ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ
Επιχείρηση να ξαναστηθεί ως «ο πυλώνας που πρέπει» για το σύστημα

...αλλά και «ετοιμότητα συνεννόησης» με την κυβέρνηση για τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου

Τα επόμενα βήματα της ΝΔ, στην προσπάθειά της να εμφανιστεί ξανά ως πυλώνας ικανός να διεκδικήσει την αστική διακυβέρνηση, αλλά και προσώρας υποστηρικτικός στην κυβέρνηση, ώστε να προωθήσει τα μέτρα που συμφώνησε με τους «εταίρους», εμφανίστηκε ο Ευ. Μεϊμαράκης, σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ1.

Καταρχάς ξεκαθάρισε ότι έστω και ως «μεταβατικός» πρόεδρος της ΝΔ, έχει «όλες τις αρμοδιότητες που προκύπτουν από το καταστατικό» του κόμματος. Εβαλε ζητούμενο να υπάρχει «ένα μοντέλο στη ΝΔ πιο συλλογικής λειτουργίας (...) επαναπροσδιορίζοντας (...) τη φυσιογνωμία της ΝΔ στο χώρο της Κεντροδεξιάς (...) Δηλαδή, να ακολουθήσουμε το μεσαίο δρόμο, χωρίς ακρότητες».

Επέμεινε ότι «όσο θα διαρκεί αυτή η μεταβατικότητα, δεν μπορεί η ΝΔ να είναι αδρανής. Πρέπει να διοικηθεί, πρέπει να λειτουργήσει. Γι' αυτό ακριβώς πιστεύω ότι πρέπει να ξαναδώσουμε το στίγμα μας, να ανοίξουμε καταρχήν τους καταλόγους μας να εγγραφούν νέα μέλη και να επανεγγραφούν όλα τα παλαιά (...) Να προχωρήσουμε στις συζητήσεις προσδιορισμού της ταυτότητάς μας στα σημερινά δεδομένα (...) να προχωρήσουμε ώστε η ΝΔ να αποτελέσει τον πυλώνα που πρέπει να είναι στο πολιτικό σκηνικό».

Ζήτησε αλλαγή των κανόνων εκλογής προέδρου, ώστε αυτή να μη γίνεται από όποιον προσέλθει να ψηφίσει σε μια «ανοικτή» διαδικασία, αλλά μέσω αντιπροσώπων σε συνέδριο. Μάλιστα, δεν απέκλεισε, σε μια τέτοια περίπτωση, να βάλει και ο ίδιος υποψηφιότητα. Στο μεσοδιάστημα, όπως είπε, «έχω πλήρη εξουσιοδότηση από όλα τα όργανα, όσο η χώρα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και δε σταθεροποιείται η πολιτική ζωή και η οικονομία, έχω πλήρη εξουσιοδότηση να τα διαχειριστώ και να προχωρήσω σε αυτά».

Σημειωτέον, την Παρασκευή συνεδριάζει στα κεντρικά του κόμματος, υπό την προεδρία του Ευ. Μεϊμαράκη, η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, με θέμα συζήτησης την «τρέχουσα πολιτική κατάσταση». Ο Ευ. Μεϊμαράκης λέγεται ότι θα προτείνει το εξής χρονοδιάγραμμα: Τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη να ξεκινήσει η διαδικασία εγγραφής - επανεγγραφής μελών. Αρχές Γενάρη να γίνουν εσωκομματικές εκλογές, για να αναδειχθούν αιρετοί σύνεδροι. Μάρτη να γίνει το τακτικό συνέδριο του κόμματος (ήταν προγραμματισμένο για το καλοκαίρι του 2016), με ανανεωμένη λίστα μελών και να ακολουθήσει η εκλογή του αρχηγού.

«Να ακουμπά και η κυβέρνηση πάνω μας»

Σε κάθε περίπτωση, έβαλε στόχο η ΝΔ «να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο (...) να είναι σε μια ετοιμότητα συνεννόησης και συζήτησης και με τους πολίτες και με την κυβέρνηση και με τους Ευρωπαίους. Και πρέπει να δείχνει ότι είναι η δύναμη που μπορούν οι πολίτες και οι Ευρωπαίοι, αλλά και η κυβέρνηση, να ακουμπήσουν επάνω της».

Ερωτώμενος ειδικά για τη συνεργασία με την κυβέρνηση, απάντησε: «Εμείς είμαστε συναινετικοί, είμαστε υπέρ της συνεννόησης», για να εφαρμοστεί βέβαια η συμφωνία με τους «εταίρους», για την οποία κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «μας λέει ότι φέρνει μία συμφωνία που δεν την πιστεύει».

Σπεύδοντας, πάντως, να αποποιηθεί της ευθύνης για το περιεχόμενο της συμφωνίας, έστω κι αν την προβάλει ως αναγκαίο κακό, συμπλήρωσε: «Εγώ δε διαπραγματεύτηκα. Η συμφωνία φέρει την υπογραφή Τσίπρα και Καμμένου. Και τα μέτρα τα οποία έρχονται, πιστεύω ότι είναι απόλυτα υφεσιακά (...) Πρέπει να τονιστεί στους πολίτες ότι το Μνημόνιο δεν είναι ούτε Αριστερό, ούτε Δεξιό (...) Είναι πολιτικές αναγκαίες που επιβάλλονται λόγω των καταστάσεων και που κανείς μας δε θέλει να τις εφαρμόσει και που κανείς μας δεν τις πιστεύει (...) Και εφόσον θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη - γιατί το χειρότερο κακό είναι να μην είμαστε στην Ευρώπη - είναι πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε».

Επανέφερε, μάλιστα, στο λαό στο ψευτοδίλημμα: «Συμφωνία από τη μία, καμία συμφωνία από την άλλη. Το καμία συμφωνία έχει ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Οπότε, αναγκαστικά έφερε (σ.σ. η κυβέρνηση) την κακή συμφωνία».

«Οχι στις εκλογές»

Αναφερόμενος στην κατάσταση με τις διαρροές κυβερνητικών βουλευτών σε ψηφοφορίες, έσπευσε να τονίσει ότι ο πρωθυπουργός «δεν μπορεί να ζητήσει ούτε εκλογές, ούτε τίποτα».

Επέμεινε χαρακτηριστικά: «Θέμα υπάρχει. Οχι, όμως, εκλογών. Θέμα υπάρχει, διότι προσέξτε, έχει δεσμευτεί για τη συμφωνία. Τα κυβερνητικά κόμματα οφείλουν να βάλουν κυβερνητική πειθαρχία. Οχι η αντιπολίτευση. Τα κυβερνητικά κόμματα εισηγούνται. Ο κ. Τσίπρας εισηγείται. Τη δική του υπογραφή φέρουν τα νομοσχέδια. Αρα, ή θα έπρεπε να τους διαγράψει ή στέλνει ένα μήνυμα ότι προχωράει μαζί τους και είναι όλα μια χαρά. Μια ωραία ατμόσφαιρα! Δεν είναι έτσι!».

Και συνέχισε: «Γιατί να κάνουμε εκλογές; Ποιο είναι το διακύβευμα;», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε: «Η αντιπολίτευση πάντα ζητάει εκλογές και τώρα κάνει εντύπωση γιατί δε ζητάμε εκλογές. Δεύτερον, οι εκλογές πιστεύω ότι θα είναι καταστροφή. Και για την οικονομία. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται».

Ερωτηθείς, άλλωστε, αν η ΝΔ θα έμπαινε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ή «ειδικού σκοπού», έβαλε ζήτημα ότι έτσι αξιωματική αντιπολίτευση θα γινόταν η Χρυσή Αυγή «και δεύτερον, δε μας το ζήτησαν».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Πιέζει για επιτάχυνση αναδιαρθρώσεων με Τσίπρα πρωθυπουργό

Ρόλο επιταχυντή στην εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων διεκδικεί σταθερά το Ποτάμι.

Σε αυτήν τη βάση, ο επικεφαλής του, Στ. Θεοδωράκης, κατέθεσε χτες σε συνέντευξη Τύπου, επτά προτάσεις προς την κυβέρνηση και τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, ώστε να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση της Ελλάδας στη Ζώνη του Ευρώ και να αναθερμανθεί η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία:

«Να αποφύγουμε τις εκλογές μέχρι την πλήρη σταθεροποίηση της χώρας. Να αλλάξει συναινετικά η πρόεδρος της Βουλής (...) Να σταματήσει η κυβέρνηση τις μονομερείς ενέργειες στο Δημόσιο και την Παιδεία. Να δημοσιοποιήσει ο κ. Τσίπρας τον οδικό χάρτη της κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής δραστηριότητας μέχρι τον Οκτώβριο, (...) Να υπάρξει άπλετο φως και πληροφόρηση για το πλάνο της δραχμής που επεξεργάστηκαν απ' ό,τι φαίνεται στελέχη της κυβέρνησης. Να εκπονηθεί μέσα στον Αύγουστο ένα σχέδιο δράσης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές. Να συζητήσουμε ειλικρινά και ανοικτά τον νέο εκλογικό νόμο με γνώμονα την κατάργηση του παράλογου μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα». Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, παρουσίασε ως σύνθημα του Ποταμιού το «Οχι άλλα μνημόνια χωρίς μεγάλες αλλαγές, χωρίς μεταρρυθμίσεις».

Με πρωθυπουργό Τσίπρα

Ζητώντας, ουσιαστικά, αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα από την παρούσα Βουλή και με τον Τσίπρα πρωθυπουργό πρόσθεσε: «Τολμάμε αυτή τη στιγμή να πούμε ότι η χώρα δεν αντέχει αλλαγή Πρωθυπουργού. Ελπίζουμε ο κ. Τσίπρας να επιμείνει στη φιλοευρωπαϊκή στροφή που έκανε αλλά στην πορεία θα συγκρουστούμε με όσα αντιμεταρρυθμιστικά υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να δώσουμε μια μάχη σταθεροποίησης της χώρας και αυτό δεν το κάνεις αν πριονίζεις την καρέκλα του Πρωθυπουργού».

Επίσης: «Τα προβλήματα της χώρας είναι πολλά για τις πλάτες ενός κόμματος. Θα έπρεπε (σ.σ: ο πρωθυπουργός) να είχε επιχειρήσει να βρει ανθρώπους από ένα ευρύτερο πολιτικό φάσμα».

Διαφημίζοντας την τέτοια χρησιμότητα του κόμματός του σημείωσε: «Ολα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεταρρυθμιστική καρδιά. Δεν μπορεί να πάει τη χώρα σε αλλαγές. Το Ποτάμι είναι η καινούρια, ευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική δύναμη και σε καμία περίπτωση μια άγονη αντιπολιτευτική δύναμη».

Και ακόμα: «Το Ποτάμι λέει πως για να κυβερνηθεί η χώρα χρειάζεται μια μικρή ομάδα ανθρώπων που έχουν εργαστεί και προσφέρει αποδεδειγμένα. Πρέπει να υπάρχει ένας μικρός κατάλογος στόχων και ένα σύστημα ως προς το πώς θα επιτευχθούν. Εμείς έχουμε και τα πρόσωπα να υποδείξουμε και τους στόχους, αλλά η πρωτοβουλία είναι του πρωθυπουργού (...) Εμείς λέμε: ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός να πάρει την απόφαση και να κυβερνήσει».

Ξεκαθάρισε, δε, ότι «δεν θα ψηφίζουμε ό,τι φέρνει ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή. Θα ψηφίζουμε τις δεσμεύσεις του Αλ. Τσίπρα στους "θεσμούς". (...) Δεν θα στηρίξουμε όμως άλλες αποφάσεις μιας κυβέρνησης που δεν έχει πλειοψηφία. Θα συγκρουστούμε για παράδειγμα μαζί τους για την Παιδεία, για τη Δημόσια Διοίκηση κ.ο.κ.».

Για τον εκλογικό νόμο πρότεινε: «Να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών. Μπορούμε να κάνουμε μια διαφορετική κατανομή των εδρών. Το πρώτο κόμμα λοιπόν πρέπει να έχει ένα προβάδισμα. Είχα προτείνει να υπάρχει μπόνους μίας έδρα ανά 1% (σ.σ: αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, αν το πρώτο κόμμα πάρει 35% να έχει συν 35 έδρες «μπόνους») ... Προτείνουμε να ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο νέος εκλογικός νόμος και αυτός ο νόμος να εφαρμοστεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση».

Τέλος, προειδοποίησε ότι «ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει ακόμη διαλυθεί αφού υπάρχουν στην Ευρώπη αρκετοί, μεταξύ των οποίων και κάποιοι υπουργοί Οικονομικών, που θέλουν να φύγει από την Ευρωζώνη και το ευρώ η Ελλάδα».

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Ξορκίζει εκλογές, ζητά συνεννόηση

Νέα σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στη συνάντησή της χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο. Ταυτόχρονα, ξόρκισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και επανέλαβε την πρότασή της για συνεργασία της κυβέρνησης με τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Οπως είπε μετά το πέρας της συνάντησης: «Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να του ζητήσω να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Πιστεύω ότι μετά τη διπλή εντολή που δώσαμε στον πρωθυπουργό, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και να φτάσει στη συμφωνία, θα πρέπει σήμερα να συμφωνήσουμε όσοι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και τα επόμενα βήματα για ένα συγκεκριμένο πλαίσιο με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ενέργειες και χρονοδιάγραμμα».

Πάνω - κάτω, στο ίδιο πλαίσιο με όσα δήλωνε χθες και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, η Φ. Γεννηματά επέμεινε ότι: «Εχει έρθει η ώρα να συζητήσει ο πρωθυπουργός με τα κόμματα που στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να καθορίσουν τα όρια της ευθύνης του καθενός.

Θα πρέπει πρώτον, ο πρωθυπουργός να δεσμευτεί ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών μπροστά μας, αν δεν διασφαλίσουμε ότι με ασφάλεια η χώρα έχει ξεφύγει από το grexit και τις περιπέτειες. Δεύτερον να συμφωνήσουμε ότι χρειάζεται να βελτιωθούν δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και είναι καταστροφικές για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες (...) Τρίτον, ότι θα καταργήσει το μπόνους των 50 εδρών (...) και τέταρτον, θα πρέπει επιτέλους να κυβερνήσει, να υλοποιήσει ό,τι έχει αναλάβει και έχει βάλει την υπογραφή του. Αν δεν μπορεί να μας το πει. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη Δημοκρατία. Οι πρωτοβουλίες είναι στο χέρι του πρωθυπουργού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ