ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Διαφημίζει τα δάνεια στις μικρές επιχειρήσεις

Συνεχίζεται η προσπάθεια του πρωθυπουργού να ταυτίσει τα οξυνόμενα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων με την ...έλλειψη δανείων από τις τράπεζες

Να δημιουργήσει την αίσθηση ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις προσπάθησε χτες ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ). Για να αποδείξει, μάλιστα, τα λεγόμενά του επικαλέστηκε τα στοιχεία για το ...δανεισμό που δόθηκε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κρατική εγγύηση, λες και τα δάνεια μπορούν να λύσουν τα συνεχώς οξυνόμενα προβλήματα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων των αυτοαπασχολουμένων. Κατά τ' άλλα, ο Κ. Καραμανλής επιχείρησε να εμφανίσει ως αναπόφευκτα τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, μιλώντας για την οικονομική κρίση που πρέπει να αντιμετωπιστεί και καθιστώντας τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα συνυπεύθυνους για την κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων.

Εμφανής ήταν η προσπάθεια του Κ. Καραμανλή να περιορίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις στο ζήτημα της ρευστότητας, γι' αυτό και υπερθεμάτισε για τα δάνεια που έχουν δοθεί μέσω του ΤΕΜΠΕ (είπε ότι έχουν εγκριθεί 47.000 αιτήσεις για δάνεια 4,6 δισ. ευρώ και συνολικά θα φτάσουν τις 80.000), συμπληρώνοντας ότι το πρόγραμμα εγγυημένης, από το δημόσιο, δανειοδότησης - ένα πρόγραμμα από το οποίο κερδισμένες βγαίνουν μόνο οι τράπεζες - θα συνεχιστεί. Σε ό,τι αφορά άλλου είδους μέτρα, μέτρα που πραγματικά θα αποτελούσαν στήριξη στη μικρή επιχείρηση, περιορίστηκε να πει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο, όμως «πάντα στο πλαίσιο του ρεαλισμού και των δυνατοτήτων της οικονομίας μας».

Ολα αυτά, βέβαια, δεν αναιρούν εκείνα που ο πρωθυπουργός αποσιώπησε. Οτι, δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και πολύ μικρών ΕΒΕ βρίσκεται χρόνια τώρα αντιμέτωπη με προβλήματα οξυμένα εξαιτίας της πολιτικής τόσο της ΝΔ όσο και προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ. Μιας πολιτικής που με κάθε τρόπο εξασφαλίζει την εδραίωση της κυριαρχίας των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των μικρών εμπόρων και επιχειρηματιών. Οτι τα συσσωρευμένα προβλήματα εξαιτίας της δυσβάσταχτης φορολογίας που φορτώνει η κυβέρνηση στις πλάτες των ΕΒΕ, της συρρίκνωσης του τζίρου, του άγριου ανταγωνισμού που υφίστανται από τα μονοπώλια δεν αντιμετωπίζονται με ένα ακόμα δάνειο που στην καλύτερη περίπτωση θα πάρει ένα πολύ μικρό μέρος από αυτούς από το ΤΕΜΠΜΕ. Οτι, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία για την εξέλιξη των δεικτών ασφυξίας στην αγορά που ήταν υπερδιπλάσια στο πρώτο επτάμηνο του χρόνου σε σύγκριση με πέρσι, το πρόβλημα της ρευστότητας παραμένει και διογκώνεται. Οτι η ρευστότητα στην αγορά περνάει μέσα από την αύξηση του τζίρου των μαγαζιών που προϋποθέτει ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων.

Ο Κ. Καραμανλής, πάντως, επανέλαβε το γνωστό ψεύδος ότι η κρίση πλήττει «κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνα» και προετοιμάζοντας το έδαφος για την αντιλαϊκή λαίλαπα που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, έκανε λόγο για την ανάγκη προώθησης ρυθμίσεων που «σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ευχάριστες».

ΕΒΡΟΣ
«Απογυμνωμένες» οι κτηνιατρικές υπηρεσίες

Ανακοίνωση - καταγγελία της Αχτιδικής Επιτροπής Β. Εβρου του ΚΚΕ

Τις μεγάλες ελλείψεις επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού στα κτηνιατρεία και το διασυνοριακό κτηνιατρικό κέντρο εξωτικών νοσημάτων, καταγγέλλει η Αχτιδική Επιτροπή Βορείου Εβρου του ΚΚΕ, ως αποτέλεσμα της πολιτικής υποβάθμισης των κτηνιατρικών υπηρεσιών από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και με ευθύνη των τοπικών στελεχών τους σε Νομαρχία, Δήμους, συνδικάτα και μαζικούς φορείς, που «βάζουν πλάτες» σε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Η Αχτιδική Επιτροπή αναφέρει ενδεικτικά ότι στο Κτηνιατρείο των Δικαίων η θέση του κτηνιάτρου είναι κενή εδώ και δέκα χρόνια! Η Αχτιδική Επιτροπή τονίζει, ακόμα, ότι «απογυμνωμένα» είναι τα κτηνιατρεία σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Κυπρίνο και Δικαίους. «Το ελάχιστο προσωπικό των κτηνιατρικών υπηρεσιών προσπαθεί με αυταπάρνηση να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, για να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους και να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών. Αναγκάζεται, όμως, να περιορίζει τις εργασίες του στις τελείως απαραίτητες, και, φυσικά, σε καμιά περίπτωση δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε μια έκτακτη κατάσταση με την εμφάνιση κάποιας ζωονόσου», σημειώνει στην ανακοίνωση - καταγγελία.

Οσον αφορά το διασυνοριακό κτηνιατρικό κέντρο εξωτικών νοσημάτων, η Αχτιδική Επιτροπή καταγγέλλει ότι παραμένει ανενεργό, ενώ δαπανήθηκαν για την ίδρυσή του πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Καταγγέλλει ότι, αν και τα εγκαίνιά του έγιναν στην Ορεστιάδα εδώ και 15 μήνες, δεν έχει διοριστεί ακόμα το απαραίτητο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Αποτέλεσμα, εξοπλιστικά μέσα μεγάλης χρησιμότητας αλλά και μεγάλου κόστους «σκουριάζουν στις κούτες» αχρησιμοποίητα...

Η Αχτιδική Επιτροπή Βορείου Εβρου του ΚΚΕ καλεί τους κτηνοτρόφους αλλά και όλους τους εργαζόμενους να βγάλουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα από τις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές και να σταματήσουν να τις στηρίζουν, εγκαταλείποντας το δικομματισμό.

Τους καλεί να ενισχύσουν το ΚΚΕ και να συμβάλουν στην προσπάθειά του, για τη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, που θα διεκδικήσει την εξουσία, για να εφαρμόσει μια πολιτική, που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
«Κατρακυλάνε» οι τιμές στα σταφύλια

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Η πτώση των τιμών, σε εξευτελιστικό επίπεδο, στα σταφύλια του νομού Ηρακλείου Κρήτης, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης, Ν. Μωραΐτης, Διαμ. Μανωλάκου και Β. Νικολαΐδου. Στο κείμενο της Ερώτησης, επισημαίνεται:

«Ατρύγητα κινδυνεύουν να παραμείνουν τα σταφύλια των παραγωγών του Ν. Ηρακλείου, αφού λόγω των εξευτελιστικών τιμών, κάτω του κόστους παραγωγής, δεν συμφέρει να επωμισθούν και τα έξοδα του τρυγητού. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ενώ πέρσι το καλό σταφύλι πουλιούνταν 1,30 φέτος έχει κατρακυλήσει στα 75 λεπτά. Οι αμπελουργοί εκβιάζονται ουσιαστικά από τους εμπόρους και σ' αυτήν την κατάσταση έχουν οδηγηθεί από τις αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα θα είναι με μαθηματική ακρίβεια η εγκατάλειψη του προϊόντος. Ωστόσο ευθύνες έχουν και οι Ενώσεις που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και δεν στέκονται δίπλα στο μικρομεσαίο αγρότη. Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στους μικρομεσαίους αγρότες του Νομού Ηρακλείου, που κάθε χρόνο γίνονται φτωχότεροι από τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση του κόπου και του ιδρώτα τους».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία και την ενίσχυση των μικρομεσαίων αμπελουργών του Νομού Ηρακλείου και να εξασφαλίσει τιμές που να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα για να μπορούν οι μικρομεσαίοι αγρότες να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα και να μείνουν στον τόπο τους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συμπαράταξη με την εργατική τάξη

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, κατά την επίσκεψή του στο ΤΕΜΠΜΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, υπογραμμίζει:

«Αυτό που χρειάζονται οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί έμποροι και επιχειρηματίες, είναι να απαλλαγούν από τη φορομπηχτική πολιτική και τις υψηλές εισφορές που τους έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Με νέα δάνεια και υπερχρέωση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αλλά με τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας που παίρνουν η πλειοψηφία των εργαζομένων, όχι μόνο δεν προστατεύεται το εισόδημα των μικρομεσαίων, αλλά και διευρύνονται τα περιθώρια εκτοπισμού τους από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Συμφέρον των μικρομεσαίων στρωμάτων είναι να συμπαραταχθούν με την εργατική τάξη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ
Κίνητρα για μεταφορά σε οργανωμένες περιοχές

Την ενίσχυση των ορίων ισχύος του μηχανολογικού εξοπλισμού των μονάδων επεξεργασίας μαρμάρου στα 500 KW, παρέχει η κυβέρνηση στους επιχειρηματίες του κλάδου για την περιοχή της Αττικής, ως κίνητρο για την εγκατάστασή τους σε οργανωμένες βιομηχανικές και βιοτεχνικές περιοχές.

Η σχετική απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Ι. Μπούγα συνοδεύεται από τη δήλωση ότι το μέτρο αποσκοπεί στο να μπει τάξη στο άναρχο καθεστώς λειτουργίας των επιχειρήσεων μαρμάρου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ