ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΗΠΑ
Στρατηγικές συγκλίσεις στο έδαφος της επιτάχυνσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Τζ. Λιού

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Τζ. Λιού
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμα (...). Η πρόκληση που έχει αναλάβει η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη, αλλά η ολοκλήρωση της δουλειάς, η συνέχιση της υλοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων, το να γίνεται η δουλειά που πρέπει να γίνει για τα κόκκινα δάνεια, όλα αυτά θα ενισχύσουν πάρα πολύ τη θέση με την οποία μπαίνει η Ελλάδα σε μια διαπραγμάτευση στους επόμενους μήνες».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιού, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, χτες στην Αθήνα.

Ακριβώς και όπως όλες οι πλευρές του κουαρτέτου, ο Αμερικανός υπουργός συνδέει την όποια ελάφρυνση του ελληνικού κρατικού χρέους με την απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και αναδιαρθρώσεων του μνημονίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, εστίασε και στα παρακάτω:

«Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να υλοποιεί τα μέτρα που έχουν περάσει και να προχωράει στην εφαρμογή του προγράμματος. Η συνέχιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα όπως και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεις, που εξυπηρετούν και υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα, είναι πάρα πολύ σημαντικές και θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για έναν θετικό κύκλο που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την εισροή επενδύσεων».

Οπως είπε, «η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις» αποτελεί την προϋπόθεση προκειμένου οι Ευρωπαίοι πιστωτές μαζί με το ΔΝΤ να αρχίσουν τις συζητήσεις για την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους. Ο ίδιος, σε ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους δανειστές, τόνισε: «Ενθαρρύνω όλες τις πλευρές να είναι ευέλικτες ώστε να ευοδωθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις».

Σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους δεν προχώρησε σε εξειδικεύσεις, αναφέροντας πως «πρέπει να υπάρχει ρεαλιστικότητα».

Σε ό,τι αφορά στη «γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας», σημείωσε ότι είναι κάτι που ο ίδιος επαναλαμβάνει εδώ και πολλά χρόνια.

Τέλος, σχετικά με την παραμονή του ΔΝΤ στο αντιλαϊκό πρόγραμμα, σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να είναι μέρος της συζήτησης, είναι ξεκάθαρο ότι για πολλούς Ευρωπαίους συμμετέχοντες είναι πολύ βασικός παράγοντας».

«Πολύ μεγάλη και σκληρή δουλειά» για το κεφάλαιο

Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, οι επενδύσεις και η «ελάφρυνση του χρέους» ήταν στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με το Τζ. Λιού, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, «τονίστηκε η σημασία της Ελλάδας για τη σταθερότητα τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και στην Ευρώπη έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις», καθώς και η «διμερής συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στο πεδίο της καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος».

Ο Αλ. Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Τζ. Λιου, υπογράμμισε: «Τώρα, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων μας, και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να στείλουμε σωστά μηνύματα στους επενδυτές, στις αγορές, με ουσιώδη και συμπαγή μέτρα για μία σημαντική ανακούφιση του χρέους, ώστε να στηρίξουμε την οικονομία και να ενισχύσουμε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μία εύθραυστη ευρύτερη περιοχή».

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ απέδωσε εύσημα στη συγκυβέρνηση για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει, «για μία πολύ μεγάλη, σκληρή δουλειά και πρόοδο που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο». Επιπλέον, όπως είπε, «χρειάζεται να γίνει κι άλλη δουλειά και είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που περιγράψατε και να κάνει πρόοδο σε τομείς, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις».

Τέλος, ο Τζ. Λιου συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, και τον υφυπουργό, Αλ. Χαρίτση, οι οποίοι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, παρουσίασαν τα νομοθετικά και χρηματοδοτικά εργαλεία που αξιοποιούνται, όπως ο νέος «αναπτυξιακός νόμος», το ΕΣΠΑ, καθώς και η νέα νομοθεσία σχετικά με την απλοποίηση (fast track) της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων και τις πρωτοβουλίες για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Την ίδια ώρα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), σε χτεσινή συνεδρίαση υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, αποφάσισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων (ΑΙΙΒ).

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, η ΑΙΙΒ θα μπορεί να χρηματοδοτεί έργα που αναπτύσσουν ελληνικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, στην Κίνα, αλλά και στην υπόλοιπη Ασία, καθώς και έργα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα από εταιρείες ασιατικών κρατών.

Το επίσημο αίτημα συμμετοχής της Ελλάδας στην AIIB θα υποβληθεί από το υπουργείο Οικονομικών εντός του Αυγούστου. Η εκτιμώμενη συνεισφορά του ελληνικού κράτους στον εν λόγω οργανισμό υπολογίζεται στα 10 εκατ. ευρώ.

Συνάντηση Λιου - Κυρ. Μητσοτάκη

Ο Τζ. Λιου συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη. Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι έγινε «ουσιαστική συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα, που κράτησε μια ώρα. Συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, η χώρα και η Ευρώπη».

Παραπέρα, ο πρόεδρος της ΝΔ «επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και τον τρόπο που αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν για την ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση».

«Στην προσπάθεια αυτή», τονίζεται από τη ΝΔ, «είναι προφανές ότι ο εποικοδομητικός ρόλος των ΗΠΑ έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία». Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγνώρισε «τη συμβολή του κ. Λιου στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».

Αβεβαιότητες στην Ευρωζώνη

Την ενίσχυση της αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη μετά το βρετανικό δημοψήφισμα παραδέχτηκε ο πρόεδρος της EKT, Μ. Ντράγκι, στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά την επίδραση του Brexit στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Μ. Ντράγκι, το «κανάλι» μετάδοσης τυχόν αναταράξεων είναι αυτό του εμπορίου.

Στην περίπτωση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, πρόσθεσε, λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία, το «κανάλι» δεν είναι ευδιάκριτο, αλλά δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την υπονόμευση της εμπιστοσύνης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συγχαίρει για τα παλιά και ζητά νέα βάρβαρα μέτρα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο "φίλος" της Ελλάδας Τζ. Λιου, όπως τον προσφωνούν με κάθε αφορμή ο πρωθυπουργός και οι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης, τους συγχαίρει για την αποφασιστικότητά τους στην εφαρμογή των μνημονίων που έχουν τσακίσει κυριολεκτικά το λαό και τους ζητά με την ίδια επιμονή να συνεχίσουν στην υλοποίηση παλιών και νέων βάρβαρων μέτρων. Αλλά και η λεγόμενη "ελάφρυνση του χρέους", που η κυβέρνηση προσδοκά να πάρει ως αντάλλαγμα για το 3ο μνημόνιο και την οποία στηρίζουν οι ΗΠΑ, είναι ελάφρυνση για τα μονοπώλια και θα πληρωθεί με νέες θυσίες των εργαζομένων.

Οσο δε για το αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ να ασκήσουν αυτές επιρροή στο ΔΝΤ, για να άρει τις απαιτήσεις του στη διαπραγμάτευση για τα Εργασιακά, καλύτερα να "έβαζαν το λύκο να φυλά τα πρόβατα"...».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ