ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ετοιμο το θεσμικό πλαίσιο για τη νέα Φυλή στο Σχιστό!

Μόνο το ΚΚΕ κατήγγειλε τις προθέσεις της κυβέρνησης

Κατά τα πρότυπα της Φυλής (φωτ.), ετοιμάζονται να «στήσουν» κάτι αντίστοιχο στο Σχιστό

Eurokinissi

Κατά τα πρότυπα της Φυλής (φωτ.), ετοιμάζονται να «στήσουν» κάτι αντίστοιχο στο Σχιστό
Σαν τον «κλέφτη», η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε τροπολογία με την οποία τακτοποιεί το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία μιας νέας Φυλής στο Σχιστό!

Η τροπολογία ήταν «κρυμμένη» ως άρθρο ανάμεσα σε πλήθος άλλων τροπολογιών και ψηφίστηκε προχτές τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η εν λόγω ρύθμιση προβλέπει την τροποποίηση του νόμου του 2742/1999, που ήταν κατάκτηση του λαϊκού κινήματος, ο οποίος καθόριζε «τα όρια ζωνών προστασίας» του όρους Αιγάλεω, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί και κηρυχθεί «ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και ως περιοχές «απόλυτης προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος».

Στις ζώνες αυτές με τον μέχρι τώρα νόμο επιτρέπονται ανάλογα με τη ζώνη «μόνο η εγκατάσταση υπαίθριων ή ημιυπαίθριων καθιστικών (περίπτερα αναψυχής)», «ελαφρές εγκαταστάσεις αναψυχής και αθλητισμού, μετά από έγκριση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (στο εξής, για συντομία ΟΡΣΑ)», μέχρι το πολύ λειτουργίες περιαστικού πάρκου «με λειτουργίες αναψυχής, αθλητισμού, ελευθέρου και οργανωμένου πρασίνου και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στην παραπάνω ζώνη επιτρέπεται η ανέγερση κτιρίων αναψυκτηρίων, καφενείων, εστιατορίων, πολιτιστικών χρήσεων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και μικρών αθλητικών εγκαταστάσεων», για τις οποίες τα εμβαδά που προβλέπονταν ήταν πολύ περιορισμένα.

Τώρα, η κυβέρνηση στα μουλωχτά πέρασε την τροποποίηση των παραπάνω με την εγκληματική πρόβλεψη: «Επιτρέπεται σε όλες τις ζώνες προστασίας του Ορους Αιγάλεω η κατασκευή των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την επεξεργασία αστικών αποβλήτων», όπως ακριβώς είναι η φράση που αναγράφεται στο έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει τη ρύθμιση.

Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο της τροπολογίας προβλέπει ότι επιτρέπεται να ανεγερθούν «οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για την επεξεργασία αστικών αποβλήτων, εξαιρουμένης της διάθεσης, με τις ακόλουθες σωρευτικά απαιτούμενες προϋποθέσεις: α) Να προβλέπονται στο εκάστοτε ισχύον Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)», κάτι που έχει ήδη φροντίσει η περιφερειακή αρχή του Πατούλη.

«β) να συνορεύουν με τη Ζώνη Ε3 που είναι στην περιοχή εγκαταστάσεων Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και κτηνιατρείου,

γ) να βρίσκονται εντός της Ζώνης Α και να καταλαμβάνουν κατά μέγιστο βαθμό έκταση 0,3% της συνολικής έκτασης της Ζώνης Α»! Να σημειωθεί εδώ ότι η Ζώνη Α στο νόμο του 1999 είναι αυτή που «καθορίζεται ως περιοχή απόλυτης»! και

«δ) έως την έναρξη της λειτουργίας των ανωτέρω εγκαταστάσεων ανακύκλωσης και επεξεργασίας στερών αποβλήτων, ο οικείος Φορέας Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες για τη λειτουργία του πρώην Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) Σχιστού ως περιβαλλοντικού πάρκου το οποίο θα είναι διαθέσιμο στο κοινό, και για όσο χρονικό διάστημα λειτουργούν εγκαταστάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων υπέχει υποχρέωση συντήρησης του περιβαλλοντικού Πάρκου». Εδώ πρόκειται για καθαρή πρόκληση και εμπαιγμό στους κατοίκους μπροστά στο έγκλημα που θα συντελεστεί σε βάρος της υγείας τους και του περιβάλλοντος.

Την τροπολογία κατήγγειλε μόνο το ΚΚΕ. Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, «εδώ δεν πάτε να κάνετε μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων. Εδώ πάτε να κάνετε ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων. Είναι οι γνωστές ΟΕΔΑ, όπου εκτός από το ότι θα είναι με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και θα χωροθετηθεί σε ζώνη προστασίας, θα παράγει και το καρκινογόνο RDF».

«Στην πράξη δηλαδή ετοιμάζεται μία δεύτερη Φυλή στην Αθήνα, στην Αττική. Αυτό κάνετε. Και το φέρνετε με τροπολογία, έτσι στα μουλωχτά, νομίζοντας ότι δεν θα πάρουμε χαμπάρι. Και το λέμε αυτό με απόλυτη σιγουριά. Μη μας ρωτήσατε πού το ξέρουμε, διότι υπάρχει εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα δεν «ειπώθηκε κιχ» και ίσως αν δεν έβγαζε το ΚΚΕ τη ρύθμιση στον «αέρα», να μην την καταψήφιζαν κιόλας. Αλλωστε, σε αυτή την εξέλιξη έχουν βάλει τη σφραγίδα τους και οι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ σε Πέραμα και Κερατσίνι με την τακτική τους, που όπως και συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της διευκόλυνσης αυτών των σχεδιασμών, γιατί αφορούν στρατηγικές επιλογές των επιχειρηματικών ομίλων για τη χρυσοφόρα διαχείριση των απορριμμάτων.

Εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προωθεί την πλήρη παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ομίλους και την καύση, με τον λαό να πληρώνει με νέα χαράτσια και την υγεία του. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια είχε βγει στα κάγκελα, για να καταψηφίσει στη συνέχεια μόλις τα 33 από τα 147 άρθρα του νομοσχεδίου!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
«Βούλιαξε» ξανά από ΑμερικανοΝΑΤΟικούς

«

Βούλιαξε» στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ξανά τις τελευταίες μέρες η Αλεξανδρούπολη, καθώς έδεσαν εκ νέου στο λιμάνι της γιγαντιαία φορτηγά πλοία του ευρωατλαντικού άξονα, φορτώνοντας και ξεφορτώνοντας στρατιωτικά μέσα και εφόδια.

Συγκεκριμένα, στις 18 Ιούλη έπιασε στον ακριτικό λιμένα το αμερικανικό «Ocean Freedom», φορτώνοντας μέρος από εκατοντάδες στρατιωτικά άρματα, άλλα οχήματα και ελικόπτερα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που το προηγούμενο διάστημα πήραν μέρος στην αλυσίδα ασκήσεων του ΝΑΤΟ «Defender Europe 21», η οποία έφερε και άπλωσε στα Βαλκάνια και στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία πρόσθετες αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Είχε προηγηθεί στις 13 Ιούλη το αμερικανικό οχηματαγωγό «Green Cove», το οποίο επίσης πήρε ένα κομμάτι του όγκου αυτού που διεκπεραιώνεται όλο αυτό το διάστημα από την Αλεξανδρούπολη προς και από το ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων, όπως το ονομάζουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί. Ενδεικτικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι - σύμφωνα με αρμόδιες πηγές - όλος αυτός ο οπλισμός που φορτώνεται σε πλοία τα οποία πιάνουν Εβρο διαδοχικά όλον αυτόν τον καιρό, το προηγούμενο διάστημα μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με 8 αμαξοστοιχίες από τη Ρουμανία, αλλά και με δεκάδες φορτηγά από την Πολωνία.

Σημειωτέον, σε μια συνδυασμένη προσέγγιση και διεκπεραίωση χτες έπιασε Αλεξανδρούπολη και το βρετανικό οχηματαγωγό «Eddystone» και ξεφόρτωσε υλικό και εφόδια για το βρετανικό κλιμάκιο που έχει αναπτυχθεί στο λιμάνι, συντονίζοντας τις αφίξεις και αναχωρήσεις ευρωατλαντικών δυνάμεων. Κατόπιν το πλοίο απέπλευσε με προορισμό τη Λεμεσό.

Ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ έσπευσε να χαιρετίσει την όλη δραστηριότητα, μιλώντας σε ανάρτησή του για «άλλη μια πολυάσχολη μέρα στην Αλεξανδρούπολη, καθώς βλέπουμε δύο μεγάλους στρατιωτικούς μεταφορείς να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν ταυτόχρονα - επιβεβαιώνοντας ξανά τις δυνατότητες αυτού του στρατηγικού λιμανιού» και επιβεβαιώνοντας ότι η Αλεξανδρούπολη αποτελεί πλέον βασικό κόμβο διεκπεραίωσης και logistics των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μια χρήση που αναμένεται να διευρυνθεί και παραπέρα με τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις που οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ ετοιμάζονται να υπογράψουν τους επόμενους μήνες.

ΠΑΡΑΛΑΒΗ «RAFALE»
Εξοπλισμοί ενταγμένοι στα επικίνδυνα σχέδια των ΝΑΤΟ - ΕΕ

Στην τελετή παραλαβής του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους «Rafale» (από τα συνολικώς 18 που αγόρασε η κυβέρνηση) στην αεροπορική βάση στην Ιστρ της Γαλλίας παρέστη χτες ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος. Παρόντες ήταν επίσης ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κων. Φλώρος και ο Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γ. Μπλιούμης.

Στη στοίχιση με τα σχέδια του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα, ο υπουργός είπε στον χαιρετισμό του ότι η εν λόγω αγορά «καταδεικνύει την αποφασιστικότητά μας να ενδυναμώσουμε περαιτέρω όχι μόνο τις διμερείς σχέσεις μας, αλλά και τη συνεργασία μας για τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο της κοινής συμμετοχής στις αμυντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ». Κάνοντας έτσι σαφές ότι τα μαχητικά, πληρωμένα από τον ιδρώτα του λαού, θα εμπλακούν σε επικίνδυνες επιχειρήσεις και αποστολές του ευρωατλαντικού άξονα μακριά και πέρα από τα ελληνικά σύνορα, κόντρα σε άλλα κέντρα για τις ανάγκες γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Αλλωστε, και ο Α/ΓΕΕΘΑ στον δικό του χαιρετισμό τόνισε ότι «οι χώρες μας μοιράζονται τις ίδιες αξίες, έχουν το ίδιο όραμα και εργάζονται διαρκώς και από κοινού για να εξασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου και πέραν αυτής», καθώς π.χ. ήδη η ελληνική πλευρά έχει αποδεχτεί να αναπτύξει ελληνικό ένοπλο τμήμα δίπλα στις γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις που επιχειρούν στο Μάλι, με τον Φλώρο να παραπέμπει σχετικά σε όσα «έπονται στο λαμπρό κοινό μας μέλλον».

Αλλά και ο Α/ΓΕΑ τόνισε στον χαιρετισμό του ότι το γαλλικό μαχητικό «ενσωματώνει αυτές τις τεχνολογικές καινοτομίες που θα επιτρέψουν την ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση σε οποιαδήποτε αναδυόμενη απειλή εντός του ελληνικού FIR και έως την Ανατολική Μεσόγειο»...

Ακολούθως, ο υπουργός μετέβη στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, ακριβώς για να συζητήσουν αυτά τα σχέδια, όπως και το επόμενο «ψητό» των εξοπλισμών, τις φρεγάτες. Αλλωστε, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως, «συζητήθηκαν θέματα περαιτέρω ενισχύσεως της διμερούς αμυντικής συνεργασίας» πάνω στη «Στρατηγική σχέση Ελλάδας - Γαλλίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ