ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Απορρίπτουν τις αντιδραστικές ρυθμίσεις

Συλλαλητήριο σήμερα στις 7 το απόγευμα στα Προπύλαια

Με συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι δηλώνουν σήμερα ότι απορρίπτουν το νομοσχέδιο - έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση στην καρδιά του καλοκαιριού και το οποίο χτυπά τα μορφωτικά δικαιώματα.

Στη συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στα Προπύλαια, και στην πορεία στη Βουλή που θα ακολουθήσει, καλούν σωματεία εκπαιδευτικών.

«Η μαζική συμμετοχή και η αποφασιστικότητά μας να χαλάσει τα κυβερνητικά σχέδια. Να δώσουμε μήνυμα αντίστασης, τα εκπαιδευτικά συνδικάτα μαζί με το μαθητικό και το γονεϊκό κίνημα, να ακυρώσουμε το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα της Κεραμέως. Να μην ψηφιστεί», τονίζεται στο κάλεσμά τους, όπου σημειώνουν πως «το πολυνομοσχέδιο για την Εκπαίδευση συνιστά μια βαθιά αντιδραστική τομή που φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά το τοπίο στην Εκπαίδευση, οικοδομώντας ένα αυταρχικό, ταξικό, εμπορευματοποιημένο σχολείο ανισοτήτων, προωθώντας την κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσα από την "αυτονομία" τους και επιβάλλοντας τον φόβο και την υποταγή των εκπαιδευτικών στην αντιεκπαιδευτική πολιτική μέσα από ένα σκληρό πλαίσιο ατομικής "αξιολόγησης"». «Το νομοσχέδιο αυτό δεν παίρνει βελτιώσεις και επιμέρους τροποποιήσεις. Απορρίπτεται συνολικά!», αναφέρουν τα σωματεία των εκπαιδευτικών.

«Το νομοσχέδιο αυτό έχει ήδη καταδικαστεί από το σύνολο της σχολικής κοινότητας, τόσο με κινητοποιήσεις όσο και με αποφάσεις συλλογικών οργάνων», τονίζει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής, δηλώνοντας ότι το απορρίπτει στο σύνολό του και απαιτώντας να αποσυρθεί και να μην ψηφιστεί. Η Ομοσπονδία καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων Αττικής σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, για «να δώσουμε μαχητική απάντηση στο νέο συντριπτικό χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, στη λειτουργία και στο περιεχόμενο του σχολείου». Αφού αναφέρεται στο περιεχόμενο και τις στοχεύσεις του νομοσχεδίου, η ΟΓΕ τονίζει πως «σήμερα, τον 21ο αιώνα, το σχολείο που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας δεν συμβιβάζεται με τη λογική του κόστους, της επιχειρηματικότητας και των χορηγιών στην Εκπαίδευση» και διεκδικεί μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς την απόσυρσή του και την κάλυψη των σύγχρονων εκπαιδευτικών αναγκών.

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλούν επίσης οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που στερεί τη μόρφωση από τα παιδιά μας

Κάλεσμα συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο

«Το νομοσχέδιο - έκτρωμα αφορά κάθε εργάτη και υπάλληλο γιατί στοχεύει στα παιδιά του, συνολικά στη νέα γενιά. Δεν βελτιώνεται. Πρέπει να πάει στα σκουπίδια!» τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στο σημερινό συλλαλητήριο για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Παιδείας φέρνουν για ψήφιση, μέσα στο κατακαλόκαιρο που τα σχολεία είναι κλειστά, ένα ακόμα πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα, σαν αυτό που ψήφισαν λίγες ημέρες πριν για τα Εργασιακά.

Θα περίμενε κανείς, έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια που τα σχολεία ανοιγοκλείνουν και οι μαθητές βρέθηκαν σε πολύμηνο καθεστώς τηλεκπαίδευσης, μέριμνα της κυβέρνησης να ήταν η αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από το κλείσιμο των σχολείων, να παρθούν μέτρα για την ουσιαστική κάλυψη της ύλης και την αντιμετώπιση των μαθησιακών κενών, να μονιμοποιηθούν οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, να παρθούν μέτρα ώστε να μην ξανακλείσουν τα σχολεία του χρόνου κ.α.

Ομως ούτε λέξη δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο για τα παραπάνω! Το αντίθετο!

Βάζουν επιπλέον ταξικά εμπόδια στα νέα παιδιά και στα όνειρά τους, ειδικά στα παιδιά των βιοπαλαιστών, των ανθρώπων του μόχθου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το ΠΑΜΕ αναφέρεται εκτενώς στα όσα φέρνει η κυβέρνηση, προχωρώντας στον δρόμο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως τη μετατροπή του σχολείου σε επιχείρηση, που θα αναζητεί χρήματα από τους γονείς, από επιχειρήσεις, αλλά και από χορηγούς για να λειτουργήσει, την κατηγοριοποίηση των σχολείων σε «καλά» και σε «κακά», σε «πλούσια» και «φτωχά», τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα, διαφορετικά σχολικά βιβλία, ανάλογα τελικά με την τσέπη των γονιών στην περιοχή που βρίσκεται το σχολείο, την περαιτέρω υποβάθμιση της μόρφωσης, την «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών για να αποδεχτούν σαν δεδομένα τα παραπάνω.

«Εργάτη κάνε υπόθεση δική σου το μέλλον και τη μόρφωση που θα έχει το παιδί σου!» καλεί το ΠΑΜΕ, διεκδικώντας:

  • Ολα τα σχολεία να έχουν επαρκή κρατική χρηματοδότηση και στήριξη, με σύγχρονες υποδομές, εργαστήρια και εξοπλισμό. Να μη βάζει ο γονιός το χέρι στην τσέπη για να μορφωθεί το παιδί του.
  • Ολόπλευρη μόρφωση, σύγχρονα, επιστημονικά θεμελιωμένα και κατανοητά σχολικά βιβλία και αναλυτικά προγράμματα, ίδια για όλα τα παιδιά.
  • Μέτρα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Μέτρα για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, «όχι» στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Παιδείας

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
«Αντί να διασφαλιστούν οι όροι για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και τη μόρφωση των παιδιών, η κυβέρνηση φέρνει μέτρα που κάνουν χειρότερο το σχολείο». Αυτό κατήγγειλαν χτες με την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το πρωί στο υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικοί από Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ της Αττικής.

Οπως ανέδειξαν εκπρόσωποί τους, τη στιγμή που η πανδημία φουντώνει στους χώρους δουλειάς εξαιτίας της επιλογής να μην παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας, σαράντα μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς μεγαλώνει η ανησυχία για το πώς και αν θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη. Με συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία», «Μάθημα με ασφάλεια σε όλα τα σχολεία», «Πάρτε μέτρα για την πανδημία, τέρμα πια στην κοροϊδία», απάντησαν στο υπουργείο Παιδείας, που δηλώνει ότι όλα θα λειτουργήσουν ομαλά χωρίς να παρουσιάζει κανένα σχεδιασμό. Τόνισαν τις ευθύνες της κυβέρνησης, που αυτές τις μέρες φέρνει στη Βουλή ένα σκληρό αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που χτυπά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και την ίδια στιγμή, σε αυτές τις συνθήκες, δεν έχει εκπονήσει ένα σαφές σχέδιο με συγκεκριμένους άξονες όπως έχουν αναδειχθεί όλη την προηγούμενη χρονιά μέσα από τους αγώνες εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών, φοιτητών.

Από το βήμα της συγκέντρωσης επανέλαβαν επιτακτικά την ανάγκη να εξασφαλιστούν σχολικές αίθουσες, ώστε να γίνονται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ στα ίδια τα σχολεία και όχι με ατομική ευθύνη του καθενός, για παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια ώστε να αερίζονται επαρκώς οι αίθουσες, για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών, την ουσιαστική ενημέρωση για τον εμβολιασμό. Απαίτησαν μέτρα για την αναπλήρωση των σοβαρών μαθησιακών κενών που έχουν συσσωρευτεί όλο το διάστημα της πανδημίας.

Τα παραπάνω έθεσε αντιπροσωπεία σε συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου. «Οι "απαντήσεις" που δόθηκαν μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο τους φόβους και τις ανησυχίες μας για την επόμενη σχολική χρονιά. Ολο το πνεύμα του υπουργείου είναι το "βλέποντας και κάνοντας"», σχολίασαν οι εκπαιδευτικοί το αποτέλεσμα της συνάντησης, επισημαίνοντας πως μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το άνοιξε - κλείσε των σχολείων.

Από πλευράς των σωματείων τονίστηκε η σοβαρότητα της κατάστασης και γι' αυτό, παρ' όλες τις δυσκολίες της περιόδου, συνεχίζουν να διεκδικούν. «Με το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση δεν παίζουμε. Και αυτό πρέπει να το καταλάβει το υπουργείο Παιδείας», δήλωσαν.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ ΚΑΙ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΑΣΟΕΕ
Κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη του Σωτήρη Πέτρουλα

Συμπληρώθηκαν χτες 56 χρόνια από τη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα στις 21 Ιούλη του 1965. Στη μνήμη του, η ΚΟΒ και η ΤΟ ΑΣΟΕΕ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καταθέσαν χτες στεφάνι στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του, στην οδό Σταδίου και Χρ. Λαδά. Το στεφάνι κατέθεσε εκ μέρους των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ΑΣΟΕΕ ο Μιχαήλ Αγαπίου.

«Σήμερα οι νέοι κομμουνιστές και κομμουνίστριες, σε μία περίοδο μαζικών κινητοποιήσεων του λαού και της νεολαίας, τιμάμε τον Σωτήρη Πέτρουλα και όλους όσοι έπεσαν στον αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση. Τα όνειρα και τα "θέλω" μας κατακτώνται στην πράξη, με τις καθημερινές μάχες, μαζί με τον εργαζόμενο λαό. Το νέο που έχουμε ανάγκη, βρίσκεται στον δρόμο του αγώνα για τη ζωή που μας στερούν, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για τις σπουδές, για τη δουλειά και για τη ζωή που μας αξίζει», σημειώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ΑΣΟΕΕ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση - συζήτηση σήμερα στο Πάρκο Τρίτση

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Πάρκο ανοιχτό για τον λαό - Κλειστό για τα επιχειρηματικά συμφέροντα» διοργανώνει σήμερα Πέμπτη στις 8 μ.μ. στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον (δίπλα στο συντριβάνι), η Τομεακή Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών Αττικής της ΚΝΕ. Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση για τη διαχρονική υποβάθμιση του πάρκου, για τις θέσεις και τις διεκδικήσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την αξιοποίησή του προς όφελος του λαού της περιοχής.

Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς της, η Οργάνωση πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης προβολή ταινίας για την Κούβα. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στον ηρωικό λαό της Κούβας, που αυτές τις μέρες δίνει μάχη κόντρα σε ένα ακόμα σχέδιο των ιμπεριαλιστών. Οπως έγραψαν και στο πανό τους, «Η Κούβα δεν είναι μόνη της! Ο λαός της Κούβας θα νικήσει!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ