ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αδιαπραγμάτευτο αίτημα η απλή αναλογική

«Με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και το σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, διατηρείται η ίδια αντιδημοκρατική λογική που μετατρέπει τη μειοψηφία στο λαό σε ψεύτικη, πλαστή, βουλευτική, κυβερνητική πλειοψηφία», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, παρεμβαίνοντας στη γενικότερη «συζήτηση» για το εκλογικό σύστημα. Καταγγέλλει δε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τον εκλογικό νόμο για να ισχυροποιήσει το δικομματισμό ή το διπολισμό που θα βασίζεται σε κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά σχήματα, μηχανισμούς εφαρμογής της ίδιας ή ακόμα πιο επιθετικής αντιλαϊκής πολιτικής.

«Αυτή είναι η πραγματικότητα που προσπαθεί να αποκρύψει με τους ισχυρισμούς της η κυβέρνηση», τονίζει η Ομοσπονδία και κάνει σαφές ότι οι εργαζόμενοι που βιώνουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής πρέπει να απορρίψουν τα εκβιαστικά περί ακυβερνησίας ψευτοδιλήμματα, να απορρίψουν τους περί ισχυρών - σταθερών κυβερνήσεων ισχυρισμούς.

«Τα αντιλαϊκά μέτρα, που καταδικάζουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους στη σκληρή λιτότητα και ανατρέπουν εργασιακά, κοινωνικά, ασφαλιστικά δικαιώματα, εφαρμόζονται όλα τα χρόνια από αυτοδύναμες (σταθερές!!) κυβερνήσεις που προκύπτουν μέσα από καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα», σημειώνει και ξεκαθαρίζει ότι για το λαό σταθερές κυβερνήσεις μπορεί να είναι μόνο αυτές που στηρίζονται στο λαϊκό κίνημα και την πάλη του, που υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα.

Η προσπάθεια, σύνδεσης του εκλογικού συστήματος με την καταπολέμηση της διαφθοράς, επισημαίνει η Ομοσπονδία, έρχεται σε σύγκρουση με την πραγματικότητα γιατί η πηγή του κακού είναι το ίδιο το σύστημα της κυριαρχίας του κεφαλαίου, είναι η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική που συναλλάσσεται καθημερινά με την πλουτοκρατία και υπηρετεί τα συμφέροντά της. Γι' αυτό, όπως σημειώνει, τα φαινόμενα συναλλαγής και πλουτισμού δεν περιορίζονται μόνο σε πολιτικά στελέχη του δικομματισμού, αλλά επεκτείνονται και στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι εδώ και χρόνια παλεύει μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στα καλπονοθευτικά συστήματα και απαιτεί την εφαρμογή της απλής αναλογικής στα Συνδικάτα, διεκδικεί την άμεση εφαρμογή της απλής, ανόθευτης αναλογικής, σαν πάγιο εκλογικό σύστημα της χώρας και για όλους τους μαζικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το αίτημα αυτό, όπως σημειώνει, είναι αδιαπραγμάτευτο και γι' αυτό καλεί τους εργαζόμενους τα συνδικάτα, όλους τους φορείς του μαζικού κινήματος να το διεκδικήσουν αποφασιστικά, να απορρίψουν και να καταγγείλουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες με τις οποίες διατηρείται το αντιδημοκρατικό πλειοψηφικό σύστημα, διαιωνίζεται η ανισοτιμία της ψήφου, η ψήφος και οι βουλευτές δύο ταχυτήτων.

Καταλήγοντας επαναλαμβάνει, ότι διεκδικεί την εφαρμογή της απλής, ανόθευτης αναλογικής και εντείνει την πάλη για την ισχυροποίηση της αγωνιστικής - λαϊκής συσπείρωσης, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της.

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ - «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ»
Εκμετάλλευση και αποπροσανατολισμός

Να εξυπηρετήσει ιδιοτελείς και αντιλαϊκούς στόχους επιδιώκει η κυβέρνηση Σημίτη, συντηρώντας με κάθε μέσο το επόμενο διάστημα τόσο το ζήτημα του εκλογικού νόμου όσο και το θέμα της «διαφάνειας» και του «πόθεν έσχες».

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι οι αποκαλούμενες «πρωτοβουλίες Σημίτη για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος» να κυριαρχήσουν στην επικαιρότητα, σκεπάζοντας κάθε άλλο θέμα και κυρίως τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα που οξύνονται από την «ανανεωμένη» αντιλαϊκή επίθεση. Ταυτόχρονα, θεωρεί τα θέματα αυτά «προνομιακό πεδίο», για να κερδίσει πόντους στο δικομματικό ανταγωνισμό, υποχρεώνοντας τη ΝΔ σε «θέση άμυνας».

Είναι χαρακτηριστική, από αυτή την άποψη, η επίθεση που εξαπέλυσε χτες η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, κατά του προέδρου της ΝΔ, χρησιμοποιώντας απαράδεκτα επιχειρήματα, όπως ότι όποιος αρνείται το διάλογο της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο προσβάλλει τη Δημοκρατία!

Επικαλούμενος ότι ο εκλογικός νόμος δε θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές και «δε χρειάζεται να ισχύσει ούτε σε περίπτωση εκλογών το 2005», ο Χρ. Πρωτόπαππας επέκρινε με θεατρινίστικο τρόπο στη στάση του αρχηγού της ΝΔ: «Δεν ισχύει, κύριε Καραμανλή, για τις επόμενες εκλογές. Ελάτε να συζητήσουμε. Μην υπονομεύετε τη Δημοκρατία, μην την προσβάλλετε με την άρνηση διαλόγου, μην υπονομεύετε τον ίδιο το θεσμικό σας ρόλο, ως αξιωματική αντιπολίτευση»(!). Εκμεταλλεύτηκε, βέβαια, και το γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής έχει εκφράσει στο παρελθόν παρόμοιες με τις προτεινόμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, στα πρότυπα του «γερμανικού μοντέλου». Ο εκπρόσωπος απέκλεισε, επίσης, για μία ακόμη φορά, το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών «διότι μία τέτοια προοπτική δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και διότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της». «Οι εκλογές θα γίνουν στον προβλεπόμενο συνταγματικά χρόνο», είπε.

Στο «μέτωπο» του «πόθεν έσχες» ο Χρ. Πρωτόπαππας ανακοίνωσε ότι ο Κ. Σημίτης απέστειλε χτες το απόγευμα επιστολή σε όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με την οποία τους ζητείται να δηλώσουν τα στοιχεία για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές τους τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να ελεγχθούν από την αρμόδια αρχή. Δεν παρέλειψε βέβαια να προκαλέσει την ηγεσία της ΝΔ λέγοντας πως «περιμένουμε από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να πράξει το ίδιο με τους δικούς της βουλευτές».

Ο Θ. Ρουσόπουλος

Η απάντηση του εκπροσώπου της ΝΔ κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, καθώς η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να εμφανιστεί ως «ήρεμη δύναμη εξουσίας». Απορρίπτοντας τις προκλήσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης ο Θ. Ρουσόπουλος όσον αφορά το «πόθεν έσχες» επισήμανε ότι «η διορισμένη από την κυβέρνηση Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την οποία, πριν από λίγες μέρες, ο εισαγγελέας χαρακτήρισε αναξιόπιστη, θα ελέγξει, δήθεν, τις χρηματιστηριακές συναλλαγές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ!». Για τον εκλογικό νόμο, επανέλαβε ότι «έδωσε 3 αυτοδύναμες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ μέσα στα τελευταία 10 χρόνια και ξαφνικά, τώρα που χάνει το ΠΑΣΟΚ, είναι "άδικος" νόμος!» «Τελικά, οι άνθρωποι δεν έχουν το Θεό τους...», κατέληξε. Ταυτόχρονα η Ρηγίλλης υποβάθμισε τη συνάντηση του Β. Πολύδωρα με τον υπουργό Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη, αναφέροντας ότι σκοπός της είναι «μία τυπική και μόνο ενημέρωση».

Συναντήσεις για τον εκλογικό νόμο

Συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων θα έχει μέσα στη βδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, προκειμένου να τους ενημερώσει για το περιεχόμενο του νέου εκλογικού νόμου. Χθες ο Κ. Σκανδαλίδης απέστειλε σχετική επιστολή στα πολιτικά κόμματα και διαμορφώθηκε η ατζέντα των συναντήσεων.

Συγκεκριμένα αύριο Τετάρτη, στις 2 μ.μ., ο Κ. Σκανδαλίδης θα συναντηθεί με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στα γραφεία του Κόμματος. Την Πέμπτη, στη 1 μ.μ., ο Κ. Σκανδαλίδης θα συναντήσει τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ, Β. Πολύδωρα, στο υπουργείο Προεδρίας. Την Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., ο υπουργός θα επισκεφτεί τον Δ. Τσοβόλα στα γραφεία του ΔΗΚΚΙ. Τέλος, την ερχόμενη Δευτέρα, στις 10 π.μ., ο υπουργός θα συναντηθεί με τον Ν. Κωνσταντόπουλο στα γραφεία του ΣΥΝ.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Υποκριτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Συμμετέχει το ΔΗΚΚΙ στο διάλογο για το εκλογικό σύστημα

Για υποκρισία κατηγόρησε χτες ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ, τονίζοντας πως λίγους μήνες πριν τις εκλογές «η ΝΔ προβάλει τελείως υποκριτικά και όψιμα τα θέματα του Χρηματιστηρίου και της "κάθαρσης"», ενώ το «ΠΑΣΟΚ σκέφθηκε πολύ όψιμα και υποκριτικά να μιλήσει, για εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος πολιτικού και κομματικού συστήματος».

Ο Δ. Τσοβόλας κατήγγειλε πως «οι μονομάχοι του διαπλεκόμενου και διαβρωμένου πολιτικού συστήματος ανταγωνίζονται σε απατηλές αντιπαραθέσεις, για να συμφωνήσουν τελικά στην ανάγκη συνέχισης του ίδιου αντιδημοκρατικού εκλογικού συστήματος, που κλέβει τις ψήφους των πολιτών από τα μικρά κόμματα και τις δίνει στα δύο νεοταξικά - αντιλαϊκά κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ στάθηκε διεξοδικά στο προτεινόμενο εκλογικό σύστημα, το οποίο όπως κατήγγειλε «προωθεί την αμερικανοποίηση του πολιτικού και κομματικού συστήματος», «ενισχύει περισσότερο το δικομματισμό και δημιουργεί προϋποθέσεις για αφανισμό των μικρών κομμάτων». Ενώ θέτει εκβιαστικά διλήμματα στα μικρά κόμματα, αλλά και ενισχύει το πελατειακό σύστημα, το σύστημα της διαπλοκής των βουλευτών με τους εξωθεσμικούς παράγοντες.

Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση «αν επιθυμεί να σώσει τουλάχιστον τα προσχήματα» να φέρει στη Βουλή και να ψηφίσει νόμο που θα καθιερώνει ως σταθερό εκλογικό σύστημα, τη γνήσια απλή αναλογική. Συμπλήρωσε ωστόσο πως το ΔΗΚΚΙ θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ