ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 23 Αυγούστου 2020
Σελ. /32
ΟΠ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διήμερο εκδηλώσεων για τον ΔΣΕ στον Γράμμο

  • Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Αυγούστου, με επίκεντρο το Μουσείο του ΔΣΕ στη Θεοτόκο Κόνιτσας
  • Σημαντικά ντοκουμέντα παρουσιάζονται σε θεματικές εκθέσεις, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου

Διήμερο εκδηλώσεων στον Γράμμο διοργανώνουν οι Οργανώσεις Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επίκεντρο το Μουσείο του ΔΣΕ στη Θεοτόκο Κόνιτσας, το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Αυγούστου.

Την πρώτη μέρα, στο χώρο του Μουσείου, στις 8 μ.μ., θα γίνει πολιτική εκδήλωση με θέμα «Η διάσωση των παιδιών από τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και η συμβολή των σοσιαλιστικών χωρών», με ομιλήτρια την Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ.

Εκθέσεις με συγκλονιστικά υλικά

Με το ίδιο θέμα, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου θα παρουσιαστούν δύο σημαντικές εκθέσεις τεκμηρίων. Στην πρώτη παρουσιάζεται για πρώτη φορά σπάνιο αρχειακό υλικό από το προσωπικό αρχείο κατοίκων των Μαστοροχωρίων και από το Αρχείο του ΚΚΕ, που αφορούν ιδιόχειρες επιστολές κατοίκων των χωριών του Γράμμου προς την Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ), τις Επιτροπές Λαϊκής Πολιτοφυλακής, αλλά και απαντητικές επιστολές της Επιτροπής Βοήθειας για το Παιδί, που ενημερώνει τους γονείς για τη ζωή των παιδιών τους στις σοσιαλιστικές χώρες.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλούν τα ιδιόχειρα γράμματα παιδιών που φιλοξενήθηκαν στις σοσιαλιστικές χώρες και ζητούν από την ΠΔΚ να καταταγούν στον ΔΣΕ. Σε ένα από αυτά διαβάζουμε: «Εγώ, Αντρέας Αμανατίδης του Ανέστη, χρονόν 16 από το χωριό Μάνθια. Θέλο να καταταχτό στο ΔΣΕ. Παρακαλό την ΠΔΚΕ να με πάρη στο πλευρό της να αγωνιστό με το όπλο στο χέρη με τα άλλα αδέρφια μου για να ελευθερώσουμε την Πατρίδα μας, για να ζήσουμε χαρούμενα κι ευτιχησμένα. Φτάνη που ξεκουράστηκα».

Η έκθεση συμπληρώνεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή των παιδιών στα σοσιαλιστικά κράτη της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, που πρόσφεραν απλόχερα τη φιλοξενία και τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη για να σώσουν τα παιδιά από την πείνα, τους βομβαρδισμούς, από τις βόμβες ναπάλμ του Τρούμαν και τα «αναμορφωτήρια» της βασίλισσας Φρειδερίκης. Τα τεκμήρια που παρουσιάζονται κουρελιάζουν την αστική προπαγάνδα πως η σωτηρία τους ήταν τάχα «παιδομάζωμα».

Το συγκλονιστικό γράμμα του 16χρονου Αντρέα Αμανατίδη
Το συγκλονιστικό γράμμα του 16χρονου Αντρέα Αμανατίδη
Η δεύτερη έκθεση τεκμηρίων αποτελεί τμήμα αυτής που παρουσιάστηκε στο διήμερο εκδηλώσεων της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, το Δεκέμβρη του 2017 στη ΔΕΘ, στο πλαίσιο αφιερώματος στην πολιτική προσφυγιά. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από τα προσωπικά αρχεία των πολιτικών προσφύγων και των απογόνων τους, που με χαρά και συγκίνηση παρέδωσαν στο Κόμμα.

Μέσα από αυτήν τη φωτογραφική έκθεση παρακολουθούμε όλη την πορεία της ζωής των πολιτικών προσφύγων: Αρχικά τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ, το πέρασμα των παιδιών στις Λαϊκές Δημοκρατίες, την υποδοχή, περίθαλψη και εκπαίδευσή τους. Στη συνέχεια, την προσφορά των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, τη ζωή τους μέσα από τις οργανωμένες ελληνικές λέσχες, τα ελληνικά σχολεία, τους δασκάλους, τα βιβλία, την εκπολιτιστική διαπαιδαγώγηση και, τέλος, τον πολυπόθητο επαναπατρισμό.

Η υπεροχή του σοσιαλισμού

Και οι δύο εκθέσεις αναδεικνύουν ένα ειδικό και ταυτόχρονα μεγαλειώδες κομμάτι της Ιστορίας του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, που γενικά δεν είναι γνωστό, ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Το «παιδοσώσιμο» και η πολιτική προσφυγιά ήταν αναγκαστικές επιλογές για τους χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, για τους κατοίκους ολόκληρων χωριών της περιοχής του Γράμμου που ήρθαν αντιμέτωποι με την κτηνώδη κρατική καταστολή.

Από τις προετοιμασίες για την εκδήλωση, στο χώρο του Μουσείου
Από τις προετοιμασίες για την εκδήλωση, στο χώρο του Μουσείου
Σχεδόν 56.000 πολιτικοί πρόσφυγες, ανάμεσά τους 17.529 παιδιά, με ψηλά το κεφάλι και με δυνατό αγωνιστικό φρόνημα φιλοξενήθηκαν στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, στη Σοβιετική Ενωση και στις Λαϊκές Δημοκρατίες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Οι χιλιάδες πολιτικοί πρόσφυγες αποτέλεσαν και αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της ανωτερότητας του σοσιαλιστικού συστήματος. Οι εκθέσεις, ανάμεσα στα άλλα, αναδεικνύουν τη ζωή τους στις σοσιαλιστικές χώρες, τη συμβολή τους στην οικοδόμηση της νέας κοινωνίας και, μέσα από αυτήν, τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού.

Ταυτόχρονα προβάλλουν ένα λαμπρό παράδειγμα διεθνιστικής αλληλεγγύης των σοσιαλιστικών κρατών, φωτεινό φάρο σε μια εποχή που γινόμαστε μάρτυρες εκατόμβης νεκρών προσφύγων, θύματα του ιμπεριαλισμού στα νερά της Μεσογείου και των σύγχρονων γκέτο τύπου Μόριας.


Για πρώτη φορά αποκαλύπτεται ο πυρήνας του μεγάλου νοσοκομείου στον Γράμμο

«Πνιγμένος» στα δέντρα και τις φυλλωσιές ο χώρος όπου ανακαλύφθηκε το νοσοκομείο του ΔΣΕ
«Πνιγμένος» στα δέντρα και τις φυλλωσιές ο χώρος όπου ανακαλύφθηκε το νοσοκομείο του ΔΣΕ
Ο πυρήνας του μεγάλου νοσοκομείου του ΔΣΕ στον Γράμμο θα αποκαλυφθεί για πρώτη φορά, 71 χρόνια μετά το τέλος της ένοπλης ταξικής αναμέτρησης (1946 - 1949), στη διάρκεια επίσκεψης που οργανώνουν στην περιοχή οι Οργανώσεις Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 23/8, δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων για τον ΔΣΕ στον Γράμμο. Ο ιστορικός περίπατος θα ξεκινήσει από το Μουσείο του ΔΣΕ στη Θεοτόκο, στις 9 π.μ.

Πρόκειται για ένα συγκρότημα 15 πέτρινων θαλάμων, που αποτελούσαν τον πυρήνα του νοσοκομείου, το οποίο είχε δυναμικότητα 1.500 θέσεων, για να καλύψει τις ανάγκες των μαχών του 1948. Τα κτίσματα βρέθηκαν μετά από προσεκτική μελέτη των κειμένων που άφησαν οι γιατροί του ΔΣΕ, Σακελλαρίου και Τζαμαλούκας, σε συνδυασμό με χαρτογραφικό και άλλο υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ.

Με την αποκάλυψη του πυρήνα του νοσοκομείου στη θέση Σκάλα, βόρεια της Πέτρας, αποκαθίσταται τόσο η ιστορική όσο και η γεωγραφική συνέχεια του χώρου. Συγκεκριμένα: Στη θέση Καταφύγι λειτουργούσε το 1947 ένα μικρό νοσοκομείο, περισσότερο ως σταθμός επίδεσης. Ηταν μια πέτρινη αίθουσα και ορισμένες ξύλινες καλύβες. Ο χώρος ήταν αρκετά μικρός για τις ανάγκες.

Το 1948, η Υγειονομική Υπηρεσία του ΔΣΕ, ενόψει της μεγάλης μάχης του Γράμμου, εκτίμησε ότι θα χρειαστεί μεγάλο νοσοκομείο, όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μέτωπο και στους σταθμούς μεταφοράς των τραυματιών. Ετσι, επιλέχθηκε η θέση στην ανατολική πλευρά της Σκάλας, στο δρόμο που ερχόταν από την Πέτρα. Ηταν το σταυροδρόμι τριών διαδρομών. Μία ήταν από Αετομηλίτσα προς Λιανοτόπι, άλλη από Μυροβλήτη και Σγουρό προς Σλημνίτσα και η τρίτη από Τσάρνο.

Το μεγάλο προνόμιο αυτής της θέσης ήταν πως βρισκόταν δίπλα σε μεγάλη πηγή, αναγκαία για το σηπτικό χειρουργείο. Το πυκνό δάσος πρόσφερε κάλυψη αλλά και την αναγκαία ξυλεία για τους θαλάμους. Μέχρι πρόσφατα, για το πού ακριβώς βρισκόταν το μεγάλο νοσοκομείο είχαν προταθεί διάφορες θέσεις, που όμως δεν κάλυπταν όλα τα κριτήρια που είχε θέσει η Υγειονομική Επιτροπή και περιέγραφαν οι γιατροί που υπηρέτησαν εκεί.

Κρίθηκε σωστό να «χτενιστεί» όλη η περιοχή. Και πράγματι, στη διάρκεια της έρευνας, μέσα από μια πραγματική ζούγκλα φυτών, αποκαλύφθηκαν οι πέτρινοι θάλαμοι, σε τρεις ομάδες των πέντε θαλάμων η καθεμία. Τα ευρήματα συμπληρώνουν την εικόνα και γι' αυτήν την πλευρά της δράσης του ΔΣΕ. Δίπλα στους θαλάμους υπάρχουν μεγάλα πλατώματα για την ανάπτυξη του νοσοκομείου, άφθονο νερό και οι συνδέσεις με τα μονοπάτια.

Θα χρειαστεί βέβαια αρκετή δουλειά ακόμα για την πλήρη αποκάλυψη των κτιρίων και την επαρκή σήμανση, ώστε να αποδοθεί πλήρως στους κατοίκους της περιοχής και στους επισκέπτες του Γράμμου και αυτό το τόσο σημαντικό τοπόσημο. Οπως όμως και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, το ΚΚΕ έχει και την οργανωτική ικανότητα και την τεχνογνωσία για να φέρει σε πέρας και αυτό το έργο.

Εξάλλου, η ανάγκη αποκάλυψης και σήμανσης του νοσοκομείου γίνεται πλέον επιτακτικότερη, μπροστά στο νέο δεδομένο, που είναι η σε σύντομο χρόνο από σήμερα κατασκευή και εγκαινίαση του νέου Μουσείου του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ, αυτήν τη φορά μέσα στο Νεστόριο, σε κτίριο που παραχωρήθηκε στο ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ