ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εξωτερική πολιτική «μειωμένου κόστους» θέλει ο Τραμπ...

Την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι κόντρες στους Ρεπουμπλικάνους

Copyright 2016 The Associated

Ενδεικτική των προβληματισμών και των διαφόρων τάσεων που υπάρχουν σε μερίδα τουλάχιστον της αστικής τάξης των ΗΠΑ, ήταν η χτεσινή συνέντευξη στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την εξωτερική πολιτική που σκέφτεται να ακολουθήσει σε περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στη συνέντευξή του, ο Τραμπ αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της έως τώρα εξωτερικής και στρατιωτικής πολιτικής των ΗΠΑ, προτάσσοντας ιδιαίτερα το επιχείρημα του μεγάλου οικονομικού κόστους της, με χαρακτηριστικές αναφορές όπως ότι «ξοδεύουμε λεφτά για να έχουμε πυραύλους στην Κορέα και στην Ιαπωνία και για όλα αυτά..., ενώ χάνουμε λεφτά από το εμπόριο, κάπου 800 δισεκατομμύρια το χρόνο...» και ότι «σήμερα τα πράγματα δεν είναι όπως πριν 40 χρόνια. Η χώρα μας χρωστά τώρα 19 τρισεκ. δολάρια που σύντομα θα γίνουν 21... Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε ό,τι κάναμε... Πρέπει άλλοι άνθρωποι να μας αποζημιώσουν πιο αποτελεσματικά... και εάν δεν μπορέσουμε να βρούμε την κατάλληλη συμφωνία τότε να αναλάβουν το κόστος μόνες τους».

Σε σχέση με την «αποζημίωση» για τη «βοήθεια των ΗΠΑ», απαντώντας στο εάν η κυβέρνησή του θα βοηθούσε στρατιωτικά κάποια χώρα της Βαλτικής σε πιθανότητα επίθεσης από τη Ρωσία απάντησε: «Δεν είμαι σαν τον Ομπάμα που κάθε φορά στέλνει στρατό στο Ιράκ και αλλού... Εχουμε πολλά ΝΑΤΟικά μέλη που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Εχουν υποχρέωση να το πράξουν. Πολλές χώρες του ΝΑΤΟ δεν το κάνουν. Αν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των ΗΠΑ, τότε ναι, εμείς να τις βοηθήσουμε. Εάν όχι; Δεν θα απαντήσω τώρα...».

Το ίδιο αποκαλυπτικά είναι και τα όσα είπε για την κατάσταση στην περιοχή μας. Για το πραξικόπημα στην Τουρκία, ο Τραμπ ανέφερε πως «κάποιοι είπαν πως ήταν σκηνοθετημένο. Εγώ δεν το πιστεύω αλλά του αναγνωρίζω (σ.σ. του Ερντογάν) το γεγονός ότι μπόρεσε και το αντιμετώπισε, ενώ την πρώτη ώρα όλα φαίνονταν τελειωμένη υπόθεση...», προσθέτοντας ότι η Τουρκία «μπορεί να κάνει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, πολύ περισσότερα...». Σημείωσε ακόμη ότι είναι «μεγάλος οπαδός των Κούρδων» και πως «θα ήταν υπέροχο εάν τους φέρναμε (σ.σ. Τούρκους και Κούρδους) μαζί... με διπλωματικές συναντήσεις...πολύ σύντομα». Για τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ είπε ότι θεωρεί πως «θα πρέπει πρώτα να απαλλαχθούμε από το Ισλαμικό Κράτος προτού απαλλαχθούμε από αυτόν», σημειώνοντας ότι ο Ασαντ πολεμά το ΙΚ και πως του φαίνεται οξύμωρο οι ΗΠΑ να πολεμούν τον Ασαντ που πολεμά το ΙΚ, το οποίο πολεμούν και οι ΗΠΑ... «Θεωρώ ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι πολύ πιο σημαντική απειλή για μας από ό,τι ο Ασαντ».

Χαρακτηριστικές, πάντως, της «γραμμής» για την εξωτερική πολιτική που έδωσε στη χτεσινή συνέντευξη είναι και οι αναφορές του ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν μάθημα σε συμμάχους τους και άλλες χώρες («Πώς μπορούμε να δίνουμε μαθήματα όταν βλέπουμε στη χώρα μας ταραχές και τον τρόμο, όταν έχουμε τόσες δυσκολίες; Οταν έχουμε Φέργκιουσον;»), αλλά και ότι η παρουσία εδώ και δεκαετίες αμερικανικών στρατευμάτων στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία δεν εξασφαλίζει απαραίτητα την ειρήνη και ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην βρεθεί στη θέση να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

...και κόντρες στους Ρεπουμπλικάνους

Στο μεταξύ, οι τριγμοί και οι ενδοαστικές αντιθέσεις στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων συνεχίστηκαν και την τελευταία μέρα του συνεδρίου του κόμματος με τον Τεξανό γερουσιαστή Τεντ Κρουζ να αρνείται να στηρίξει επίσημα την υποψηφιότητα Τραμπ, μολονότι ο τελευταίος εξασφάλισε τη συντριπτική πλειοψηφία των εκλεκτόρων του κόμματος...

Παρά την προσπάθεια κομματικών στελεχών για «άμβλυνση» των αντιθέσεων, η 20λεπτη ομιλία του Κρουζ, στην οποία αναφέρθηκε μόνο μία φορά ονομαστικά στον Τραμπ, έφερε στο προσκήνιο το σημαντικό βαθμό πολιτικής διαίρεσης στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων, ενώ ήδη έχουν γίνει αισθητές οι απουσίες από το συνέδριο των προηγούμενων προεδρικών υποψηφίων Μιτ Ρόμνεϊ και Τζον Μακέιν, αλλά και μελών της οικογένειας Μπους. «Σας παρακαλώ να μην καθίσετε στο σπίτι σας το Νοέμβριο. Σηκωθείτε, μιλήστε και ψηφίστε με τη συνείδησή σας», είπε σιβυλλικά ο Κρουζ, εξοργίζοντας χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ που τον αποδοκίμασαν, ενώ η σύζυγός του Χέιντι Κρουζ, χρειάστηκε συνοδεία προκειμένου να απομακρυνθεί από το χώρο της διεξαγωγής του συνεδρίου, μετά από ανησυχίες για την προσωπική της ασφάλεια... Η παρέμβαση Κρουζ, λίγο πριν πέσει αργά το βράδυ της Πέμπτης η αυλαία στο κεντρικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων με την ομιλία Τραμπ, ξαναφούντωσε τη συζήτηση για το αν ο δισεκατομμυριούχος έχει την ηγετική ικανότητα να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος και εάν μπορεί να αντιμετωπίσει τον κεντρικό προεκλογικό αγώνα με αντίπαλο την Χίλαρι Κλίντον, η οποία σήμερα ανακοινώνει το όνομα του υποψήφιου αντιπροέδρου της ενόψει του συνεδρίου του κόμματος την επόμενη βδομάδα στη Φιλαδέλφεια.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στη δίνη περίπλοκων ανταγωνισμών

Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί σήμερα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οτι οι εξελίξεις στην Τουρκία επηρεάζουν αναμφίβολα και τις συνομιλίες για το Κυπριακό, σημείωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, χτες, μετά από συνάντηση που είχε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε.

Σήμερα θα γίνει νέα συνάντηση του Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

Μεταξύ άλλων, ο Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του και στη νέα επίσκεψη που θα κάνει ο Κύπριος ηγέτης (την Κυριακή) στο Ισραήλ, εξηγώντας πως η συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα αφορά θέματα Ασφάλειας, Ενέργειας και Οικονομίας, ειδικότερα τις περιφερειακές εξελίξεις αλλά και το μελλοντικό σχεδιασμό για τις τριμερείς συναντήσεις. Επιπλέον, σχετικά με τις συζητήσεις γύρω από τη συνεκμετάλλευση των ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, το κυβερνητικό στέλεχος εξέφρασε την ελπίδα «το συντομότερο δυνατόν να υπάρχει κατάληξη».

Από τη μεριά του, ο Αϊντε ανέφερε ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία έδειξαν ότι το διεθνές περιβάλλον δεν αναπτύσσεται πάντα θετικά και ότι αυτό καθιστά ακόμα πιο σημαντική την επίλυση των θεμάτων που θα επιτρέψουν μια «στέρεη διευθέτηση» του Κυπριακού, που να έχει διεθνή στήριξη και να προβλέπει ένα ενιαίο ομόσπονδο κράτος, ασφαλές υπό το φως των εξελίξεων σε αυτή την περιοχή. Πρόσθεσε ακόμα ότι, εάν υπάρξει κρίση σε αυτό το γύρο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δε θα σημειωθεί μέσα στις συνομιλίες, γιατί το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών είναι «κλίμα επίλυσης των προβλημάτων» και υπογράμμισε ότι «οι διεθνείς περιστάσεις παίζουν ρόλο. Ασφαλώς, αυτό που μπορούμε όλοι να κάνουμε είναι να μειώσουμε την επίδραση των διεθνών περιστάσεων. Αλλά δεν θα ήμουν ειλικρινής αν δεν έλεγα ότι ανησύχησα τις τελευταίες μέρες», είπε.

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις που έκανε πριν μερικές μέρες ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφαν Ζάιμπερτ, συνδέοντας το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με τη «λύση» του Κυπριακού. Συγκεκριμένα, ο Ζάιμπερτ σημείωσε ότι η δυσκολία με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων αφορά και το ότι το Κυπριακό δεν έχει λυθεί ακόμα. «Οταν το εμπόδιο αυτό θα έχει παραμεριστεί, τότε θα προχωρήσουμε ακριβώς στα κεφάλαια εκείνα, στο πλαίσιο των οποίων θα συζητηθούν με την Τουρκία έντονα τα θέματα που αφορούν στο κράτος δικαίου και στις πολιτειακές εσωτερικές υποθέσεις», τονίζοντας πάντως ότι «η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν απαιτεί την παύση - αναστολή αυτών των διαπραγματεύσεων».

ΛΙΒΥΗ
«Διαμαρτυρίες» για τη δράση των Γάλλων...

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

«Ενοχλημένη» εμφανίστηκε χτες η κυβέρνηση «ενότητας» του Λίβυου πρωθυπουργού, Φαγιέζ Σεράτζ, για τη δράση γαλλικών ειδικών δυνάμεων στη χώρα του, παρ' ότι εδώ και μήνες τα διεθνή πρακτορεία μιλάνε για δράση ειδικών δυνάμεων όχι μόνο της Γαλλίας, αλλά και των ΗΠΑ, Βρετανίας, Ιταλίας και Γερμανίας στο έδαφος της Λιβύης.

Αφορμή έδωσε η παραδοχή του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, πως την περασμένη Κυριακή σκοτώθηκαν τρεις Γάλλοι κομάντος σε κατάρριψη στρατιωτικού ελικοπτέρου από τζιχαντιστές στην ανατολική Λιβύη, στη διάρκεια «μίας επικίνδυνης αποστολής συλλογής ευαίσθητων πληροφοριών».

Σε ανακοίνωσή της, η διορισμένη από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης καταδίκασε τη συμμετοχή της Γαλλίας στις συγκρούσεις που διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα, επειδή, όπως τόνισε, δεν συντονίζει μαζί της «τη στρατιωτική παρουσία της». Μάλιστα, ζήτησε εξηγήσεις από το Παρίσι για τη δράση των Γάλλων κομάντος στη χώρα, σημειώνοντας ότι «δεν θα γίνουν συμβιβασμοί» πάνω στα λιβυκά κυριαρχικά δικαιώματα...

Παράλληλα, μερικές εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην Τρίπολη, έκαψαν γαλλική σημαία και είπαν πως «είναι πλέον δικαιολογημένες» οι επιθέσεις σε γαλλικά επιχειρηματικά συμφέροντα στη Λιβύη.

Παρ' όλα αυτά, οι Γάλλοι συνέχισαν και χτες τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς θέσεων τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην ανατολική Λιβύη.

ΓΑΛΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πιέσεις Ολάντ σε Μέι...

ΠΑΡΙΣΙ.--

Πιέσεις στην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, φερόταν αποφασισμένος να ασκήσει χτες βράδυ στο Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια της συνάντησης στο Μέγαρο των Ηλυσίων, με το επιχείρημα ότι τα βρετανικά μονοπώλια δεν μπορεί να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, δίχως τήρηση των αρχών της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων.

Ο ίδιος είχε προϊδεάσει για τις θέσεις αυτές όταν συνάντησε νωρίτερα χτες το πρωί τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Εντα Κένι στο Δουβλίνο, δηλώνοντας ότι «δεν θα μπορεί να υπάρξει πρόσβαση στην ενιαία αγορά για το Ηνωμένο Βασίλειο, εάν δεν τηρηθούν οι αρχές της ελεύθερης κυκλοφορίας». Σημείωσε, επίσης, ότι συμμερίζεται την προσέγγιση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, προσθέτοντας όμως ότι θα ήθελε εξηγήσεις για τους λόγους που επιθυμεί καθυστέρηση της ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας έως το τέλος τρέχοντος χρόνου...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ