ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Η νέα γενιά με το ΚΚΕ. Για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό! Σοσιαλισμός, η απάντηση στον 21ο αιώνα!

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στο Φεστιβάλ ΑΕΙ Αθήνας

Μήνυμα αγωνιστικής αισιοδοξίας για τους αγώνες που έρχονται εξέπεμψε το Φεστιβάλ ΑΕΙ της ΚΝΕ, που έγινε στις 17 και 18 Ιούνη στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Με νέα ορμή και καθήκοντα μετά την ιστορική πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» στις φοιτητικές εκλογές, με όπλο τις θέσεις που απαντούν στο τι είναι σήμερα πραγματικά σύγχρονο και αναγκαίο, την επιμονή και τη ζωντάνια των νέων κομμουνιστών φοιτητών, ανανέωσαν το ραντεβού στους αγώνες που βρίσκονται μπροστά, στη συλλογική πάλη στο πλευρό του κάθε φοιτητή που αγωνιά και προβληματίζεται, στο πλευρό των εργαζομένων. Σε αυτό το κλίμα έγινε το Σάββατο η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στον χώρο του Φεστιβάλ, με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκο Αμπατιέλο. Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία:

«Σήμερα εδώ, στο Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Πανεπιστημιούπολη της Αθήνας, χτυπά η καρδιά των φοιτητών που όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν δώσει αλλεπάλληλες μάχες για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα!

Ολων όσοι δεν το έβαλαν κάτω παρά τη διαρκή προσπάθεια συκοφάντησης των αγώνων και των διεκδικήσεών τους από την κυβέρνηση και την πλειοψηφία των ΜΜΕ, όσων συγκρούστηκαν με την κρατική καταστολή!

Ολων όσοι επιλέγουν να στέκονται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, που πάντα βρίσκεται στην πάλη των λαών κόντρα την αδικία!


Σήμερα εδώ είστε αυτοί που δώσατε με πείσμα τη μάχη των πρόσφατων φοιτητικών εκλογών, που ανέδειξαν την "Πανσπουδαστική ΚΣ" 1η δύναμη στην Αθήνα και πανελλαδικά, 36 χρόνια μετά, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.

Με πρωτιά στο ΕΚΠΑ, στο Μετσόβιο, στο Πάντειο, στο Γεωπονικό, στο ΠΑΔΑ και στο ΠΑΠΕΙ, σε δεκάδες συλλόγους, σε όλες τις εστίες της Αθήνας.

Και αυτό το μήνυμα ελπίδας στέλνει και το σημερινό Φοιτητικό Φεστιβάλ!

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά!

Με εφόδια το χαμόγελο και το "μπράβο" που ακούσαμε από χιλιάδες νέους και νέες, από χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, ακόμη και από κάποιους που πιθανά δεν συμμετείχαν στις εκλογές, αλλά και από μεγαλύτερους, παλιότερες γενιές φοιτητών, που χάρηκαν μαζί μας και πήραν "ανάσα" από αυτό το ιστορικό αποτέλεσμα.

Συνεχίζουμε με νέα ορμή, που δίνει η εμπιστοσύνη και η κοινή δράση που αναπτύξαμε με χιλιάδες νέους που ήταν υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια της "Πανσπουδαστικής" και συνέβαλαν καθοριστικά στη σαρωτική επικράτησή της.

Συνεχίζουμε με πιο βαθιά συνειδητοποίηση της δύναμης που δίνει η συμμετοχή σε επαναστατική οργάνωση, η έμπνευση για την πρωτοπόρα καθημερινή δράση να πηγάζει από καινοτόμες, ανατρεπτικές, επαναστατικές ιδέες.

Ολα αυτά δηλαδή που κατακτάμε μέσα στις γραμμές της ΚΝΕ και μας επιτρέπουν να ξεπερνάμε τις δυσκολίες, να δυναμώνουμε μέσα σε πρωτόγνωρες για τη νεολαία εξελίξεις και να εκφράζουμε το πιο δυναμικό τμήμα των φοιτητών, που "δεν βολεύεται με λιγότερο ουρανό".


Αυτή είναι η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, η Νεολαία του ΚΚΕ! Και γι' αυτό μπορούμε να πούμε, χωρίς ίχνος αυτάρκειας, ότι τα καταφέραμε! Τα καταφέρατε!

Το τι σημαίνει αυτή η επιτυχία φαίνεται και από την ανησυχία και την αμηχανία των αστικών κομμάτων, που δεν μπορούν ακόμα να χωνέψουν το αποτέλεσμα.

Δεν μπορούν να χωνέψουν πως ένα σημαντικό τμήμα νέων δεν συναινεί, δεν αποδέχεται τη σφαγή των δικαιωμάτων του από καμία κυβέρνηση, αλλά κάνει κριτήριο της δράσης του και της στάσης του αξίες και ιδανικά πολύ διαφορετικά από αυτά του σημερινού συστήματος (...)

Τους το κάνουμε καθαρό. Σε όλους τους!

Οσους πρόθυμους "αρνητές της αλήθειας" κι αν επιστρατεύσουν, όσα στοιχεία κι αν μαγειρέψουν, όσα εμπόδια κι αν βάλουν στη λειτουργία των συλλόγων, δεν θα καταφέρουν να φιμώσουν τη φωνή των φοιτητών.

Οι γεμάτες γαρύφαλλα κάλπες των φοιτητικών εκλογών της 18ηςΜάη, που έριξαν "κόκκινο στη νύχτα", είναι η ελπιδοφόρα σπίθα που μπορεί να ανάψει την πυρκαγιά της ανυπακοής, της αντίστασης και του αγώνα για όλα εκείνα που οι φοιτητές ονειρεύονται.

Και θα φροντίσουμε εμείς γι' αυτό!

Στις φετινές φοιτητικές εκλογές διαμορφώθηκε ένας νέος συσχετισμός, σχεδόν σε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους της χώρας, συσχετισμός που μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους και στην πανελλαδική έκφραση - οργάνωση του φοιτητικού κινήματος.

Ξέρουμε ότι αναλαμβάνουμε αναβαθμισμένα, σύνθετα καθήκοντα και μεγάλη ευθύνη.

Για την αγωνιστική ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος

Δεν αποσπόμαστε από τη σημασία που έχει η προσπάθεια να αναζωογονηθούν οι σύλλογοι, να αξιοποιηθεί η νέα κατάσταση για να βελτιωθεί η λειτουργία και η δράση τους, να μεγαλώσει η συμμετοχή των φοιτητών στις διαδικασίες τους.

Να γίνουν ζωντανές εστίες συλλογικότητας στην πάλη για τις σπουδές και τη ζωή που έχει ανάγκη ο κάθε φοιτητής σήμερα, για να μπορεί να εκφράζεται και να διεκδικεί ενάντια σε ό,τι τον "πνίγει", να μην είναι κανείς μόνος στις δυσκολίες της ζωής, για να γίνει τελικά πρωταγωνιστής και όχι θεατής στις εξελίξεις!

Εχουμε καθαρό ότι στο επίπεδο του συλλόγου κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η προώθηση του στόχου για αγωνιστική ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος!

Και αυτή η προσπάθεια μπορεί και πρέπει να εκφραστεί και σε πανελλαδικό επίπεδο, με τη συσπείρωση δεκάδων νέων συλλόγων στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Να δυναμώσει δηλαδή το μέτωπο των συλλόγων, των επιτροπών, των φοιτητών που συντονίζουν τη δράση τους απέναντι στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων, στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πλαίσιο πάλης που θέτει επιθετικά τις σύγχρονες διεκδικήσεις για σπουδές και ζωή με δικαιώματα.

Για να δυναμώσει η αγωνιστική συμπόρευση της σπουδάζουσας νεολαίας με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, για να αποκρουστεί η ενιαία επίθεση που δέχονται τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, το παρόν και το μέλλον της νέας γενιάς, που βουλιάζει στην ανασφάλεια της εργασιακής ζούγκλας που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις για τα κέρδη των αφεντικών.

Και τα μηνύματα από εκεί είναι πολύ ελπιδοφόρα.

Σήμερα (σ.σ. 18/6) ξεκίνησε η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ με συμμετοχή - ρεκόρ, που ξεπερνά τα 500 Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα.

Αυτό το σημαντικό γεγονός για την εργατική τάξη της χώρας μας, για τη νεολαία μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη νέων αγώνων, στην αντεπίθεση του εργατικού κινήματος, με νέες δυνάμεις, απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων, στα νέα δεινά που περιμένουν τον λαό μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την ένταση της εκμετάλλευσης και το δυνάμωμα της φτώχειας, την ένταση της επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα, το δυνάμωμα της κρατικής καταστολής και της εργοδοτικής βίας.

Το σύνθημα της Σύσκεψης, "Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγύη", φωτίζει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει και η νεολαία, για να βάλει εμπόδια και να ακυρώσει στην πράξη τις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις.

Οπως έκαναν οι εργάτες της COSCO, της ΛΑΡΚΟ, των οικοδόμων και της "e-food", απειθαρχώντας στους αντεργατικούς νόμους Βρούτση - Αχτσιόγλου και Χατζηδάκη.

Αν οι εργαζόμενοι αποδέχονταν μοιρολατρικά την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ ή είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε μια κυβερνητική εναλλαγή, οι εμβληματικοί αυτοί αγώνες δεν θα είχαν γίνει.

Δεν θα είχε διαμορφωθεί ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης που στήριξε αυτούς τους αγώνες και διαπαιδαγώγησε ευρύτερες δυνάμεις.

Κι όμως, οι εργαζόμενοι μέσα απ' αυτούς τους αγώνες κέρδισαν να ακυρωθούν απολύσεις, να μην πεταχτούν έξω από χώρους δουλειάς και τα σπίτια τους, να υπογραφούν ΣΣΕ και να αυξηθούν μισθοί. Ο,τι κέρδισαν, δεν τους τα χάρισε καμία κυβέρνηση, αντίθετα όλες οι κυβερνήσεις νομοθετούσαν σε βάρος τους.

Και, κυρίως, κέρδισαν να στέκονται με ψηλά το κεφάλι, προετοιμάζοντας με τη στάση τους νέους, πιο σημαντικούς αγώνες!

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στον νόμο - πλαίσιο

Αυτός είναι ο δρόμος για να μείνει στα χαρτιά το αντιλαϊκό έργο όλων των κυβερνήσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο προσθέτει νέα εμπόδια στις σπουδές των φοιτητών.

Οπως και ο νέος νόμος - πλαίσιο της Κεραμέως, που παρουσιάστηκε μέσα στο κατακαλόκαιρο, συνεχίζοντας την παράδοση την τελευταία δεκαετία να ψηφίζουν τα εκπαιδευτικά μέτρα με τις σχολές κλειστές, για να αποφύγουν τις αντιδράσεις των φοιτητών.

Ο νόμος αυτός συμπληρώνει και εμπλουτίζει το νομοθετικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια, από όλων των ειδών τις κυβερνήσεις.

Στις 400 σελίδες του δεν υπάρχει κουβέντα για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, την κάλυψη των 3.000 κενών θέσεων καθηγητών, την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας σε συνθήκες εκτόξευσης της ακρίβειας, την κατοχύρωση επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους απόφοιτους.

Δεν πρόκειται για καμία επανάσταση, όπως διακηρύττει ο κ. Μητσοτάκης όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, αλλά για διατήρηση και εμβάθυνση του ίδιου αδιέξοδου δρόμου της εμπορευματοποίησης της γνώσης και της έρευνας, της αποσύνδεσης των πτυχίων από το επάγγελμα, όπως αναλύθηκε πολύ σωστά και αναλυτικά στη χτεσινή σας εκδήλωση.

Η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της ότι μια σειρά διατάξεις που επαναφέρει έχουν μείνει στα χαρτιά, εξαιτίας της αντίστασης που πρόβαλε το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα.

Γι' αυτό επιχειρεί να τελειώσει με τους φοιτητικούς συλλόγους και τους αγώνες των φοιτητών.

Αυτό υπηρετεί η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας μέσα στα Ιδρύματα, που αναβλήθηκε για άλλη μια φορά κάτω από την αποφασιστική στάση των συλλόγων.

Το κρατικό σχέδιο νομιμοποίησης της πανεπιστημιακής αστυνομίας με επίκεντρο το ΑΠΘ απέτυχε, οι φοιτητές τούς γύρισαν την πλάτη!

Αυτό υπηρετεί και η ανοιχτή υπονόμευση των φοιτητικών συλλόγων, με τα ενιαία ψηφοδέλτια και τα συμβούλια φοιτητών, που ο ρόλος τους περιορίζεται σε αυτόν του "πλασιέ" της πολιτικής των κυβερνήσεων και του χειροκροτητή της επιχειρηματικής λειτουργίας του "πανεπιστημίου ΑΕ".

Οσο το πανεπιστήμιο απομακρύνεται από τις κοινωνικές ανάγκες, από τις δυνατότητες η γνώση που παράγεται σε αυτό να δίνει απάντηση στα λαϊκά βάσανα, να δίνει προοπτική στους νέους και στις νέες, τόσο περισσότερο θα αξιοποιείται η καταστολή, θα μπαίνουν εμπόδια στη συλλογική αμφισβήτηση και δράση.

Στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο τα όνειρα και οι ελπίδες των φοιτητών είναι ξένα, οι διεκδικήσεις τους πρέπει να μπουν στο περιθώριο.

Απέναντι λοιπόν στις διακηρύξεις και στα ιδεολογήματα του υπουργείου Παιδείας για τον νέο νόμο - πλαίσιο, θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, με όρους πιο μαζικού κινήματος, πάνω στο στέρεο βάθρο που μας δίνει η πρόταση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας.

Είναι η μόνη πρόταση που έχει ανοιχτό μέτωπο με τη λογική των χαμηλών απαιτήσεων. Δεν είναι πολυτέλεια οι αξιοπρεπείς συνθήκες φοίτησης, εργασίας και ζωής. Είναι αναγκαιότητα. Είναι εφικτό.

Είναι η μόνη πρόταση που αντιπαρατίθεται με το σύνολο της στρατηγικής του επιχειρηματικού πανεπιστημίου, και όχι μόνο δευτερεύουσες πλευρές της.

Εναντιώνεται στην εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης, της Ερευνας, των πτυχίων. Εναντιώνεται στο να είναι εμπόρευμα η Παιδεία, και όχι μόνο στους όρους εκμετάλλευσής του.

Δεν είναι αναχρονισμός η αντίθεση στην επιχειρηματική λειτουργία, είναι αναγκαιότητα για να σταθεί στα πόδια της η νέα γενιά των επιστημόνων, είναι υποχρέωση όσων αγαπάνε την επιστήμη τους, που έγιναν επιστήμονες για να κατακτήσουν νέες περιοχές της γνώσης και να τις χαρίσουν στην ανθρωπότητα, να την ανακουφίσουν από τον μόχθο.

Είναι η μόνη πρόταση που υπερασπίζεται τον επιστημονικό χαρακτήρα των προγραμμάτων σπουδών και τη σύνδεσή τους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων.

Οι "ευέλικτοι" εργαζόμενοι δεν είναι εκσυγχρονισμός, είναι επιστροφή σε μια νέου τύπου δουλεία και εξαθλίωση, όσο όμορφες διαφημίσεις κι αν δείχνουν με το να δουλεύουν από εξωτικές παραλίες.

Το ξέρουν όσοι έχουν ξενιτευτεί, όσοι περιπλανώνται από δουλειά σε δουλειά για χρόνια και αναρωτιούνται πότε θα σταματήσει πια αυτό το μαρτύριο.

Το ξέρουν όσοι δουλεύουν "ευέλικτα" στο "θαύμα" του Τουρισμού, με τις 16 "ευέλικτες" σχέσεις εργασίας και τις διαλυμένες ΣΣΕ, με την εκτόξευση των κρουσμάτων COVID στα τουριστικά θέρετρα, και ανέχονται από πάνω τους εργοδότες να παραπονιούνται γιατί, λένε, δεν πάνε αρκετοί Ελληνες εργαζόμενοι να γίνουν δούλοι για να θησαυρίζει το ξενοδοχειακό κεφάλαιο!

Οσο αυτοί μετράνε τα κέρδη τους πάνω σε σακατεμένους και ξεζουμισμένους εργαζόμενους, η πλειοψηφία της νεολαίας μετράει τα ψιλά της για να βγάλει τον μήνα, τον μισθό που δεν φτάνει για να πληρωθεί το ρεύμα, τα καύσιμα και το σούπερ μάρκετ.

Τώρα είναι πιο κρίσιμο να βαδίσουμε μαζί, για να ανατραπούν όλα αυτά που έχουν γίνει θηλιά στον λαιμό του λαού και της νεολαίας, για να αντιμετωπίσουμε όλα όσα βλέπουμε γύρω μας και μας ανησυχούν.

Μπορούμε να βαδίσουμε μαζί, ακόμα κι αν υπάρχουν πράγματα που μας χωρίζουν.

Απάντηση θα είναι να κάνουμε πράξη το σύνθημα των φοιτητικών εκλογών και να ενωθούμε όλοι αυτοί που έχουμε κοινά συμφέροντα, προσδοκίες, που έχουμε κοινούς στόχους και διεκδικήσεις, αυτοί που γνωρίζονται πολύ καλά μέσα στα αμφιθέατρα, που έχουν βρεθεί στην ίδια γραμμή του αγώνα και θα βρεθούν σε πολλές ακόμα στο μέλλον.

Και να αφήσουμε μόνους τους όσους έπαιξαν με τις ανάγκες των φοιτητών, όλα τα κόμματα που το καθένα έχει ξεχωριστή συμβολή στο να καταδικάσουν τις λαϊκές οικογένειες στην ακρίβεια, τη νεολαία στη μισή δουλειά με μισή ζωή.

Τώρα είναι η ώρα να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση! Με το ΚΚΕ για να μπουν μπροστά οι ανάγκες του λαού! (...)

Ο αγώνας για τον σοσιαλισμό είναι αναγκαίος, ρεαλιστικός, ζωντανός

Σήμερα που η νέα γενιά βλέπει τη ζωή της να μπαίνει στο στόχαστρο, που βλέπει τα δικαιώματά της συνεχώς να συρρικνώνονται, δίκαια αναρωτιέται ποιος είναι ο δρόμος για να καταφέρει να ζήσει καλύτερα, ποια είναι η λύση για να καταφέρει να πετύχει όλα όσα έχει ονειρευτεί, πώς μπορεί να βρει διέξοδο από την εργασιακή ανασφάλεια, τις κακοπληρωμένες και επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, τις δουλειές χωρίς προοπτική, με τα εξαντλητικά ωράρια και τόσα άλλα αναρίθμητα εμπόδια που υψώνονται στις ζωές των νέων ανθρώπων.

Τα μέλη της ΚΝΕ έχουν τις ίδιες ακριβώς ανησυχίες, μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες για το μέλλον μας.

Ξέρουμε όμως, και πολύ καλά, ότι ο κλοιός σφίγγει γύρω από τα δικαιώματά μας για συγκεκριμένο λόγο και συμφέροντα.

Ληστεύουν τις ζωές μας για να εξυπηρετήσουν την κερδοφορία των αφεντικών.

Ξεζουμίζουν τη νέα γενιά για να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη οι εκμεταλλευτές του λαού, και μάλιστα σε όλες τις κρίσεις που δημιουργεί το ίδιο το σύστημα, σαν κι αυτήν που ξανάρχεται, φορτώνουν κάθε φορά όλο και περισσότερα βάρη στις πλάτες μας.

Ξέρουμε, λοιπόν, ότι εχθρός μας είναι συνολικά το σύστημα που χτίστηκε και λειτουργεί σε βάρος των πολλών και υπέρ των λίγων.

Καταλαβαίνουμε ότι ο καπιταλισμός είναι ο μεγάλος ένοχος όλων των δεινών που χτυπάνε τους λαούς, από τους πολέμους και την προσφυγιά μέχρι την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

Είναι το σύστημα που είτε βρίσκεται σε κρίση είτε σε ανάπτυξη, ζητά θυσίες και υποταγή στη διασφάλιση του κέρδους του και η εργατική τάξη να ασφυκτιά από τα δεσμά του.

Γι' αυτό είμαστε ορκισμένοι εχθροί του.

Είναι ο λόγος που δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού η οποία θα μπορέσει να δώσει ανάσα και ελπίδα στην εργατική τάξη, όσο τα κλειδιά της οικονομίας είναι στα χέρια των εκμεταλλευτών της.

Οσο δηλαδή ο πλούτος που παράγεται πηγαίνει σε μία χούφτα παράσιτα, που ελέγχουν τα μέσα παραγωγής, και όχι σε εκείνους που τον παράγουν.

Και αυτό το ξέρουν πολύ καλά όσοι σπέρνουν τέτοιες επικίνδυνες αυταπάτες.

Είναι αυτοί που ουσιαστικά δίνουν το φιλί της ζωής σε ένα σύστημα που μένει ζωντανό όσο ματώνει τους εργάτες.

Την ίδια ώρα που μαλλιοτραβιούνται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στα κανάλια και στη Βουλή για το ποιος είναι ο "λιγότερο κακός" εκτελεστής των δικαιωμάτων μας, δηλώνουν έτοιμοι ακόμα και να συγκυβερνήσουν μεταξύ τους αν το απαιτήσει το κεφάλαιο, μοιράζουν τις ίδιες υποσχέσεις στο συνέδριο του ΣΕΒ για μείωση του πραγματικού μισθού των εργαζομένων που είναι ήδη στα τάρταρα.

Γι' αυτό, το ΚΚΕ προειδοποιεί - και επιβεβαιώνεται διαρκώς - ότι κάθε επόμενη κυβέρνηση θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη, αφού θα διατηρήσει και θα εμπλουτίσει το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο, από τη στιγμή που όλα τα αστικά κόμματα δηλώνουν πίστη:

- Στις ΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές "δεσμεύσεις" της χώρας.

- Στην "πράσινη μετάβαση" και την "απελευθέρωση" της Ενέργειας, κύριες αιτίες της ενεργειακής φτώχειας και εξάρτησης.

- Στα σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και τους αντιλαϊκούς του στόχους, το νέο αυτό υπερμνημόνιο για τους λαούς που είναι σε πλήρη ισχύ.

Αυτά θα αποτελούν και το πρόγραμμα όποιας κυβέρνησης κι αν προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές.

Τέτοιες κυβερνήσεις έχει ξαναζήσει ο λαός, έχει βιώσει την απογοήτευση και τις ψεύτικες ελπίδες.

Γι' αυτό είναι η ώρα να ψάξει αλλού τη λύση!

Οταν γκρεμίζεις τις αυταπάτες, βλέπεις το μέλλον καθαρά.

Μπορείς να δεις πως μέσα από την ανθρώπινη εργασία, το μυαλό και τα χέρια των εργαζομένων όλου του κόσμου, έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για να ζούμε πολύ καλύτερα, με σύγχρονα δικαιώματα, χωρίς ανασφάλεια.

Αυτή η πίστη ότι μπορούμε να χτίσουμε έναν διαφορετικό κόσμο, μία κοινωνία ανθρώπινη, χωρίς εκμετάλλευση, είναι η δύναμη που μας γεμίζει θέληση και κουράγιο σήμερα.

Μας πεισμώνει να ανταποκριθούμε και να ξεπερνάμε τις δυσκολίες, μας δίνει κίνητρο να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο, με μεγαλύτερη ένταση.

Γι' αυτό, όπως σήμερα κερδίζουμε μάχες που κάνουν όλη την εργατική τάξη περήφανη, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να κερδίσουμε έναν κόσμο ολόκληρο!

Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε κάθε νέα και νέο να βαδίσει, να σταθεί στο πλάι του ΚΚΕ και των εργατικών αγώνων.

Να χαράξει ένα αγωνιστικό μονοπάτι στη ζωή του που θα είναι περήφανος για τις θυσίες και τα ιδανικά του.

Για μας αυτό το μονοπάτι είναι μονόδρομος απέναντι στην καπιταλιστική σήψη και στο βάρβαρο πρόσωπο που συνεχώς επιδεικνύει.

Είναι η μοναδική επιλογή απέναντι στα αδιέξοδα του συστήματος, αφού μπορεί να μπολιάσει τη διέξοδο, που βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη για να σπάσουν τα δεσμά ενός συστήματος που έχει ξεπεράσει τα ιστορικά του όρια.

Ετσι θέλουμε να βαδίζει η νέα γενιά, με το κεφάλι ψηλά, περήφανη για τη στάση ζωής της, για τους αγώνες της και για το Κόμμα της, περήφανη που βαδίζει μαζί με το ΚΚΕ, στο πλάι του εργαζόμενου λαού, και πρωταγωνιστεί στην πάλη του κάθε μέρα, για μια καλύτερη ζωή.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είναι περήφανοι για τα μέλη τους και τα μέλη τους είναι περήφανα για το Κόμμα τους.

Γιατί, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βάζουν οι καιροί, που στην ένδοξη Ιστορία του ΚΚΕ κι αν υπήρξαν αμέτρητα εμπόδια, δεν πάμε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας, δεν συμβιβαζόμαστε με το "λιγότερο κακό", με την υποταγή στο "λίγο", δεν μασάμε στην καταστολή και τις απειλές, σφίγγουμε τις γροθιές μας, κρατάμε ψηλά την κόκκινη σημαία και με βαθιά πίστη στο δίκιο του αγώνα μας παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για τον φωτεινό κόσμο του μέλλοντος, τον κόσμο του σοσιαλισμού.

Ο αγώνας για τον σοσιαλισμό είναι αναγκαίος, ρεαλιστικός, ζωντανός.

Ανοίγεται κάθε μέρα, με κάθε μικρή ή μεγάλη μάχη που δίνουμε, με κάθε προσπάθεια που κάνουμε για να φτάσουν πιο πλατιά οι θέσεις και οι ιδέες του Κόμματος, για να ζωντανέψει ξανά η σοσιαλιστική - κομμουνιστική προοπτική, για να συσπειρώσουμε ευρύτερες δυνάμεις στον οργανωμένο συλλογικό αγώνα, μέσα στο κίνημα, για να σηκώσουν ακόμα περισσότεροι τις σημαίες των διεκδικήσεών μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, για να δυναμώνει ο αντικαπιταλιστικός - αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός των αγώνων.

Σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε!

Κρατάμε τα λόγια του Νίκου Μπελογιάννη, που του έκοψαν πρόωρα το νήμα της ζωής πριν 70 χρόνια:

"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει να έχει η ζωή: Το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Οποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω από τη ζωή. Το ωραίο είναι καθετί που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη...".

Και από αυτά τα λόγια δανειζόμαστε και ανακοινώνουμε σήμερα το σύνθημα του φετινού, του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", που ξεκινά τώρα το ταξίδι του: "Η νέα γενιά με το ΚΚΕ. Για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό! Σοσιαλισμός, η απάντηση στον 21ο αιώνα!"».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ