ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2022
Σελ. /28
Αρένα

Τη μεγαλύτερη εικόνα του παζαριού που φουντώνει στη σκιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, προμηνύοντας επώδυνους συμβιβασμούς και στα Ελληνοτουρκικά, δίνει ο πρώην ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία. Μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, είπε πως η Τουρκία έχει δίκιο για το casus belli σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν. μίλια, «επειδή κλειδώνει την Τουρκία στα δικά της εδάφη», και πρόσθεσε: «Η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τη θέση της στο Αιγαίο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η Τουρκία βρίσκεται ήδη σε νομικά ισχυρή θέση και δεν πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα κανένα πλεονέκτημα για τους ισχυρισμούς της ότι βρίσκεται υπό απειλή». Ο συγκεκριμένος διπλωμάτης γνωρίζει καλά τα της Συρίας και τα συμφέροντα που συγκρούονται εκεί αναφορικά με τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία ετοιμάζεται να μπουκάρει ξανά με στρατό για να εκκαθαρίσει τα βόρεια της χώρας από τους Κούρδους. Οι ΗΠΑ, όμως, για δικούς τους λόγους, δεν βλέπουν με καλό μάτι τα τουρκικά σχέδια αυτήν τη στιγμή. Η εξίσωση των σχέσεων ΝΑΤΟ - Τουρκίας αποκτά περισσότερες παραμέτρους, μια από τις οποίες είναι και το ανακάτεμα της τράπουλας στα Ελληνοτουρκικά, ενώ παραμένουν ανοιχτά τα «μέτωπα» του τουρκικού «βέτο» στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, της αγοράς των αμερικανικών F-16 και βέβαια οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας. Μέσα λοιπόν σ' αυτήν την ιμπεριαλιστική αρένα και με δεδομένη την προσήλωση της κυβέρνησης και όλων των άλλων κομμάτων στον στόχο της «ατλαντικής συνοχής», τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας εκτίθενται στο ευρωατλαντικό παζάρι και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή.

Σε ετοιμότητα

Ο βρετανικός στρατός πρέπει να είναι έτοιμος να «πολεμήσει και πάλι στην Ευρώπη», δήλωσε ο νέος επικεφαλής του και συμπλήρωσε: «Υπάρχει τώρα επιτακτική ανάγκη να σφυρηλατήσουμε έναν στρατό ικανό να πολεμήσει στο πλευρό των συμμάχων μας και να νικήσει τη Ρωσία στη μάχη». Οι ιμπεριαλιστές κάνουν τα σχέδιά τους και προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια, ειδικά τώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί τις εξελίξεις και τους ανταγωνισμούς σε νέα, ακόμα πιο επικίνδυνη φάση. Το ενδεχόμενο να γενικευτεί ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ορατό και μπορεί να συμβεί με οποιαδήποτε αφορμή, στο έδαφος της αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας, όπως δείχνει και η δήλωση του Βρετανού στρατηγού. Σε όλα τα σενάρια των ιμπεριαλιστών, όμως, ο βέβαιος χαμένος είναι ο λαός, ο οποίος πρέπει να κάνει τον δικό του σχεδιασμό και να βρίσκεται σε ετοιμότητα και αγωνιστική εγρήγορση. Πόσο μάλλον στη χώρα μας, όπου σε λιμάνια όπως αυτά της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης πραγματοποιούν «αποβάσεις» όχι μόνο τα στρατεύματα του Βρετανού στρατηγού, που ετοιμάζονται να πολεμήσουν ενάντια στη Ρωσία, αλλά και κάθε λογής ΝΑΤΟικοί, με τον στρατό των ΗΠΑ να ετοιμάζει τη μεγαλύτερη τέτοια επιχείρηση στην Αλεξανδρούπολη μέσα στο καλοκαίρι. Η απαίτηση για καμιά εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, να κλείσουν τώρα όλες οι ξένες βάσεις, αποκτά κάθε μέρα και μεγαλύτερη σημασία, όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται, με τη συνδρομή της χώρας μας, που διεκδικεί ρόλο σημαιοφόρου στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό.

«Δικαίωμα»...

Αλλη μια «δυνατότητα» δίνει το υπουργείο Εργασίας, αυτήν τη φορά σε βαριά νοσούντες και πάσχοντες να δουλεύουν εξ αποστάσεως. Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση που ετοιμάζει, εργαζόμενοι που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα (π.χ. κακοήθειες), αλλά και γυναίκες που υποβάλλονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην επιχείρηση προκειμένου να εργαστούν με τηλεργασία έως 3 μήνες, με δυνατότητα παράτασης. Και μπορεί η ίδια ΚΥΑ να γράφει ότι αυτή η «δυνατότητα» «δεν αντικαθιστά τις ισχύουσες διατάξεις για αναρρωτικές άδειες», όμως όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια της εργοδοσίας ώστε να κόβει ή να προσαρμόζει αναλόγως τις αναρρωτικές άδειες. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε θεσπίσει και τη «δυνατότητα» τηλεργασίας κατά τη διάρκεια της νόσησης από την Covid. Αυτή η διάταξη μάλιστα είχε χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση, χωρίς ντροπή, «δικαίωμα των εργαζομένων»!

... στη βαρβαρότητα

Τώρα τέτοιο «δικαίωμα» αποκτούν ακόμα και εργαζόμενοι που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες, μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς τελικού σταδίου κ.ά. Ετσι, από τη μία αναιρείται κάθε υποχρέωση των εργοδοτών απέναντι σε εργαζόμενους με αναπηρία (π.χ. σχετικές προσαρμογές και υποδομές στον χώρο δουλειάς), ενώ ανοίγει ο δρόμος ώστε να αξιοποιείται η τηλεργασία ως μόνιμος εκβιασμός για τα πιο ευάλωτα τμήματα των εργαζομένων, π.χ. άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, ώστε να μη ζητάνε αναρρωτικές, αφού έχουν τάχα τη «δυνατότητα» να εργάζονται από το σπίτι. Κυβέρνηση και εργοδοσία ετοιμάζονται ξανά για «θαύματα» με την τηλεργασία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να τσαμπουνάει τα περί «δικαιώματος της αποσύνδεσης» ως άλλοθι για να γενικευτεί η αθλιότητα. Επιβεβαιώνεται και με αυτό το παράδειγμα ότι η τηλεργασία αξιοποιείται πολλαπλώς για την ένταση της εκμετάλλευσης, αλλά και για τη μεταφορά στον εργαζόμενο κάθε ευθύνης για την τήρηση μέτρων ασφάλειας και υγείας την ώρα της δουλειάς, απαλλάσσοντας πλήρως την εργοδοσία ακόμα και από τις πιο τυπικές υποχρεώσεις της.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1633 Η Ιερά Εξέταση καταδικάζει τον Γαλιλαίο σε φυλάκιση ως αιρετικό, επειδή είχε υποστηρίξει ότι η Γη κινείται γύρω από τον Ηλιο.

1837 Γεννιέται ο Γερμανός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ, ο οποίος σχεδίασε πάνω από 500 κτίρια στην Αθήνα και στα περίχωρα.

1920 Πραγματοποιείται το Α' (ιδρυτικό) Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιράν, στο Ενζελί.

1921 Αρχίζει στη Μόσχα το 3ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (22/6 - 12/7). Πήραν μέρος 605 αντιπρόσωποι από 52 χώρες. Το Συνέδριο συζήτησε μεταξύ άλλων για την παγκόσμια οικονομική κρίση και τα νέα καθήκοντα της Διεθνούς, την τακτική, την οργανωτική οικοδόμηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, τις μεθόδους και το περιεχόμενο της δουλειάς τους, την εμπειρία από την ταξική πάλη σε Γερμανία και Ιταλία κ.λπ. Ο Β. Ι. Λένιν στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενός αποφασιστικού αγώνα εναντίον κάθε λογής οπορτουνισμού, ενός αγώνα που δίχως αυτόν ήταν αδύνατο να δημιουργηθεί ένα πραγματικά επαναστατικό, μονολιθικό κόμμα.

1933 Τρεις μήνες μετά την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας (14/3) οι ναζί θέτουν εκτός νόμου και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

1940 Επειτα από μόλις 6 βδομάδες πολεμικών συγκρούσεων, η Γαλλία - μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις παγκοσμίως - παραδίδεται στη ναζιστική Γερμανία.

1941 Οι δυνάμεις του Αξονα αρχίζουν την επίθεσή τους κατά της Σοβιετικής Ενωσης («Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα»). Οι επιτιθέμενοι (συνολικά 7 χώρες: Γερμανία, Ρουμανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Κροατία και Φινλανδία) παρατάσσουν 3,8 εκατομμύρια στρατιώτες στη μάχη, απέναντι σε μόλις 2,7 εκατομμύρια Σοβιετικούς. Ξεκινά ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος. Την ίδια μέρα δακτυλογραφείται σε ένα εργοστάσιο στην Κοκκινιά τρικ του ΚΚΕ που καλούσε τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την πάλη του κατά των κατοχικών δυνάμεων και να υπερασπιστεί το φρούριο των λαών, τη Σοβιετική Ενωση.

1955 Συνέρχεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ειρήνη (22-29/6).

1997 Πεθαίνει ο πιανίστας Γιώργος Θέμελης, που παρότι εκ γενετής τυφλός σπούδασε μουσική με τη μέθοδο Μπράιγ και διέπρεψε διεθνώς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ