατόπι δεν είναι άλλος από τον Πλούτο. Ο Χρεμύλος και όλοι οι τίμιοι συμπολίτες του θα ευημερήσουν, αν ο Πλούτος ξαναδεί «το φως το αληθινό». Η θεραπεία του Ασκληπιού στέφεται με επιτυχία και η δικαιοσύνη αποκαθίσταται. Η Πενία (Φτώχεια), που τόσο καιρό διαφέντευε την πόλη, προσπαθεί τώρα να υπερασπιστεί τις χάρες της φτωχής πλην τίμιας ζωής, αλλά οι Αθηναίοι δεν πείθονται και σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν τον Πλούτο στην παλιά του θέση, στο πίσω μέρος του ναού της Αθηνάς (εκεί όπου φυλάσσονταν τα χρήματα του Δημοσίου).

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Νικίτα Μιλιβάγεβιτς. Σκηνικά: Κένι ΜακΛέλαν. Κοστούμια: Μαρίνα Μεντένικα. Συνθέτης: Αγγελος Τριανταφύλλου. Φωτιστής: Αλέκος Αναστασίου. Χορογράφος: Αμαλία Μπένετ.

Διανομή

Πλούτος: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Χρεμύλος: Γιώργος Γάλλος. Καρίων: Μανώλης Μαυροματάκης. Πενία: Γαλήνη Χατζηπασχάλη. Ασκληπιός: Γιάννης Κότσιφας. Βλεψίδημος: Μάνος Βακούσης κ.ά.

Προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr και στα «Public».

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση με αφορμή την απόρριψη προτάσεών του για τα «Δημήτρεια 2018»

Ανακοίνωση εξέδωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) σχετικά με την απόρριψη, από την Καλλιτεχνική Επιτροπή των Δημητρείων 2018 του δήμου Θεσσαλονίκης, των προτάσεων που είχε καταθέσει.

Οπως σημειώνεται, το ΕΕΤΕ εισηγήθηκε δύο εναλλακτικές προτάσεις συμμετοχής, που περιλάμβαναν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε επίπεδο προϋπολογισμού, τεχνικών προδιαγραφών συμμετοχής κ.λπ. «Ειδικότερα, το ΔΣ του ΕΕΤΕ πρότεινε είτε την πραγματοποίηση έκθεσης εικαστικών, με τις αυστηρές προδιαγραφές που το ΕΕΤΕ προβλέπει (ανοιχτή πρόσκληση και επιλογή από την αιρετή Επιτροπή Κρίσεων του ΕΕΤΕ), είτε τη λειτουργία ειδικού περιπτέρου για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ταυτότητα του ΕΕΤΕ, καθώς και ζητήματα σημαντικά από τη δράση του, με στόχο την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών και την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Δυστυχώς οι προτάσεις του ΕΕΤΕ, αν και εμπεριστατωμένες και με την εγγύηση της μακροχρόνιας εμπειρίας και τεχνογνωσίας του ΕΕΤΕ - από το 1944 - δεν έγιναν δεκτές (...)».

Και καταλήγει: «Καθίσταται προφανές ότι οι προτάσεις του ΕΕΤΕ δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής και δεν λειτούργησε ως κριτήριο επιλογής ούτε καν ο ειδικός ρόλος που ο νόμος αναγνωρίζει στο Επιμελητήριο. Δυστυχώς βιώνουμε μια πολυεπίπεδη κρίση, που έχει επιπτώσεις στην καλλιτεχνική δημιουργία και ιδιαίτερα στην προβολή του έργου των εικαστικών καλλιτεχνών. Η εισβολή της εμπορευματοποίησης και η υπερίσχυση αμιγώς οικονομικών και εμπορικών κριτηρίων στο χώρο της προβολής της καλλιτεχνικής δημιουργίας υπονομεύουν την αυθεντικότητα της καλλιτεχνικής έκφρασης και επηρεάζουν την διοργάνωση των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων. Και εδώ ο δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να δώσει απαντήσεις».

Ο «Ορέστης» του ΚΘΒΕ σε θέατρα της Αττικής

Η τραγωδία «Ορέστης»του Ευριπίδη, σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του Γιάννη Αναστασάκη, μετά τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου και μια περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο, έρχεται σε θέατρα της Αττικής, από τις 29 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτέμβρη, λίγο πριν την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη και την παρουσίαση στο Βασιλικό Θέατρο, από 13 έως 16 Σεπτέμβρη.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Παλαιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα την Τετάρτη 29 Αυγούστου, στο Κηποθέατρο Παπάγου την Παρασκευή 31 Αυγούστου, στο Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα την Κυριακή 2 Σεπτέμβρη, στο Θέατρο Αλσους Ηλιούπολης την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη και στο Θέατρο Αλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη.

Ο «Ορέστης» του Ευριπίδη θεωρείται ότι είναι το τελευταίο έργο του ποιητή που παρουσιάστηκε στην Αθήνα πριν την αναχώρησή του και την εγκατάστασή του στη Μακεδονία. Ο ερειπωμένος Οίκος των Ατρειδών, οι δεσμοί της αδελφικής αγάπης και της πιστής φιλίας. Ο Ορέστης, η Ηλέκτρα και ο Πυλάδης, με τα πάθη, τις αδυναμίες και τις ενοχές τους, προσπαθούν να σώσουν τις ζωές τους μέσα σ' έναν κόσμο ανασφάλειας και παρακμής...

Στο ρόλο του Ορέστη ο Χρίστος Στυλιανού.

Στο ρόλο της Ηλέκτρας η Ιωάννα Κολλιοπούλου, που τιμήθηκε φέτος με το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη.

Στη νοηματική γλώσσα παράλληλα με τη φωνητική ερμηνεία

ILIAS TSANTOS

Οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη είναι η έβδομη παραγωγή της Θεατρικής Ομάδας Κωφών «Τρελά Χρώματα», που δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελείται από κωφά - βαρήκοα άτομα, και θα παρουσιαστεί στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, την Τρίτη 28 Αυγούστου στις 21.00.

Μέσα από μια επταετή συστηματική ενασχόληση με τη θεατρική δράση, σκοπός της ομάδας είναι να αναδείξει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση και τη θεατρική φόρμα, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά τη νοηματική γλώσσα, παράλληλα με τη φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου.

Στην παράσταση συμμετέχουν πέντε κωφοί ηθοποιοί, που χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος και τη νοηματική γλώσσα, και τέσσερις ακούοντες ηθοποιοί, οι οποίοι ερμηνεύουν, αλλά και «δανείζουν» τη φωνή τους, μεταφέροντάς μας στον κόσμο των τραγικών καταστάσεων. Η σκηνική δράση πραγματοποιείται με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, όπου κωφοί και ακούοντες καλλιτέχνες συνομιλούν με τη μουσική και την αφουγκράζονται, μεταδίδοντας μια μοναδική αίσθηση στους θεατές.

Μετάφραση: Μιχάλης Κακογιάννης. Σκηνοθεσία: Ελλη Μερκούρη. Σκηνικά - κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα. Απόδοση κειμένων στην ελληνική νοηματική γλώσσα: Μυρτώ Γκανούρη, Ολγα Δαλέκου. Κίνηση: Ολγα Γερογιαννάκη. Μουσική: Κωστής Βοζίκης. Μουσική συνοδεία κρουστών: Ελεάννα Γεροντοπούλου. Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου. Βίντεο: Δάφνη Δρακοπούλου

Ερμηνεύουν (κατά αλφαβητική σειρά): Μυρτώ Γκανούρη, Ολγα Δαλέκου, Σοφία Ζάγκα, Νίκος Ευσταθιάδης, Ελλη Μερκούρη, Κώστας Ρίκκου, Μαρία Ρίκκου, Μαρία Στεφανή, Τσαμπίκα Φεσάκη. Στο ρόλο της Εκάβης η Αγγελική Λεμονή. Προβλεπόμενη διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά.

Ο Γιώργος Ανδρέου στο Σούνιο

Εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους διοργανώνονται και φέτος για την πανσέληνο του Αυγούστου. Ο εορτασμός της πανσελήνου του Αυγούστου 2018 θα κορυφωθεί την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018, μέρα της πανσελήνου, με εκδηλώσεις που εκκινούν από τις 24 Αυγούστου, συνεχίζονται στις 25 και ολοκληρώνονται στις 27 Αυγούστου.

Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει η συναυλία που θα δώσει ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, την Κυριακή 26 Αυγούστου στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Πρωταγωνιστής θα είναι το πολυτραγουδισμένο φεγγάρι του Αυγούστου. Ο Γιώργος Ανδρέου επιλέγει για την εκδήλωση γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια του, αλλά και τραγούδια άλλων σημαντικών δημιουργών, Ελλήνων και ξένων. Της παράδοσης και του λαϊκού μας τραγουδιού. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι Γιάννης Κότσιρας και η Κορίνα Λεγάκη.

Συνολικά, σε 132 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας θα πραγματοποιηθούν 95 εκδηλώσεις (μουσικές συναυλίες, ποιητικές βραδιές, παρατήρηση του έναστρου ουρανού, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, ξεναγήσεις, προβολές ταινιών), ενώ θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων 37 χώροι και μουσεία.

Η είσοδος σε όλους τους χώρους είναι ελεύθερη για το κοινό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ