ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Στενάζουν από την εντατικοποίηση και τις «ευέλικτες» συμβάσεις

Από την απεργία του κλάδου τον Ιούνη
Από την απεργία του κλάδου τον Ιούνη
Οι ξενοδόχοι από την περασμένη Παρασκευή (13/7) χαμογελούν και «τρίβουν τα χέρια» τους αφού πέτυχαν νέα σημαντική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία στην Ομοσπονδία του κλάδου, δηλαδή οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, είναι επίσης ευχαριστημένες καθώς βάζοντας την υπογραφή τους κάτω από την κλαδική ΣΣΕ για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που προβλέπει μείωση στους βασικούς μισθούς σε ποσοστό 15%, συνέβαλαν στη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών του κλάδου. Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ ανακουφίστηκε επίσης καθώς, όπως δήλωσε η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη, η υπογραφή της κατάπτυστης ΣΣΕ είναι μια θετική εξέλιξη, κομβικής σημασίας για την πορεία του ξενοδοχειακού κλάδου (για τα κέρδη των εργοδοτών ενδιαφέρεται άλλωστε) η οποία μάλιστα, όπως δήλωσε, εξασφαλίζει την επίτευξη εργασιακής ειρήνης.

Θύματα όλης αυτής της εξέλιξης δεν είναι άλλοι από τους χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους στα ξενοδοχεία της χώρας που οι μισθοί τους σφαγιάσθηκαν στο όνομα της «σωτηρίας» του τουρισμού. Από την πλάτη των εργαζομένων θα βγουν «τα σπασμένα» «των «προσφορών» και των μαγικών «ευκαιριών» για διακοπές στην Ελλάδα, που τάζουν οι «τουρ οπορέιτορς» και τα διάφορα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μόλις έκλεισε η κατάπτυστη νέα κλαδική ΣΣΕ άρχισαν να παπαγαλίζουν τις «ειδήσεις» των ξενοδόχων για «ανάκαμψη»... του Τουρισμού.

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στον κλάδο δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται. Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι στη Ρόδο, εκεί που η πλειοψηφία του σωματείου (ΠΑΣΚΕ) και οι ξενοδόχοι συμφώνησαν σε τοπική ΣΣΕ με μείωση 13%, το 90% των εργαζομένων είναι απλήρωτο τη φετινή σεζόν. Την ίδια στιγμή, οι καμαριέρες στενάζουν από την εντατικοποίηση αφού φτάνουν να καθαρίζουν 20, 25 ακόμα και 30 δωμάτια τη μέρα! Οι μάγειρες και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στη κουζίνα «ψήνονται» κυριολεκτικά πάνω από τις κατσαρόλες και τις ψησταριές, αφού οι ξενοδόχοι (για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους) έχουν διευρύνει τον κύκλο εργασιών στα εστιατόρια τους.

Μέσα στις χλιδάτες ξενοδοχειακές μονάδες επικρατεί σήμερα κάθε ελαστική μορφή απασχόλησης. Είναι ενδεικτικό ότι σε μεγάλη κεντρική ξενοδοχειακή μονάδα στην Αθήνα από τις 55 μόνιμες καμαριέρες που δούλευαν πριν κάποια χρόνια, σήμερα έχουν μείνει 17 και άλλες 45 δουλεύουν μέσων «δουλεμπορικών». Αυτή η εικόνα αφορά το σύνολο των ξενοδοχείων. Εργαζόμενοι που δουλεύουν με συμβάσεις ολίγων ημερών ή ακόμα χειρότερα με σύμβαση μιας μέρας. Οι εποχικοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν στα μεγάλα ξενοδοχειακά «κάτεργα» ήλιο με ήλιο για ένα κομμάτι ψωμί και για λίγους μήνες.

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί σε όλη τη χώρα. Στην Κέρκυρα, χτες, στήθηκε απεργιακό μπλόκο στην απλήρωτη εργασία. Σε μονάδες όπως αυτές του ομίλου της AQUIS, RODA BEACH, SIDARI VILLAGE, ALBATROS κτλ. υπάρχουν περιπτώσεις που χρωστούνται δεδουλευμένα μέχρι και από πέρσι. Και όλα αυτά όταν οι αφίξεις στο νησί της Κέρκυρας έχουν αυξηθεί συγκριτικά με πέρσι, όταν οι ξενοδόχοι λαμβάνουν πολύμορφες ενισχύσεις για φοροαπαλλαγές, απαλλαγή από εργοδοτικές εισφορές, πριμοδοτούνται με φτηνό εργατικό δυναμικό μέσα από διάφορα ευρωπαικά προγράμματα, για να αυγατίσουν τα κέρδη τους.

«Απέναντι σε όλους αυτούς είμαστε όλοι εμείς»

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα φρένο μπορούν να βάλουν μόνο τα σωματεία που παλεύουν στη γραμμή της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων, στη γραμμή της σύγκρουσης με όσους υπονομεύουν τη ζωή τους. Η καθημερινή δράση των ταξικών σωματείων στα ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα, στις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων δημόσιες και ιδιωτικές, παρ' όλες τις δυσκολίες και πιέσεις πρέπει να συνεχιστεί και να δυναμώσει.

«Η σύγκρουση στους χώρους δουλειάς πρέπει να αποκτήσει μαζικό χαρακτήρα και μεγαλύτερο βάθος. Εκεί αμφισβητείται στα ίσα και κατά μέτωπο ο ταξικός αντίπαλος, αυτός που ληστεύει νόμιμα και παράνομα τον πλούτο που παράγει ο εργαζόμενος», υπογραμμίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ.

Και συνεχίζει: «Το στέριωμα αυτής της γραμμής στους τόπους δουλειάς με τη συγκρότηση αγωνιστικών πυρήνων με πρωτοπόρους εργαζόμενους αποτελεί πρώτο και αναντικατάστατο καθήκον. Οι αγώνες θα είναι νικηφόροι όταν η κάθε μεγαλοεργοδοσία θα βλέπει εντός των τειχών της να υψώνονται εμπόδια. Θα χάνουν τον ύπνο τους, όταν η οργάνωση των εργατών σε ταξική κατεύθυνση θα δυσκολεύει την εφαρμογή των αντεργατικών τους σχεδίων. Θα γίνουν ανίσχυροι μπροστά στην αλληλεγγύη σωματείων, κλάδων, που πολεμούν προς ίδια κατεύθυνση, κάνοντας πράξη το σύνθημα: κανείς μόνος».

«Η ενίσχυση των συλλογικών διαδικασιών μέσα στους εργασιακούς χώρους, το γκρέμισμα των εργοδοτικών και κυβερνητικών πλειοψηφιών, η βελτίωση της δουλειάς των σωματείων, είναι οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας για να δώσουμε τους αγώνες που έρχονται με προοπτική νικηφόρα για την τάξη μας.

Προχωρούμε με μεγαλύτερη αυτοθυσία και εμπιστοσύνη στις ανεξάντλητες δυνάμεις που έχει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η συμμαχία μας με τα άλλα λαϊκά τμήματα που καταπιέζονται από την πολιτική των μονοπωλίων, η ανάπτυξη δράσης των σωματείων και στις γειτονιές για το καθετί που σήμερα απασχολεί την εργατική-λαϊκή οικογένεια, είναι πλευρές που δένονται με την οργάνωση στα ξενοδοχεία, τα επισιτιστικά καταστήματα, στις μεγάλες τουριστικές περιοχές, είναι κρίσιμα ζητήματα που θα μπαίνουν στο επίκεντρο όλο και πιο έντονα. Δεν επιτρέπεται καμιά αναμονή», καταλήγει το κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ προς τους εργαζόμενους.


Γ. Δ.


Αγρια η εκμετάλλευση των νέων

Κάλεσμα οργάνωσης απευθύνει η Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου της Αττικής

Αντιμέτωποι με άγρια εκμετάλλευση έρχονται οι νέοι που κάνουν την πρακτική τους στα ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα.

Ο Αλκης, για παράδειγμα, κάνει πρακτική σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στη Μακεδονία. Η σύμβαση που έχουν υπογράψει προβλέπει 8ωρη βάρδια και διάλειμμα μισής ώρας για φαγητό. Αυτά στα χαρτιά.

«Οταν μπεις στην κουζίνα, τίποτα από αυτά δεν ισχύει», λέει ο Αλκης και εξηγεί: Οι ώρες δουλειάς συνήθως φτάνουν τις 10, μερικές φορές και τις 11. Οι πρακτικάριοι δουλεύουν δηλαδή καθημερινά υπερωρίες τις οποίες δεν πρόκειται να πληρωθούν. Χρόνος για διάλειμμα δεν υπάρχει και οι ώρες της δουλειάς περνούν με συνεχή ορθοστασία, τρέξιμο και κουβάλημα. Σε αρκετές περιπτώσεις το ρεπό έρχεται μετά από τρεις και τέσσερις βδομάδες δουλειάς.

Οσο για τη στέγαση που τους παρέχεται, αυτή είναι σε δωμάτια σε χωριό κοντά στο ξενοδοχείο. Εκεί μένουν ανά τέσσερις, σε δωμάτια στα οποία δεν υπάρχει και δε χωρά τίποτε άλλο εκτός από τα κρεβάτια τους. «Ισα ίσα για να κοιμηθείς και την επόμενη να πας ξανά για δουλειά», όπως λέει ο Αλκης.

Σύσκεψη την Τετάρτη

Στους νέους εργαζόμενους που κάνουν την πρακτική τους άσκηση απευθύνεται το Συνδικάτο των Εργαζομένων στον Τουρισμό, τον Επισιτισμό και τα Ξενοδοχεία της Αττικής. Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου καλεί τους νέους, πολλοί από τους οποίους εργάζονται για πρώτη φορά, να βγάλουν συμπεράσματα από την κατάσταση που αντιμετωπίζουν: Από τη σκληρή δουλειά, τα εξοντωτικά ωράρια, τους μισθούς των 300 ευρώ και την κουτσουρεμένη ασφάλιση.

«Τώρα που κάνεις τα πρώτα σου βήματα σε αυτό τον κλάδο κάνε τα σωστά. Ψηλά το κεφάλι», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής Νέων με την οποία τόσο το κλαδικό όσο και τα επιχειρησιακά συνδικάτα πραγματοποιούν εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, καλώντας τους μαθητευόμενους και τους πρακτικά ασκούμενους να οργανωθούν στα ταξικά τους σωματεία και να συμβάλουν στον αγώνα, στο πλευρό των συναδέλφων τους. Η Επιτροπή Νέων προγραμματίζει σύσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης προκειμένου να σχεδιάσει τις επόμενες πρωτοβουλίες της.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ