ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Συμφωνία στην αντιλαϊκή πολιτική, παζάρια για το κρατικό χρέος

Copyright 2018 The Associated

Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ στο Λουξεμβούργο, με επίκεντρο τα παζάρια γύρω από τους χρόνους επιμήκυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους, το ύψος του κεφαλαιακού αποθέματος, που θα «αξιοποιηθεί» στα επόμενα χρόνια ως «μαξιλάρι ασφαλείας» για τις αγορές, σε συνδυασμό και με το ύψος της δόσης αναφορικά με το κλείσιμο της 4ης «αξιολόγησης». Μάλιστα, η συνεδρίαση αναφορικά με την αντιλαϊκή κλιμάκωση στην Ελλάδα διεκόπη προσωρινά, προκειμένου να συζητηθούν τα άλλα θέματα της ατζέντας. Ακολούθησε τριμερής συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Ολ. Σόλτς, και της Γαλλίας, Μπ. Λεμέρ.

Σε κάθε περίπτωση, απόλυτα δεδομένο είναι το ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο, με αρχική διάρκεια στα 2 ή 3 χρόνια, που μάλιστα θα συνοδεύεται με ανά τρίμηνο «αξιολογήσεις». Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η συμφωνία για την επόμενη περίοδο θα συμπληρώνεται από ειδικό παράρτημα - λίστα με τα νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

Το συνολικό «πακέτο» συζητήθηκε το πρωί χτες στην «Ομάδα Εργασίας» του Γιούρογκρουπ, όπου επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι η διαχείριση του κρατικού χρέους αποτελεί βασικό μοχλό για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών διεργασιών και μάλιστα σε ορίζοντα πολλών δεκαετιών.

Ανεξάρτητα από τις τελικές αποφάσεις, τα «σενάρια» που εξετάστηκαν στην «Ομάδα Εργασίας» αποκαλύπτουν το εύρος και την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Μεταξύ αυτών:

-- Το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά μέσο όρο για την περίοδο 2023 - 2060 διαμορφώνεται στο 2,2% και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον στο 2%, σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του Γιούρογκρουπ.

-- «Συμφωνούμε ότι στη βάση μιας νέας ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς στο τέλος του 2032, το Γιούρογκρουπ θα αποφασίσει αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης. Προϋπόθεση είναι να τηρείται το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο», αναφέρεται σε έγγραφο εργασίας που «διέρρευσε». Οπως προκύπτει, η «βιωσιμότητα» έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα (μέχρι το 2032), ενώ βέβαια η συγκεκριμένη διατύπωση είναι προϊόν συμβιβασμού με την πλευρά του ΔΝΤ, που με τη σειρά του θα παραμείνει στα προγράμματα της επόμενης περιόδου.

-- Οι τριμηνιαίες αναφορές στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας θα επιτρέψουν στενότερη παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης και των δεσμεύσεων για τις μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις. Στη βάση των «αξιολογήσεων» θα αποδίδονται στο ελληνικό κράτος τα κέρδη που έχουν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες των κρατών της Ευρωζώνης, από τα «ακούρευτα» ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου μετά την αναδιάρθρωση του 2012. Αυτά αφορούν σε ποσά της τάξης του ενός δισ. ευρώ σε ετήσια βάση για την περίοδο μέχρι το 2022, ενώ παράλληλα αποτελούν «κίνητρο» για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.

--«Οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όπως θα καταγράφονται σε ειδικό παράρτημα, για να ολοκληρώσουν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», με βάση τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα.

-- Το ύψος του «κεφαλαιακού αποθέματος», σύμφωνα με τα σενάρια, ξεκινά από 20,8 δισ., με το ενδεχόμενο να ξεπεράσει και τα 30 δισ., προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού κράτους για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια. Μάλιστα, τμήμα της «υπερδόσης» για το κλείσιμο της 4ης «αξιολόγησης» (τουλάχιστον 11 δισ.) θα έρθει να συμπληρώσει το «μαξιλάρι ασφαλείας».

-- Υπάρχει γενικόλογη αναφορά σε μηχανισμό σύνδεσης του χρέους σε περίπτωση σημαντικών κλυδωνισμών. Σε αυτό το πλαίσιο, «το Γιούρογκρουπ υπενθυμίζει τη συμφωνία του Μαΐου του 2016 για ένα μηχανισμό που θα ενεργοποιείται στην περίπτωση πολύ δυσμενέστερου απρόοπτου μακροοικονομικού σεναρίου».

-- Τέλος, ασαφείς παρέμεναν οι χρόνοι επιμήκυνσης των αποπληρωμών για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους. Αυτοί θα αφορούν αποκλειστικά στα δάνεια του 2ου μνημονίου.

Αντιλαϊκή κλιμάκωση για το... «success story»

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει άλλο ένα "success story", αν συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος», τονίζει ο Κλ. Ρέγκλινγκ στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δείχνοντας βέβαια το νέο «μεταμνημονικό» κύκλο της αντιλαϊκής κλιμάκωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «τέσσερις, από τις πέντε, χώρες που συμμετείχαν στα προγράμματα βοήθειας του EFSF ή του ESM είναι ξεκάθαρα "ιστορίες επιτυχίας" (success stories)», ενώ «η Ελλάδα μπορεί να μπει σε αυτήν την ομάδα, εάν συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο»...

Την ίδια ώρα, η έκθεση του ESM, όπως και η «έκθεση συμμόρφωσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είχε προηγηθεί, έρχεται να επιβεβαιώσει την κατακρεούργηση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου, ενώ κάνοντας και παραπέρα βήματα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ταχύτερους ρυθμούς κλιμάκωσης. «Τα μέτρα αυτά (συντάξεις, αφορολόγητο) συμπληρώνουν τα υφιστάμενα πακέτα μεταρρυθμίσεων, κυρίως με την προσαρμογή των συντάξεων στους νέους κανόνες από το 2019 και με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης από το 2020, εάν δεν έρθουν εμπροσθοβαρώς», επισημαίνεται.

Παράλληλα, για μια ακόμη φορά, ξεκαθαρίζεται ότι τα λεγόμενα «αντίμετρα» που διαφημίζει η κυβέρνηση έχουν όρο και προϋπόθεση την υπέρβαση των στόχων για τα «πλεονάσματα» στους κρατικούς προϋπολογισμούς μέχρι και το 2022. «Σε συνάρτηση με την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα» θα εφαρμοσθούν τα αντίμετρα που «θα στηρίξουν την ανάπτυξη», σύμφωνα με τον ESM.

Σε ό,τι αφορά τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους, αναδεικνύουν την «ανάγκη» κλιμάκωσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια. Ειδική αναφορά γίνεται στο υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (43,1% επί του συνολικού δανεισμού) στο τέλος του 2017, καλώντας τις τράπεζες να «εντείνουν τις προσπάθειες κατά την επόμενη διετία».

Να σημειωθεί ότι η «έκθεση συμμόρφωσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», που δημοσιοποιήθηκε προχτές, σε έναν πρώτο απολογισμό, αναφέρει ότι μέχρι το τέλος του Μάη είχαν διενεργηθεί 4.349 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Με βάση τα στοιχεία έως τις 25 Μάη, ήδη έχουν προγραμματιστεί για φέτος 9.458 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Εξάλλου, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στην πώληση πακέτου προβληματικών δανείων στην «CarVal Investors» και την «Intrum AB», συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το αντίτιμο της συναλλαγής διαμορφώθηκε στο 6% της ονομαστικής αξίας τους, δηλαδή σε 120 εκατ. ευρώ. Οι εξαγοραστές αναμένουν την ανάκτηση του ποσού και βέβαια με σημαντικά περιθώρια κέρδους.

«Αντίμετρα» για τους βιομήχανους

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, στο έδαφος των υπερπλεονασμάτων και της κλιμακούμενης αντιλαϊκής πολιτικής, έχει να περιμένει από τα λεγόμενα «αντίμετρα».

Οπως αναφέρει στο «εβδομαδιαίο δελτίο», «η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και η μείωση του αφορολόγητου είναι σημαντικές διαρθρωτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις».

Οπως λένε, «έτσι αντιμετωπίζονται τα αυξανόμενα ελλείμματα του συνταξιοδοτικού συστήματος στο μέλλον λόγω της ταχείας γήρανσης του πληθυσμού», ενώ βέβαια «καλύπτεται η ανάγκη επέκτασης της φορολογικής βάσης, ώστε να διαμοιράζεται το φορολογικό βάρος σε περισσότερους φορολογούμενους (...)».

Στο «διά ταύτα» ο ΣΕΒ διεκδικεί:

-- «Σημαντική μείωση του μη μισθολογικού κόστους σε επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών ώστε να ενισχυθούν πραγματικά η απασχόληση και το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων».

- «Μεγαλύτερη φορολογική "ελάφρυνση" της ελληνικής οικογένειας», ώστε, όπως λένε, να αντιμετωπιστεί «το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας». Πρόκειται βέβαια για εμπαιγμό καθώς η ...«ελάφρυνση της ελληνικής οικογένειας» υπολογίζεται μετά και τη νέα συντριβή στο αφορολόγητο όριο, με την επέκταση της φορολογικής βάσης και το μαζικό χαράτσωμα, λαϊκών νοικοκυριών που εξαναγκάζονται να διαβιώνουν κάτω και από τα όρια της επίσημης φτώχειας, ούτως ώστε να μαζεύονται τα χρήματα που πηγαίνουν ως ελαφρύνσεις και «μαξιλάρια ασφαλείας» στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Επιβράδυνση της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη

Στην ατζέντα της χτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, στην οποία μετείχε και η επικεφαλής του Ταμείου Κρ. Λαγκάρντ, ήταν και η παρουσίαση και «ανταλλαγή απόψεων» αναφορικά με την «έκθεση αξιολόγησης» που ετοιμάζει η πλευρά του ΔΝΤ για τις οικονομίες της Ευρωζώνης.

Δίνοντας ένα πρώτο στίγμα, η Κρ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης παραμένει ισχυρή, αλλά επιβραδύνεται σε σχέση με τα περσινά υψηλά επίπεδα, ενώ στις νέες προβλέψεις του, που αναμένεται να ανακοινωθούν τον Ιούλη, το ΔΝΤ θα προχωρήσει σε μια μικρή υποβάθμιση. Παράλληλα, έκανε λόγο για σημαντικούς κινδύνους που σχετίζονται με την επιβολή εμπορικών δασμών, καθώς και με την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με το Brexit.

Οπως έχει γίνει γνωστό, η φετινή έκθεση του ΔΝΤ επικεντρώνει στο μείγμα της πολιτικής και των παρεμβάσεων που κρίνονται αναγκαίες για την προστασία της Ευρωζώνης από μελλοντικούς «κλυδωνισμούς».

ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ - ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Ολοκληρώθηκε η φάση της κατάθεσης προσφορών

Με την κατάθεση προσφορών από έξι ενεργειακούς ομίλους ολοκληρώθηκε χτες η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη. Πρόκειται για την κοινοπραξία της κινεζικής «Beijing Guohua Power» με την «Damco Energy» του ομίλου Κοπελούζου, τη «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ» του Γ. Περιστέρη, την «ΕΒΑΛΧΑΛΚΟΡ» του ομίλου Στασινόπουλου, την τσεχική «Energeticky Prumyslovy Holding», την «Indoverse (CZECH) Coal Inv.» με έδρα την Κύπρο και τον όμιλο «Μυτιληναίος». Στη συνέχεια θα υπάρξει αξιολόγηση των προτάσεων και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ΑΕ θα λάβει την τελική απόφαση για τους υποψηφίους που προκρίνονται στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Νωρίτερα χτες το πρωί, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, διαβεβαίωνε τους βιομηχανικούς καταναλωτές ότι η στήριξη του ενεργειακού τους κόστους από τη ΔΕΗ, που σήμερα γίνεται υπό τη μορφή αποκλειστικών συμβολαίων με χαμηλές τιμές ρεύματος, θα συνεχιστεί και με την έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, σημειώνοντας ότι «επιδίωξή μας είναι, σ' αυτό το νέο πλαίσιο, τα διμερή συμβόλαια να αποτελέσουν το κατεξοχήν πεδίο που θα στηρίζει τη βιομηχανία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ