ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διεργασίες προετοιμασίας για την επόμενη φάση του παζαριού

Τη Δευτέρα στην Κύπρο ο Αϊντε για χωριστές συναντήσεις με Αναστασιάδη και Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στην Κύπρο φτάνει μεθαύριο, Δευτέρα, ο μέχρι σήμερα ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, προκειμένου να έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Θα είναι η πρώτη εμφάνιση του Αϊντε στην Κύπρο μετά την ολοκλήρωση χωρίς κατάληξη της Διάσκεψης για το Κυπριακό, που έγινε στο θέρετρο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας. Παρά το αποτέλεσμα, βέβαια, η Διάσκεψη έδωσε νέα ώθηση στις διεργασίες γύρω από τη διχοτόμηση του νησιού, που αποτελεί και πάγιο διακηρυγμένο στόχο όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, που αντίστοιχα προωθούν τα συμφέροντα της μιας ή της άλλης μερίδας του κεφαλαίου, σε μια περιοχή ήδη «βυθισμένη» σε σφοδρούς και επικίνδυνους για τους λαούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται και οι αντιπαραθέσεις με την Τουρκία, για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ειδικά στο «οικόπεδο 11», όπου βρίσκεται για λογαριασμό της γαλλικής «Τotal» και της ιταλικής «ΕNI» το πλοίο γεωτρύπανο «West Capella».

Πάντως, ο τελευταίος γύρος συνομιλιών, αν και δεν οδήγησε σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, έδωσε νέα ώθηση στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, ουσιαστικά καθιερώνοντας ως δεδομένα π.χ. το αλισβερίσι για τους όρους αποχώρησης των περισσότερων τουρκικών στρατευμάτων, τη διαμόρφωση ξένης στρατιωτικής ή αστυνομικής δύναμης που θα εγκατασταθεί στην Κύπρο, την παροχή αυξημένου ρόλου και λόγου για την τύχη της Κύπρου σε διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα (όπως εκλεπτυσμένα περιέγραφαν οι προτάσεις του γγ του ΟΗΕ μιλώντας για «εκτός Κύπρου» δυνάμεις) κ.τ.λ.

Σε αυτήν τη βάση, άλλωστε, και οι αστικές δυνάμεις σε Κύπρο και Ελλάδα «πανηγυρίζουν» επειδή στις πρόσφατες συνομιλίες «καθιερώθηκε» η παρουσία της ΕΕ στο παζάρι (που ενδιαφέρεται να ενισχύσει το ρόλο της στην περιοχή απέναντι σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα) και αναγνωρίστηκε ως κρίσιμο ζήτημα για τη λύση του Κυπριακού το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, δηλαδή ένα πεδίο στο οποίο αλληλεπιδρούν ευρύτερες γεωπολιτικές διεργασίες και ανακατατάξεις σε όλη την περιφέρεια, που ήδη φλέγεται από ιμπεριαλιστικές κόντρες και σε στρατιωτικό επίπεδο.

«Σταθμός» η τελευταία Διάσκεψη

Μιλώντας σε επέτειο για τους πεσόντες στην τουρκική εισβολή, προχτές, ο Κύπριος Πρόεδρος υποστήριξε ότι η Διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα υπήρξε «ένας ακόμη σταθμός στη μεγάλη μας πορεία για την επίλυση του Κυπριακού» και σε καμία όμως περίπτωση, επεσήμανε, «δεν είναι το τέλος, όπως δηλώνουν εκείνοι που επιθυμούν να αποφύγουν την ανάληψη των ευθυνών τους». Εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση του διαλόγου, συμπληρώνοντας ότι «αυτό που απαιτείται είναι η καλή προετοιμασία και η αλλαγή νοοτροπίας και θέσεων της Τουρκίας και εκείνων εκ των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, που επιμένουν να είναι μέρος της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα και συμμέτοχοι στη διακυβέρνηση του τόπου», πρόσθεσε. «Θεωρώ πως οι προτάσεις που καταθέσαμε διαχρονικά, αλλά και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης στο Κρανς Μοντάνα, δίνουν απαντήσεις και στις δικές τους ανησυχίες», τόνισε υπερασπιζόμενος το πλαίσιο μέσα στο οποίο έγιναν νέα βήματα σε βάρος του κυπριακού λαού. Κάποιοι, ανέφερε, «βιάζονται να κλείσουν την πιο φιλόδοξη προσπάθεια που έγινε ποτέ για επίλυση του Κυπριακού, την προσπάθεια που καταβάλαμε τα τελευταία χρόνια και απέδωσε σημαντικές συγκλίσεις προς όφελος όλων των Κυπρίων. Εμείς ποτέ δεν θα αποδεχτούμε αυτήν την επιλογή». Υπογράμμισε, ακόμα, ότι «τα οφέλη από τη λύση μάς αφορούν όλους».

Ενδεικτικά είναι όμως και όσα αναφέρθηκαν σε πολλά από τα μηνύματα που εξέδωσαν τα ελληνοκυπριακά κόμματα για την προχτεσινή «μαύρη» επέτειο της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής.

Ο ΔΗΣΥ επισήμανε ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει «να συνεννοηθούμε και να σχεδιάσουμε μέσα από ένα λογικό και δίκαιο συμβιβασμό ένα κοινό ειρηνικό μέλλον συνεργασίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης... Θεωρούμε ότι πρέπει να επιμείνουμε στη βάση και της κωδικοποίησης του εγγράφου - πλαισίου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Αντόνιο Γκουτέρες, στη Διάσκεψη για την Κύπρο για μια κατάλληλα προετοιμασμένη λυσιτελή διαπραγμάτευση για συνολική λύση».

Το ΑΚΕΛ δήλωσε πως «στόχος αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι να συνεχιστεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και να διαφυλαχθεί το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων. Οι προσεγγίσεις που ακούγονται από την Τουρκία για σχέδιο Β και έξοδο από το πλαίσιο του ΟΗΕ, όπως επίσης και τοποθετήσεις για απόρριψη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και περί νέας στρατηγικής από εκατέρωθεν ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά κόμματα, προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Αυτή η οδός οδηγεί μόνο στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης».

Το ΔΗΚΟ εκτίμησε ότι «απαιτείται αλλαγή στρατηγικής και εφαρμογή νέας στρατηγικής, η οποία θα μετατρέψει τα οφέλη της Τουρκίας από την κατοχή της Κύπρου σε δυσβάστακτο πολιτικό κόστος. Μόνο έτσι η Τουρκία θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί λογικά και παραγωγικά».

Η ΕΔΕΚ εμφάνισε ως καθήκον την «ενίσχυση και διατήρηση της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας», ενώ η «Συμμαχία Πολιτών» τόνισε ότι «με το κατάλληλο σθένος, την κατάλληλη προετοιμασία, μπορούμε να επιφέρουμε στην Κύπρο την απελευθέρωση, τη δικαίωση του ελληνικού λαού».

Το «Κίνημα Αλληλεγγύη» είπε πως «έχουμε επίγνωση του καθήκοντός μας να διατηρήσουμε τούτο το νησί ελληνικό, έχουμε επίγνωση της υποχρέωσής μας να διασώσουμε τον ελληνισμό σε τούτο το πανάρχαιο ελληνικό του λίκνο».

Δηλώσεις Ερντογάν

Από τη μεριά της Τουρκίας, και οι δηλώσεις του Προέδρου της χώρας για την εισβολή του 1974 (που Αγκυρα και ψευδοκράτος έχουν βαφτίσει «μέρα δημοκρατίας και ελευθερίας») ήταν ενδεικτική της σημασίας που έχει για την τουρκική πλουτοκρατία η Κύπρος και η περιφέρειά της. Ο Ρ. Τ. Ερντογάν σημείωσε ότι η χώρα «δεν θα μείνει θεατής, αφήνοντας τους Τουρκοκύπριους επ' άπειρον θύματα της μη λύσης και καταδικασμένους σε περιορισμούς που δεν έχουν καμιά βάση δικαίου» είπε, ισχυριζόμενος ότι «οι Τουρκοκύπριοι απέδειξαν με κάθε ευκαιρία τη δέσμευσή τους για λύση και παρά τους άδικους και παράνομους περιορισμούς στους οποίους έμειναν καταδικασμένοι, είχαν τη θέληση, την αποφασιστικότητα και τη δύναμη να ξεπεράσουν το κάθε εμπόδιο με δημοκρατικές αξίες, συνείδηση αλληλεγγύης και αποφασιστικότητα».

Είπε ακόμα ότι «η Τουρκία, όπως έχει πράξει μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους Τουρκοκύπριους και θα στηρίζει την "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου" και θα είναι ασφάλεια τόσο για την Κύπρο, όσο και για την ειρήνη, την ελευθερία και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ