ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 2019 - Κυριακή 23 Ιούνη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» από τη ζωή ο Δημήτρης Χριστόφιας

Ο πρώην ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας νοσηλευόταν για αρκετό διάστημα με σοβαρά προβλήματα στην υγεία του

Eurokinissi

Σε ηλικία 73 ετών «έφυγε» από τη ζωή, την Παρασκευή, ο πρώην ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, που νοσηλευόταν από τις 20 Μάη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Για το θάνατο του Δ. Χριστόφια ενημερώθηκε τηλεφωνικά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, που επικοινώνησε μαζί του. Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια του Κόμματος προς το ΑΚΕΛ, αλλά και την οικογένεια του Δημήτρη Χριστόφια.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1946 στο χωριό Δίκωμο της Κερύνειας, στη βόρεια Κύπρο, που σήμερα περιλαμβάνεται στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα τμήμα του νησιού. Καταγόταν από εργατική οικογένεια.

Σε ηλικία 14 χρόνων έγινε μέλος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (ΠΕΟΜ). Το 1964 έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) και της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ). Το 1969, στο 5ο Συνέδριο της ΕΔΟΝ, εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης.

Το 1974, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Μόσχα στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ενωσης, από την οποία αποφοίτησε ως διδάκτωρ (PhD) ιστορικών επιστημών, επέστρεψε στην Κύπρο, εξελέγη Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της Οργάνωσης και το 1977 Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης, θέση την οποία κατείχε μέχρι και το 1987.

Το 1982 εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ και το 1986 μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ενώ στις 22 Απρίλη 1988 η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε ΓΓ. Στην ίδια θέση αναδείχτηκε ξανά το 1990, το 1995, το 2000 και το 2005.

Εκλέχτηκε βουλευτής Κερύνειας με το ΑΚΕΛ τα έτη 1991, 1996, 2001 και 2006 ενώ κατά το χρονικό διάστημα 2001 - 2006 διετέλεσε πρόεδρος της κυπριακής Βουλής.

Στις προεδρικές εκλογές που έγιναν το Φλεβάρη του 2008 εκλέχτηκε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ψηφοδέλτιο ΑΚΕΛ - Αριστερά και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 2013.

Ο Δ. Χριστόφιας κατείχε τιμητικούς τίτλους από αριθμό πανεπιστημίων, όπως: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (2004), Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Μόσχας (2008), Πανεπιστήμιο για Ξένους της Περούτζια (2009), Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (2011) και Πανεπιστήμιο Μαριούπολης (2011). Είχε τιμηθεί επίσης με διακρίσεις και μετάλλια σε πολλές χώρες.

Ανακοινώνοντας «με βαρύτατη θλίψη» το θάνατο του Δ. Χριστόφια, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ενημέρωνε ότι άμεσα θα αποφασίζονταν οι λεπτομέρειες σχετικά με την κηδεία και εξέφραζε «τα θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του, συντρόφισσα Ελση και σε όλη του την οικογένεια».

Συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο του Δ. Χριστόφια εξέδωσαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, η κυβέρνηση, άλλα κόμματα και φορείς στην Ελλάδα, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΔ
Κομμένο και ραμμένο στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου

Eurokinissi

Το πρόγραμμα της ΝΔ για «Ισχυρή Ανάπτυξη και Αυτοδύναμη Ελλάδα» παρουσίασε την Παρασκευή ο Κυρ. Μητσοτάκης, ως καταλληλότερο για τη διεύρυνση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, διεκδικώντας στις εκλογές «ισχυρή εντολή» για να το εφαρμόσει με «ταχύτητα» και «αποτελεσματικότητα».

Παρουσιάζοντας τις πτυχές του και με αφορμή την επικαιρότητα είπε ότι η κυβέρνησή του θα ιδρύσει «Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ως μετεξέλιξη του σημερινού ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό, που θα εντοπίζει κινδύνους για την εθνική και την περιφερειακή ασφάλεια», και έβαλε στόχο τη μετεξέλιξη του ΥΠΕΞ σε υπουργείο και οικονομικής διπλωματίας, με αξιολόγηση των πρέσβεων και για το πόσο υποστηρίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Επανέλαβε τα δωράκια που υπόσχεται στο κεφάλαιο, όπως μειώσεις του φόρου σε επιχειρήσεις «από 28% στο 20% εντός διετίας, και του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5% αμέσως», όπως και τη δυνατότητα για υπεραποσβέσεις μέχρι και 200%. Επίσης απαρίθμησε κι άλλα μέτρα για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, όπως για μείωση «γραφειοκρατικών διαδικασιών», «επίσπευση προσφυγών», «μείωση κόστους δανεισμού», υποσχόμενος «επιτελικό κράτος για το κεφάλαιο. Σε αυτό το πλαίσιο έθεσε ως στόχο την «αντικειμενική αξιολόγηση για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ώστε μόνο οι άξιοι να προχωρούν πιο γρήγορα στην επετηρίδα του Δημοσίου».

Δεσμεύθηκε να επαναδιαπραγματευτεί το ύψος των υπερπλεονασμάτων για να δημιουργήσει «δημοσιονομικό χώρο» στήριξης των επιχειρήσεων, ενώ στα «κίνητρα» που σκοπεύει να δώσει στη μεγαλοεργοδοσία συμπεριέλαβε και την επιβράβευση της αντεργατικής πρακτικής να αντικαθίσταται μέρος του μισθού των εργαζομένων με κουπόνια σίτισης, μεταφοράς κ.λπ. Ρίχνοντας στους ανέργους το φταίξιμο της ανεργίας και κάνοντας λόγο για «χάσμα μεταξύ των δεξιοτήτων των μακροχρόνιων ανέργων και των αναγκών της αγοράς εργασίας», υποσχέθηκε προγράμματα κατάρτισης, ενώ προανήγγειλε νέο Ασφαλιστικό και «εισαγωγή μάνατζμεντ στα δημόσια νοσοκομεία», δηλαδή νέα βήματα στην ιδιωτικοποίησή τους.

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ξεχώρισε και συγκεκριμένους κλάδους - πεδία επενδύσεων, που απορρέουν από τη στρατηγική της αστικής τάξης και έχουν υπηρετηθεί από όλες τις κυβερνήσεις και προφανώς και από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ενεργειακές υποδομές, αξιοποίηση λιμένων, διαχείριση δασών, οδικοί άξονες κ.ά., όλα στο πλαίσιο της μετατροπής της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο.

Ακόμα και οι «παροχές» που περιέλαβε στο πρόγραμμά της η ΝΔ, στην πραγματικότητα είναι πακέτα προς το κεφάλαιο, όπου μαζί με την «οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας» έταξε και εκπτώσεις στη φορολογία για «εργασίες ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων», κουπόνια για να «αναγκάζονται οι γονείς να πάνε το παιδί τους σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό» αντί να χρηματοδοτείται ένα σύγχρονο δημόσιο δίκτυο Προσχολικής Αγωγής κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας εξήρε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και ολοκλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σαρώνοντας επιδόματα που είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι για την ανακούφισή τους.

Εστίασε επίσης στη λεγόμενη «ασφάλεια» και υποσχέθηκε προσλήψεις αστυνομικών, επαναφορά της ομάδας «Δ», ενίσχυση της «ΔΙΑΣ», κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, σύσταση φυλακής τύπου Γ, υψίστης ασφαλείας κ.λπ. Επιμένοντας στο δόγμα «νόμος και τάξη» δεσμεύτηκε ξανά για άμεση κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου στο όνομα των «βανδαλισμών», ώστε να γίνουν τα πανεπιστήμια ακόμα πιο ελκυστικά στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό βάζει στόχο να επενδύσει στην κληρονομιά που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, εμπλέκοντας πιο ενεργά την ΕΕ στη «φύλαξη των συνόρων» και εφαρμόζοντας την αντιδραστική συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, δεσμεύτηκε ότι θα εντείνει την πολυδιάσπαση του όποιου ενιαίου χαρακτήρα, αφήνοντας π.χ. τους εκπαιδευτικούς να προσαρμόσουν τη δουλειά τους, ακόμα και να επιλέγουν βιβλία. Μίλησε για ενίσχυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, μεγαλύτερη σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, δυνατότητα για δίδακτρα σε ξενόγλωσσα τμήματα, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, σύνδεση της χρηματοδότησης με την αντιδραστική «αξιολόγηση» κ.λπ.

Τέλος, προαναγγέλλοντας ένταση της συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια, προέτρεψε τους αγρότες να «συνεργάζονται» σε «ομάδες αγροτών», με την υπόσχεση να τις φορολογεί με 10% ως κίνητρο, ενώ ανέλαβε γενικόλογες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση του συρρικνωμένου ευρωενωσιακού προϋπολογισμού.

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση για το θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια, η ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας εκφράζει τη βαθιά της λύπη για τον απροσδόκητο θάνατο του συντρόφου Δημήτρη Χριστόφια, επιφανούς στελέχους του ΑΚΕΛ, πρώην ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον οποίο το ΚΚΕ διατήρησε για δεκαετίες θερμές συντροφικές σχέσεις.

Ο σύντροφος Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1946 στο χωριό Κάτω Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας και από μαθητής μπήκε στην ενεργό δράση. Από μικρή ηλικία πίστεψε στο δίκιο και υπηρέτησε τα συμφέροντα του κυπριακού λαού σε όλες τις φάσεις της ζωής του.

Με την πάλη του αναδείχθηκε στα καθοδηγητικά όργανα της ΕΔΟΝ και του ΑΚΕΛ. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ από το 1977 μέχρι το 1987 και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ από το 1988 μέχρι και το 2005. Εκλέχτηκε πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και την περίοδο 2008 - 2013 Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρωτοστάτησε στους αγώνες του κυπριακού λαού κατά της τουρκικής κατοχής, για την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Διέθεσε μεγάλο μέρος της ζωής του για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ο σύντροφος Δημήτρης Χριστόφιας υπήρξε διεθνιστής, στάθηκε στο πλευρό της πάλης του ΚΚΕ και του κομμουνιστικού κινήματος.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες στην Ελλάδα θα τον θυμόμαστε για πάντα.

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην ΚΕ του ΑΚΕΛ, στην σύζυγό του, Ελση, και τα παιδιά του, Μαριάννα, Χριστίνα και Χρήστο».

ΚΙΝΑΛ
«Χρήσιμη ψήφος» για κυβερνήσεις του κεφαλαίου

«Εχει φανεί ότι κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός κρίσης με ασφάλεια». Αυτό είπε την Παρασκευή η Φώφη Γεννηματά στον ρ/σ «Real», περιγράφοντας το στόχο του κόμματός της να αποτελέσει τη συγκολλητική ουσία σταθερών κυβερνητικών πλειοψηφιών προς εφαρμογή και των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων. Από αυτήν την άποψη συμπλήρωσε ότι «η πιο χρήσιμη ψήφος σε αυτές τις εκλογές είναι η ψήφος στο ΚΙΝΑΛ».

Πρόσθεσε δε ότι «η χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική στήριξη» και κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που δεν ομονόησαν προηγουμένως σε μια τέτοια κυβέρνηση, θυμίζοντας το παράδειγμα της κυβέρνησης Παπαδήμου και λέγοντας ότι το 2015 «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ γύρισαν τη πλάτη στην εθνική συνεννόηση και οδήγησαν σε εκλογές».

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι αν δεν βρεθεί μια θέση για το κόμμα της στην επόμενη κυβέρνηση, δεν θα αρνηθεί στήριξη εκεί που χρειάζεται για να περάσουν και οι επόμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, λέγοντας ότι το ΚΙΝΑΛ θα είναι «υπεύθυνη αντιπολίτευση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ