ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΤΟ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση - αφιέρωμα στις μαχήτριες του ΔΣΕ

Εκδήλωση - αφιέρωμα στις μαχήτριες του ΔΣΕ που συμμετείχαν ισότιμα στην ηρωική του εποποιία, διοργάνωσε η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ, στο τέλος Ιούνη, στο πλαίσιο των δράσεων του Κόμματος, για την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, κεντρική ομιλήτρια στην οποία ήταν η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσιάστηκαν συγκινητικές μαρτυρίες, μαχητριών του ΔΣΕ που έδρασαν στα βουνά της περιοχής των Σερρών, αλλά και σε άλλα πεδία μαχών. Επίσης, έγινε ενδεικτική αναφορά σε ονόματα ορισμένων από τις μαχήτριες του ΔΣΕ που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα, αλλά και σε μαχήτριες που επέζησαν από τη φωτιά του πολέμου και μέχρι το τέλος της ζωής τους έμειναν πιστές στα ιδανικά και τις αξίες του ΚΚΕ.

Τέλος, στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν εικόνες και βίντεο από τη δράση τους στα βουνά, καθώς και ο Υμνος και ο Ορκος του ΔΣΕ.

Αυτό που τις έκανε ηρωίδες ήταν η πίστη στο σκοπό και δίκιο του αγώνα

Η Θ. Καπέτη, στην ομιλία της, αφού αναφέρθηκε στις ιστορικές συνθήκες της περιόδου, εστίασε στη συμβολή της γυναίκας στον αγώνα του ΔΣΕ, στην ισότιμη συμμετοχή και συμβολή της σε όλες τις πλευρές της ηρωικής δράσης του. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις μαχήτριες αξιωματικούς, στις γυναίκες πολιτικούς επιτρόπους. Εδωσε στοιχεία για τη σύνθεση των τμημάτων, πολλά παραστατικά γεγονότα ηρωισμού και αυτοθυσίας, πάνω στη μάχη και τα μετόπισθεν.

Κωδικοποιώντας τους ισχυρισμούς του αντιπάλου για τη δήθεν αναγκαστική (από φόβο) επιστράτευση, των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία που καταρρίπτουν όλη αυτήν την προπαγάνδα, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά και στις στοχεύσεις της κατασυκοφάντησης του αγώνα του ΔΣΕ.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Η συμβολή της γυναίκας στον ΔΣΕ αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα κεφάλαια της κορυφαίας στιγμής της ταξικής πάλης στη χώρα μας μέχρι σήμερα. Στον ΔΣΕ η γυναίκα συνέχισε το έπος της Αντίστασης και το ξεπέρασε, αν κρίνει κανείς από τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση που επέδειξε. Στην πράξη, συμμετείχε ισότιμα με τον άνδρα ως μαχήτρια, στην πρώτη γραμμή της μάχης, στο πυροβολικό, την ανίχνευση και τη ναρκοθέτηση, ως τηλεφωνήτρια στις διαβιβάσεις, ως σαμποτέρ, ως τραυματιοφορέας και ως νοσοκόμα στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΔΣΕ, στην επιμελητεία, στο μεταγωγικό, στους σταθμούς διοίκησης, ως αξιωματικός, στην οργάνωση και εκτέλεση επιχειρήσεων. Ακόμα πολλές γυναίκες αναδείχθηκαν Πολιτικοί Επίτροποι.

Οι γυναίκες στον ΔΣΕ προκαλούσαν δέος στον πολλαπλάσιο και καλύτερα εξοπλισμένο αστικό ανδρικό στρατό. Ο "δοξασμένος" ελληνικός - αγγλικός - αμερικανικός στρατός ένιωθε ταπεινωμένος, όταν οι γυναίκες του ΔΣΕ, μαζί με τους άνδρες, κέρδιζαν μάχες κλονίζοντας το ηθικό του. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες προσέφεραν στη Λαϊκή Πολιτοφυλακή και στα μετόπισθεν του εχθρού, με το σκόρπισμα προκηρύξεων, τη μετάδοση ειδήσεων, την οργάνωση λαϊκών διαμαρτυριών, αλλά και ως σύνδεσμοι ή συγκεντρώνοντας πληροφορίες.

Ο ηρωισμός των μαχητών και των μαχητριών του ΔΣΕ απέκτησε μαζικά χαρακτηριστικά. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στον ΔΣΕ, η κάθε μία από το δικό της μετερίζι, ήταν γυναίκες του λαού, απλές, καθημερινές. Δεν είναι πως δεν λογάριαζαν τη ζωή τους, την οικογένειά τους. Δεν γεννήθηκαν ηρωίδες. Αυτό που τις μετέτρεψε σε ηρωίδες, αυτό που τις έκανε να υπερνικήσουν τους φόβους τους, τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν και να ορμήσουν πάνω στο θάνατο, ήταν η πίστη στο σκοπό και το δίκιο του αγώνα τους. Η συμμετοχή τους στην ταξική πάλη, στον ένοπλο αγώνα, η συμμετοχή τους μέσα στις γραμμές τους ΚΚΕ, πολλαπλασίασε τις ψυχικές και σωματικές τους αντοχές, ανέδειξε αρετές όπως η συλλογικότητα, η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη.

Επειδή η συνεισφορά των γυναικών στον σκληρό αγώνα του ΔΣΕ ήταν μεγάλη, μετά από τις μεγάλες μάχες του ΔΣΕ με τον αστικό στρατό, πολλαπλασιάζονταν τα δημοσιεύματα κατά των ανταρτισσών. Κατηγορούσαν την ηγεσία του ΔΣΕ κι έκαναν προπαγάνδα δυσφήμησης των ίδιων των ανταρτισσών, με σκοπό να περιορίσουν την κατάταξη και άλλων γυναικών στον ΔΣΕ. Τις κατηγορούσαν για τον φανατισμό τους, ότι ξέχασαν το βασικό ρόλο της γυναίκας - τη μητρότητα.

Η έκθεση ενός ανώτερου αξιωματικού του επιτελείου των μοναρχοφασιστών λέει: "... αγωνίζονται φανατικά σαν ύαινες. Πολύ δύσκολα μπορούμε να τις υποχρεώσουμε να εγκαταλείψουν το ύψωμα που υπερασπίζονται. Και οι πολεμικές κραυγές τους ασκούν ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στο ηθικό των ανδρών μας"».

Συγκινητικές μαρτυρίες

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν συγκινητικές μαρτυρίες μαχητριών του ΔΣΕ που έδρασαν στα βουνά της περιοχής των Σερρών και όχι μόνο.

Μία από αυτές ήταν της μαχήτριας Αννας Πίσιου - Χατζή, που έδρασε από τον Οκτώβρη του 1948 στο όρος Μπέλες. Εντάχθηκε στην 132 Ταξιαρχία του ΔΣΕ με διοικητή τον Γιώργο Ερυθριάδη (Πετρής) στο τμήμα μεταγωγών. Συγκλονιστικά στοιχεία στη μαρτυρία της, ο αγώνας της μεταφοράς τραυματιών, της μεταφοράς τροφίμων, η μάχη με τις πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, καθώς και η μάχη του Πετριτσίου το Μάη του 1949.

«Το κύριο καθήκον του τμήματος ήταν η μετάβαση στο χώρο των μαχών και η μεταφορά των τραυματιών στην εκκλησία στο Κρασοχώρι, όπου κατέβαιναν οι Βούλγαροι για να τους μεταφέρουν τελικά στα νοσοκομεία της Βουλγαρίας. Πηγαίνοντας στον τόπο των μαχών (σ.σ. το τμήμα μεταγωγών) μετέφεραν και ξηρά τροφή από το αρχηγείο στο Κρασοχώρι μέχρι το Μποζ - Νταγ και του Ούγκλες στην Ανω Βροντού. Πολλές φορές το χιόνι ήταν τόσο πολύ που τους σκέπαζε μέχρι τη μέση. Στη μνήμη παραμένει χαραγμένη ακόμα η μεγάλη αυτή προσπάθεια για να μη χαθεί ούτε ένα παλληκάρι.

(...) Σε μια περίπτωση κατευθύνθηκαν προς το Στραγκάτσι στα σύνορα της Βουλγαρίας, η μάχη ήταν ακόμα σε εξέλιξη. Στην πορεία τους οι σφαίρες έπεφταν βροχή. Ηταν θαύμα που σώθηκαν, όμως στην πορεία αυτή σκοτώθηκε το μουλαράκι της που μια σφαίρα το βρήκε στο λαιμό.

Στο δρόμο τους από τον κάμπο του Λοφτς προς το Αλή Μποντούς μετά τη μάχη είχε τόσα πολλά πτώματα που δεν μπορούσαν να τα αποφύγουν και πατούσαν πάνω τους. Το χιόνι και ο πάγος εμπόδιζε την πορεία τους».

Αλλη μια μαρτυρία που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση ήταν αυτή της μαχήτριας Χρυσούλας Γκόγκογλου, η οποία έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1943. Εδρασε μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ, ενώ το 1947 κατατάχθηκε στον ΔΣΕ.

Ηταν υπεύθυνη για το ρουχισμό και πολιτικός επίτροπός στα Ζερμά. Η μαρτυρία της περιέγραφε με γλαφυρό τρόπο την ολοκληρωμένη δουλειά που έκαναν το ΚΚΕ και ο ΔΣΕ στις γυναίκες. Αναφέρθηκε στη σύσκεψη στελεχών που έγινε στη Λυκόραχη το 1948, για την ιδιαίτερη δουλειά στις γυναίκες μαχήτριες, στην προστασία μανάδων στις εμπόλεμες περιοχές κ.ά.

Η Χρ. Γκόγκογλου, μετά τη σύσκεψη του 1948, εντάχθηκε στη 14η Ταξιαρχία του ΔΣΕ ως βοηθός πολιτικός επίτροπός, υπεύθυνη για τη δουλειά στις μαχήτριες της Ταξιαρχίας.

Συγκλόνισαν επίσης οι μαρτυρίες της για τις μεγάλες μάχες στο Γράμμο.

Σε μια αναφορά της για τη συνειδητή ένταξη των γυναικών στον ΔΣΕ, λέει:«Συναγωνίστρια Χρυσούλα. Γυρίζω και βλέπω να ξεπροβάλει από το χαράκωμα, με μεγάλη μου έκπληξη, η Κωνσταντινιά. Πάντα γελαστή άπλωσε τα χέρια της και συγκινημένες αγκαλιαστήκαε σαν καλές παλιές φίλες και τώρα συμμαχήτριες "εν όπλοις". Συναγωνίστρια Χρυσούλα, μόνη μου ζήτησα και ήρθα εδώ στο μέτωπο, στο χαράκωμα, να πολεμήσω κι εγώ όπως όλες σας. Κοιτάμε κι έδειξε τη στολή της με καμάρι. Εδώ με έχουνε σαν αδελφή.

(...) Η Κωνσταντινιά δεν πήγε στο χαράκωμα με το πιστόλι στον κρόταφο, αλλά με τη θέλησή της. Κατάλαβε συνειδητοποίησε - με το φιλότιμο που διακρίνει τη γυναίκα - τη θέση της και πήρε μόνη της την απόφαση να γίνει μαχήτρια. Αγκαλιαστήκαμε με την πίστη και την ελπίδα ότι θα ξαναανταμώσουμε. Δεν ξαναανταμώσαμε. Σε λίγες μέρες έγινε ο ελιγμός. Περάσαμε από το Γράμμο στο Βίτσι.

Η περίπτωση αυτή της Κωνσταντινιάς είναι πολύ χαρακτηριστική, είναι μια απάντηση στις συκοφαντίες και διαστρεβλώσεις, σ' αυτά που γράφει ο στρατηγός Ζαφειρόπουλος για το ρόλο και τη συμπεριφορά των πολιτικών επιτρόπων του ΔΣΕ και την περιφρόνηση στην προσωπικότητα των στρατολογημένων αντρών και γυναικών».

Επεσαν για τη ζωή

Από τις εκατοντάδες γυναίκες που έδρασαν στην περιοχή των Σερρών, ενδεικτικά αναφέρθηκαν τα ονόματα ορισμένων από τις μαχήτριες του ΔΣΕ που έδωσαν τη ζωή τους:

ΒΑΡΚΑ ΚΑΤΙΝΑ, καθηγήτρια φιλόλογος, Γραμματέας της Επιτροπής Πόλης Σερρών του ΚΚΕ. Το 1947 εκτελέστηκε με φρικτά βασανιστήρια στα κρατητήρια της ασφάλειας Σερρών.

ΦΑΣΟΥΛΚΑ ΑΝΝΑ, από το Αχλαδοχώρι. Είχε το ψευδώνυμο «Αστροφεγγιά», γιατί ήταν ψηλή και όμορφη κοπέλα. Πιάστηκε αιχμάλωτη το 1948 στη Βροντού. Εκτελέστηκε στην Αγία Βαρβάρα, μετά από δίκη όπου αρνήθηκε να απαρνηθεί τα ιδανικά του αγώνα.

ΚΑΡΑΠΕΤΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ και ΧΑΤΖΗ ΑΝΝΑ, από το Αχλαδοχώρι. Σκοτώθηκαν στη μάχη στο Νέο Σούλι.

ΚΑΝΟΝΙΔΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ, ανθυπολοχαγός πεζικού. Σκοτώθηκε στη μάχη στο Μπέλες το Μάη του 1948.

ΜΑΜΙΑΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ, από το Εμμανουήλ Παπά. Μέλος του ΚΚΕ. Στον ΔΣΕ εντάχθηκε το 1947, φοίτησε στη Γ' σειρά της Σχολής Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου. Επεσε στο ύψωμα Τζαμάρα. Με πρόταση της 7ης Μεραρχίας, είχε προαχθεί σε υπολοχαγό τιμημένη νεκρή.

ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΒΑΪΤΣΑ, από το Δημητρίτσι Νιγρίτας. Στον ΔΣΕ από τον Ιούλη του 1946. Αναδείχθηκε σε διμοιρίτισσα. Σκοτώθηκε τον Οκτώβρη του 1947 στο Στρυμόνα.

ΤΑΡΑΣΙΔΟΥ ΑΓΑΠΗ, αναδείχθηκε σε υπεύθυνη γυναικών της 132 ταξιαρχίας. Σκοτώθηκε το Μάρτη του 1949 στο Κρασοχώρι από την αεροπορία.

ΒΑΝΤΣΟΥ ΤΟΥΛΑ, από τη Σκοτούσα Σερρών, ΕΠΟΝίτισσα. Βγήκε εθελόντρια. Πιάστηκε αιχμάλωτη το 1948 σε μάχη στο Λευκώνα και εκτελέστηκε σε ηλικία 18 χρόνων.

ΓΚΙΚΑ ΓΕΡΑΚΙΝΑ, από το Σιτοχώρι Νιγρίτας. Σκοτώθηκε το 1948 στο Βίτσι. Ανθυπολοχαγός Σχολής.

ΜΕΤΣΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΑ, από τη Σκοτούσα. Στον ΔΣΕ βγήκε ως εθελόντρια. Μετά από πολλές ηρωικές πράξεις, έγινε διμοιρίτισσα και προτάθηκε στο Γενικό Αρχηγείο ως υπολοχαγός. Σκοτώθηκε το 1948. Ονομάστηκε αξιωματικός μετά θάνατο.

ΜΕΜΤΣΑ - ΜΠΟΥΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ. Ταγματάρχης του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στο Σκούταρι.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, σκοτώθηκε στο Κοπάτσι προς Μπέλες.

ΚΑΤΣΙΡΜΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ, σκοτώθηκε στη μάχη στα Πορόια.

Αναφορά έγινε επίσης σε μαχήτριες που επέζησαν από τη φωτιά του πολέμου και μέχρι το τέλος της ζωής τους έμειναν πιστές στα ιδανικά και τις αξίες του ΚΚΕ, δίνοντας φωτεινό παράδειγμα του θάρρους και του πείσματος που απαιτεί ο αγώνας. Ανάμεσά τους η Ευθυμία Σπέντζου, η Χρυσούλα Γκόγκογλου, η Ξένια Σαραντίδου, η Χρυσούλα Παπαλαζαρίδη Λεβάντη, η Ευθυμία Χαραλαμπίδου, η Αννα Χατζή - Πίσιου, η Κυριακή Εκουτσίδου, η Φωτεινή Καρυοφίλη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ