ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Να περάσουμε από τον «άγονο δικομματισμό» στο «γόνιμο διπολισμό»

Eurokinissi

Η προσπάθεια για εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών του κεφαλαίου αποτυπώθηκε ανάγλυφα στα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας για τον εκλογικό νόμο της κυβέρνησής του, όσο και αν προσπάθησε να τα σκιάσει με δημαγωγία, διάφορες βαρύγδουπες εκφράσεις και την όξυνση της «βολικής» αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, αλλά και με τα λεγόμενα «κεντρώα» κόμματα.

Οχι μόνο εμφάνισε αποπροσανατολιστικά τον νέο εκλογικό νόμο που προτείνει η κυβέρνησή του ως απλή αναλογική, όταν περιέχει το πλαφόν 3%, αλλά την ώρα που περνάει απανωτά αντιλαϊκά μέτρα τσακίζοντας το λαό για τα κέρδη του κεφαλαίου, έφτασε να πει πως με το νέο εκλογικό νόμο η κυβέρνησή του... τιμά «τους αγώνες του λαού για λαϊκή κυριαρχία, κάνοντας πράξη ένα εμβληματικό αίτημα». Ακόμα, ισχυρίστηκε πως με την ψήφο στα 17 οι νέοι, οι οποίοι βιώνουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση, «συμμετέχουν ενεργά στις πολιτικές εξελίξεις» και «επηρεάζουν, παίρνοντας τη ζωή τους στα χέρια τους».

Συνεχίζοντας, επιχείρησε να εμφανίσει τον εκλογικό νόμο ως φάρμακο «διά πάσαν νόσο» και να «βγάλει λάδι» το καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετεί, προσθέτοντας το ίδιο αποπροσανατολιστικά ότι με τον εκλογικό νόμο «επιχειρούμε τα βήματα μιας βαθιάς δημοκρατικής μεταρρυθμιστικής τομής», λέγοντας ότι η «κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι πρωτίστως κρίση πολιτικού συστήματος που εξέθρεψε μία κρατικοδίαιτη σπάταλη, οικονομική ολιγαρχία και εδραίωσε την οικονομική διαφθορά».

Μπαίνοντας στο διά ταύτα και δείχνοντας ότι με τον εκλογικό νόμο της κυβέρνησής του επιδιώκεται η ομαλότητα στην κυβερνητική εναλλαγή και η εξασφάλιση των κυβερνητικών σχημάτων που έχει ανάγκη το σύστημα επισήμανε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Κόμματα του 40% δεν υπάρχουν σήμερα».

Κάνοντας ξεκάθαρο ότι πλέον ο παλιός δικομματισμός δεν μπορεί να στηρίξει το αστικό πολιτικό σύστημα και να ενσωματώνει χωρίς αντιδράσεις το λαό, υπογράμμισε την ανάγκη να προσαρμοστούν οι πολιτικές δυνάμεις στη σημερινή λογική που θέλει «κουλτούρα συνεργασιών», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε σε μία νέα εποχή, κλείνει ένας μεγάλος πολιτικός κύκλος που άνοιξε μετά την μεταπολίτευση» με τα δύο μεγάλα κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να εναλλάσσονται στην εξουσία.

«Οσο πιο γρήγορα περάσουμε από έναν άγονο δικομματισμό σε ένα γόνιμο διπολισμό με κυβερνήσεις συνεργασίας τόσο το καλύτερο», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, ομολογώντας ουσιαστικά ότι ο εκλογικός νόμος διασφαλίζει και εξυπηρετεί αυτήν ακριβώς την ανάγκη του κεφαλαίου να εξασφαλίσει... «γόνιμες» και ομαλές κυβερνητικές εναλλαγές, για την απρόσκοπτη προώθηση της αντιλαϊκής στρατηγικής του.

«Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν είναι κίνηση αντιπερισπασμού, αντανακλά τη συνειδητοποίηση της νέας εποχής και την πρόθεσή μας να βοηθήσουμε το πολιτικό σύστημα και τις πολιτικές δυνάμεις να σκέφτονται με άλλους όρους», ανέφερε ξεκάθαρα ο Αλ. Τσίπρας...

Την ίδια ώρα, καθώς τα εξελισσόμενα παζάρια αφορούν και το θέμα των μελλοντικών κυβερνητικών συνεργασιών, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος, «στα κόμματα του κέντρου», ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, σημείωσε ότι «δυσκολεύομαι να κατανοήσω ότι αρνείστε ένα δώρο ιστορικού χαρακτήρα, να παίξετε» καθοριστικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα της χώρας και πως «προτιμάτε, σημείωσε, το ρόλο συμπληρώματος δεξιάς του κ. Μητσοτάκη».

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του θα προωθήσει «μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς και το εκλογικό σύστημα, που είναι οι αρμοί της πολιτικής διακυβέρνησης, το θεσμικό πλαίσιο που προσδιορίζει το πολιτικό σύστημα», δηλώνοντας έτσι τη βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια παραπέρα προσαρμογής του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.

Ετσι, προαναγγέλλοντας το νέο παζάρι που έρχεται μετά τον εκλογικό νόμο, σημείωσε ότι «ωρίμασαν οι συνθήκες για ουσιαστική νέα αναθεώρηση του Συντάγματος που θα συμβαδίσει με απόφασή μας να προχωρήσουμε σε μεγάλες τομές για τη μεταρρύθμιση της πατρίδας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ