ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σχετικά με την τροπολογία για την ισοτίμηση των πτυχίων

Την Πέμπτη 13 Ιούλη κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή, με μορφή τροπολογίας, η ισοτίμηση των τίτλων σπουδών από τις ιδιωτικές και δημόσιες καλλιτεχνικές σχολές που αποκτήθηκαν έως το 2003 με τους τίτλους σπουδών που χορηγούσαν έως το 2003 τα ΤΕΙ. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ενώ από τη μια έρχεται να αποκαταστήσει μια αδικία, για όσους ηθοποιούς τότε δεν είχαν ασκήσει το δικαίωμα που είχαν να ισοτιμηθούν, από την άλλη δημιουργεί και ανησυχίες για την εφαρμογή της.

Ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, στην τοποθέτησή του τόνισε ότι ενώ φαίνεται ότι επιχειρείται να αποκατασταθεί μια αδικία, μέσα από τις διατυπώσεις του άρθρου «υπάρχουν ορισμένες παγίδες, σε σχέση κυρίως με το ορόσημο του 2003, που καταρχήν δίνουν ένα σωρό αρμοδιότητες με τη μέθοδο των Υπουργικών Αποφάσεων στα αρμόδια υπουργεία και που εισάγουν, κατά κάποιον τρόπο, και την πιστοποίηση και οδηγούν και στην κατηγοριοποίηση αυτών των σχολών». Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρότεινε να υπάρχει μια καθαρή διατύπωση, όπως «να ισοτιμηθούν ή ισοτιμούνται τα πτυχία των αναγνωρισμένων σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης μέχρι το 2003». Ομως μια τέτοια καθαρή διατύπωση δεν έγινε δεκτή και γι' αυτό το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών επισημαίνει ότι στην τροπολογία, που πλέον είναι άρθρο του ψηφισμένου νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα, «υπάρχει η εξής προσθήκη: "Με κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζονται οι Ανώτερες Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος άρθρου, καθώς και οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αναγνώρισης της ισοτιμίας". Εύλογα, λοιπόν, γεννιούνται ερωτήματα που μας ανησυχούν ιδιαίτερα και θέτουμε για προβληματισμό, για παράδειγμα:

-- Για ποιο λόγο δε δέχτηκε η κυβέρνηση, ενώ υπήρχε αντίστοιχη πρόταση, να τροποποιηθεί η συγκεκριμένη παράγραφος με τρόπο που να γίνεται σαφές ότι ισοτιμούνται ΟΛΟΙ οι τίτλοι σπουδών των Ανώτερων Δραματικών Σχολών, που ΤΟΤΕ το 2003 είχαν χαρακτηριστεί Ανώτερες;

-- Με ποια κριτήρια τώρα θα καθοριστούν οι Ανώτερες Σχολές που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος;

-- Τι θα γίνει για παράδειγμα με τους τίτλους σπουδών που δόθηκαν τότε από σχολές που ήταν ανώτερες και τώρα έχουν κλείσει;

Είναι, νομίζουμε, φανερό ότι η κίνηση της κυβέρνησης δεν εκφράζει γενικά την πρόθεσή της να αποκαταστήσει μία αδικία για όσους μέχρι το 2003 δεν είχαν προχωρήσει στην ισοτίμηση των πτυχίων τους, δεν μας έχει συνηθίσει εξάλλου σε τέτοια (για να μην ξεχνιόμαστε), αλλά αξιοποιώντας αυτήν την "ευκαιρία", θέλησε να ανοίξει το δρόμο για την κατηγοριοποίηση των καλλιτεχνικών σχολών και των αποφοίτων. Εντέλει μετατίθεται στη "Δευτέρα Παρουσία", ακόμη μια φορά, η ευθύνη της κυβέρνησης για δημιουργία Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών με δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα, που θα μπορούσαν να λύσουν την ουσιαστική αδικία, την ανεμπόδιστη πρόσβαση των νέων ανθρώπων στην καλλιτεχνική εκπαίδευση».

Η ανακοίνωση του ΣΕΗ συνεχίζει, λέγοντας ότι «η ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος της ίδρυσης Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών δημόσιων και δωρεάν στο πλαίσιο της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι το μόνο που μπορεί πραγματικά να βάλει σε "τάξη" το χάος που έχει δημιουργηθεί από το γεγονός ότι το χώρο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης λυμαίνονται οι ιδιώτες, που λειτουργούν με αποκλειστικό σκοπό και κριτήριο το κέρδος (...).

Η ίδρυση Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών που θα παρέχουν υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική μόρφωση για όλους τους σπουδαστές, δημιουργώντας βαθιά καλλιεργημένους καλλιτέχνες, είναι προϋπόθεση για να μπορούν στη βάση του προγράμματος σπουδών αυτών των σχολών να πιστοποιηθούν χωρίς κίνδυνο γενικής υποβάθμισης οι μέχρι τώρα πτυχιούχοι από τις δραματικές σχολές (...).

Οποιαδήποτε συζήτηση ανοίγει το ζήτημα της πιστοποίησης - ισοτιμίας των τίτλων σπουδών χωρίς την εξασφάλιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου ελλοχεύει τον άμεσο κίνδυνο των ακόμα πιο υποβαθμισμένων εξατομικευμένων πτυχίων, που πιθανά θα χρειάζεται ξανά και ξανά να πληρώνουμε για να πιστοποιούμε ή την κατηγοριοποίηση των ίδιων των σχολών ανάλογα με το αν έχουν λάβει ή όχι την πιστοποίηση. Το συγκεκριμένο μάλιστα ζήτημα οδηγεί και στη συγκέντρωση των σχολών στα χέρια των πιο μεγάλων επιχειρηματιών της Τέχνης, που θα έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε κριτήρια πιστοποίησης που πιθανά θα θέσει το υπουργείο και δεν θα έχουν σχέση με την ποιότητα των παρεχόμενων προγραμμάτων σπουδών.

Η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και όλες οι προηγούμενες, έχει πολύ μεγάλες ευθύνες που δεν προχωράει στην ίδρυση Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών τώρα, επιλέγοντας για άλλη μία φορά να μη συγκρουστεί, να υπηρετήσει τα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου. Μάλιστα, η ίδια αυτή κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα για καταβολή διδάκτρων και στις δημόσιες σχολές (Εθνικό, ΚΘΒΕ), κάνοντας το πρώτο βήμα με την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, βήμα μάλιστα που έγινε στη συζήτηση της Πέμπτης στη Βουλή (...)».


ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ
«Ojos Verdes» στο Ρωμαϊκό Ωδείο

Μια νέα εκδοχή στο ορχηστρικό έργο «Ojos Verdes» παρουσιάζει στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 2017 ο πιανίστας, συνθέτης και δημιουργός Ανδρέας Κατερινόπουλος. Τη βασική σύνθεση ερμηνεύει η διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου.

Η παράσταση φιλοξενείται στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, την Τρίτη 25 Ιούλη, στις 9.30 το βράδυ. Η μουσική αλχημεία του έργου «Ojos Verdes» προσεγγίζει και χρησιμοποιεί στοιχεία μοντέρνας κλασικής μουσικής και world music. Πρόκειται για ένα μινιμαλιστικό έργο, που αποτελείται από 7 πρωτότυπα soundtracks και γράφτηκε για ένα υποθετικό φιλμ. Η ορχήστρα αποτελείται από ένα κουιντέτο εγχόρδων, βιολιά, τσέλο, φλάουτο, πνευστά, ευρωπαϊκά κρουστά, κιθάρες, μπουζούκι και μαντολίνο.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα αποδοθεί το έργο «Τα Πουλιά Ανήκουν στον Ουρανό».

Το έργο αποτελείται από Σουίτες για μπαλέτο και κινηματογραφικές σουίτες, ενώ ξεχωριστή θέση κατέχει το ποίημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Η Κιθάρα», σε απόδοση της στιχουργού Λίνας Δημοπούλου. Για πρώτη φορά αποδίδεται το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Λίγο Ακόμα» σε μελοποίηση του συνθέτη.

Το λυρικό μπουζούκι, σε συνδυασμό με την παρουσία των εγχόρδων, η μουσική αυτή αντίθεση, είναι τα δύο πρόσωπα του Ανδ. Κατερινόπουλου, παρουσιάζοντάς μας το μουσικό του πορτρέτο.

Τιμές εισιτηρίων: 10 & 7 ευρώ (μειωμένο).


Από σήμερα μέχρι τη Δευτέρα στο Κεντρικό Διαμέρισμα της Πάτρας

Στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας ολοκληρώνεται το «Φεστιβάλ στις Γειτονιές», που εξελίχθηκε με επιτυχία στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2017, με στόχο τη διάχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την πόλη και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτές.

Αυτό το τριήμερο, σήμερα Σάββατο, αύριο Κυριακή και τη Δευτέρα 24 Ιούλη, σειρά έχει το Κεντρικό Διαμέρισμα, με επίκεντρο της μεγάλης γιορτής το Νότιο Πάρκο, που αποτελεί κατάκτηση της πόλης και τόπο συνάντησης των Πατρινών.

Σήμερα: Ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος, ο Λαογραφικός Ομιλος Πάτρας, ο Φάρος Ποντίων και η Ενωση Κυπρίων νομού Αχαΐας παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς με τα αντίστοιχα χορευτικά τους τμήματα. Επίσης οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αγίου Διονυσίου, Αγίας Σοφίας - Αγίου Αλεξίου θα πραγματοποιήσουν έκθεση φωτογραφίας και οι Σύλλογοι Τέρψης και Αγίου Διονυσίου έκθεση ζωγραφικής.

Αύριο, Κυριακή, εκτός από τις εκθέσεις που θα λειτουργούν στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθούν Δράσεις για Παιδιά στις 7.30 το απόγευμα, στο πλαίσιο της ενότητας «Τα Παιδία Παίζει». Ακολούθως, στις 9 το βράδυ, θα γίνει ανοικτή συναυλία με μουσική και τραγούδια από το συγκρότημα του Νίκου Οικονομίδη και της Κυριακής Σπανού, που υπηρετούν με συνέπεια το νησιώτικο παραδοσιακό τραγούδι. Πλαισιώνονται από τον Παναγιώτη Βέργο στο σαντούρι και τον Αργύρη Ψαθά στο λαούτο. Θα παρουσιάσουν ένα δίωρο πρόγραμμα, με τραγούδια και χορούς του Αιγαίου, καθώς επίσης και νεότερα δικά τους τραγούδια νησιώτικα, χορευτικά. Συμμετέχει το Χορευτικό Τμήμα του δήμου Πατρέων.

Οι εκδηλώσεις στο Νότιο Πάρκο θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 24 Ιούλη με τη θεατρική παράσταση «Το παιχνίδι του έρωτα και της τύχης» του Μαριβώ, από το «Αρμα Θέσπιδος» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ