ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προγραμματίζοντας τα αντιδραστικά βήματα

Με γοργούς ρυθμούς ετοιμάζονται από τα κυβερνητικά επιτελεία τα επόμενα βήματα για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ετσι, τα θέματα προγραμματισμού για την Παιδεία μέχρι και το 2004 θα απασχολήσουν το πρώτο μετά τις διακοπές Υπουργικό Συμβούλιο, που θα γίνει αύριο Πέμπτη, ενώ σήμερα στη 1 το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη. Πρόκειται για μια συνάντηση, στην ουσία, καλύτερης προετοιμασίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ετσι, τα θέματα που θα απασχολήσουν το Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης είναι το νομοσχέδιο για την «Οργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις», που το υπουργείο Παιδείας έδωσε ήδη μέσα στο κατακαλόκαιρο στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες. Θα γίνει, επίσης, και ένας συνολικός απολογισμός σε όλες τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθήθηκαν στην εκπαίδευση τον τελευταίο χρόνο.

Επίσης, στον γενικότερο σχεδιασμό που υπάρχει για την πορεία της εκπαίδευσης είναι και το νομοσχέδιο για την πρόσληψη των αναπληρωτών, το οποίο είναι προγραμματισμένο να ψηφιστεί αύριο Πέμπτη στο Θερινό Τμήμα της Βουλής, σε μια και μόνο συνεδρίαση. Υπενθυμίζεται, ότι μέσα στο κατακαλόκαιρο το υπουργείο Παιδείας θέτοντας τους εκπαιδευτικούς σ' έναν «μαραθώνιο δρόμο», τους κάλεσε με σχετική εγκύκλιο να υποβάλουν ξανά αιτήσεις σε περίπτωση που επιθυμούν το διορισμό τους.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι το υπουργείο Παιδείας σε μια προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι» και να περάσει το τριπλό νομοσχέδιο για την αξιολόγηση-διοίκηση-επιμόρφωση όσο γίνεται πιο ανώδυνα, επικαλέστηκε τον «εκδημοκρατισμό» και την «αναβάθμιση», που θα συντελεστεί με το νομοσχέδιο αυτό, χωρίς όμως να λάβει υπόψη του την αντίδραση των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών για την αξιολόγηση-χειραγώγηση, αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα που προωθούνται.

Βαθαίνει η χειραγώγηση του εκπαιδευτικού

Συγκεκριμένα, με το θέμα της αξιολόγησης, το νομοσχέδιο οδηγεί στην πλήρη υποταγή και χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, αφού συνδέεται το αποτέλεσμα της αξιολόγησης με την υπηρεσιακή εξέλιξή τους. Αποτελεί, επίσης, στην ουσία επαναφορά του πλαισίου που εισήγαγε ο νόμος 2525/97 για την εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση». Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η αποτελεσματικότερη εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του και έτσι με το τριπλό νομοσχέδιο επιχειρεί μέσα από έναν διοικητικό μηχανισμό να μπορεί καλύτερα να υποτάξει το έργο του εκπαιδευτικού αλλά και τον ίδιο.

Μακριά από το αίτημα των εκπαιδευτικών για ουσιαστική επιμόρφωση με ευθύνη των πανεπιστημίων βρίσκονται και οι ρυθμίσεις του δεύτερου σκέλους του νομοσχεδίου. Σύμφωνα μ' αυτό προβλέπεται η σύσταση του Οργανισμού Επιμόρφωσης των Εκπαιδευτικών (ΟΠΕΚ), ο οποίος θα σχεδιάζει κεντρικά την επιμόρφωση και παραπέμπει σε προσπάθεια πολιτικού ελέγχου της διαδικασίας της επιμόρφωσης ανάλογα με τις πολιτικές επιλογές που κάθε φορά ακολουθούνται.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο τελευταίο σκέλος για την οργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών της εκπαίδευσης, συγκροτείται μία διοικητική πυραμίδα, στην κορυφή της οποίας θα βρίσκονται οι 13 περιφερειάρχες, οι οποίοι θα διορίζονται από το υπουργείο Παιδείας.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΒΡΟΥ
Αγωνιστικά να διεκδικηθούν λύσεις στη σχολική στέγη

Μόνιμα σε απογευματινή βάρδια θα λειτουργήσει και φέτος το 2ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας, που εδώ και ένα χρόνο φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του 2ου Λυκείου, αφού οι εργασίες αποκατάστασης που έπρεπε να γίνουν στο κτίριο δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Τις ευθύνες κυβέρνησης και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τον εμπαιγμό σε βάρος μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ) Εβρου, και καλεί τους φορείς της περιοχής αγωνιστικά να διεκδικήσουν αναβάθμιση της σχολικής στέγης στο νομό, και δημόσια - δωρεάν εκπαίδευση για όλους.

Πέρσι, το κτίριο του 2ου Γυμνασίου Ορεστιάδας κρίθηκε επικίνδυνο και ακατάλληλο (λόγω στατικών και άλλων προβλημάτων) για τη στέγαση των 300 μαθητών που φοιτούσαν στο σχολείο. Ετσι αποφασίστηκε οι μαθητές να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του 2ου Λυκείου. Απόφαση που έγινε αποδεκτή από γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές μόνο μετά τη διαβεβαίωση που έλαβαν από τη ΝΑ, ότι μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς, δηλαδή της φετινής, θα είχαν γίνει όλες οι εργασίες αποκατάστασης - αναστήλωσης στο κτίριο και οι μαθητές θα επέστρεφαν στο δικό τους σχολείο.

Οι μήνες πέρασαν, η επόμενη σχολική χρονιά ξεκινά σε λίγες μέρες, και ακόμη καμία εργασία αποκατάστασης δεν έχει αρχίσει στο διδακτήριο του 2ου Γυμνασίου. Δικαιολογημένα, λοιπόν, γονείς και μαθητές ανησυχούν, καθώς διαπιστώνουν ότι το σχολείο θα λειτουργήσει και πάλι σε απογευματινή βάρδια.

Χτες, μετά τις καταγγελίες της ΝΑΣ, βγήκε ο Επαρχος της περιοχής Θ. Γκουγκουσκίδης για να μοιράσει νέες υποσχέσεις. Προσπαθεί τώρα να πείσει γονείς και μαθητές πως ό,τι δεν έγινε στον ένα χρόνο θα γίνει σε λιγότερο από 4 μήνες και μέχρι το Δεκέμβρη, οι μαθητές θα μπουν για μάθημα στο δικό τους σχολείο.

«Για την κατάσταση αυτή, αποκλειστικά φέρνει την ευθύνη η Νομαρχία Εβρου και ο Δήμος Ορεστιάδας, που άφησαν να περάσει ανεκμετάλλευτος ένας ολόκληρος χρόνος, χωρίς να γίνει απολύτως τίποτε», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΑΣ. Επίσης, καταγγέλλει πως για την άσχημη κατάσταση που βρίσκεται η σχολική στέγη στη χώρα μας και στην περιοχή του Εβρου ειδικότερα, «ΕΝΟΧΟΣ είναι η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Σοβαρές όμως ευθύνες φέρνουν και εκείνοι οι τοπικοί παράγοντες που στηρίζουν και ωραιοποιούν, για χρόνια τώρα και στο χώρο της εκπαίδευσης, αντιλαϊκές πολιτικές».

Τέλος, η ΝΑΣ Εβρου, καλεί όλους όσοι δε συμβιβάζονται, όσους ονειρεύονται μια εκπαίδευση σύγχρονη, Δημόσια και Δωρεάν, «να ενώσουν τις δυνάμεις τους, και να συγκροτήσουν το ΜΕΤΩΠΟ Παιδείας που θα απαιτήσει και θα διεκδικήσει μια εκπαίδευση αντάξια των καιρών και της νεολαίας μας».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμικό άνοιγμα στη νεολαία

Πλησιάζοντας προς το κεντρικό τριήμερο του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που θα γίνει στις 14, 15 και 16 Σεπτέμβρη στη Νέα Παραλία, ολοένα και πληθαίνουν οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της Οργάνωσης. Εκδηλώσεις μέσα από τις οποίες η ΚΝΕ έρχεται καθημερινά σε επαφή με δεκάδες νέους στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης και τους καλεί να αλλάξουν τη ζωή τους, αλλάζοντας τον κόσμο.

Μόνο μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, το φεστιβάλ της ΚΝΕ, μέσα από τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, θα ταξιδέψει σε Κορδελιό, Μαλακοπή, Τούμπα, Ε` Διαμέρισμα, Θέρμη, Καλοχώρι και Ευαγγελίστρια.

Αναλυτικά η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ οργανώνει προφεστιβαλικές σήμερα Τετάρτη 22 Αυγούστου σε:

Μαλακοπή, 8.30μμ, στο Τσιμεντένιο Πάρκο, με θέμα την επέμβαση του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ και πόλεμος. Επίσης στο Πάρκο Φυτωρίου στο Ε` Διαμέρισμα, με θέμα τον «τρομονόμο». Στη διάρκεια της εκδήλωσης που θα ξεκινήσει στις 8.30 θα προβληθεί και η ταινία «ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο».

Αύριο Πέμπτη 23 Αυγούστου προφεστιβαλικές θα γίνουν στην πλατεία της Θέρμης (8.30μμ) με θέμα τον πόλεμο και στο Πάρκο Κρήτης (8.30μμ) του Ε` Διαμερίσματος με θέμα «Πολιτισμός, εμπόρευμα και παθητικός θεατής».

Στις 24, 25 και 26 Αυγούστου στο γήπεδο Αναγέννησης θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο πλέον αθλητικό ραντεβού της οργάνωσης, το τουρνουά μπάσκετ. Δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται καθημερινά 7 - 8μμ στο τηλέφωνο 930106.

Και η επόμενη εβδομάδα ξεκινά δυναμικά. Ο Εργατικός Τομέας της ΚΝΕ οργανώνει εκδήλωση στην περιοχή Ευαγγελίστρια του Δήμου Αγίου Παύλου, με θέμα τους νέους μετανάστες.

ΚΕΝΤΡΟΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Στο επίκεντρο ο πόλεμος στην περιοχή

Η επέμβαση του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ και ο πόλεμος στη Βαλκανική είναι το θέμα των προφεστιβαλικών, αλλά και των κεντρικών φεστιβάλ της ΚΝΕ που πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες έως και τις 28 Αυγούστου στην Κεντροδυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα σε Φλώρινα και Πέλλα.

Οι εξελίξεις στην περιοχή έτσι κι αλλιώς αποτελούν το υπ' αριθμόν ένα ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους της περιοχής και ειδικότερα τη νεολαία. Ετσι η οργάνωση Κεντροδυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά.

Την Παρασκευή 24 Αυγούστου πραγματοποιείται το κεντρικό φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Γιαννιτσά Πέλλας. Η εκδήλωση θα γίνει στις 8μμ στην πλατεία ΕΠΟΝ, στον πεζόδρομο της πόλης. Θα μιλήσει η Νένα Νικοπολιτίδου μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Δύο μέρες μετά, την Κυριακή 26 Αυγούστου, στην Κρύα Βρύση Πέλλας, θα πραγματοποιηθεί προφεστιβαλική εκδήλωση με θέμα τον πόλεμο.

Στη Φλώρινα το Σάββατο 26 Αυγούστου ξεκινούν προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε χωριά και πόλεις που βρίσκονται κοντά στη φωτιά του πολέμου, σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα:

Σάββατο 25/8 στην πλατεία Λόφων στις 8μμ.

Κυριακή 26/8 στην πλατεία Ξινού Νερού στις 8μμ.

Δευτέρα 27/8 στην πλατεία της εκκλησίας στο Αμύνταιο, στις 8μμ.

Τρίτη 28/8 έξω από το Πνευματικό Κέντρο στον Αγιο Παντελεήμονα, στις 8μμ.

Αλλες εκδηλώσεις

Στο Καρλόβασι, στη Σάμο, θα μιλήσει την Κυριακή 26 Αυγούστου ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός, σε εκδήλωση στο πλαίσιο του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Η εκδήλωση θα γίνει στον προαύλιο χώρο της Πορφυριάδας, στις 8 το βράδυ και συμμετέχουν τα ροκ σχήματα «Εξώδικον» (πρώην «Παρά θίν' αλός») και «Φαύλος Κύκλος», καθώς επίσης και οι μουσικοί Γ. Λουλουργάς, Στ. και Χρ. Κουτράκη, Αντ. Σολούνιας με ρεμπέτικα και έντεχνα τραγούδια.

Επίσης, για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

Σήμερα, Τετάρτη:

- Στα Γιάννενα, στις 9 το βράδυ, στην Ελεούσα, με θέμα «Νέοι αγρότες».

- Στον Εύδηλο Ικαρίας, στις 9 το βράδυ, με θέμα «Τρομονόμος και δημοκρατικά δικαιώματα»

Την Παρασκευή, 24 Αυγούστου, στα Αντίκυρα Βοιωτίας, στις 8.30 το βράδυ, με θέμα την Παιδεία.

Το Σάββατο, 25 Αυγούστου, εκδηλώσεις θα γίνουν:

- Στο Αλιβέρι Εύβοιας, στις 8.30 το βράδυ, με θέμα «Πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά».

- Στα Δεστρίνα Φωκίδας, στις 8.30 το βράδυ, με θέμα την Ειρήνη.

- Στη Δράμα στις 8.30μμ, στο πάρκο Δημοτικού Κήπου στην κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ θα μιλήσει ο Γ. Στουραΐτης, γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της ΚΝΕ.

Την Κυριακή, 26 Αυγούστου, εκδηλώσεις θα γίνουν:

- Στη Σητεία, στην κεντρική πλατεία, στις 8 το βράδυ, με θέμα «Αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά».

- Στο χωριό Λευκίμμη, στην Κέρκυρα, στις 8 το βράδυ, με θέμα τα εργασιακά.

- Στην Κω στις 6.30 μμ στο πάρκο «Ξενία» με θέμα «Κοινωνική Ασφάλιση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ