ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΑΙΓΑΙΟ
Μεθοδεύεται συνολική διευθέτηση σε ΝΑΤΟικό τραπέζι

Ενταγμένες στο πλαίσιο της νέας δομής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν χτες στη Σμύρνη με αντικείμενο τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο

Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός έχουν αντικειμενικό συμφέρον να αντιπαλέψουν την πολιτική που δένει τις δυο χώρες στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και στα σχέδιά τους

ICON

Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός έχουν αντικειμενικό συμφέρον να αντιπαλέψουν την πολιτική που δένει τις δυο χώρες στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και στα σχέδιά τους
Οι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων των Γενικών Επιτελείων Αεροπορίας Ελλάδας και Τουρκίας, που άρχισαν χτες στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Σμύρνης υπό την εποπτεία του Αμερικανού διοικητή, αποτελούν ένα πρώτο βήμα μιας συνολικής ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης για το Αιγαίο, με όρους που υπαγορεύονται από την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ε. Αντώναρο, ο οποίος είπε ότι οι συζητήσεις γίνονται στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ, όσο και από τον Αμερικανό βοηθό υφυπουργό Αμυνας Μ. Μπράιζα, ο οποίος «καλωσόρισε» το διάλογο προτρέχοντας για συνέχιση του «απευθείας διαλόγου».

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υφυπουργός, με δήλωσή του στην εφημερίδα «Εθνος», «καλωσόρισε τις διαβουλεύσεις μεταξύ των δυνάμεων της Αεροπορίας της ελληνικής και της τουρκικής Δημοκρατίας» και κάλεσε Αθήνα και Αγκυρα σε διάλογο, τονίζοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες για να βοηθήσουμε τους συμμάχους μας και θα επιμείνουμε στις προσπάθειές μας να προάγουμε απευθείας διάλογο μεταξύ τους».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Ε. Αντώναρος, που κλήθηκε χτες να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού, έκανε λόγο για «πολιτική σταδιακής εξομάλυνσης, με στόχο βέβαια την τελική εξομάλυνση των σχέσεων με τη γειτονική μας χώρα», θυμίζοντας με αυτό τον τρόπο την πολιτική της «βήμα προς βήμα προσέγγισης με την Τουρκία» που εξήγγειλε και εφάρμοσε η κυβέρνηση Σημίτη μετά την κρίση των Ιμίων. Απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας. Ωστόσο, έσπευσε να διαβεβαιώσει, χωρίς να του ζητηθεί, ότι αυτή η «εξομάλυνση» γίνεται «χωρίς καμία παραχώρηση στο χώρο των εθνικών συμφερόντων».

Πάντως, παρόλο που παρέπεμψε το θέμα «στις αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, προκειμένου να πάρετε όλες τις πληροφορίες οι οποίες χρειάζονται», εννοώντας το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, είπε: «Πρόκειται για καθιερωμένες συζητήσεις μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων. Είναι τεχνικές επιτροπές, στο πλαίσιο του διαλόγου, για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Αυτές οι διερευνητικές συνομιλίες γίνονται εδώ και χρόνια και θα συνεχιστούν. Αυτές οι συζητήσεις δεν έχουν καμία σχέση με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο. Δεν είναι δε διμερείς. Συμμετέχουν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ».

Σήμερα επίσης ξεκινάει στην Αθήνα ο 42ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, μεταξύ του πρέσβη Β. Πισπινή και του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβη Ε. Απακάν.

ΕΔΥΕΘ
Να τερματιστεί η κατοχή στην Κύπρο

Συγκέντρωση και πορεία χτες, με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από την τουρκική εισβολή

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
«Εξω οι ξένες βάσεις και οι στρατοί κατοχής - Κύπρος ενιαία και ανεξάρτητη», φώναξαν χθες το βράδυ οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, που, με πρωτοβουλία της ΕΔΥΕΘ, πραγματοποίησαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου συγκέντρωση αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό. Η εκδήλωση έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών και την εισβολή του Αττίλα στη μαρτυρική Μεγαλόνησο. Οι διαδηλωτές διεκδίκησαν Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, διζωνική, δικοινοτική και ομόσπονδη, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων χωρίς «εγγυητές» και «προστάτες».

Οπως τόνισε στην ομιλία του ο Θόδωρος Κυριακίδης, μέλος του Προεδρείου της ΕΔΥΕΘ, «για το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης, το Κυπριακό ήταν και παραμένει ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής μέρους ενός κυρίαρχου κράτους - μέλους του ΟΗΕ. Αυτόν το χαρακτήρα του προβλήματος εμείς δεν τον ξεχνούμε, δεν εγκαταλείπουμε την αφετηρία απ' όπου ξεκίνησε το δράμα του κυπριακού λαού. Γι' αυτό είμαστε σταθερά αλληλέγγυοι στον κυπριακό λαό (και στους Ελληνοκυπρίους και στους Τουρκοκυπρίους)».

«Για μας, τους αγωνιστές του ελληνικού κινήματος ειρήνης, η λύση του Κυπριακού είναι υπόθεση πρώτα και κύρια του ίδιου του κυπριακού λαού, είναι στο συντονισμένο αγώνα του κυπριακού λαού ενάντια στο σοβινισμό και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για την επαναπροσέγγιση, ειρηνική συμβίωση και κοινή δράση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αυτός ο αγώνας δεν μπορεί παρά να είναι ενταγμένος στον κοινό αγώνα των λαών της περιοχής ενάντια στα σχέδια της Ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης», υπογράμμισε ο ομιλητής. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία στο κέντρο της πόλης, που κατέληξε στα προξενεία των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ακραίες εκδηλώσεις και αποκαλύψεις

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ακραία στοιχεία επέλεξαν να αμαυρώσουν τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής της μαύρης επετείου της 20ής Ιούλη 1974, τη Δευτέρα, με αισχρά συνθήματα εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Ο Κύπριος Πρόεδρος χαρακτήρισε «επαίσχυντα» τα όσα ακούστηκαν εναντίον του προσώπου του στην αντικατοχική εκδήλωση, υπενθυμίζοντας το τι συνέβη στο παρελθόν στην Κύπρο «από αυτή την νοοτροπία των βρώμικων συνθημάτων, των υποσκαπτικών και των ανατρεπτικών έργων» και προσθέτοντας ότι πρέπει «αυτοί τους οποίους ακολουθούν τέτοια στοιχεία να συνειδητοποιήσουν πόση ζημιά γίνεται στον τόπο και να τους βάλουν και αυτοί σε τάξη». Το γεγονός καταδίκασε και το ΑΚΕΛ, υπενθυμίζοντας ότι θυμίζουν άλλες εποχές...

Την ίδια ώρα, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» αποκάλυψε χτες στοιχεία για τη «νέα στρατηγική» της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά την τελευταία επίσκεψη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην Αγκυρα, στις 13 και 14 Ιούλη. Η εφημερίδα αναφέρεται σε σχέδιο τριών πλευρών, για το Κυπριακό, που θα αφορά κατ' αρχήν τη στάση και συμπεριφορά κατά τις συνομιλίες, όπου στο δεύτερο γύρο η τουρκική πλευρά θα επιμένει σε 7 θέματα. Δεύτερον, τη στάση και συμπεριφορά εκτός συνομιλιών, όπου τόσο ο Μ. Ταλάτ όσο και η Τουρκία θα υπερτονίζουν την επίτευξη λύσης μέχρι το Δεκέμβρη και θα ζητηθεί από ΕΕ, ΗΕ και ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις επί των Ελληνοκυπρίων για χρονοδιάγραμμα. Και, τρίτον, σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, θα καταβληθεί διπλωματική προσπάθεια από την τουρκική πλευρά, η διεθνής κοινή γνώμη να σχηματίσει την εντύπωση ότι η Τουρκία έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της.

Μόνιμος προσανατολισμός τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα

Οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις που γίνονται στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Σμύρνης, υπό την εποπτεία του εκεί Αμερικανού διοικητή, εντάσσονται στο πλαίσιο, όπως παραδέχθηκε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ε. Αντώναρος, της εφαρμογής της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Οι διαπραγματεύσεις αφορούν στη διασύνδεση των ραντάρ των δύο χωρών, ώστε να ενοποιηθούν οι εναέριοι χώροι τους και από κοινού να καλύπτεται το Αιγαίο για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, δηλαδή να ΝΑΤΟποιηθεί πλήρως το Αιγαίο. Η παραπάνω εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της κοινής πορείας, της ενιαίας στρατηγικής του δικομματισμού, της στρατηγικής της άρχουσας τάξης, που έχει εγκλωβίσει τα λεγόμενα εθνικά θέματα, και ιδιαίτερα τα ζητήματα του Αιγαίου, στα ΝΑΤΟικά πλαίσια, δηλαδή στην ιμπεριαλιστική μέγκενη.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι μέρος των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις που διαγκωνίζονται με τις αντίστοιχες της Τουρκίας για την ανάληψη ρόλων στα πλαίσια του καταμερισμού που γίνεται εντός των ιμπεριαλιστικών επιτελείων. Οι συζητήσεις αυτές εκ των πραγμάτων συνδέονται με τα θέματα των ορίων του εθνικού εναέριου χώρου, την εθνική κυριαρχία σε νησιά και νησίδες που από την Τουρκία θεωρούνται «γκρίζες ζώνες», την αρμοδιότητα του FIR και την έρευνα-διάσωση (σε όλο το Αιγαίο). Κατά συνέπεια, αποτελούν ένα πρόπλασμα μιας ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης έξω από τα όρια και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως ζητάει η Τουρκία και συνηγορούν οι Αμερικανοί, για συνολική διευθέτηση των ζητημάτων του Αιγαίου. Κι αυτό παρά την επίσημη ελληνική θέση περί ύπαρξης μόνο ενός προβλήματος στο Αιγαίο, αυτού της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

Μια τέτοια «εφ' όλης της ύλης» διαπραγμάτευση έχει προαναγγείλει η Συμφωνία της Μαδρίτης, το 1997, όπου η κυβέρνηση Σημίτη αποδέχθηκε την ύπαρξη στο Αιγαίο «ζωτικών συμφερόντων και ενδιαφερόντων» της Τουρκίας, δηλαδή πέρα από τα «νόμιμα συμφέροντα». Οι βάσεις γι' αυτή την πορεία έχουν μπει τόσο από τις κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και από αυτές του ΠΑΣΟΚ. Μπήκαν με την επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ το 1980 επί κυβέρνησης Γ. Ράλλη, χωρίς να οριστούν όρια ευθύνης στο Αιγαίο. Στη συνέχεια, στη δεκαετία του '90, τόσο η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη όσο και η κυβέρνηση Α. Παπανδρέου αποδέχθηκαν το νέο δόγμα και τη νέα δομή του ΝΑΤΟ περί κατάργησης των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης και έτσι το Αιγαίο έγινε ΝΑΤΟική λίμνη.

Ακολούθως οι κυβερνήσεις Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή έκλεισαν την εκκρεμότητα που υπήρχε σε επιχειρησιακό επίπεδο αποδεχόμενες την υπαγωγή του εναέριου χώρου του Αιγαίου στο αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης με την παράλληλη κατάργηση των περιφερειακών αεροπορικών στρατηγείων του ΝΑΤΟ (Λάρισα, Εσκί Σεχίρ) που κατέληξε στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για τη λειτουργία στη Λάρισα του CAOC-4, δηλαδή του υπαγόμενου στη Σμύρνη ΝΑΤΟικού κέντρου συνδυασμένων αεροπορικών επιχειρήσεων με εναλλασσόμενους στη θέση του διοικητή Ελληνα και Τούρκο αξιωματικό, σηματοδοτώντας, έτσι, την ελληνική αποδοχή στη συνδιαχείριση του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟική «ομπρέλα». Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια διεξάγονται επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην έδρα του ΝΑΤΟ, υπό την εποπτεία υψηλού αξιωματούχου της Συμμαχίας, ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις περί Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο, που μάλιστα έχουν καταλήξει κατά καιρούς σε συμφωνίες για θέματα, όπως το «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, η αποφυγή πτήσεων και ασκήσεων το καλοκαίρι στο Αιγαίο και άλλα ζητήματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του ΝΑΤΟ στην περιοχή και τη μετατροπή του Αιγαίου σε ΝΑΤΟική λίμνη.

Για την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου των ΝΑΤΟικών ρυθμίσεων έμενε προς τακτοποίηση το θέμα της διασύνδεσης των ραντάρ ελέγχου των εναέριων χώρων Ελλάδας και Τουρκίας για λογαριασμό του αεροπορικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, πράγμα που είναι και το αντικείμενο των τρεχουσών διαπραγματεύσεων. Πρόκειται για διαπραγματεύσεις που δεν έχουν να κάνουν με την επίλυση προβλημάτων μεταξύ χωρών, αλλά υπαγορεύονται και αποσκοπούν στην ενίσχυση της συνοχής του ΝΑΤΟ και συνολικά του ιμπεριαλιστικού συστήματος στη περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των λαών και την ειρήνη.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντιιμπεριαλιστική πάλη ο δρόμος για τους λαούς

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου:

«Οι διαπραγματεύσεις, που άρχισαν σήμερα (σ.σ. χτες) στη Σμύρνη, με αντικείμενο την ενοποίηση του εναέριου χώρου του Αιγαίου, αποτελούν μέρος και συνέχεια του σχεδίου διευθέτησης όλων των ζητημάτων, δηλαδή της ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου. Είναι υποκριτικός ο ισχυρισμός της ελληνικής κυβέρνησης ότι στο Αιγαίο αναγνωρίζει ως μόνο πρόβλημα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν έχουν αποδεχθεί εδώ και χρόνια τον ενιαίο επιχειρησιακό χώρο και έχουν δεσμευτεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την κατάργηση των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης στο Αιγαίο. Ο καυγάς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αφορά στο ποιος είναι καλύτερος για να αναλάβει η Ελλάδα πιο αναβαθμισμένο ρόλο στο ιμπεριαλιστικό πλαίσιο, σε σύγκριση με την Τουρκία. Αρα είναι καυγάς αντιλαϊκός.

Αποτελεί εμπαιγμό κατά του λαού η θέση για προσφυγή στην ΕΕ, η οποία δήθεν εγγυάται τα σύνορα της Ελλάδας, καθώς και ότι το "ισχυρό χαρτί", για να πάψει η προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς, το έχει η ελληνική, που μπορεί να εμποδίσει την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ! Ούτε η ΕΕ ούτε το ΝΑΤΟ αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο, αλλά και δεν καθορίζουν τη θέση τους για ένταξη ή μη της Τουρκίας από το αν αυτή σέβεται το λεγόμενο "διεθνές δίκαιο". Το υπάρχον δίκαιο είναι ιμπεριαλιστικό και αυτά τα επιχειρήματα θυμίζουν τα καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς! Λύσεις υπέρ των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας, λύσεις υπέρ της ειρήνης στην περιοχή δεν μπορούν να υπάρξουν στο σύστημα του ιμπεριαλισμού. Μόνο η αντιιμπεριαλιστική πάλη και συνεργασία είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την επιθετική πολιτική, τους ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις».

Η λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους της να στηρίξουν τη λαχειοφόρο αγορά που πραγματοποιείται το διάστημα Ιούλης - Σεπτέμβρης 2009 για τη στήριξη της δράσης και των πολύμορφων αντιπολεμικών αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που πραγματοποιεί η ίδια και οι Επιτροπές της στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα. Θα κληρωθεί ένα αυτοκίνητο «Skoda Fabia» 1.200 κυβικά. Η τιμή του λαχνού είναι 5 ευρώ. Η κλήρωση θα γίνει, παρουσία συμβολαιογράφου, την Τετάρτη 14 Οκτώβρη στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 48, 10681, Αθήνα τηλ.: 210-3844853, 210-3844854, Φαξ: 210-3844879. Οι λαχνοί θα διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα. Επίσης στην Αθήνα από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ Θεμιστοκλέους 48, τηλ.: 210-3844853 και τα γραφεία της ΠΕΔΥΕ Θεμιστοκλέους 56, τηλ.: 210-3827303.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΦΕΑ
Για τα 35 χρόνια από την πτώση της χούντας

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-74 (ΣΦΕΑ 1967-74) διοργανώνει, αύριο Πέμπτη 23.7.2009, στις 8 το βράδυ, εκδήλωση μνήμης για την επέτειο των 35 χρόνων από την κατάρρευση της χούντας, που θα γίνει στον μνημειακό, ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας (Βασ. Σοφίας 85, πίσω από το μνημείο του Ελ. Βενιζέλου). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή και χαιρετισμό από τον πρόεδρο του ΣΦΕΑ 1967-74 Νίκο Τριανταφύλλου. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια από τους: Λένα Αλκαίου, Σόνια Θεοδωρίδου, Λάμπρο Καρέλα, Γιάννη Ματσούκα και το ΤΡΙΦΩΝΟ (Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης, Δημήτρης Υφαντής). Απαγγελίες από τους ηθοποιούς Μπέτυ Βαλάση και Μαρία Καψή. Η επιμέλεια - παρουσίαση του προγράμματος από την δημοσιογράφο Σοφία Αδαμίδου. Η εκδήλωση θα κλείσει με μικρή δεξίωση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ