ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΕΔΚΕ
Πρωτοστατούν στην εξάπλωση της «ευελιξίας»

Τη νέα αντεργατική σύμπραξη που σηματοδοτεί η προχτεσινή κατάθεση της τροπολογίας για την 36μηνη πρόσληψη 20.000 ανέργων σε δήμους καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, καλώντας σε πάλη για μόνιμη και σταθερή εργασία

Στην επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης καταφεύγει η κυβέρνηση, με τη συνεργασία όλων των δυνάμεων που στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επιδιώκοντας να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις που προκαλεί η αύξηση της ανεργίας και λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και να νομιμοποιήσει ακόμα περισσότερο στις συνειδήσεις των εργαζομένων το συνεχές πετσόκομμα των δικαιωμάτων τους. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, κατατέθηκε προχτές στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει τις προσλήψεις 20.000 ανέργων για 36 μήνες στους δήμους, το κόστος μισθοδοσίας των οποίων θα καλυφθεί από τον ΟΑΕΔ και τα ταμεία των δήμων.

Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, που υπεγράφη το καλοκαίρι ανάμεσα σε υπουργείο Απασχόλησης, ΚΕΔΚΕ και ΟΑΕΔ, κάνει καθαρό ότι η διάρκεια του προγράμματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 36 μήνες. Η δε διάρκεια απασχόλησης των προσλαμβανόμενων δε θα επιτρέπει επ' ουδενί να διεκδικήσουν μετατροπή των συμβάσεών τους, κάτι που ήταν ...διακαής πόθος της ΚΕΔΚΕ, αφού μένει πιστή στην πολιτική της προώθησης προγραμμάτων και εργαζομένων με ημερομηνία λήξης, που θα μπορούν, επιπρόσθετα, να γίνονται έρμαια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Το κόστος χρηματοδότησης που αναλαμβάνουν οι ΟΤΑ θα καλυφθεί από θεσμοθετημένους φόρους που ήδη λαμβάνουν (το 98% του φόρου ζύθου και μέρος των εσόδων από τα τέλη διαφήμισης και ακίνητης περιουσίας). Σε πρώτη φάση θα προσληφθούν 15.000 άνεργοι, ενώ οι υπόλοιπες 5.000 θέσεις θα κατανεμηθούν ανάλογα με την εξέλιξη του προγράμματος. Σε δήμους άνω των 5.000 κατοίκων, το 70% των θέσεων θα καταλάβουν επιδοτούμενοι άνεργοι και το 30% μη επιδοτούμενοι. Ενώ σε δήμους με λιγότερους από 5.000 κατοίκους, το 30% θα είναι επιδοτούμενοι και το 70% μη επιδοτούμενοι άνεργοι.

Επεσαν τα φιλεργατικά προσωπεία

«Πρόκειται για προσλήψεις για εργασία ορισμένου χρόνου, με σαφή όρο να μη μετατραπούν ουδέποτε σε εργασιακή μονιμότητα και γίνονται στο όνομα της αντιμετώπισης τη ανεργίας που γεννά η καπιταλιστική οικονομική κρίση. Είναι προσλήψεις στη λογική των αντεργατικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της απασχολησιμότητας, της ευελιξίας στην εργασία, της ανακύκλωσης της ανεργίας και των πελατειακών σχέσεων κυβέρνησης και δήμων, εργασιακής και πολιτικής ομηρίας και χειραγώγησης. Το κόστος αυτών των προσλήψεων καλείται να το πληρώσει ο ελληνικός λαός κατά 60% μέσα από τη φορολογία και 40% μέσα από τον ΟΑΕΔ που τα ταμεία του τροφοδοτούνται από τις εισφορές των εργαζομένων. Ετσι αντί να δίνεται το επίδομα ανεργίας στους ανέργους, θα δίνονται τα αντίστοιχα κονδύλια στους εργοδότες που με αυτά, χωρίς καμιά δική τους επιβάρυνση, θα προσλαμβάνουν για το συγκεκριμένο χρόνο απασχολήσιμους και θα αυξάνουν ακόμα πιο πολύ την κερδοφορία τους», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

«Σ' αυτή τη ρότα πορεύτηκαν όλες οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι δημοτικές αρχές που πρόσκεινται σε αυτά τα κόμματα και στον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελεί επομένως μέγιστη υποκρισία η ΠΑΣΚΕ, αλλά και από κοινού αυτές οι παρατάξεις στην ΑΔΕΔΥ, την ΠΟΕ ΟΤΑ, να βγάζουν ανακοινώσεις που να "κατακεραυνώνουν" την κυβέρνηση γι' αυτές της τις προσλήψεις και να εμφανίζονται ως σταυροφόροι της μόνιμης εργασίας. Μιλούν δηλαδή για μονιμότητα που δεν την πιστεύουν, αφού οι ίδιες αυτές παρατάξεις απέρριψαν πρόταση των ταξικών δυνάμεων για καταδίκη των κομμάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 ψήφισαν το 103 άρθρο του αναθεωρημένου Συντάγματος που λέει ότι να υπάρχουν μεν συμβασιούχοι, ουδέποτε όμως να έχουν το δικαίωμα μονιμοποίησής τους. Επίσης και μετέπειτα απέρριψαν επανειλημμένα πρότασή μας για απάλειψη αυτής της διάταξης από το Σύνταγμα.

Μα και σε αυτές τις τωρινές ανακοινώσεις τους που μιλούν για μονιμότητα στη μια παράγραφο, στην άλλη την αναιρούν, αφού δεν την εννοούν τη μονιμότητα για όλους, αλλά μόνο γι' αυτούς "που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες"!!! δηλαδή για όσους η κυβέρνηση και η ΚΕΔΚΕ θα γνωματεύσουν ότι πληρούν αυτές τις ανάγκες. Υστερα κατηγορούν την κυβέρνηση για ρουσφετολογία», συμπληρώνει.

Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν έμπρακτα όσους συμπράττουν για την εργασιακή ομηρία χιλιάδων εργαζομένων, να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ και να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

Απλήρωτοι σε Αιγάλεω και Ζάκυνθο

Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και δύο μήνες τουλάχιστον επτά εργαζόμενοι στο Δήμο Αιγάλεω που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Πέρα από τους μισθούς, τους οφείλονται ακόμα το επίδομα αδείας και οδοιπορικά τεσσάρων μηνών. Από τη μεριά της η δημοτική αρχή (ΝΔ) όχι μόνο δε συμμερίζεται την αγωνία των εργαζομένων αλλά δηλώνει ότι θα τους πληρώσει όποτε μπορεί. Ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι και ο συγκεκριμένος δήμος βρίθει από μορφές ελαστικής απασχόλησης. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι 44 εργαζόμενοι στο Σύνδεσμο Υδρευσης των Δήμων Ζακύνθου που είναι απλήρωτοι τέσσερις μήνες. Οι μισοί από τους εργαζόμενους απασχολούνται με συμβάσεις έργου.

Οι παραπάνω δύο περιπτώσεις δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό αλλά φαινόμενο που παρατηρείται όλο και πιο έντονα στο σύνολο σχεδόν των δήμων της χώρας, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πολιτική που μεταξύ άλλων έχει ως αποτέλεσμα το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας και τη διαρκή συρρίκνωση δικαιωμάτων. Ενώ τεράστιες ευθύνες φέρουν οι δήμαρχοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που αποδέχονται και προωθούν αυτή την πολιτική.

Την ανάκληση των απολύσεων των 7 εργαζομένων του Δήμου Ευόσμου, για τους οποίους εκκρεμούν αποφάσεις μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, απαιτεί ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης με αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Εχει αποφασίσει να κάνει παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Τρίτη 25 του Αυγούστου, στις 7.30 το απόγευμα, να δώσει συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 27 του Αυγούστου, στις 11 το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου, και να πραγματοποιήσει άμεσα Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, ενημέρωση εργαζομένων και δημοτών Ευόσμου.

Η «ανταγωνιστικότητα» εντείνει την τρομοκρατία

Καθημερινά συνεχίζουν να φτάνουν μηνύματα για την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για την ανάκληση των απολύσεων των συνδικαλιστριών Κατερίνας Τζίμα και Ολγας Κολιούση από τη «WIND» αλλά και για να μπει φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία.

«Ο αγώνας των απολυμένων της "WIND" είναι και δικός μας αγώνας», σημειώνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. «Η τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει η εταιρεία "WIND" είναι μέρος της γενικότερης επίθεσης που δέχεται το ταξικό εργατικό κίνημα, οι συνδικαλιστές που δεν σκύβουν το κεφάλι» τονίζει και καλώντας όλα τα σωματεία μέλη της να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους επισημαίνει: η επίθεση της «WIND» εδράζεται «στις πολιτικές ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ που διαλαλούν ότι νόμιμο είναι ό,τι συμφέρει το κεφάλαιο. Χθες η ανταγωνιστικότητα, η καπιταλιστική ανάπτυξη, σήμερα η κρίση, αύριο ξανά η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη και η εργατική τάξη μόνιμα στη φτώχεια, στην ανέχεια, στην εξαθλίωση».

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Πληρώθηκαν μετά την παρέμβαση του ΠΑΜΕ

Κατατέθηκαν χτες, ύστερα από την παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ την περασμένη βδομάδα, τα δεδουλευμένα δύο μηνών στους συμβασιούχους εργαζόμενους στο Βυζαντινό Μουσείο. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είχαν επισκεφτεί το Βυζαντινό Μουσείο και στη συνέχεια έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού ζητώντας να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι και καταγγέλλοντας την εργασιακή ομηρία όλων των συμβασιούχων.

«Οι εργαζόμενοι στο Βυζαντινό Μουσείο, αλλά και σε όλους τους χώρους πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων, μία είναι η λύση: Ο οργανωμένος και ανυποχώρητος αγώνας. Η επιτυχία της καταβολής των δεδουλευμένων δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι συμβασιούχοι για την κατάργηση των ευέλικτων μορφών εργασίας και τη διεκδίκηση της μόνιμης σταθερής δουλειάς», σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε σχετικό δελτίο Τύπου.

ΕΚ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Παράσταση στη μνήμη του Τάκη Πατούλα

Στη θεατρική παράσταση με το έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», που θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Τάκη Πατούλα, πρώην προέδρου του ΕΚΑ, καλούν την ερχόμενη Τρίτη 25 του Αυγούστου το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και η οικογένεια του Τ. Πατούλα. Την παράσταση, που θα ξεκινήσει στις 8.30 μ.μ.στην αίθουσα του ΕΚΑ, θα ανεβάσει ο θίασος «Για γέλια και για κλάματα». Παίζουν οι ηθοποιοί Μαρία Δημητρούκα, Μαρία Δρακοπούλου, Αμαλία Ταμπάκη, Λευτέρης Τάτσης, Βασίλης Ψυχογυιός, Φάνης Ξουρής.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ