ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεκινάει το ταξίδι του σ' όλη τη χώρα

Από τις περσινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
Από τις περσινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» φέτος συμπληρώνει 38 χρόνια ζωής και παραμένει η μεγαλύτερη γιορτή της νεολαίας, των παιδιών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

«Δίνε το χέρι σου σ' όποιον σηκώνεται... Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία», είναι το σύνθημα του Φετινού Φεστιβάλ που παντρεύει μια ρήση του Μ. Γκόρκι μ' ένα στίχο του Μπ. Μπρεχτ.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έχουν ξεκινήσει με τις γνωστές προφεστιβαλικές σε γειτονιές πόλεις και χωριά, ενώ από τις αρχές Σεπτέμβρη θα γίνουν οι περισσότερες κεντρικές εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες νομών. Ολο αυτό το ταξίδι θα κορυφωθεί στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον, ενώ ακριβώς μια βδομάδα νωρίτερα θα γίνουν οι εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Ηδη έχει κυκλοφορήσει για το Φεστιβάλ της Αθήνας το κουπόνι ενίσχυσης της ΚΝΕ, με 4 ευρώ, που οι Οργανώσεις Αττικής το διακινούν πλατιά στη νεολαία και τους εργαζόμενους. Οπως είναι γνωστό, η μοναδικότητα του Φεστιβάλ της ΚΝΕ έγκειται εκτός των άλλων και στο γεγονός ότι φτιάχνεται αποκλειστικά και μόνο με το μεράκι των μελών και φίλων της ΚΝΕ, με τη συλλογικότητα, την αυτοθυσία και την ανιδιοτέλεια, με το δικό τους μόχθο, χωρίς σπόνσορες και χορηγούς, χωρίς εταιρείες κλπ. Γι' αυτό κι έχει ιδιαίτερη σημασία η οικονομική ενίσχυση του Φεστιβάλ μέσα από τα κουπόνια ενίσχυσης της ΚΝΕ.

Καινούργιο στοιχείο στο φετινό Φεστιβάλ στην Αθήνα θα είναι η διοργάνωση ενός Αθλητικού Camp για νέους και για νέες, που θα ξεκινήσει στις 8 Σεπτέμβρη στο Πάρκο «Τρίτση» και θα ολοκληρωθεί με την κορύφωση του Φεστιβάλ, το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη. Οι δραστηριότητες που θα περιλαμβάνονται σ' αυτήν τη διοργάνωση είναι: Ενα σεμινάριο για νέους και γονείς με θέμα τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό, προγράμματα γνωριμίας με αθλήματα, διάφορα τουρνουά, καθώς και ο καθιερωμένος αγώνας δρόμου 5 χλμ αφιερωμένος ενάντια στα ναρκωτικά που πραγματοποιεί το Φεστιβάλ για τρίτη συνεχή χρονιά (τα προηγούμενα χρόνια είχε μεγάλη επιτυχία).

Στόχος της ΚΝΕ μέσα από το αθλητικό Camp είναι να αναδείξει τη σημασία και την αναγκαιότητα της φυσικής αγωγής ως δραστηριότητας που συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας, της προσωπικότητας και ποιότητας ζωής, που καλλιεργεί αγωνιστικές συλλογικές αξίες. Να έρθουν οι νέοι άνθρωποι σε επαφή με τον αθλητισμό, σε μια περίοδο που η κυρίαρχη πολιτική σε μεγάλο βαθμό τους το στερεί.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Το Φεστιβάλ για όλο το καλοκαίρι θα κάνει σταθμό σε γειτονιές, πόλεις και χωριά με τις προφεστιβαλικές του εκδηλώσεις, με πλούσια θεματολογία και ποικίλες μορφές:

  • Σήμερα Κυριακή, στη Χαλκίδα, στην πλατεία Αγ. Νικολάου, στις 9 μ.μ., θα προβληθούν οι ταινίες «Μοντέρνοι Καιροί» και «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι».
  • Την Τετάρτη 25 Ιούλη, στο πάρκο Πτολεμαΐδας, στις 9 μ.μ., με θέμα «Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις - ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά». Ομιλητής ο Γιάννης Παντελίδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα προβληθεί DVD και θα ακολουθήσει συναυλία με μαθητικό συγκρότημα.
  • Την Παρασκευή 27 Ιούλη, στη Θήβα, γίνεται τουρνουά ποδοσφαίρου με θέμα «ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά - ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις».
  • Το Σάββατο 28 Ιούλη, στην Πάτρα, η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Αχαΐας και η ΟΒ Νυχτερινών Σχολείων διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου «Το γαλάζιο τετράδιο», στις 7 μ.μ. στο αίθριο του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής». Ομιλήτρια η Μ. Λαβράνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.
  • Το Σάββατο 28 Ιούλη, στη Χαλκίδα, γίνεται τουρνουά ποδοσφαίρου με θέμα «ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά - ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις».
Κάμπινγκ διακοπών στο Αχλάδι

Από τις 28 Ιούλη έως τις 18 Αυγούστου θα λειτουργήσει και πάλι φέτος το κάμπινγκ της ΚΝΕ

Η δυσκολία που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο μέρος του λαού και της νεολαίας να κάνει διακοπές το καλοκαίρι είναι γνωστή και μάλιστα, δεν είναι φαινόμενο που εμφανίστηκε τώρα με την κρίση, αλλά είχε εντοπιστεί από πιο παλιά και τώρα διογκώνεται στο έπακρο.

Κόντρα σε αυτήν την κατάσταση, η ΚΝΕ διοργανώνει και φέτος, φθηνές εναλλακτικές καλοκαιρινές διακοπές στο παραθαλάσσιο κάμπινγκ στο Αχλάδι Ευβοίας, από το Σάββατο 28 Ιούλη έως το Σάββατο 18 Αυγούστου.

Η πρόταση της ΚΝΕ για φτηνές και δημιουργικές διακοπές, το κάμπινγκ που διοργανώνει κάθε χρόνο, αποτελεί μια ανάσα δροσιάς για τη νεολαία. Πρόκειται για δοκιμασμένη πρόταση, καθώς κάθε χρόνο οι νέοι κατασκηνωτές που επιλέγουν το κάμπινγκ της ΚΝΕ είναι εκατοντάδες και φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Είναι ήδη η όγδοη χρονιά που η ΚΝΕ διοργανώνει κάμπινγκ καλοκαιρινών διακοπών, ξεκινώντας αρχικά από τη Μυτιλήνη, περνώντας από το Πεταλίδι Μεσσήνης και πηγαίνοντας στο Αχλάδι, για τέταρτη χρονιά φέτος. Στο χώρο υπάρχουν σκιεροί χώροι, ντουζιέρες και μπάνια ανηλίκων κι ενηλίκων, καντίνα, μαγειρείο, παιδική χαρά, αθλητικές υποδομές, χώροι εκδηλώσεων κ.ά.

Σε όλη τη διάρκεια του κάμπινγκ θα πραγματοποιηθούν στο χώρο πολύμορφες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, όπως συναυλίες, συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, αθλητικοί αγώνες, κινηματογραφικές βραδιές, αφιερώματα, γλέντια με ζωντανή μουσική κ.ά., ενώ στο χώρο θα λειτουργεί και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Η μετάβαση στο κάμπινγκ γίνεται οργανωμένα με πούλμαν, ενώ όσοι το επιθυμούν μπορούν να μεταβούν είτε με δικό τους μεταφορικό μέσο, είτε με το ΚΤΕΛ μέσω Χαλκίδας.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Το Φεστιβάλ στις μεγάλες πόλεις

Το 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα κορυφωθεί με μονοήμερες και διήμερες εκδηλώσεις σε δεκάδες μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών. Αναλυτικά το ταξίδι του περνάει από τις πόλεις:

ΑΘΗΝΑ, 13-14-15 Σεπτέμβρη, Πάρκο «Τρίτση»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 6-7-8 Σεπτέμβρη, πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά

ΠΑΤΡΑ, 7-8 Σεπτέμβρη, ΤΕΙ Πάτρας

ΑΓΡΙΝΙΟ, 7 - 8 Σεπτέμβρη

ΑΜΦΙΣΣΑ, 31 Αυγούστου, Παιδική Χαρά

ΛΑΜΙΑ, 7 Σεπτέμβρη, Πλατεία Διάκου

ΛΕΙΒΑΔΙΑ, 7 Σεπτέμβρη, Κρύα

ΧΑΛΚΙΔΑ, 8 Σεπτέμβρη, Παραλία (Μνημείο Εθνικής Αντίστασης)

ΖΑΚΥΝΘΟΣ, 8 Σεπτέμβρη, Πλαζ ΕΟΤ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, 1 Σεπτέμβρη, Πάρκο Νάπιερ

ΛΕΥΚΑΔΑ, 25 Αυγούστου

ΑΡΤΑ, 31 Αυγούστου - 1 Σεπτέμβρη

ΓΙΑΝΝΕΝΑ, 7 - 8 Σεπτέμβρη, Πάρκο Λιθαρίτσια

ΠΡΕΒΕΖΑ, 25 Ιούλη

ΑΡΓΟΣ, 1 Σεπτέμβρη, Θεατράκι Πλατείας Αγίου Πέτρου

ΚΑΛΑΜΑΤΑ, 8 Σεπτέμβρη, Πάρκο Λιμενικού

ΚΟΡΙΝΘΟΣ, 1 Σεπτέμβρη, Φλοίσβος

ΠΥΡΓΟΣ, 8 Σεπτέμβρη, Πάρκο ΣΠΚ

ΣΠΑΡΤΗ, 31 Αυγούστου, Πάρκο Ευαγγελιστρίας

ΤΡΙΠΟΛΗ, 1 Σεπτέμβρη, Πνευματικό Κέντρο

ΒΟΛΟΣ, 8 Σεπτέμβρη, Πλατεία Ρήγα Φεραίου

ΚΑΡΔΙΤΣΑ, 8 Σεπτέμβρη, Παυσίλυπο

ΛΑΡΙΣΑ, 7-8 Σεπτέμβρη, Κοίτη Πηνειού

ΤΡΙΚΑΛΑ, 7 Σεπτέμβρη, Μύλος Ματσοπούλου

ΓΡΕΒΕΝΑ, 9 Σεπτέμβρη, Πλατεία Λαχαναγοράς

ΚΑΒΑΛΑ, 15 Σεπτέμβρη, Πάρκο Φαλήρου

ΚΑΣΤΟΡΙΑ, 7-9 Σεπτέμβρη Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας

ΚΑΤΕΡΙΝΗ, 3-4 Αυγούστου, Αμφιθέατρο του πάρκου Κατερίνης

ΚΟΖΑΝΗ, 7-9 Σεπτέμβρη, Πάρκο Αγίου Δημητρίου

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ, 10 Σεπτέμβρη, Κεντρική πλατεία

ΣΕΡΡΕΣ, 1 Σεπτέμβρη, Θερινό θεατράκι

ΦΛΩΡΙΝΑ, 10 Σεπτέμβρη, Κανόνια

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, 8 Σεπτέμβρη, Πάρκο Εθνικής Αντίστασης

ΚΟΜΟΤΗΝΗ, 13 Σεπτέμβρη, Κεντρική Πλατεία

ΞΑΝΘΗ, 31 Αυγούστου, Αμφιθέατρο Κεντρικής Πλατείας

ΛΗΜΝΟΣ, 11 Αυγούστου, Μύρινα

ΜΥΤΙΛΗΝΗ, 31 Αυγούστου - 1 Σεπτέμβρη, Πάρκο ΙΚΑ

ΡΟΔΟΣ, 9 Σεπτέμβρη, Πάρκο Αϊ-Γιάννη

ΧΙΟΣ, 1 Σεπτέμβρη, Κόκκινο Φαναράκι

ΗΡΑΚΛΕΙΟ, 8 - 9 Σεπτέμβρη, Κομμένο Μπεντένι

ΡΕΘΥΜΝΟ, 8 Σεπτέμβρη, Δημοτικός Κήπος

ΧΑΝΙΑ, 7-8 Σεπτέμβρη, Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ