ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΝΑΤΟικό πρωτοπαλίκαρο στην υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών

INTIME NEWS

Ρόλο πρωτοπαλίκαρου στην υλοποίηση των πιο επικίνδυνων πολεμικών σχεδιασμών των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ διεκδικεί η ντόπια αστική τάξη, εμπλέκοντας τον λαό σε όλο και πιο επικίνδυνες εξελίξεις, λίγο πριν κατασταλάξουν μάλιστα σε συγκεκριμένα προτάγματα και αποστολές την επόμενη βδομάδα στη Μαδρίτη, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Χτες, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπ. Τζόνσον, συζητώντας, σύμφωνα με το Μαξίμου, τις «προκλήσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα, σε μία συγκυρία κρίσιμη για την επίδειξη ενότητας της Συμμαχίας στη στήριξη της Ουκρανίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογό του για την «υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας και της απόδοσης σε αυτήν καθεστώτος υποψηφίου», ζήτημα που προκαλεί και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, «αποθεώνοντας» την κοροϊδία και τα προσχήματα για την ελληνική εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ως δήθεν «ανάχωμα»... στον αναθεωρητισμό και στην τουρκική επιθετικότητα, σε συνέντευξή του στο «capital.gr», ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Οταν σήμερα αναδεικνύουμε τον τουρκικό επεκτατισμό στην Ανατολική Μεσόγειο τον αντιπαραβάλλουμε, σε έναν βαθμό, με αυτό το οποίο έγινε στη Ρωσία και την Ουκρανία. Και αυτό είναι κάτι το οποίο οι εταίροι μας το αντιλαμβάνονται. Δεν γίνεται σήμερα, είναι αδιανόητο να συζητάει οποιοσδήποτε για αλλαγή συνόρων. Αρα οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, με οποιαδήποτε δικαιολογία, είναι παντελώς αδιανόητη και καταδικαστέα εξ αρχής. Είναι μια συζήτηση την οποία κανείς ποτέ δεν πρόκειται καν να δεχθεί να κάνει».

Αυτά τα έλεγε για τους «πρώτους διδάξαντες» τον αναθεωρητισμό, τις αλλαγές συνόρων και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΝΑΤΟικούς που δίνουν «αέρα στα πανιά» της επιθετικότητας της Τουρκίας.

Αλλωστε, συνεχίζοντας να κάνει το μαύρο άσπρο, είπε πως «η θέση της χώρας, σήμερα, είναι γεωπολιτικά ενισχυμένη. Και ως προς τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχαμε μία πολύ επιτυχημένη επίσκεψη στις ΗΠΑ, η οποία επανεπιβεβαίωσε το στρατηγικό βάθος των σχέσεών μας. Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν στηρίξει ανεπιφύλακτα την Ελλάδα, όπως έχουν κάνει πια, θα έλεγα, και όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς τις διμερείς τους τοποθετήσεις», την ώρα που είτε ανοιχτά ΑμερικανοΝΑΤΟικοί παράγοντες αναγνωρίζουν τα «δίκια» της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο είτε «συμβουλεύουν» για «διάλογο» και «εξεύρεση λύσεων» σε «συμμαχικό πνεύμα».

Παραπέρα, υποστήριξε ότι αυτή «η μακροπρόθεσμη επένδυση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην ενίσχυση της χώρας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή (...) έρχεται και συνδέεται και με την πρόοδο που έχουμε κάνει στο οικονομικό επίπεδο. Διότι αν η Ελλάδα εξακολουθούσε να είναι υπό επιτήρηση, εξακολουθούσε να είναι το "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε την ίδια αξιοπιστία όταν διεκδικούμε υποστήριξη στα γεωπολιτικά μας δίκαια», ισχυρίστηκε, εξαρτώντας τη δήθεν στήριξη των «συμμάχων και εταίρων» από τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής στο εσωτερικό υπέρ του κεφαλαίου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, παρέθεσε χτες αποχαιρετιστήριο γεύμα προς τιμήν του απερχόμενου πρέσβη της Αιγύπτου, Ismail Khairat. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά την πρόποσή του, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην «εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων» μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου τα τελευταία χρόνια, κάνοντας μνεία ιδιαίτερα στη σύναψη της συμφωνίας για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών στη βάση της UNCLOS, τον Αύγουστο του 2020, καθώς και στο Φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο έχει την έδρα του στο Κάιρο και έχει χαρακτήρα πλατφόρμας αναζήτησης - υπό αμερικανική επίβλεψη - «συνεννοήσεων» με όλες τις χώρες της περιοχής, και την Τουρκία, για να «τρέξουν» μπίζνες στις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας.

Αλλωστε, στο πλαίσιο της συνεχούς παροχής υπηρεσιών στον ευρωατλαντικό άξονα, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, και χτες κατασκοπευτικό αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (US Navy), τύπου «Lockheed EP-3E» σηκώθηκε από τη Σούδα για πτήση συλλογής στοιχείων πάνω από την Ανατολική Ρουμανία, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Παραπέρα, από 13 έως 17 Ιούνη διεξήχθη στο Λουτράκι Κορινθίας η 22η Σύσκεψη της Ομάδας Εργασίας Μηχανικού του ΝΑΤΟ (Military Engineer Working Group). Σύμφωνα με το ΓΕΣ, σκοπός της σύσκεψης ήταν «η ενημέρωση των εθνικών αντιπροσώπων των κρατών - μελών σχετικά με τις νεότερες εξελίξεις σε θέματα αρμοδιότητας Μηχανικού καθώς και η επικαιροποίηση και αναθεώρηση των σχετικών υφιστάμενων STANAG/STANREC (Standardization Agreement / Standardization Recommendation)» - ΝΑΤΟικά πρότυπα λειτουργίας του Οπλου.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρόγραμμα πλούσιου ανοίγματος

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ συνεχίζει το πλατύ πολιτικό άνοιγμα σε χώρους δουλειάς, λαϊκές γειτονιές, χώρους Εκπαίδευσης και νεολαίας.

Σήμερα Τετάρτη

-- Στις 9 π.μ., ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής, θα επισκεφτεί τον 12ο Πυροσβεστικό Σταθμό στην Παλλήνη.

-- Στις 10 π.μ., η Τόνια Γαρδούνη, μέλος της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί το κτίριο της Alpha Bank στη λεωφ. Αθηνών 105.

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Οικοδόμων Ηλιούπολης και Μπραχαμίου καλεί σε σύσκεψη στο Αλσος Κιντή, στην Ηλιούπολη. Θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΤΟ Εκπαιδευτικών καλεί σε εκδήλωση στο Μουσείο Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ, Αγίων Ασωμάτων 31 - πλησίον στ. ΗΣΑΠ «Θησείο»), με θέμα «Δυναμώνουμε τους αγώνες μας. Μαζί με το ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ.

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Ηρακλείου καλεί σε συγκέντρωση στο καφενείο της Ανθής (Αυγής 46, Ηράκλειο). Θα μιλήσει ο Μάριος Ψυλλίδης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής της Βορειοδυτικής Αθήνας.

-- Στις 10.30 μ.μ., κλιμάκιο του Κόμματος και της ΚΝΕ της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών θα επισκεφτεί την «Γενική Ταχυδρομική» στον Αγ. Ι. Ρέντη, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους μπροστά στο Φεστιβάλ της ΤΟ Πειραιά και των κλαδικών Οργανώσεων Αττικής της ΚΝΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Ιούνη στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας.

Αύριο Πέμπτη

-- Στις 8.30 π.μ., κλιμάκιο του Κόμματος και της ΚΝΕ της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών θα επισκεφτεί τη «Γενική Ταχυδρομική» στα Γλυκά Νερά, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους μπροστά στο Φεστιβάλ της ΤΟ Πειραιά και των κλαδικών Οργανώσεων Αττικής της ΚΝΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Ιούνη στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας.

-- Στις 10 π.μ., ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί το κτίριο της Alpha Bank στον Πειραιά (Παπαστράτου).

-- Στις 8 μ.μ. η ΚΟΒ Κάτω Ιλίου καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Ζωοδόχου Πηγής στο Ιλιον, με θέμα «Ενεργειακή φτώχεια, ακρίβεια, πόλεμοι τον 21ο αιώνα! Γιατί; Τι φταίει; Τι μπορεί να κάνει ο λαός;». Θα μιλήσει ο Νίκος Σταματόπουλος, μέλος της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 8 μ.μ. η ΚΟΒ Καλογρέζας - Αλσούπολης καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Παναιτωλείου στην Αλσούπολη, με θέμα: «Συμπεράσματα από τις λαϊκές κινητοποιήσεις στην Αλσούπολη και την Καλογρέζα. Με το ΚΚΕ για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας!». Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Σήμερα Τετάρτη

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Χαϊδαρίου καλούν σε παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής», επιμέλειας του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ «1922. Ιμπεριαλιστική εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», στο Αίθριο στο Χαϊδάρι. Την παρουσίαση θα κάνει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 8 μ.μ., η ΤΟ Ανατολικών καλεί σε παρουσίαση της ίδιας έκδοσης στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής (πίσω από το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης). Την παρουσίαση θα κάνει ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τη Μαδρίτη αναχωρούν οι πρωτοπόροι στην άμιλλα

Στη Μαδρίτη της Ισπανίας θα ταξιδέψουν την Παρασκευή 24/6, όπου θα παραμείνουν ως τις 28/6, οι πρωτοπόροι σύντροφοι από κάθε Οργάνωση Περιοχής του Κόμματος, της ΚΝΕ και τις Οργανώσεις Εξωτερικού, που διακρίθηκαν στην άμιλλα της Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2021, η οποία ολοκληρώθηκε με υπερκάλυψη του πλάνου κατά 109,34%.

Οπως είχε ανακοινωθεί από την ΚΕ του ΚΚΕ, «τα βραβεία (...) στις πρωτοπόρες Κομματικές Οργανώσεις έχουν χαρακτήρα ιδεολογικό - πολιτικό, επιμορφωτικό, διαπαιδαγωγικό. Υπηρετούν την ανάδειξη και συλλογική γνωριμία με μεγάλες στιγμές της Ιστορίας του επαναστατικού εργατικού κινήματος στη χώρα μας και διεθνώς. Με αυτόν τον τρόπο η ευγενική άμιλλα, ως δοκιμασμένη επαναστατική παράδοση και όπλο που συνάδει με τον χαρακτήρα του Κόμματός μας, μπορεί να φέρει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα στη δουλειά μας. Να διαπαιδαγωγήσει, να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει και να δώσει ώθηση στην πρωτοβουλία για την κατάκτηση των υψηλών στόχων που θέτουμε».

Ετσι, οι πρωτοπόροι σύντροφοι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Σάββατο μια σειρά από σημεία μαχών - γεγονότων του Ισπανικού Εμφυλίου συμμετέχοντας στον ιστορικό περίπατο που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φίλων των Διεθνών Ταξιαρχιών.

Στο νεκροταφείο «Εl cementerio de Fuencaral», όπου είναι θαμμένοι πάνω από 400 μαχητές των Διεθνών Ταξιαρχιών, θα γίνει τοποθέτηση τιμητικής πλάκας για τους Ελληνες μαχητές των Διεθνών Ταξιαρχιών του Λόχου «Ν. Ζαχαριάδης».

Επίσης, το Σάββατο θα πάρουν μέρος σε κοινή εκδήλωση με το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων της Ισπανίας, όπου θα γίνει και η βράβευση της πρώτης Οργάνωσης Περιοχής του Κόμματος (της Οργάνωσης Εξωτερικού με 172,57%) και της ΚΝΕ στην άμιλλα της Οικονομικής Εξόρμησης.

Την Κυριακή 26 Ιούνη η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα συμμετάσχει στη λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στο ΝΑΤΟ που γίνεται στη Μαδρίτη.

Επίσης, οι σύντροφοι θα ξεναγηθούν στα αξιοθέατα της Μαδρίτης και του Τολέδο.

Υπερπτήσεις και εμπλοκές

Δύο εμπλοκές σημειώθηκαν χτες στο Αιγαίο, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τουρκικά αεροσκάφη που παραβίασαν συνολικά 41 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο. Επιπλέον, οι 4 εκ των παραβιάσεων ήταν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org