ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εξω η μεγαλοεργοδοσία από τα συνδικάτα!

Την αποπομπή του γνωστού «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλου, προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Ανώνυμης Εταιρείας «Πήγασος Φορτούνα Γκέιμινγκ», απαιτεί το ΠΑΜΕ

Να αποπεμφθεί από τη ΓΣΕΕ και όσες συνδικαλιστικές οργανώσεις συμμετέχει ο γνωστός «συνδικαλιστής» Δ. Καραγεωργόπουλος, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, απαιτεί το ΠΑΜΕ, τονίζοντας πως το γεγονός ότι έχει αυτές τις ιδιότητες ενώ «είναι και ο ίδιος εργοδότης αποτελεί αίσχος για το εργατικό κίνημα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο αποκαλύπτουν όσα για χρόνια καταγγέλλουμε για το ρόλο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στην υλοποίηση των αντιλαϊκών σχεδίων.

Τελευταία αυτός ο ρόλος φαίνεται ότι περνά σε άλλο επίπεδο, αφού δεν είναι απλά ότι με τις επιλογές τους υπηρετούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας, αλλά είναι και οι ίδιοι εργοδότες!

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ΓΣΕΕ, ο γνωστός "συνδικαλιστής" Καραγεωργόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, είναι και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εταιρείας με την επωνυμία "ΠΗΓΑΣΟΣ ΦΟΡΤΟΥΝΑ ΓΚΕΪΜΙΝΓΚ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ", που σύμφωνα με τους σκοπούς της:

  • Διαθέτει και διαχειρίζεται μετοχές και μερίδια εταιρειών τυχερών παιγνίων
  • Παρέχει διοικητικές υπηρεσίες σε καζίνο, ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις
  • Διαχειρίζεται και αξιοποιεί ακίνητα
  • Παρέχει με το αζημίωτο εκπαίδευση σε εργαζόμενους και συμβουλές σε εταιρείες.

Ο ίδιος αναφέρει ότι έγινε εργοδότης για να προστατεύσει τους εργαζόμενους!

Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος "συνδικαλιστής" δεν έχει καμιά σχέση με τα Συνδικάτα αποδεικνύεται από τη στάση του όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά και πρόσφατα, ήταν αυτός που πρωτοστάτησε στο όργιο νοθείας στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, στους εκβιασμούς και τραμπουκισμούς, παίρνοντας όμως αποφασιστική απάντηση από τα σωματεία και τους εργαζόμενους της πόλης.

Ομως οι ευθύνες της διοίκησης της ΓΣΕΕ είναι μεγάλες. Το ότι ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΓΣΕΕ είναι και ο ίδιος εργοδότης αποτελεί αίσχος για το εργατικό κίνημα. Ανοίγουν έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο! Μαζί με τις "ενώσεις προσώπων", την τρομοκρατία, την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης, τώρα και οι πρόεδροι των ΑΕ θα συμμετέχουν και θα εκλέγονται στα συνδικάτα; Να αποπεμφθεί τώρα, τόσο από τη ΓΣΕΕ όσο και από όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις όπου συμμετέχει.

Εξάλλου, μπορεί να εκλεγεί στις ενώσεις των εργοδοτών, εκπροσωπώντας αυτούς που υπηρετεί με τόση επιτυχία εδώ και χρόνια. Τα συνδικάτα είναι των εργατών και όχι των εργοδοτών.

Καλούμε όλα τα συνδικάτα να καταγγείλουν και να καταδικάσουν τις ηγεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που τον διατηρούν σε θέσεις ευθύνης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Καλούμε τη διοίκηση της ΓΣΕΕ να συνεδριάσει έκτακτα με αυτό το θέμα».

Αιτήματα για αποπομπή σε ΓΣΕΕ και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Το αίτημα για την αποπομπή του Δ. Καραγεωργόπουλου, από τη ΓΣΕΕ και από όσα συνδικαλιστικά όργανα συμμετέχει, κατέθεσε χτες η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στη ΓΣΕΕ, απευθυνόμενη στους Γ. Παναγόπουλο, πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Ν. Κιουτσούκη, γγ της ΓΣΕΕ, και στα μέλη της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, ζητώντας να συνεδριάσει έκτακτα με αυτό το θέμα.

Αντίστοιχο αίτημα κατέθεσε η ΔΑΣ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), στην οποία ο συγκεκριμένος «συνδικαλιστής» έχει την ιδιότητα του προέδρου. «Δεν μπορεί να υπάρχουν στελέχη ή μέλη ΔΣ ανωνύμων εταιρειών στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος», τονίζει η ΔΑΣ και καλεί το ΔΣ της ΟΙΥΕ να συνεδριάσει έκτακτα με θέμα την αποπομπή του.

Απαντώντας μάλιστα στους ισχυρισμούς του Δ. Καραγεωργόπουλου, τους οποίους μάλιστα επανέλαβε προκλητικά χτες με δελτίο από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, η ΔΑΣ ΟΙΥΕ σημειώνει:

«Ο ίδιος αναφέρει ότι η εταιρεία έχει χαρακτήρα αυτοδιαχείρισης και ότι συστάθηκε προκειμένου να προστατεύσει τάχα τους εργαζόμενους από την ανεργία και τις καθυστερήσεις στα δεδουλευμένα!

Η συγκεκριμένη επιχείρηση καταγράφεται στα στοιχεία της ΕΕΕΠ αλλά και σε διαδικτυακούς επαγγελματικούς χώρους, στους οποίους αυτοαναφέρεται ως "έμπειρη στα συστήματα διαχείρισης ανθρώπινων πόρων, όχι μόνο στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών αλλά και στους τομείς του τουρισμού και των υπηρεσιών, προσεγγίζοντας κάθε έργο από μια διαφορετική οπτική γωνία, που βλέπει τον ανθρώπινο παράγοντα ως επένδυση και όχι ως υλικό μίας χρήσης". Ακόμα, αναγράφεται πως "φιλοδοξεί ν' αποτελέσει την εγχώρια λύση στο κλίμα παγκοσμιοποίησης, επέκτασης και αυξημένου ανταγωνισμού που επικρατεί στην παγκόσμια βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών"... Είναι επιχείρηση που από το 2014 αναζητούσε εργαζόμενους και στελέχη ειδικοτήτων, με πλήθος αγγελιών».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Απεργία και συγκεντρώσεις την Κυριακή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Από την κινητοποίηση στα γραφεία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης ενάντια στις μεθοδεύσεις επέκτασης του ωραρίου
Από την κινητοποίηση στα γραφεία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης ενάντια στις μεθοδεύσεις επέκτασης του ωραρίου
Απεργιακές κινητοποιήσεις με αιχμή το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας προετοιμάζουν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στο Εμπόριο, την Κυριακή 24 Ιούνη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την Κυριακή 15 Ιούλη σε όλη τη χώρα.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 24/6 στις 10.30 π.μ., στην πλατεία στο Μοναστηράκι, ενώ η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 10 π.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους.

Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις στις 24/6 και στις 15/7 απευθύνουν επίσης οι Ομοσπονδίες, οι Ενώσεις και τα Σωματεία που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, ενώ στην Αττική κοινή δράση και πρωτοβουλίες σχεδιάζουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Την κινητοποίηση στο Εμπόριο στηρίζει και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση της Κυριακής.

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τις κινητοποιήσεις, προχτές Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη στην Καλλιθέα, από την Ενωση ΕΒΕ, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων και τον Σύλλογο Γυναικών της ΟΓΕ.

Στην ίδια κατεύθυνση, έχουν σχεδιαστεί και οι παρακάτω πρωτοβουλίες:

-- Πικετοφορία θα κάνουν σήμερα, Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στο κέντρο της Αθήνας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας και Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ, με αφετηρία την πλατεία Μητροπόλεως.

-- Αύριο, Σάββατο, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει μέρα δράσης στα σούπερ μάρκετ, με εξορμήσεις και περιοδείες σε καταστήματα μεγάλων αλυσίδων.

-- Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων προγραμματίζει εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς. Σήμερα, Παρασκευή, στα καταστήματα του ομίλου ΙΝΤΙΤΕΞ. Αύριο, Σάββατο, από το πρωί σε όλα τα καταστήματα στο κέντρο.

Παρέμβαση στο Ηράκλειο ενάντια στην επέκταση του ωραρίου

Παρέμβαση στα γραφεία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ) πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, ενάντια στις μεθοδεύσεις για την επέκταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, στις οποίες παίρνει μέρος η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας μαζί με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) επιδιώκουν την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 11 το βράδυ, από την 1η Απρίλη μέχρι τις 30 Νοέμβρη, καθώς και το άνοιγμά τους τις Κυριακές.

Τον περασμένο Μάη, με τη δυναμική τους παρέμβαση στην Επιτροπή Εμπορίου της Περιφέρειας Κρήτης, όπου συζητιόνταν το θέμα, Σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων του νησιού πέτυχαν να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο η ΟΕΣΚ τη Δευτέρα 18/6 επανέφερε το θέμα σε συνεδρίασή της.

«Η επέκταση του ωραρίου και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι αίτημα που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων στο εμπόριο», τονίζει η Ενωση και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να δυναμώσουν την πάλη τους και τις εστίες αντίστασης στους χώρους δουλειάς.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠ/ΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Καταγγέλλει νέο εργατικό «ατύχημα»

Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα», αυτήν τη φορά στα Ναυπηγεία «Παναγιωτάκης» στη Σαλαμίνα, την περασμένη Τετάρτη, καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

«Αλλος ένας συνάδελφος, εργαζόμενος στο συνεργείο της επιχείρησης Μπεκρή, υπέστη τραυματισμό μετά από πτώση, την ώρα που εκτελούσε εργασίες επισκευής σε χώρο του Ναυπηγείου λόγω της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας», αναφέρει το Συνδικάτο. «Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο τοπικό Κέντρο Υγείας και στη συνέχεια στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Η εργοδοσία δεν ειδοποίησε όπως όφειλε τις αρμόδιες αρχές, ώστε να δηλωθεί το εργατικό ατύχημα και το Λιμεναρχείο ενημερώθηκε μόνο από την πλευρά του Συνδικάτου μας, αμέσως μόλις μάθαμε για το συμβάν.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να διενεργήσουν άμεσα έλεγχο στο χώρο του ατυχήματος και να διακοπούν οι εργασίες μέχρι να παρθούν τα αναγκαία μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας.

Αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά πού μας οδηγεί η απουσία των καθημερινών ελέγχων και η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών και από τη σημερινή αλλά και από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αντιθέτως, επικαλούμενες την έλλειψη προσωπικού, λόγω της υποστέλεχωσης στις αρμόδιες υπηρεσίες, ακόμα και οι Μεικτές Επιτροπές Ελέγχου για την Υγιεινή και την Ασφάλεια στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη υπολειτουργούν, ενώ θα έπρεπε σε καθημερινή βάση να διενεργούν ελέγχους, όπως άλλωστε ορίζει και η νομοθεσία. Αυτό όμως δεν γίνεται, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και ενώ έχουν γίνει μια σειρά καταγγελίες από τα σωματεία μας. Το αποτέλεσμα είναι καθημερινά να δίνεται η ευκαιρία στις επιχειρήσεις να "χαλαρώνουν" τα μέτρα πρόληψης και να καταλήγουμε σε περιστατικά σαν το χτεσινό».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Απεργούν στις 27 Ιούνη

Κάλεσμα συμμετοχής στην πανελλαδική 24ωρη απεργία την Τετάρτη 27/6 και στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, στις 10 π.μ., απευθύνει το Πανελλήνιο Συντονιστικό Οργανο Συλλόγων και Σωματείων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η απεργία γίνεται ενάντια στη δεκαπενταετή εργασιακή ομηρία, στην απαξίωση και αποδόμηση των δομών «Βοήθεια στο Σπίτι», στη συρρίκνωση του προσωπικού, στην έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών. Διεκδικούν εργασιακή διασφάλιση όλου του προσωπικού, ίση μεταχείριση των εργαζομένων Οικογενειακών Βοηθών στις δομές με εργαζόμενους ίδιων καθηκόντων άλλων υπηρεσιών, αναγνωρίζοντάς τους και καταβάλλοντας το ανθυγιεινό επίδομα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ