ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Με μαζική συμμετοχή ξεκίνησε η μεγάλη απεργία στα τρένα

Προσανατολισμός για κινητοποιήσεις σε πολλούς ακόμα κλάδους

Από τα ξημερώματα ξεκίνησε η περιφρούρηση της απεργίας
Από τα ξημερώματα ξεκίνησε η περιφρούρηση της απεργίας
Με πλήρη επιτυχία ξεκίνησε χτες ο απεργιακός αγώνας των εργαζομένων στους σιδηρόδρομους στη Βρετανία, στην πρώτη πανεθνική απεργία του κλάδου από το 1989, ενώ απεργία πραγματοποιήθηκε και στο μετρό του Λονδίνου. Από το πρωί έξω από σταθμούς τρένων, απεργοί με τις πικέτες τους και τα φυλλάδιά τους ενημέρωναν τον κόσμο για την κινητοποίησή τους και τα αιτήματά της.

Το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Σιδηροδρόμων, Ναυτιλίας και Μεταφορών (RMT) έχει προκηρύξει συνολικά τρεις 24ωρες απεργίες: Μετά τη χτεσινή μέρα, τα 40.000 μέλη του στους σιδηρόδρομους θα απεργήσουν επίσης αύριο και το Σάββατο, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις μισθών απέναντι στην καλπάζουσα ακρίβεια, διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας, ενάντια στα εργοδοτικά σχέδια για απολύσεις και για αύξηση του χρόνου εργασίας.

Την ίδια ώρα, σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται πολλοί ακόμα κλάδοι, όπως υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι κ.ά., με αιχμή τα αιτήματα για μισθολογικές αυξήσεις ενάντια στην έκρηξη της ακρίβειας, καθώς ο πληθωρισμός ξεπερνά το 9%.

Επιχειρώντας να χτυπήσει την απεργία των σιδηροδρομικών αλλά και συνολικά τις αγωνιστικές διαθέσεις σε μια σειρά κλάδων, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, κατέφυγε στις γνωστές τακτικές «κοινωνικού αυτοματισμού»: «Προχωρώντας σε αυτές τις απεργίες στους σιδηροδρόμους, απομακρύνουν τους επιβάτες που τελικά στηρίζουν τις δουλειές των εργαζομένων στα τρένα, ενώ επηρεάζουν επιχειρήσεις και κοινότητες σε όλη τη χώρα», ισχυρίστηκε ο Τζόνσον μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Την ώρα μάλιστα που η Βρετανία έχει ήδη μια από τις πιο σκληρές αντιαπεργιακές νομοθεσίες, ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει τον νόμο για να αναγκάσει τους μηχανοδηγούς να προσφέρουν κατ' ελάχιστον τις υπηρεσίες τους σε μέρες απεργιών και να επιτρέψει σε άλλους εργαζόμενους να «αντικαθιστούν» προσωρινά όσους απεργούν, διευκολύνοντας απεργοσπαστικούς μηχανισμούς.

Την ίδια ώρα που όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη εξασφαλίζονται πακτωλοί κρατικών ενισχύσεων για τα μονοπώλια, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η οικονομία «δεν αντέχει» μισθολογικές αυξήσεις αντίστοιχες του πληθωρισμού, ενώ περιορίζεται στη γνωστή τακτική των επιδομάτων για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας.

Αεροδρόμια: Πολλαπλά προβλήματα μετά τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων

Η περιφρούρηση εξάλλου της κερδοφορίας των μονοπωλίων, με τη στήριξη των κυβερνήσεων, συσσωρεύει κι άλλα προβλήματα στις μεταφορές στη Βρετανία, όπως και σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα στις αερομεταφορές.

Μετά το μπαράζ απολύσεων εργαζομένων την περίοδο της πανδημίας από αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια κ.ο.κ., στη σημερινή φάση καταγράφονται πολλαπλά προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες εξαιτίας της έλλειψης εργατικού δυναμικού και της προσπάθειας των μονοπωλίων να αυξήσουν την εντατικοποίηση της εργασίας σε μειωμένο προσωπικό.

Από το Λονδίνο ως το Αμστερνταμ και από τις Βρυξέλλες ως τη Βαρσοβία, από τη Νέα Υόρκη ως τη Βοστόνη, καταγράφονται πλήθος ματαιώσεων και αναβολών σε πτήσεις, συμφόρηση στους χώρους διαχείρισης αποσκευών. Είχαν προηγηθεί οι απολύσεις χιλιάδων χειριστών αποσκευών, πωλητών εισιτηρίων, μελών πληρωμάτων καμπίνας αεροπλάνων, οι οποίες δεν αναπληρώθηκαν στη συνέχεια από τα μονοπώλια...

Χαρακτηριστικά, χτες, το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ στο Νότιο Λονδίνο ανακοίνωσε πως περιορίζει τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο το πρόγραμμα λειτουργίας του κατά 13% λόγω έλλειψης προσωπικού. Η αεροπορική εταιρεία «χαμηλού κόστους» «EasyJet» ανακοίνωσε ότι το καλοκαίρι μειώνει τα δρομολόγια στο 90% σε σχέση με το 2019.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Συμφωνίες για επενδύσεις δισεκατομμυρίων στη Βόρεια Αφρική

Ενόψει της περιοδείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, σε Ισραήλ, Παλαιστίνη και Σαουδική Αραβία, στις 13 - 16/7, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ξεκίνησε περιοδεία σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Τουρκία, καθώς το Ριάντ επιχειρεί να εξασφαλίσει ηγετικό ρόλο σε περιφερειακές εξελίξεις.

Χτες έγινε δεκτός από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, με φόντο την υπογραφή 14 διμερών συμφωνιών ύψους περίπου 7,7 δισ. δολαρίων στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του πετρελαίου, των υποδομών και της κυβερνοασφάλειας. Επισημάνθηκε δε η σημαντική αύξηση των διμερών εμπορικών συναλλαγών που το 2021 ξεπέρασαν τα 22,5 δισ. δολάρια.

Την Κυριακή, στο αιγυπτιακό θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας είχαν συναντηθεί ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Α. Φ. Σίσι, ο Ιορδανός μονάρχης, Αμπντάλα Β', και ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, Χάμαντ μπιν Ισα αλ Χαλίφα, προετοιμάζοντας μέρος της περιφερειακής συνόδου στην Τζέντα στα μέσα Ιούλη, στην οποία αναμένεται να παραστεί και ο Μπάιντεν.

Το Συμβούλιο ΕΕ - Αιγύπτου

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο το 9ο Συμβούλιο ΕΕ - Αιγύπτου, με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ των δύο πλευρών. Κατά τη συνάντηση εγκρίθηκαν η συνέχιση εκταμίευσης του πακέτου των 240 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2021 - 2024 και ένα πακέτο βοήθειας της αιγυπτιακής οικονομίας ως το 2027, με έμφαση στην «πράσινη» βιώσιμη ανάπτυξη, στην ψηφιακή μετάβαση, στην υποστήριξη «σύγχρονου και δημοκρατικού» αιγυπτιακού κράτους, αλλά και σε πρωτοβουλίες που περιγράφονται στο «Σχέδιο Οικονομίας και Επενδύσεων της Νέας Ατζέντας για τη Μεσόγειο».

Εγινε λόγος για ανάπτυξη στενότερων εμπορικών διμερών σχέσεων και επενδύσεων σε ΑΠΕ, διαχείριση υδάτων, αγροδιατροφικό τομέα, Υγεία, ψηφιακές τεχνολογίες και στενότερη συνεργασία στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες διεθνών πρακτορείων, η ΕΕ σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την αιγυπτιακή ακτοφυλακή με 80 εκατ. ευρώ για να συμβάλει στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο η εξέλιξη δεν καταγράφηκε άμεσα στην κοινή ανακοίνωση Αιγύπτου - ΕΕ.

ΗΑΕ - Σουδάν: Συμφωνία για νέα πόλη - λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα

Στο μεταξύ, σημαντική επένδυση στο Σουδάν προγραμματίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Ο πρόεδρος του εμιρατινού ομίλου DAL, Οσάμα Νταούντ Αμπντελατίφ, ανακοίνωσε συμφωνία για κατασκευή νέου λιμανιού στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης επενδυτικής συμφωνίας ύψους 6 δισ. δολαρίων.

Η κατασκευή του λιμανιού, με προϋπολογισμό 4 δισ. δολαρίων, θα υλοποιηθεί από κοινού από την DAL και την «Abu Dhabi Ports», η οποία είναι ιδιοκτησία της επενδυτικής εταιρείας του Αμπου Ντάμπι ADQ.

Το νέο λιμάνι, που θα βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια του Πορτ Σουδάν, θα μπορεί να διαχειριστεί όλα τα είδη αγαθών, ενώ θα συμπεριλαμβάνει μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου και μια βιομηχανική ζώνη, σύμφωνα με το μοντέλο της πόλης - λιμάνι Τζεμπέλ Αλί στο Ντουμπάι, όπως επίσης και ένα μικρό διεθνές αεροδρόμιο.

Το επενδυτικό σχέδιο βρίσκεται σε «προχωρημένο στάδιο», με τις μελέτες αλλά και τα σχέδια να έχουν ολοκληρωθεί, δήλωσε ο Αμπντελατίφ. Η συμφωνία με τα ΗΑΕ συμπεριλαμβάνει την επένδυση 1,6 δισ. δολαρίων για ένα πρόγραμμα αγροτικής οικονομίας μεταξύ της IHG από το Αμπού Ντάμπι και της «DAL Agriculture» στην πόλη Αμπού Χαμάντ στα βόρεια του Σουδάν.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Περιστασιακή» κατάργηση συνόρων μεταξύ Αλβανίας - Κοσόβου

Νέα δεδομένα στις επικίνδυνες για τους λαούς διεργασίες αναμόρφωσης των συνόρων στα Βαλκάνια προσθέτει η απόφαση που ανακοίνωσαν Αλβανία και Κόσοβο, σύμφωνα με την οποία καταργούν τα μεταξύ τους σύνορα «περιστασιακά», για τα Σαββατοκύριακα και τις εθνικές εορτές, στο όνομα της «διευκόλυνσης της μετακίνησης των πολιτών».

Η απόφαση θα ισχύει - σε πρώτη φάση - για την τουριστική σεζόν, από 1/6 μέχρι 31/8, και προβλέπει ότι θα επιτρέπεται να διασχίζονται τα σύνορα χωρίς κάποιον έλεγχο.

Από τις αρχές Μάρτη, άλλη συμφωνία μεταξύ Τιράνων και Πρίστινας επιτρέπει την ελευθερία διακίνησης κατοίκων παραμεθόριων περιοχών. Οσοι εκδίδουν κάρτα επιβεβαίωσης διαμονής σε παραμεθόριες περιοχές, θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα σε όποιο σημείο των συνόρων επιθυμούν, ανεξαρτήτως των επίσημων διαβάσεων.

Εκδήλωση για τον Κώστα Σαραντίδη (Nguyen Van Lap)

Ενας χρόνος από τον θάνατό του

Στις 24 Ιούνη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη μέρα που «έφυγε» από τη ζωή ο Κώστας Σαραντίδης (Nguyen Van Lap), ο Ελληνας κομμουνιστής που πολέμησε στο πλευρό των Βιετμίνχ την περίοδο της γαλλικής αποικιοκρατίας στο Βιετνάμ και αναδείχθηκε σε ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα του βιετναμέζικου λαού.

Με αφορμή τον έναν χρόνο από τον θάνατό του, σήμερα Τετάρτη στις 7.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «STUDIO new star art cinema» (Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής), διοργανώνεται εκδήλωση προς τιμήν του, από την «New Star», υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Βιετνάμ.

Ομιλίες - χαιρετισμούς στην εκδήλωση θα απευθύνουν: Ο Le Hong Truong, πρέσβης του Βιετνάμ, ο Aramis Fuente Hernandez, πρέσβης της Κούβας, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, η Αντωνία Σαραντίδη, κόρη του Κώστα Σαραντίδη, ο Γιάννης Τριτσιμπίδας, σκηνοθέτης της ταινίας «Βιέτ Κώστας. Υπηκοότης: Ακαθόριστος» και ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής «NEW STAR».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί η ταινία «Βιέτ Κώστας. Υπηκοότης: Ακαθόριστος» του Γ. Τριτσιμπίδα, σε director's cut με επιπλέον υλικό.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους στους σιδηρόδρομους της Βρετανίας που απεργούν.

Σε μήνυμά του τονίζει μεταξύ άλλων:

«Συνάδελφοι, σε όλο τον κόσμο την περίοδο της πανδημίας φάνηκε ποιοι είναι αυτοί που κινούν την κοινωνία, ποιοι είναι χρήσιμοι και αναγκαίοι κλάδοι, όπως ο δικός σας, που έχασαν πολλούς συναδέλφους στη δουλειά.

Την ίδια ώρα οι επιχειρηματικοί όμιλοι συνεχίζουν να μετράνε κέρδη, να αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως κόστος, να προωθούν σκληρά αντεργατικά μέτρα.

Σήμερα οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια, το κόστος ζωής, την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης που ζητά από τους εργαζόμενους να θυσιάσουν τη ζωή τους για τα κέρδη των μονοπωλίων. Ενώ κυβερνήσεις και ΜΜΕ επιτίθενται με ψέματα και λάσπη στους εργαζόμενους που χτες αποκαλούσαν "ήρωες". Ομως ο αγώνας των εργατών είναι δίκαιος γιατί είναι αγώνας για τη ζωή τους.

Σε ολόκληρο τον κόσμο οι εργαζόμενοι απαντάνε με μαζικούς, μαχητικούς αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς, καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας. Και στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι σε μια σειρά από κλάδους, με σκληρούς, ακόμη και πολύμηνους αγώνες διεκδίκησαν Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς».

Και υπογραμμίζει: «Η νίκη των εργαζομένων σε έναν κλάδο, σε μια χώρα θα είναι όπλο στον αγώνα όλων μας».

ΛΙΒΥΗ
Ξανά αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τις εκλογές

Σε αδιέξοδο κατέληξε προχτές ένας ακόμα γύρος διαπραγμάτευσης στο Κάιρο ανάμεσα σε αντιπροσωπείες του Λιβυκού Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Χ. Α. Μέσρι, και τον πρόεδρο του λιβυκού κοινοβουλίου Α. Σάλεχ. Κεντρικό σημείο διαφωνίας είναι το συνταγματικό πλαίσιο διεξαγωγής των επόμενων εκλογών και αν θα συμμετάσχουν ως υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας νυν ή απόστρατοι στρατιωτικοί, όπως ο ηγέτης του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» Χ. Χάφταρ.

Η Στέφανι Γουίλιαμς, σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για τη Λιβύη, δήλωσε ότι οι δύο αντιπροσωπείες θα ξανασυναντηθούν σε 10 μέρες.

Νωρίτερα ο Λίβυος υπουργός Πετρελαίου, Μ. Ουν, αναφέρθηκε σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στα 700.000 βαρέλια τη μέρα, μια σημαντική απόκλιση από τα 150.000 βαρέλια που είχε δηλώσει την περασμένη βδομάδα αξιωματούχος του ίδιου υπουργείου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org