ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Και με τη «βούλα» αμερικανική βάση εφόρμησης στην περιοχή

Για έναν ακόμα χρόνο παρατείνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η παραμονή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ στην 110 Πτέρυγα Μάχης

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και Αμερικανός πρέσβης ποζάρουν μπροστά σε αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον περασμένο Μάη

Eurokinissi

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και Αμερικανός πρέσβης ποζάρουν μπροστά σε αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον περασμένο Μάη
Σε βάση εφόρμησης των ΗΠΑ για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλη την περιοχή μετατρέπει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την αεροπορική βάση Λάρισας, αφού σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τοπικά Μέσα, τις προηγούμενες μέρες, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, συμφωνήθηκε η παραμονή για έναν ακόμα χρόνο των δύο αμερικανικών μη επανδρωμένων «αεροχημάτων» (UAV) τύπου «MQ-9 Reaper» («Θεριστής»), που επιχειρούν από τον περασμένο Μάρτη με έδρα την 110 Πτέρυγα Μάχης.

Η παράταση της συμφωνίας - που πάντως μέχρι χτες δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα από το υπουργείο Αμυνας ή το υπουργείο Εξωτερικών, όπου φέρεται να υπογράφτηκε και τυπικά η παράταση - αποτελεί μία ακόμα επιβεβαίωση της επικίνδυνης εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, με την κυβέρνηση να μετατρέπει όλη τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Ταυτόχρονα, ξεσκεπάζει και τα κυβερνητικά παραμύθια περί «προσωρινής» μετεγκατάστασης για «ολιγόμηνη συνεκπαίδευση», με τα οποία η κυβέρνηση επιχείρησε να «θολώσει» αρχικά τα νερά για τους πραγματικούς στόχους της μετεγκατάστασης των αμερικανικών αεροσκαφών.

Μάλιστα, το νέο αυτό βήμα στην επικίνδυνη εμπλοκή έρχεται την ώρα που οξύνονται οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, με αστικά επιτελεία να κάνουν λόγο για «αμερικανικό μήνυμα προς την Τουρκία», και ενώ η κυβέρνηση διεκδικεί για λογαριασμό της αστικής τάξης και της «αναβάθμισής» της να «καλύψει το κενό» στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

«Βάση» της επικίνδυνης εμπλοκής

Θυμίζουμε ότι οι πρώτες διαρροές για τη μετεγκατάσταση των αεροσκαφών των ΗΠΑ στη Λάρισα - τα οποία αεροσκάφη έχουν τις τεχνικές δυνατότητες να συλλέγουν πληροφορίες και να ελέγχουν όλους τους «διαύλους» των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, από Ανατολική Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική έως Βαλκάνια και Ουκρανία - είχαν γίνει ήδη από τον περασμένο Μάρτη, λίγο μόνο διάστημα μετά την υπογραφή στην Αθήνα σχετικής συμφωνίας στο πλαίσιο της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας - ΗΠΑ», και ενώ στελέχη των ΗΠΑ περιδιάβαιναν όλη την Ελλάδα, επιθεωρώντας βάσεις και υποδομές, λίγο πριν την επίθεση στη Συρία.

Για την εν λόγω συνάντηση, οι τότε ανακοινώσεις σημείωναν ότι «από πλευράς ΗΠΑ επισημάνθηκαν η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και τα εντυπωσιακά επιτεύγματα στην ελληνοαμερικανική συνεργασία, που παρέχουν περαιτέρω δυνατότητες για το μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο και ως απτό δείγμα της πολιτικής βούλησης για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για Μνημόνιο Κατανόησης για προβλήτα ΝΑΤΟ και εγκαταστάσεις ναυτικής υποστήριξης, καθώς και Τεχνική Διευθέτηση για ανάπτυξη αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ».

Λίγους μήνες μετά, στα τέλη Μάη, είχε γίνει και η «πανηγυρική» ανακοίνωση της μετεγκατάστασης των αμερικανικών drones, καθώς και του «τεχνικού κλιμακίου» Αμερικανών που το συνοδεύουν (κοντά στα 100 άτομα), παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, όσο και του υπουργού Αμυνας, οι οποίοι φρόντισαν να δώσουν το «στίγμα» της «στρατηγικής στρατιωτικής συνεργασίας» ΗΠΑ - Ελλάδας, εντός της οποίας εντάσσεται και η συγκεκριμένη βρωμοδουλειά που ανέλαβε η κυβέρνηση.

Πιο αποκαλυπτικός όπως πάντα ο Τζ. Πάιατ, «κάρφωνε» τότε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, λέγοντας πως η εγκατάσταση των drones «είναι μια εξαιρετική απόδειξη της εμβάθυνσης της συνεργασίας μας στην άμυνα και την ασφάλεια, όπως συζητήθηκαν από τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και τον Πρόεδρο Τραμπ τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον. Είναι επίσης μια απόδειξη του ρόλου που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ως ισχυρός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ως χώρα με εξαιρετική γεωγραφία και δυνατότητες. Ετσι και εμείς, ως αμερικανική κυβέρνηση, δεσμευόμαστε να χτίσουμε πάνω σε αυτό το θεμέλιο, σε συνεργασία με τους Ελληνες συμμάχους μας, προκειμένου να επιτύχουμε και να διατηρήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος συμπλήρωνε τότε πως «η 110 θα αποτελέσει μία από τις βάσεις της συνεργασίας με τις ΗΠΑ».

Πρόσθετη ανησυχία και πολλά ερωτήματα για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς στους οποίους αξιοποιούνται τα αμερικανικά μη επανδρωμένα προκαλεί και το γεγονός ότι ο υπουργός Αμυνας, το ίδιο κιόλας βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι, έσπευδε σε δηλώσεις του να πει ότι έχει κάνει αίτημα στις ΗΠΑ για αξιοποίηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην επιτήρηση της επικράτειας, τάχα... για την πρόληψη των πυρκαγιών.

Αξίζει τέλος να θυμίσουμε ότι πριν από δυο βδομάδες, στην ίδια βάση «φιλοξενήθηκε» και ένα ζεύγος αεροσκαφών τύπου «F-22 Raptor» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, που τη στιγμή αυτή αποτελούν την αιχμή του δόρατος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ακόμα μια συνάντηση Καμμένου - Πάιατ

Ακόμα μια από τις δεκάδες συναντήσεις τους είχαν χτες ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, και ο «πολυπράγμων» Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, χωρίς να γίνει γνωστό το τι περιλαμβανόταν στα «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος» που συζητήθηκαν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή αντίστοιχη συνάντηση είχε πραγματοποιήσει ο Αμερικανός πρέσβης και με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, όπου σύμφωνα με το υπουργείο «αντάλλαξαν απόψεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, στη βάση του θετικού πλαισίου συνεργασίας που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των δύο χωρών».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με «ειδικότητα» Ρωσία ο νέος Αμερικανός πρόξενος

«Ειδικότητα» στη Ρωσία έχει ο νέος πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Πφλέγκερ (Gregory W. Pfleger, Jr). Ο Γκ. Πφλέγκερ, που διαδέχεται την Ρεμπέκα Φονγκ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του προξενείου, υπηρέτησε ως διευθυντής στο γραφείο για θέματα των χωρών της Βαλτικής και Ανατολικής Ευρώπης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, υπό τις κυβερνήσεις Ομπάμα και Τραμπ.

Ο νέος Αμερικανός πρόξενος από το 2006 έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Τατζικιστάν, στη Σαγκάη, στην «Υπηρεσία για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Εργασία», αλλά και στην Ουκρανία. Προτού ενταχθεί στο διπλωματικό σώμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του προξενείου, είχε υπηρετήσει στο Ειρηνευτικό Σώμα στη Ρωσία (2000 - 2002), ενώ είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού στις Ρωσικές και Μετα-Σοβιετικές Σπουδές από το London School of Economics.

Προφανώς όλα αυτά «συνεκτιμήθηκαν» για την τοποθέτησή του στη Θεσσαλονίκη, απ' όπου όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Αμερικανός πρέσβης, με εφαλτήριο την επερχόμενη ΔΕΘ σχεδιάζεται η «εντυπωσιακή επαναφορά» των ΗΠΑ στην περιοχή κι ενώ μπροστά βρίσκονται τα επόμενα βήματα της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων, των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που φουντώνουν την αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Τιμούν τους εκτελεσμένους του Μπλόκου της Κοκκινιάς

Σήμερα, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα καταθέσουν στεφάνια στο κοινοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου προς τιμήν των εκτελεσμένων του Μπλόκου της Κοκκινιάς της 17ης Αυγούστου του 1944. Οι εκδηλώσεις για τα 74 χρόνια από το αιματοβαμμένο μπλόκο θα κορυφωθούν την Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη με την κεντρική εκδήλωση στο χώρο της Μάντρας του Μπλόκου.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα, Τετάρτη, στην Κατούνα Ακτίου - Βόνιτσας, στις 8.30 μ.μ., στο καφενείο «Αφοί Τραυλοστάθη», σε συγκέντρωση με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ θα μιλήσει ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Το Σάββατο 25 Αυγούστου, η ΚΟΒ Ωρωπού Αττικής διοργανώνει εκδήλωση για τα 100χρονα του ΚΚΕ στις 7.30 μ.μ. στις Φυλακές Ωρωπού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ξενάγηση στο χώρο των φυλακών που ήταν τόπος εξορίας, ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή, στελέχους του ΚΚΕ, προβολή βίντεο καθώς και μουσικό πρόγραμμα. Στο χώρο θα λειτουργεί περίπτερο της «Σύγχρονης Εποχής». Πούλμαν για την εκδήλωση θα αναχωρήσει στις 6.30 μ.μ. από τη Ν. Ιωνία (ΟΤΕ).

-- Η ΚΟΒ Ποντοκώμης του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοζάνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ) και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), την Κυριακή 26 Αυγούστου στις 11 π.μ., στο μνημείο των πεσόντων στην Ποντοκώμη. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νώντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση στη μνήμη των 7 εκτελεσμένων νέων του Ποιμενικού από τους ναζί καταχτητές διοργανώνουν η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 26 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., στο μνημείο στην πλατεία του χωριού.

«Χάθηκε» τάνκερ ελληνικών συμφερόντων

Οι αρχές της Γκαμπόν ανακοίνωσαν ότι έχουν χαθεί από τις 14 Αυγούστου τα ίχνη του δεξαμενόπλοιου «Πανταλένα», ελληνικών συμφερόντων, με σημαία Παναμά.

Το τάνκερ, που είχε 17μελές πλήρωμα από τη Γεωργία, «εξαφανίσθηκε από τις οθόνες» στις 14 Αυγούστου ενώ έπλεε στα ύδατα μεταξύ Γκαμπόν και Σάο Τομέ. Δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο επίθεσης πειρατών καθώς κατά διαστήματα εκδηλώνονται επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια που πλέουν στον Κόλπο της Γουινέας.

Εκδήλωση αντιστασιακών στον Ξερόλακκα

Εκδήλωση στον Ξερόλακκα Καρυάς Ολύμπου για να τιμήσουν την επέτειο της ορκωμοσίας των πρώτων αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ οργανώνουν τα Παραρτήματα Λάρισας και Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 2 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ.

Τα μέλη της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, οι φίλοι και οι απόγονοι των αγωνιστών από όλα τα παραρτήματα Θεσσαλίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 2410252611 και 6973311663, καθημερινά από τις 8.30 π.μ. μέχρι 12 μ., πλην Κυριακής.

Η αναχώρηση των λεωφορείων από τη Λάρισα θα γίνει από την πλατεία Εβραίων μαρτύρων στις 9 π.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ