ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
Περνάει απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα

Πεζοπορία - ιστορικός περίπατος στον Αποκόρωνα Χανίων
Πεζοπορία - ιστορικός περίπατος στον Αποκόρωνα Χανίων
Το Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ συνεχίζει το ταξίδι του σε πόλεις και χωριά, με εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες.

Με τίτλο «Ακολουθώντας τα βήματα του ΔΣΕ στα Χανιά», πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Αυγούστου ο ιστορικός περίπατος που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Χανίων της ΚΝΕ στον Αποκόρωνα.

Οι εκδρομείς ξεναγήθηκαν στο Παχύ Αρμί, στις κορφές των βουνών όπου ο ΔΣΕ έδωσε μάχη με τα υπεράριθμα και πολύ καλύτερα εξοπλισμένα σώματα των ΜΑΥδων. Την 1η Αυγούστου 1947, 24 αντάρτες του ΔΣΕ αντιμετώπισαν δύναμη κυβερνητικού στρατού που ξεπερνούσε τους 150 άντρες. Στην μάχη αυτή έπεσαν ηρωικά οι αντάρτες Λευτέρης Ειρηνάκης, Γιάννης Λιονουδάκης, Νίκος Τσατσαρωνάκης και Δημήτρης Παπαδάκης.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που συμμετείχαν στον ιστορικό περίπατο ήρθαν σε επαφή με τα δύσβατα βουνά στα οποία έβρισκαν καταφύγιο οι αντάρτες του ΔΣΕ, πήραν μια ιδέα από τις συνθήκες μέσα στις οποίες πολεμούσαν, με τον άνισο αγώνα που διεξήγαγαν για την υπόθεση του λαού. Στη συνέχεια οι εκδρομείς συμμετείχαν στην εκδήλωση τιμής που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο για τους νεκρούς αντάρτες του ΔΣΕ στο Νιο Χωριό, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο που έχει στηθεί από την ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ προς τιμήν των πεσόντων ανταρτών του ΔΣΕ από τον Αποκόρωνα και τα Σφακιά.

Στο Ποδοχώρι Καβάλας
Στο Ποδοχώρι Καβάλας
Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με προβολή ταινίας στο χωριό Αρμένοι.

Στο Ποδοχώρι Καβάλας

Πολύ μικρή αποδείχτηκε η τοποθεσία «Τζιρίφ» στο Ποδοχώρι Καβάλας για να υποδεχτεί τους εκατοντάδες εργαζόμενους, άνεργους, αγρότες, νέους και γυναίκες που έδωσαν μαζικό «παρών» στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Η εκδήλωση άνοιξε με αφηγηματικό αφιέρωμα για την ιστορία της Κομματικής Οργάνωσης Ποδοχωρίου. Στη συνέχεια μίλησε ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολούθησε μεγάλο λαϊκό γλέντι από συγκρότημα αποτελούμενο από τους Χάρη Τσιπουρίδη (βιολί), Χρήστο Σαγώνα (κιθάρα και τραγούδι) και Φώτη Σπαθάρη (μπουζούκι και τραγούδι).

Επίσης στο χώρο λειτούργησε έκθεση της «Σύγχρονης Εποχης».

Στην Καρυά Λευκάδας

Με επιτυχία έγινε μία ακόμα προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ, το βράδυ του Σαββάτου 18 Αυγούστου, στην Καρυά Λευκάδας.

Ομιλητής ήταν ο Αλέξανδρος Βερροιώτης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης του ΣΕΚΕ, το Νοέμβρη του 1918, που μετονομάστηκε το 1924, στο 3ο έκτακτο Συνέδριο, σε ΚΚΕ. Στάθηκε αναλυτικά στις σημερινές πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ. Και κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: «Η νέα γενιά έχει πολλούς λόγους να συμπορευτεί με το ΚΚΕ και κυρίως να οργανωθεί στην ΚΝΕ. Η ανατρεπτική κομμουνιστική ιδεολογία και η ομορφιά της συλλογικής δράσης και του αγώνα είναι ο άλλος δρόμος από αυτόν της μίζερης ατομικότητας και της σαπίλας των ψευτοπροτύπων του συστήματος. Σε συνθήκες που η ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση απαιτείται να οξυνθεί, η γνώση για τους κομμουνιστές είναι πηγή αντοχής και δύναμης. Οσο πιο βαθιά την κατακτάμε, τόσο πιο στέρεα θα είναι τα βήματα προς το σκοπό μας. Τόσο θα παιδεύουμε τον αντίπαλο, μέχρι η εργατική τάξη να βγει από την αναμέτρηση νικητής».

Στην Καρυά Λευκάδας
Στην Καρυά Λευκάδας
Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, ενώ στο χώρο λειτούργησε και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Λευκάδα θα κορυφωθούν με την κεντρική εκδήλωση το Σάββατο 1 Σεπτέμβρη στο Ανοιχτό Θέατρο, που περιλαμβάνει ομιλία από τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, και συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα.

Στο Τρανόβαλτο Κοζάνης

Στο Τρανόβαλτο Κοζάνης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Αυγούστου προφεστιβαλική εκδήλωση των Τομεακών Οργανώσεων Κοζάνης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και λειτούργησε έκθεση βιβλίου.

Μίλησε η Τίνα Κουζιάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και ακολούθησε συναυλία με τους Δημήτρη Κιτσιούλη, Φώτη Παππά και Δώρα Δημαράκη, με το κέφι να κρατάει μέχρι αργά.

Στις Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης

Στον νομό Ηρακλείου, το καλοκαιρινό ταξίδι του Φεστιβάλ άρχισε την περασμένη βδομάδα από την πλατεία Λ. Κλάδου στις Μοίρες. Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου και νεολαίας της περιοχής.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με βιντεοπροβολή με θέμα «Γιατί γίνονται οι πόλεμοι;», που επιμελήθηκαν μαθητές του Γ2 τμήματος του Γυμνασίου Μοιρών. Εναυσμα για τη δημιουργία του βίντεο αποτέλεσε η φυλάκιση της 16χρονης Παλαιστίνιας Αχέντ Ταμίμι από το κράτος του Ισραήλ. Ακόμη οι μαθητές ανέφεραν πως ήθελαν να αναδείξουν στη νεολαία της περιοχής την αδικία αυτού του συστήματος, που σπέρνει πολέμους για τα συμφέροντα των ισχυρών, και να ευαισθητοποιήσουν περισσότερους συμμαθητές τους.

Στο Τρανόβαλτο Κοζάνης
Στο Τρανόβαλτο Κοζάνης
Στη συνέχεια μίλησε η Σάρρα - Γεωργία Μαυρίδου, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ και Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Μαθητών Ηρακλείου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κρητική συναυλία από το συγκρότημα «Φραγκιαδάκηδες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ