ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούλη 2016
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- ΚΟ Μετάλλου της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής: Πλούσια συζήτηση και μεταφορά πείρας στην εκδήλωση για τον «Ριζοσπάστη», με ομιλητή τον Κ. Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Να αποκτήσουν κοινή περπατησιά εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι: Αποσπάσματα από την ομιλία του Θ. Τζίμα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση της ΚΟΒ ΕΒΕ Ηρακλείου της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ

-- ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ: Ανταπόκριση από την εκδήλωση - αφιέρωμα στις μαχήτριες του ΔΣΕ


Να αποκτήσουν κοινή περπατησιά εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι

Σε εκδήλωση της ΚΟΒ ΕΒΕ Ηρακλείου της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ μίλησε ο Θ. Τζίμας, μέλος της ΚΕ του Κόμματος

Από την εκδήλωση στο Πολύκεντρο Νεολαίας
Από την εκδήλωση στο Πολύκεντρο Νεολαίας
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 11/7, στο Πολύκεντρο Νεολαίας στο Ηράκλειο, η ανοικτή πολιτική συζήτηση της ΚΟΒ των Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ηρακλείου του ΚΚΕ, με τίτλο «Στο δρόμο της Λαϊκής Συμμαχίας η ανατροπή της πολιτικής που μας ξεκληρίζει - Η προοπτική της Λαϊκής Εξουσίας».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ, ενώ ακολούθησε πλούσια συζήτηση, με ερωτήσεις και παρεμβάσεις, για την άνοδο της ικανότητας του ΚΚΕ στην πολιτική του δουλειά στο στρώμα των αυτοαπασχολούμενων.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Θ. Τζίμα.

***

Εκείνο που ενδιαφέρει, είναι να συζητήσουμε και να φωτίσουμε την αιτία των προβλημάτων των αυτοαπασχολούμενων, να συζητήσουμε για τις προϋποθέσεις και την προοπτική εξόδου από αυτή την κατάσταση. Υπάρχει σήμερα, κατά τη γνώμη μας, πλούσια πείρα που πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά, ώστε ο προβληματισμός για το πού πάει η κατάσταση να μην οδηγήσει σε μια από τα ίδια.

Ολοι αυτοί που δημιούργησαν την κρίση, το μονοπωλιακό κεφάλαιο και οι δορυφόροι του στην οικονομία, με τη βοήθεια των αστικών κυβερνήσεων και των ευρωενωσιακών μηχανισμών, έχουν ονοματεπώνυμο, δεν είναι άγνωστοι. Είχαν από πριν απλώσει τα δίχτυα τους και συγκέντρωναν την αγορά στα χέρια τους και μαζί με αυτήν και τεράστια κέρδη (...) Αυτή ακριβώς η ξέφρενη πορεία κερδοφορίας οδήγησε, σε συνδυασμό με τη γενικότερη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, στη βαθιά κρίση που ξέσπασε το 2008 και απέδειξε το πρόσκαιρο των όποιων καλών εποχών έζησαν τα προηγούμενα χρόνια και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι στη χώρα.

Ο Θ. Τζίμας, δεξιά, στο βήμα της εκδήλωσης
Ο Θ. Τζίμας, δεξιά, στο βήμα της εκδήλωσης
Το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, που χτύπησε με μεγαλύτερη βιαιότητα τις αντικειμενικά πιο ευάλωτες μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, έκανε την ίδια ώρα, τους καπιταλιστές και τα κόμματά τους, τις κυβερνήσεις τους, πιο επιθετικούς, έφερε στην επιφάνεια έναν πόλεμο, κυριολεκτικά, σε βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που απλώθηκε σε όλα τα επίπεδα για να διαμορφωθούν οι πολυπόθητες προϋποθέσεις για νέα καπιταλιστική ανάκαμψη.

(...) Αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι το τρένο της καπιταλιστικής οικονομίας, όποιος και να είναι ο μηχανοδηγός, τρέχει σε μια και μόνη κατεύθυνση. Εχει στόχο αποκλειστικά και μόνο να αβγαταίνουν τα κέρδη των λίγων, των καπιταλιστών. Και όσο ζορίζεται στην ανηφόρα, όσο πιο βαθιές είναι οι κρίσεις του, οι δυσκολίες του, τόσο περισσότερο καύσιμο θα θέλει, τόσο θα καίει για προσάναμμα στη μηχανή του εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις. Οποια κυβέρνηση αναλάβει να το κουμαντάρει, δεν μπορεί παρά να πάρει μέτρα στις ίδιες γνωστές συνταγές που πληρώνει και σήμερα ο λαός μας. Τα ίδια μέτρα, στη μια ή στην άλλη τους παραλλαγή, εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

(...) Σε αυτά τα πλαίσια, αποδείχτηκε ξεκάθαρα και ο ρόλος της παρούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας. Επιβεβαιώνεται πια αυτό που από την αρχή έλεγε το Κόμμα μας, ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει τίποτα από τα ψίχουλα που υποσχόταν στα λόγια, αλλά αντίθετα, αν απαιτηθεί από το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, θα γίνει μια κυβέρνηση ακόμα πιο αντιδραστική από τις προηγούμενες.

Γι΄αυτό και σήμερα είναι κρίσιμο ένας λαϊκός κόσμος που πίστεψε τον ΣΥΡΙΖΑ, που τον στήριξε πιστεύοντας ότι κάτι θα αλλάξει εύκολα, αναίμακτα και κυρίως άμεσα αν φύγουν οι προηγούμενοι, να μην οδηγηθεί στην απογοήτευση (...) Να απορρίψει τα διάφορα παραμύθια ότι δήθεν η ΕΕ μπορεί να αλλάξει αν επιστρέψει στις αρχές ίδρυσής της, αφού πάντα ήταν ένωση των αστικών τάξεων, συμμορία δηλαδή λύκων που δε θα γίνουν ποτέ χορτοφάγοι. Γι' αυτό και πρέπει να φτάσει η φωνή του ΚΚΕ παντού.

Να αξιοποιήσουν την πλούσια πείρα τους οι αυτοαπασχολούμενοι

(...) Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα αστικά κόμματα, ανεξάρτητα από την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούσαν, συνέκλιναν πάντα στην ίδια και ενιαία πολιτική εις βάρος των αυτοαπασχολούμενων. Αυτή η πολιτική είναι ειδικά επεξεργασμένη, συμφωνούν όλοι σε αυτή και δεν διαφοροποιείται κανείς τους και σήμερα, πλην του ΚΚΕ.

Αυτή η ειδική πολιτική υπήρχε ανέκαθεν. Σε προηγούμενες δεκαετίες και για τους δικούς τους λόγους, άφηνε χώρο να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο δίκτυο μικρών ατομικών επιχειρήσεων σε μια σειρά κλάδους στη χώρα μας.

Με το ξέσπασμα της κρίσης, η επίθεση αυτή γενικεύτηκε. Από τη μια οι αυτοαπασχολούμενοι μάτωσαν από την πολιτική που εφαρμόστηκε για έξοδο από την κρίση, μαζί με τους εργαζόμενους και τη φτωχή αγροτιά. Στη δική τους πλάτη έπεσε τόσο η βαριά φοροληστεία όσο και ο πέλεκυς των όποιων κοινωνικών παροχών που είχαν απομείνει.

(...) Γι' αυτό και οι αυτοαπασχολούμενοι, που γνωρίζουν αυτή την κατάσταση από πρώτο χέρι, δεν πρέπει να τσιμπήσουν στα νέα αφηγήματα της κυβέρνησης περί εξόδου από το τούνελ και περί δίκαιης ανάπτυξης. Η όποια ανάπτυξη σχεδιάζεται, είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα των λίγων.

(...) Οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης έχουν πια αποκτήσει πλούσια πείρα για να δουν ότι μπροστά τους ανοίγονται δύο δρόμοι: Ο ένας είναι ο δρόμος που περπατάμε σήμερα, ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης (...) και ο άλλος ο δρόμος της λαϊκής αντεπίθεσης, ο δρόμος της κοινής συντεταγμένης οργανωμένης πάλης των λαϊκών στρωμάτων, των εργατών, των μικρών αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Η δική τους συμμαχία είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει τον αγώνα μέχρι τέλους, και σε αυτόν το δρόμο εγγύηση είναι οι κομμουνιστές, το ΚΚΕ.

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για αλλαγή τάξης στην εξουσία είναι η μόνη που μπορεί να καταργήσει το καπιταλιστικό κέρδος και την καπιταλιστική ιδιοκτησία, να καταργήσει την ταξική και λαϊκή εκμετάλλευση. Οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν από αυτή την προοπτική. Οι όποιες αναστολές έχουν στο όνομα της μικρής ιδιοκτησίας τους, συντρίβονται μαζί με αυτήν τη μικροϊδιοκτησία κάτω από την μπότα των μονοπωλίων αργά ή γρήγορα.

Κρίσιμο ζήτημα η αλλαγή του συσχετισμού, η ισχυροποίηση του ΚΚΕ

(...) Η ισχυροποίηση του Κόμματος, η υιοθέτηση της πολιτικής του από περισσότερους, η ενίσχυση συνολικά αυτού του ρεύματος στην ίδια την κοινωνία και το λαϊκό κίνημα, είναι η βάση για να υπάρξει και σήμερα βήμα στην υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων, στην ανακοπή της λυσσαλέας επίθεσης του αντιπάλου.

Είναι κρίσιμο ζήτημα να αλλάξει ο ίδιος ο συσχετισμός δύναμης, να απομονωθούν εκείνες οι ηγεσίες που σήμερα εξυπηρετούν συμφέροντα άλλων. Αυτό ακριβώς υπηρετεί και η ίδρυση της ΠΑΣΕΒΕ, για την οποία δίνουν όλες τους τις δυνάμεις και οι κομμουνιστές (...).

Σε αυτό το δρόμο, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι δεν θα είναι μόνοι τους. Η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά που επίσης τσαλαπατιούνται από την κρίση και τις πολιτικές υπέρ των μονοπωλίων, είναι οι δικοί τους σύμμαχοι. Η κοινή δράση και πάλη μαζί τους για τα μεγάλα και κοινά λαϊκά προβλήματα μπορεί να δώσει νέα δυναμική στον αγώνα, να ορθώσει τείχος αντίστασης στην επίθεση που συντελείται. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό και η κοινή περπατησιά εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων καθυστέρησαν τα μέτρα, αποκάλυψαν το αντιλαϊκό προσωπείο της κυβέρνησης, δείχνουν τη δυναμική που μπορεί και στο μέλλον να αποκτήσει η Λαϊκή Συμμαχία (...).

Σε αυτόν τον αγώνα έχουν όλοι θέση και προπάντων οι άνθρωποι του μόχθου, ακόμα και αν ορισμένοι κρατάνε σήμερα τις αποστάσεις τους. Παρά τον αρνητικό συσχετισμό, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα και προϋπόθεση γι' αυτό είναι πρώτα απ' όλα η ίδια η ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Σε αυτή τη μάχη σάς καλούμε κι εσάς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ