ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ - ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΣΕ ΣΤΗ ΘΕΟΤΟΚΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
«Καντήλι» για τους νεκρούς του αγώνα και φάρος για τη συνέχεια...

Με συμμετοχή εκατοντάδων μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, φίλων και οπαδών του Κόμματος, μαχητών και απογόνων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και της ΕΑΜικής Αντίστασης, πολλών κατοίκων από τα χωριά της περιοχής, έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου του ΔΣΕ στο χωριό Θεοτόκος, στο Γράμμο.

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου έγιναν από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα και υπό τους ήχους συνθημάτων για τη συνέχιση του αγώνα. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο.

Από νωρίς το πρωί άρχισε η προσέλευση στο χώρο. Ο κόσμος έφτανε συγκροτημένα με λεωφορεία από τις διάφορες περιοχές, αλλά και με ΙΧ αυτοκίνητα. Ξεκίνησαν από την Αττική, την Ηπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία, από μια σειρά πόλεις για να δώσουν το «παρών» στη μεγάλη αυτή εκδήλωση τιμής και μνήμης των αγώνων, της προσφοράς και των θυσιών των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ από τα χωριά του Γράμμου και του Σμόλικα, που έπεσαν στις μάχες, αλλά και των κατοίκων της περιοχής, που στήριξαν με κάθε μέσο τον τιτάνιο αγώνα του ΔΣΕ.

Περιηγήθηκαν στο χώρο. Είδαν τις πλάκες που περιβάλλουν το Μνημείο, στις οποίες είναι γραμμένα τα ονόματα 438 μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ από τα χωριά του Γράμμου και του Σμόλικα, ταξινομημένα ανά χωριό, που συμμετείχαν και στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τον δίκαιο και ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ και έπεσαν νεκροί στις μάχες. Με βουρκωμένα μάτια, γεμάτοι περηφάνια, ηλικιωμένοι αλλά και νεότεροι, άφηναν λίγα λουλούδια κάτω από τα ονόματα των συγγενών τους, των συναγωνιστών τους.

Η αποκάλυψη του Μνημείου από τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα
Η αποκάλυψη του Μνημείου από τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα
Περιηγήθηκαν στην υπαίθρια έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα για τον τρίχρονο ηρωικό και δίκαιο αγώνα του ΔΣΕ. Και φυσικά επισκέφθηκαν το εσωτερικό του Μουσείου, όπου εκτίθενται, χωρισμένο ανά ενότητες, φωτογραφικό υλικό, χάρτες, σπάνια ντοκουμέντα που αφορούν τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή.

Σε μια γωνιά του βρίσκονται φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα του Χρήστου Ζούνη, αντάρτη του ΔΣΕ, και της γυναίκας του Ελένης. Τα παιδιά τους, στη μνήμη τους, πρόσφεραν στο ΚΚΕ το σπίτι και το γύρω χώρο και έγινε δυνατόν να κατασκευαστεί το Μουσείο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο καλωσόρισμα που απηύθυνε ο Νεκτάριος Τριάντης, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. «Το χαρακτηρίσαμε χρέος και το χρέος αυτό σήμερα εκπληρώνεται, εδώ στα χωριά του Γράμμου και του Σμόλικα, εδώ που σε κάθε πλαγιά, σε κάθε ύψωμα του ηρωικού τόπου, αντηχεί ακόμα ο πόθος των μαχητών του ΔΣΕ για μια καλύτερη ζωή. Σε τούτα τα μέρη η ΚΕ του ΚΚΕ παραδίδει στο λαό της περιοχής το Μουσείο του ΔΣΕ».

Στη συνέχεια ο Δ. Κουτσούμπας τράβηξε το κόκκινο πανί και αποκαλύφθηκε το μεγαλόπρεπο Μνημείο, που αποτελείται από τρία Δ, το σύμβολο του ΔΣΕ, τα οποία βρίσκονται μέσα σε ομόκεντρους σπειροειδείς κύκλους.

Το Μνημείο και το Μουσείο
Το Μνημείο και το Μουσείο
Αμέσως μετά χαιρετισμό εκ μέρους της οικογένειας Ζούνη απηύθυνε ο Χρήστος Ζούνης, ο οποίος ιδιαίτερα φορτισμένος σημείωσε: «Ολοι μας βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τα 70 χρόνια του ΔΣΕ και όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους στις πλαγιές και τις ράχες του Γράμμου για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Τούτο το ιστορικό μνημείο, εδώ στην καρδιά του Γράμμου, φαντάζει καντήλι που σιγοκαίει στη μνήμη των συντρόφων που χάθηκαν και φάρος που φωτίζει τους αγώνες κατά της εκμετάλλευσης.

Η χαρά, η τιμή και η συγκίνηση για μας είναι διπλή. Οχι μόνο επειδή σε αυτόν εδώ το χώρο βρίσκουν στέγη ιστορικά ντοκουμέντα του Κόμματος που σχετίζονται με την πάλη απλών ανθρώπων της περιοχής ενάντια στην αστική εξουσία, αλλά επειδή όπου και να κοιτάξουμε εδώ γύρω, βλέπουμε τους γονιούς μας και τους παππούδες μας.

Ο παππούς Χρήστος Ζούνης με τη μαγκούρα του και η γιαγιά Ελένη με την ποδιά της θα βρίσκονται για πάντα εδώ με το κεφάλι ψηλά και το χαμόγελο στα χείλη, περήφανοι που κανένα βασανιστήριο, καμία εξορία και καμία φυλακή δεν κατάφερε να σβήσει τον αγώνα τους και τα όνειρά τους για δικαιοσύνη.

Ευχόμαστε τούτος ο χώρος να γίνει τόπος γνώσης της Ιστορίας και των αγώνων του ΚΚΕ για τους νέους και τόπος μνήμης για τους μεγαλύτερους».

Πλήθος επισκεπτών πέρασε από τους χώρους του Μουσείου
Πλήθος επισκεπτών πέρασε από τους χώρους του Μουσείου
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για την κεντρική ομιλία. Ακολούθησε προσκλητήριο των νεκρών με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων και το πένθιμο εμβατήριο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο, και σφραγίστηκε με την «Διεθνή» να αντηχεί στις πλαγιές και τις κορφές του Γράμμου.


Το ενδιαφέρον των επισκεπτών τραβούσαν τόσο οι πλάκες με τα ονόματα των νεκρών που έδωσαν τα Μαστοροχώρια στον αγώνα του ΔΣΕ, όσο και η έκθεση για τη συνολική δράση του ΔΣΕ
Το ενδιαφέρον των επισκεπτών τραβούσαν τόσο οι πλάκες με τα ονόματα των νεκρών που έδωσαν τα Μαστοροχώρια στον αγώνα του ΔΣΕ, όσο και η έκθεση για τη συνολική δράση του ΔΣΕ


«Δεν σας ξεχνάμε»

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Γόντικα

Ο Δ. Γόντικας
Ο Δ. Γόντικας
Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων του Μουσείου - Μνημείου, ο Δ. Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Εκ μέρους της ΚΕ, χαιρετίζουμε όλους και όλες που συμμετέχετε στη σημερινή εκδήλωση, σε αυτόν τον τιμημένο και δοξασμένο χώρο. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τους κατοίκους των ηρωικών χωριών του Γράμμου και του Σμόλικα, που παραβρίσκονται σήμερα εδώ. Τιμάμε τη μεγάλη αυτή εποποιία του λαού μας, γιγαντώνοντας την απόφασή μας να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φουντώσουν παντού η αντίσταση και οι αγώνες των εργαζομένων στις πόλεις και τα χωριά. Να περάσουν στην αντεπίθεση, μπροστά στην πρωτοφανή επιδρομή που δέχονται η ζωή και τα στοιχειώδη δικαιώματά τους από μια αδίστακτη οικονομική και πολιτική εξουσία. Αγώνας που πρέπει να φτάσει έως το τέλος. Να απελευθερωθεί οριστικά ο λαός μας από το ζυγό της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και εκμετάλλευσης, την πηγή των σημερινών δεινών του.

(...) Η σημερινή μας εκδήλωση είναι ξεχωριστή, έχει κάτι το ιδιαίτερο. Τιμάμε με το Μνημείο και το Μουσείο, που σήμερα εγκαινιάζουμε, τους αγώνες, την προσφορά, τις θυσίες των χωριών του Γράμμου και του Σμόλικα, των κατοίκων αυτών των ηρωικών χωριών. Τιμάμε, ιδιαίτερα, τους τιμημένους νεκρούς από αυτά τα χωριά, όλων όσων έπεσαν στις μάχες ως μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ. Ως ελάχιστο φόρο τιμής συγκεντρώσαμε και γράψαμε τα ονόματά τους, με βάση το χωριό καταγωγής τους, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Είναι μια ακόμα εκπλήρωση της υπόσχεσής μας ότι ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΧΝΑΜΕ.

(...) Σε αυτά εδώ τα βουνά είναι ακόμα χιλιάδες οι νεκροί από παλικάρια και λεβέντισσες που έδωσαν τη ζωή τους στις μάχες απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας. Είναι όλοι σήμερα μαζί μας. Τιμάμε τη μνήμη και τη θυσία τους. Με τη σημερινή μας εκδήλωση και τα εγκαίνια του Μνημείου και του Μουσείου, θέλουμε να αναγνωρίσουμε την ιδιαίτερη συμβολή και προσφορά των κατοίκων όλων αυτών των χωριών στον τιτάνιο αγώνα του ΔΣΕ. Προσφορά ανεκτίμητη σε έμψυχο υλικό, τροφή και ρουχισμό, στην κατασκευή οχυρωματικών έργων, στις υγειονομικές υπηρεσίες, στη συγκέντρωση πληροφοριών, στην οργάνωση της λαϊκής πολιτοφυλακής και στους λαογέννητους θεσμούς της κοινωνικοπολιτικής ζωής.

(...) Το Μνημείο και το Μουσείο που σήμερα εγκαινιάσαμε, έχει επίσης ένα ακόμα ιδιαίτερο στοιχείο. Εγινε δυνατό να κατασκευαστεί χάριν της πολύτιμης προσφοράς που έκανε η οικογένεια του Χρήστου Ζούνη, ο Βασίλης, ο Νίκος, ο Αποστόλης, η Βάσω, η Ελένη, η Ζωή. Πρόσφεραν στο ΚΚΕ το σπίτι και τον γύρω χώρο στη μνήμη του πατέρα τους, του αξέχαστου συντρόφου Χρήστου Ζούνη, που τίμησε έως το τέλος της ζωής του τον τίτλο του μέλους του Κόμματος. Δεν λύγισε μπροστά σε καμιά δυσκολία και δεν ήταν λίγες.

Τα έργα που απαιτήθηκαν, καθώς και τα υλικά που χρειάστηκαν για τη διαμόρφωση του χώρου και την κατασκευή του Μνημείου και του Μουσείου, έγιναν με προσφορές υλικών και εθελοντική δουλειά. Η πρωτοβουλία για την ανέγερση αυτού του Μνημείου ανήκει στην Τομεακή Οργάνωση των Κατασκευών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής. Στήριγμα και αποφασιστική συμβολή στην ολοκλήρωση του Μνημείου και τη διαμόρφωση του χώρου για το Μουσείο έχει η Οργάνωση της Δυτικής Μακεδονίας, με εξασφάλιση προσφορών και πολλά επίσης κόκκινα μεροκάματα αρκετών συντρόφων. Ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή της Κομματικής Οργάνωσης Ιωαννίνων και των συντρόφων από τα χωριά της περιοχής, καθώς και της Κομματικής Οργάνωσης ΕΒΕ της ΚΟ Αττικής, των γεωπόνων και των συντρόφων από το Ιστορικό Αρχείο της ΚΕ του Κόμματος.

(...) Οι εκδηλώσεις μας, οι ιστορικές μελέτες του Κόμματος δεν έχουν μόνο ιστορική αξία, δεν περιορίζονται μόνο στην οφειλόμενη απόδοση τιμής, στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την υπεράσπιση μιας από τις πιο λαμπρές σελίδες στη σύγχρονη ιστορία του εργατικού και λαϊκού μας κινήματος και του ΚΚΕ.

Εχουν σπουδαία αξία για το σήμερα και για το αύριο, καθώς αναδεικνύουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Το δίλημμα που τέθηκε τότε μπροστά στο εργατικό και λαϊκό κίνημα: "Τις αλυσίδες ή τα όπλα" δεν έχει μόνο ιστορική αξία. Επανέρχεται διαρκώς στις μέρες μας με νέες μορφές και περιεχόμενο.

Ενδιάμεσες λύσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο η ασυμβίβαστη και αδιάλλακτη πάλη με την αστική τάξη, το κράτος, τα κόμματά της και την εξουσία της έως την οριστική ανατροπή της, για την εργατική εξουσία, το Σοσιαλισμό».

(Ολόκληρη η ομιλία του Δ. Γόντικα θα δημοσιευτεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», στις 27 Αυγούστου)


Επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα στα Μαστοροχώρια

Στο Πληκάτι
Στο Πληκάτι
Επίσκεψη στα Μαστοροχώρια του Γράμμου πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην περιοχή για τα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου του ΔΣΕ στο χωριό Θεοτόκος. Ο Δ. Κουτσούμπας, συνοδευόμενος από πολυμελές κλιμάκιο στελεχών του Κόμματος, επισκέφθηκε το Γοργοπόταμο, το Πληκάτι, τους Χιονιάδες, το Ασημοχώρι, τη Βούρμπιανη και την Πυρσόγιαννη. Σε κάθε χωριό οι κάτοικοι επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, επιβεβαιώνοντας τους δεσμούς αίματος με το Κόμμα. Στο Ασημοχώρι, μάλιστα, έστησαν γλέντι. Τον υποδέχθηκαν με κλαρίνα και τραγούδια και ο Δ. Κουτσούμπας μπήκε στο χορό και χόρεψε «Τα παιδιά της Σαμαρίνας». Στο Γοργοπόταμο, οι λιγοστοί κάτοικοί του τον περίμεναν στο καφενείο στην είσοδο του χωριού. Στο Πληκάτι, στην πλατεία του χωριού, άνοιξε η συζήτηση για τα οικονομικά μέτρα, τη φορολογία που γίνεται ολοένα και πιο άγρια, για τη μείωση των συντάξεων. Οπως είπε ένας κάτοικος, «φτάσαμε τα παιδιά μας να μη θέλουν να κληρονομήσουν τα πατρικά τους σπίτια γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τη φορολογία που επιβάλλει η κυβέρνηση». Στους Χιονιάδες έγινε ιδιαίτερα θερμή υποδοχή από τους κατοίκους που το επισκέπτονται και μένουν εκεί το καλοκαίρι. Αντίστοιχα και στα άλλα χωριά, στο Ασημοχώρι, στη Βούρμπιανη και την Πυρσόγιαννη. Το χειμώνα μένουν ελάχιστοι κάτοικοι, αφού τα χωριά έχουν ερημώσει.

Στο Ασημοχώρι
Στο Ασημοχώρι
Στη διάρκεια της διαδρομής έγιναν στάσεις σε σημεία από τα οποία είναι ορατά μεγάλα κέντρα του αγώνα του ΔΣΕ.

Μετά τα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου, το Σάββατο, ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε περιοχές του Ανατολικού Γράμμου, σε σημεία όπου αναπτύχθηκε σημαντική δράση από τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Πρώτος σταθμός η Πέτρα Μούκα, όπου ήταν το Αρχηγείο του ΔΣΕ και η έδρα της ΚΕ του Κόμματος. Δεύτερος σταθμός το Καμπίτσιο και ο αυχένας ανάμεσα στην Πάνω και Κάτω Αρένα, όπου ήταν η δεύτερη γραμμή άμυνας του ΔΣΕ στη μεγάλη μάχη των 75 ημερών το καλοκαίρι του 1948. Στη συνέχεια έγινε στάση στη θέση Μουτσάλια, όπου η ομώνυμη αλπική λίμνη, αλλά και χώρος όπου υπάρχουν αρκετές εγκαταστάσεις του ΔΣΕ. Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στη στρατηγική θέση Σγούρο, όπου πρόσφατα έγινε αποκάλυψη ενός από τους φούρνους που χρησιμοποιούσε ο ΔΣΕ για την τροφοδοσία του. Η αντιπροσωπεία του Κόμματος, αφού πέρασε από Λιανοτόπι, Βέρτενικ και το χώρο όπου ήταν το μεγάλο νοσοκομείο του ΔΣΕ, κατέληξε στη Γράμμουστα. Ο Δ. Κουτσούμπας, συνοδευόμενος από την βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, επισκέφθηκε τους φαντάρους στο συνοριακό φυλάκιο ευχόμενος καλή θητεία στα παιδιά και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον ξενώνα που διατηρεί στην περιοχή η οικογένεια Σπύρου.


Στο Σγούρο
Στο Σγούρο


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ