ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σεισμός 6,6 Ρίχτερ στην Κω με νεκρούς και τραυματίες

Σεισμός 6,6 Ρίχτερ ταρακούνησε χτες την Κω, αφήνοντας πίσω του δυο νεκρούς, 115 τραυματίες και πολλές ζημιές στην παλιά πόλη της πρωτεύουσας του νησιού. Ο θάνατος των θυμάτων προήλθε μετά από κατάρρευση στέγης σε μπαρ και πρόκειται για έναν Τούρκο και έναν Σουηδό.

Από τους τραυματίες οι 103 αποχώρησαν μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών, ενώ δώδεκα χρειάζονταν νοσηλεία. Για τους εφτά από αυτούς (ο ένας χειρουργήθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο της Κω για ακρωτηριασμό) κρίθηκε επείγουσα ανάγκη αεροδιακομιδής. Σε πρώτη φάση τέσσερα άτομα διακομίστηκαν με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο ΠαΓΝΗ στο Ηράκλειο. Τα περιστατικά αφορούν έναν τραυματία που έφερε υπαραχνοειδή αιμορραγία στον εγκέφαλο και πολλαπλά κατάγματα που διασωληνώθηκε, έναν που υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό των κάτω άκρων του από το σημείο της κνήμης, έναν καταγματία κι έναν με πρόβλημα στον οφθαλμό.

Σε δεύτερη φάση κρίθηκε αναγκαία η αεροδιακομιδή τριών ακόμα τραυματιών στο ΓΝ Θριάσιο (δυο άντρες - ένας ημεδαπός και ένας αλλοδαπός και μία γυναίκα αλλοδαπή). Στο νοσοκομείο της Κω παρέμειναν πέντε άτομα (άντρες) για νοσηλεία και ήταν σε καλή κατάσταση.

Από τη 1.31 τα ξημερώματα που σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός, συνολικά καταγράφηκαν 200 μετασεισμοί, από τους οποίους 15 ήταν μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Ακη Τσελέντη. Ο τελευταίος ανέφερε, επίσης, ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα να πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ενώ υπήρξε και μικρού μεγέθους τσουνάμι, με ύψωση της θάλασσας κατά περίπου 60 εκατοστά, την ώρα του σεισμού. Η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κω, με εστιακό βάθος στα 8,6 χιλιόμετρα, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή του Μπόντρουμ, στα παράλια της Τουρκίας. Πρόκειται για το γνωστό ρήγμα της χερσονήσου της Αλικαρνασσού, που είναι μεγάλο, μήκους 50 χλμ. και που στο παρελθόν, το 1933, έδωσε σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών, με αρκετούς νεκρούς και τραυματίες. Επίσης, το 1941 και το 1968, μεγέθους 6 βαθμών. Χτες, λίγα λεπτά μετά τον πρώτο σεισμό, στη 1.38, ακολούθησε και δεύτερος μεγέθους 5,1 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος του εντοπίζεται στα 10 χλμ. και έγινε σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λέρου και νοτιοδυτικά του Αγαθονησίου.

Σοβαρές οι ζημιές στο λιμάνι

Copyright 2017 The Associated

Σοβαρές οι ζημιές στο λιμάνι
Μεταξύ των κτιρίων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές, είναι το ιερό του μητροπολιτικού ναού του Αγ. Νικολάου και τμήμα του μουσουλμανικού τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.

Επειδή το νησί δεν έχει δεύτερο λιμάνι, θα χρησιμοποιηθούν πορθμεία, προκειμένου να μεταφέρουν επιβάτες και αυτοκίνητα, από και προς την Κω, στα μικρότερα λιμάνια στο Μαστιχάρι, την Καρδάμαινα και την Κέφαλο, από λιμάνια γειτονικών νησιών που είναι προσεγγίσιμα από τα μεγάλα πλοία. Ωστόσο, κανονικά διεξάγεται η λειτουργία του αεροδρομίου του νησιού.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γ. Γλυνός, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, «οι ζημιές περιορίζονται σε παλαιά κτίρια λιθοδομών και τα νέα κτίρια του νησιού, μεταξύ των οποίων και οι πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες, παρουσιάζουν ελάχιστα έως καθόλου προβλήματα». Οι έλεγχοι σε κτίρια που ξεκίνησαν θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω. «Είναι περιορισμένες οι επιπτώσεις, τα κτίρια άντεξαν, καθώς όλα τα θύματα ήταν σε μία κατάρρευση κτιρίου», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος βρίσκεται στο νησί. O ίδιος διευκρίνισε ότι η ομάδα της ΕΜΑΚ που έφτασε στην Κω «δεν χρειάστηκε να επιχειρήσει, καθώς δεν υπάρχουν αγνοούμενοι». «Τα όποια κτίρια υπέστησαν ζημιές ήταν παλαιάς ή κακής κατασκευής, είναι περιορισμένες οι καταρρεύσεις. Οι ζημιές είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με τη Λέσβο και εντοπίζονται στο κέντρο του νησιού», σημείωσε. Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες έψαξαν στα συντρίμμια για τυχόν εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αποκαταστάθηκαν. Στην Κω βρίσκονταν από τα ξημερώματα 15 άνδρες της ΕΜΑΚ με δύο σκύλους, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο νησί, που είναι 25 πυροσβέστες με εφτά οχήματα.

Copyright 2017 The Associated

Eurokinissi

ΤΕ ΒΟΡΕΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και άμεση αποζημίωση για τα προβλήματα από το σεισμό

Αμεση ήταν η παρέμβαση της Οργάνωσης Βόρειας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ. Από τις πρώτες ώρες κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής βρέθηκε στα σημεία που επλήγησαν, ενώ σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων:

«H TE Bόρειας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού στην περιοχή της Κω.

Αυτό που τώρα προέχει και είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και της Τοπικής Διοίκησης είναι:

-- Να διαφυλαχτεί η ανθρώπινη ζωή όσο το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

-- Αμεση αποζημίωση και φροντίδα για διαμονή σε ασφαλή καταλύματα όσων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

-- Αμεσος έλεγχος σε κτίρια δημόσιων υπηρεσιών και μεγάλων εργασιακών χώρων (νοσοκομείο - τράπεζες - ξενοδοχεία κ.λπ.) ώστε να διαπιστωθεί η ασφαλής λειτουργία τους. Αμεση αποκατάσταση πρέπει να γίνει και στο λιμάνι της Κω.

-- Σχεδιασμός αντισεισμικού ελέγχου και αντισεισμικής θωράκισης συνολικά για το νησί της Κω και της ευρύτερης περιοχής.

-- Στελέχωση όλων των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τον αντισεισμικό έλεγχο και θωράκιση.

-- Φροντίδα για την αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών που υπέστησαν πολλά αρχαιολογικά μνημεία, εκκλησίες, τζαμιά.

-- Μέτρα ανακούφισης για τους επαγγελματίες που οι οικογενειακές - μικρές επιχειρήσεις τους θα μείνουν κλειστές λόγω ζημιών για όσο διάστημα διαρκέσει η αποκατάστασή τους. Απαλλαγή τους από δημοτικά τέλη και ελαφρύνσεις (πάγωμα οφειλών σε Δημόσιο ή τράπεζες). Οι εργαζόμενοι που θα χάσουν τα μεροκάματά τους στις επιχειρήσεις αυτές να αποζημιωθούν άμεσα από τον ΟΑΕΔ και να απαλλαγούν από τις τρέχουσες οφειλές λογαριασμών (νερού, ΔΕΗ).

Αναδεικνύεται ξανά η ανάγκη να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας του πληθυσμού σε περιπτώσεις ακραίων φαινομένων και καταστροφών, η έλλειψη του οποίου είναι εμφανής όχι μόνο στην Κω αλλά και σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί από παρόμοιες καταστροφές.

Θέλουμε να συγχαρούμε τους εργαζόμενους του δήμου της Κω, που με αυτοθυσία από τις πρώτες στιγμές της καταστροφής δίνουν τη μάχη για την αντιμετώπιση των κρίσιμων καταστάσεων.

Το ΚΚΕ θα κάνει συγκεκριμένη παρέμβαση και στη Βουλή, απαιτώντας την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε ο σεισμός».

Επικοινωνία του πρωθυπουργού με δήμαρχο και περιφερειάρχη

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε χτες με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκο και τον δήμαρχο Κω, Γ. Κυρίτση, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις μετά τον σεισμό που έπληξε το νησί. Στις τηλεφωνικές συνομιλίες τονίστηκε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι «η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών και η ανάγκη να αποτραπεί η δημιουργία κλίματος υπερβολών και δραματοποίησης, το οποίο δεν συμβάλλει στην αποκατάσταση της ομαλότητας στην καθημερινότητα του νησιού, ιδιαίτερα στο μέσο της τουριστικής περιόδου».

Στον πρωθυπουργό τηλεφώνησε προκειμένου να ενημερωθεί για το σεισμό ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Καθησυχαστική η κυβέρνηση και χωρίς αναφορές σε αποζημιώσεις - αποκαταστάσεις

Στο μεταξύ, εμφανής ήταν η προσπάθεια να κατευναστούν τα πνεύματα και οι ανησυχίες των κατοίκων και των τουριστών στο νησί στην ενημέρωση που έκανε κλιμάκιο των αρμόδιων υπουργών για τις επιπτώσεις από το σεισμό των 6,6 Ρίχτερ, αλλά δεν αναφέρθηκαν σε αποζημιώσεις και χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των ζημιών.

«Η Κως είναι ασφαλέστατη, οι τουρίστες μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν τις διακοπές τους», είπε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός. «Οι τουρίστες κάνουν ποδήλατο χωρίς πρόβλημα», ανέφερε ο Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουν πολύ μεγάλη ανησυχία» κάτοικοι και τουρίστες.

Για το μέγεθος των ζημιών ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε πως «το μόνο πρόβλημα είναι το λιμάνι», ότι το νησί «δεν έχει υποστεί εκτεταμένες βλάβες, έχει αντέξει» και πως «τα κτίρια είναι σε πολύ καλή κατάσταση» εκτός από κάποια κτίρια που χτίστηκαν «πριν τον πόλεμο». Για τους νεκρούς ανέφερε ότι έχασαν τη ζωή τους από μια «μικρή κατάρρευση» κι ενώ ήταν σε εξωτερικό χώρο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «θα αποκλειστεί το μεσαιωνικό τείχος για να μην έχουμε τυχόν άλλες καταρρεύσεις», ενώ για τη μετασεισμική ακολουθία ανέφερε πως «το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά και αποσβένει». Για «μεμονωμένες περιπτώσεις ζημιών» και για «περιβάλλον ομαλότητας», έκανε λόγο ο Νίκος Τόσκας.

Καμία αναφορά δεν έγινε και συνεπώς τίποτα συγκεκριμένο δεν ειπώθηκε για την αποζημίωση των πληγέντων, την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές και τον έλεγχο καταλληλότητας όλων των κτιρίων, παλιών και νέων.

Ζημιές σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους

Copyright 2017 The Associated

Ζημιές προκλήθηκαν σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης της εξαιτίας του ισχυρού σεισμού.

Τις βλάβες διαπίστωσε το κλιμάκιο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού που έφτασε στο νησί της Κω χτες το πρωί.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει πως «κατά την αυτοψία διαπιστώθηκαν οι βλάβες στα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, στο Κάστρο και στα Οθωμανικά τεμένη. Θα ακολουθήσουν τα πρώτα μέτρα προστασίας και θα προχωρήσει η αποκατάστασή τους μετά από μελέτη». Επίσης, αναφέρεται ότι «μετακινήσεις και φθορές σε εκθέματα, κυρίως σε πήλινα αγγεία σημειώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα παραμείνει προς το παρόν κλειστό για σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές. Κλειστή για σύντομο χρονικό διάστημα θα παραμείνει επίσης η Αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία. Για τα νεότερα μνημεία υπάρχει συνεργασία με τον δήμο της Κω».

Eurokinissi

Πολλοί τραυματίες και στην Τουρκία

Από τις ζημιές στο Μπόντρουμ

Copyright 2017 The Associated

Από τις ζημιές στο Μπόντρουμ
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην επαρχία Μούγλα της Τουρκίας τραυματίστηκαν 354 άνθρωποι, από τους οποίους μάλιστα οι πέντε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Συνολικά, 24 από τους τραυματίες χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, μετά τη δόνηση σηκώθηκε παλιρροϊκό κύμα που πλησίασε το μισό μέτρο.

Μόνο στο Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) που αποτελεί σημαντικό τουριστικό θέρετρο στην περιοχή, 80 άτομα πήγαν στο νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες για μικροτραυματισμούς. Αναφέρθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση μικρής διάρκειας, ενώ κάτοικοι ανέφεραν και ρωγμές σε αρκετά κτίρια.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παρατήρησης και Ερευνας σεισμών Καντίλι μετά την κύρια δόνηση καταγράφτηκαν πάνω από 160 μετασεισμοί. Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών στη Μούγλα είπαν ότι λήφθηκαν μέτρα ενάντια σε μικρές φωτιές που προκλήθηκαν μετά από ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Στην περιοχή Ντάτσα αναφέρθηκε ότι σε δύο σπίτια κατέρρευσαν τοίχοι.

Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές έστειλαν ένα πλοίο στην Κω για να απομακρύνει τους Τούρκους τουρίστες που βρίσκονταν εκεί. Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» στο πλοίο δόθηκε ειδική άδεια για να προσεγγίσει το νησί.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να εκφράσει η Περιφέρεια την έμπρακτη αλληλεγγύη της στους σεισμόπληκτους της Κω

Nα εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στους σεισμόπληκτους της Κω, με υλική βοήθεια, που αυτήν τη φορά θα κατευθυνθεί στους ίδιους τους πληγέντες, καλεί τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής η «Λαϊκή Συσπείρωση». Παράλληλα, με επιστολή της προς την περιφερειάρχη, Ρ. Δούρου, επαναφέρει την πρότασή της για τον άμεσο αντισεισμικό έλεγχο και τη θωράκιση των κτιρίων στην Περιφέρεια, ως την καλύτερη, ίσως και μοναδική, αποτελεσματική πρόληψη για τους σεισμούς.

Αναλυτικά, η επιστολή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχει ως εξής:

«Δυστυχώς για άλλη μια φορά οι συνέπειες του σεισμού δεν περιορίστηκαν στις υλικές ζημιές αλλά είχαμε δύο (2) νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Εκφράζουμε τη λύπη μας για τον άδικο χαμό των δύο ανθρώπων και τη συμπαράστασή μας στους εκατοντάδες τραυματίες με την ευχή της γρήγορης αποκατάστασης της υγείας τους.

Παράλληλα, καλούμε, όπως και στους αντίστοιχους σεισμούς της Λέσβου και της Κεφαλονιάς παλιότερα, τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη της με υλική βοήθεια, που αυτήν φορά θα κατευθυνθεί στους ίδιους τους πληγέντες.

Επαναφέρουμε για πολλοστή φορά την πρότασή μας για τον άμεσο αντισεισμικό έλεγχο και τη θωράκιση των κτιρίων στην Περιφέρεια της Αττικής που έχετε την ευθύνη, ξεκινώντας από τα δημόσια κτίρια και τα κτίρια που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Ο έλεγχος και η αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων είναι η καλύτερη, ίσως και η μοναδική, αποτελεσματική πρόληψη για τους σεισμούς, πολύ περισσότερο που δεν αποτελούν ένα σπάνιο φαινόμενο αλλά σχεδόν καθημερινά έχουμε μεγαλύτερους ή μικρότερους σεισμούς στον ελλαδικό χώρο».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ»
Επιτακτική ανάγκη οι προσεισμικοί έλεγχοι

Κλιμάκια μηχανικών της «Κτιριακές Υποδομές» (πρώην ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ, τ. ΚΕΔ) αναχώρησαν για την Κω, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε σχολικά κτίρια και στις μονάδες Υγείας του νησιού, ανταποκρινόμενοι, για ακόμα μια φορά, άμεσα και ουσιαστικά στις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν από το μεγάλο σεισμό.

Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων στις «Κτιριακές Υποδομές» επαναφέρει το ζήτημα της επίσπευσης των προσεισμικών ελέγχων, υπογραμμίζοντας ότι τόσο ο σεισμός στην Κω, αλλά και ο προηγούμενος στη Μυτιλήνη δείχνουν πως «κάθε καθυστέρηση ή κωλυσιεργία στους προσεισμικούς ελέγχους και γενικότερα στην λήψη πλέγματος μέτρων αντισεισμικής προστασίας, στοιχίζει ανθρώπινες ζωές και τραυματισμούς, ενώ προκαλεί εκτεταμένες και ανυπολόγιστες καταστροφές».

Στην ίδια ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι είναι «καθοριστικής σημασίας ζήτημα να έχει το κράτος ένα συγκροτημένο τεχνικό φορέα όπως οι "Κτιριακές Υποδομές", ο οποίος να ανταποκρίνεται με επάρκεια στις σημαντικές ανάγκες της κοινωνίας για σύγχρονα και ασφαλή δημόσια σχολεία, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια, στις κατεπείγουσες ανάγκες προσεισμικών ελέγχων και παρεμβάσεων, αλλά και στις έκτακτες ανάγκες που δυστυχώς προκύπτουν, όπως ο πρόσφατος σεισμός στη Μυτιλήνη και ο σημερινός στην Κω». Εχοντας επίγνωση αυτής της κατάστασης και αυτών των αναγκών, οι εργαζόμενοι θεωρούν απαράδεκτη την ένταξη του δημόσιου φορέα που εργάζονται στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και αγωνίζονται για:

  • Αμεση απένταξη του μοναδικού συγκροτημένου τεχνικού - κατασκευαστικού φορέα του κράτους από το Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
  • Διασφάλιση και ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα, των αρμοδιοτήτων, της κρατικής χρηματοδότησης και του έργου τους, στην κατεύθυνση της καθολικής παροχής δημόσιων δωρεάν σύγχρονων και ασφαλών κτιριακών υποδομών (σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια κ.ά.).
  • Διασφάλιση και ενίσχυση της δουλειάς και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναδείχτηκαν με τραγικό τρόπο, για μία ακόμα φορά, οι σοβαρές ελλείψεις αντισεισμικής προστασίας

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το σεισμό στην Κω:

«Μαζί με τη θλίψη για την απώλεια δύο νέων ανθρώπων και τις ευχές για την ταχεία ανάρρωση των τραυματιών, χρειάζεται να επισημανθεί ότι ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε την Κω, ανέδειξε με τραγικό τρόπο, για μία ακόμα φορά, τις σοβαρές ελλείψεις αντισεισμικής προστασίας της χώρας. Ιδιαίτερα η Κως, με τα παλιά κτίρια του ιστορικού της κέντρου, αποδείχτηκε ανοχύρωτη, ενώ σημαντικές είναι οι καταστροφές στο λιμάνι της και σε άλλες υποδομές. Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς να πάρουν άμεσα όλα τα επείγοντα μέτρα, όπως:

  • Αμεση φροντίδα και περίθαλψη των τραυματιών και ιδιαιτέρως των ηλικιωμένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, που δεν μπορούν ή διστάζουν να μείνουν στα σπίτια τους.
  • Αμεση και πλήρη αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών, του λιμανιού, των οδικών δικτύων κ.ά., καθώς και των λαϊκών κατοικιών και των μικρών επιχειρήσεων.
  • Αποζημίωση και ολόπλευρη στήριξη των πληγέντων.
  • Ουσιαστικό έλεγχο καταλληλότητας όλων των κτιρίων, ιδιαιτέρως των δημόσιων υπηρεσιών και των μεγάλων εργασιακών χώρων, για την προστασία της ζωής των εργαζομένων και του πληθυσμού συνολικότερα.
  • Αποκατάσταση και συντήρηση των ιστορικών μνημείων του νησιού.

Το ΚΚΕ επαναφέρει εκ νέου το αίτημά του να αρχίσουν άμεσα έργα ελέγχου και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας σε όλη τη χώρα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ