ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Κινήσεις τουρκικών στρατευμάτων προς τη βόρεια Συρία

Ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας - Γαλλίας συμφωνούν σε «ανυποχώρητο αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων» στη Συρία

Από τη συνάντηση Ζαν Ιβ Λε Ντριάν (αριστερά) και Σεργκέι Λαβρόφ (δεξιά) στη Μόσχα

Copyright 2017 The Associated

Από τη συνάντηση Ζαν Ιβ Λε Ντριάν (αριστερά) και Σεργκέι Λαβρόφ (δεξιά) στη Μόσχα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Αυξημένη κινητικότητα δυνάμεων του τουρκικού στρατού και αντικαθεστωτικών του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που υποστηρίζονται από την Αγκυρα, σημειώνεται το τελευταίο 24ωρο στη μεθόριο της βόρειας Συρίας με την Τουρκία, αντανακλώντας μία νέα φάση όξυνσης των συγκρούσεων και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων μεταξύ μελών της διεθνούς λυκοσυμμαχίας των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στην περιοχή.

Το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, μετέδωσε χτες βράδυ την ανάπτυξη σημαντικού αριθμού τεθωρακισμένων οχημάτων του τουρκικού στρατού στην περιοχή. Επιπλέον, το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «ARA News» μετέδωσε πως Σύροι αντικαθεστωτικοί που υποστηρίζονται από την Τουρκία ξεκίνησαν, χτες το πρωί, επίθεση με όλμους σε κουρδικά χωριά κοντά στην πόλη Κομπανί, από το Τζαραμπλούς της βόρειας Συρίας. Από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν αρκετοί άμαχοι και καταστράφηκε ανεξακρίβωτος αριθμός σπιτιών.

Τα σχέδια για την εξαπόλυση νέας επίθεσης τουρκικών και φιλοτουρκικών δυνάμεων σε βάρος Κούρδων στη βόρεια Συρία ξεδιπλώνονται σε μία περίοδο κατά την οποία παρατηρείται όξυνση της κόντρας ΗΠΑ - Ρωσίας και κοντά στη στρατηγική περιοχή της νότιας Συρίας, αλ Τανφ, που θεωρείται κρίσιμη για τον ανεφοδιασμό σιιτικών και ιρανικών πολιτοφυλακών που πολεμούν στο πλευρό του συριακού στρατού και του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Ως γνωστόν, την Κυριακή οι ΗΠΑ κατέρριψαν συριακό πολεμικό αεροσκάφος με το πρόσχημα ότι εξαπέλυσε επιθέσεις κατά των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) Κούρδων και Αράβων που συνεργάζονται με την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, χτες Σύροι αξιωματούχοι αμφισβήτησαν αυτή την εκδοχή, κατηγορώντας τους Αμερικανούς πως στηρίζουν έμπρακτα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα».

Αμφισβήτησαν μάλιστα ακόμη και αν τελικά πρόλαβε ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους Su-22 να βομβαρδίσει, υποστηρίζοντας ότι έχασαν επαφή με το αεροσκάφος προτού αρχίσει την αποστολή του. Ορισμένα κουρδικά ΜΜΕ ανέφεραν χτες ότι ο πιλότος του αεροσκάφους, που αγνοείται, εντοπίστηκε από ενόπλους των δυνάμεων SDF, ότι είναι καλά και ότι αναμένεται κάποια στιγμή, μέσω διαπραγμάτευσης, να παραδοθεί στις συριακές δυνάμεις. Εντούτοις, αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές.

Συνάντηση ΥΠΕΞ Ρωσίας - Γαλλίας

Νωρίτερα, προχτές βράδυ, συναντήθηκαν στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, συμφωνώντας πως κατανοούν αμφότεροι τη σημασία της «επίλυσης του συριακού προβλήματος», κάνοντας «ανένδοτο αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων».

«Αντιλαμβανόμαστε πως είναι σημαντικό να επιλυθεί η συριακή κρίση μέσω διαλόγου που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις πλευρές, με την ενεργή βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, υπό τον όρο του ανυποχώρητου αγώνα κατά τρομοκρατικών ομάδων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σ. Λαβρόφ. Πρόσθεσε ακόμη ότι ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις επικείμενες (αρχές Ιούλη) ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στην Αστάνα του Καζακστάν και στη Γενεύη της Ελβετίας.

Αίσθηση προκάλεσε αργότερα χτες βράδυ η δήλωση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν βλέπει «κανέναν διάδοχο του Μπασάρ αλ Ασαντ» στην ηγεσία της Συρίας που να διαθέτει επαρκή νομιμοποίηση και ότι το Παρίσι δεν θεωρεί την αποχώρησή του από την εξουσία αναγκαία προϋπόθεση για την επίλυση της σύρραξης.

Πρόσθεσε ακόμη ότι πιστεύει πως είναι «εφικτή» η συνεργασία με τον Πούτιν για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία και να βρεθεί λύση στην κρίση, τονίζοντας ότι το Παρίσι «δεν θα αφήσει στο εξής ατιμώρητη» τη χρήση χημικών όπλων.

ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Ενισχύονται η στρατιωτική «κινητικότητα» και η ένταση Ρωσίας - ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟικό F-16 επιχείρησε χτες να πλησιάσει αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας

ΜΟΣΧΑ.--

Ενταγμένο στις ευρύτερες αντιθέσεις μεταξύ Ρωσίας - ΝΑΤΟ είναι το νέο, χτεσινό περιστατικό που εκδηλώθηκε πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, σε μια περίοδο που το ΝΑΤΟ ενισχύει σχεδιασμένα τη στρατιωτική του παρουσία σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και η Ρωσία μελετά τις δικές της κινήσεις, στο πλαίσιο και των ευρύτερων ανταγωνισμών που φουντώνουν σε «μέτωπα» όπως αυτό της Συρίας.

Ενα ΝΑΤΟικό μαχητικό F-16 επιχείρησε να πλησιάσει αεροσκάφος στην ουδέτερη ζώνη της περιοχής, το οποίο μάλιστα μετέφερε τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, στην πιο δυτική πόλη της Ρωσίας, Καλίνινγκραντ. Ενα ρωσικό μαχητικό, Su-27, που συνόδευε το αεροπλάνο του Σόιγκου, αναχαίτισε το F-16, το οποίο τελικά αποχώρησε.

Είχε προηγηθεί, τη Δευτέρα, αντίστοιχη αναχαίτιση δύο αμερικανικών αναγνωριστικών RC-135 από ρωσικά μαχητικά Su-27, όταν τα πρώτα πλησίασαν «προκλητικά» ένα από τα δεύτερα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Καθόλου τυχαία, μιλώντας σε συνάντηση στο υπουργείο Αμυνας, ο Σόιγκου είπε: «Η κατάσταση στα δυτικά σύνορά μας τείνει να επιδεινωθεί. Αυτό συνδέεται με την αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα των χωρών του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Η βορειοατλαντική συμμαχία εντείνει την παρουσία της στα κράτη της Βαλτικής. Η υποδομή στα λιμάνια τους, τα στρατιωτικά αεροδρόμια και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αναπτύσσεται».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα «στο σχηματισμό συνολικά 5.000 στρατευμάτων με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό», λέγοντας ότι όλα αυτά «μας αναγκάζουν να λάβουμε μέτρα αντιποίνων, ιδιαίτερα στα δυτικά σύνορά μας». Πρόσθεσε, τέλος, ότι «περίπου 20 στρατιωτικές μονάδες και βάσεις θα εγκατασταθούν στη δυτική στρατιωτική περιφέρεια της Ρωσίας πριν το τέλος του χρόνου και βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία στρατιωτικών υποδομών σε 40 πόλεις».

Στο μεταξύ, η αναπληρώτρια γγ του ΝΑΤΟ, Ρόουζ Γκότεμελερ, δήλωσε χτες ότι η πρόληψη τέτοιων περιστατικών με ρωσικά αεροσκάφη πάνω από τη Βαλτική θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, λέγοντας πως «είναι σημαντικό και οι δυο πλευρές να αποφεύγουν επικίνδυνα περιστατικά».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ρώσος πρέσβης στη Σουηδία κλήθηκε από το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών, επειδή τη Δευτέρα ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος (Su-27) πετούσε κοντά σε σουηδικό αναγνωριστικό αεροσκάφος στο διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Τέλος, σε σχέση με την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να προσθέσει στη λίστα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ακόμη 38 άτομα και επιχειρήσεις, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως η απάντηση της Ρωσίας «θα βασίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας» και ήδη συζητιούνται πιθανά μέτρα αντιποίνων. Σαν «αντίποινα» ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, ακύρωσε την αυριανή συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Σάνον, προκειμένου να συζητήσουν «προβλήματα στις διμερείς σχέσεις».

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Συνεχίζεται η πολυδιάστατη κρίση

ΝΤΟΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εκφραση ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών αποτελεί η συνεχιζόμενη κρίση με το Κατάρ. Ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες εκτιμήσεις του ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ανουαρ Γκάργας, ότι η απομόνωση του Κατάρ μπορεί να διαρκέσει «χρόνια». Στις εξελίξεις επιδρούν διάφορες δυνάμεις, προσδοκώντας ότι θα ευνοηθούν οι δικές τους προτεραιότητες, στο πλαίσιο των γενικότερων γεωπολιτικών και ενεργειακών σχεδιασμών σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Ετσι, η Τουρκία, μετά την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων που άρχισαν κοινά γυμνάσια με Καταριανούς στρατιώτες, χτες έστειλε στην Ντόχα και μεγάλη επιχειρηματική αποστολή. Σε αυτή συμμετείχαν ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Ενωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών MUSIAD, Αμπντουραχμάν Καάν, ο πρόεδρος της εταιρείας «Sur International Investment Company» Οκτάι Ερκάν, ο αντιπρόεδρος των τουρκικών αερογραμμών Αντέμ Κεϊλάν, αρμόδιος για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Κύπρου.

Η αποστολή είχε συνάντηση με Καταριανούς επιχειρηματίες, όπου μεταξύ άλλων αναδείχθηκε η σημαντική βοήθεια της Αγκυρας από την αρχή της κρίσης και συζητήθηκε πώς θα δυναμώσει η διμερής οικονομική συνεργασία, ειδικά στον τομέα των Τροφίμων, των Φαρμάκων αλλά και των Κατασκευών.

Τέλος, από τη μεριά της ΕΕ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, υπογράμμισε στη συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ τη Δευτέρα ότι η ΕΕ έχει «άμεσο συμφέρον» για επίλυση της κρίσης και κάλεσε όλες τις πλευρές «να μειώσουν τις εντάσεις και να δεσμευτούν για απευθείας διάλογο».

Τη ίδια ώρα, στη Σαουδική Αραβία, ο βασιλιάς Σαλμάν έχρισε αιφνιδίως πρώτο διάδοχο του θρόνου τον νεαρότερο γιο του, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που διατελεί υπουργός Αμυνας και επικεφαλής σημαντικού χαρτοφυλακίου μεταρρυθμίσεων της οικονομίας και ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού κολοσσού «Αramco». Η εξέλιξη σήμανε παραμερισμό του πρίγκηπα και ανιψιού του βασιλιά Σαλμάν, Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ, που απαλλάχθηκε από τα καθήκοντα του διαδόχου του θρόνου με βασιλικό διάταγμα.

Ο 31χρονος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είχε διακριθεί τα τελευταία χρόνια με τις αποφάσεις του για επίθεση σε βάρος της Υεμένης, με απώτερο στόχο την ανακοπή ή μείωση της εκεί αυξανόμενης γεωπολιτικής επιρροής του Ιράν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δημοσιεύματα για νέο κουρδικό κόμμα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Δεμένη με την ευρύτερη «κινητικότητα» στη Μέση Ανατολή και ίσως την αναβάθμιση του ρόλου των Κούρδων (που βέβαια δεν αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο και έχουν επαφές με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα) είναι η είδηση ότι στην Τουρκία προετοιμάζεται η ίδρυση νέου κουρδικού κόμματος. Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα στη «Χουριέτ», το νέο κόμμα θα ονομάζεται Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν (KDP) και «επιδιώκει να εμφανιστεί ως εναλλακτική στο φιλοκουρδικό HDP».

Οι ίδιες πηγές εμφανίζουν το νέο κόμμα να αποτελείται από υποστηρικτές του ηγέτη του ημιαυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, και να αποτελεί ουσιαστικά συνένωση μικρότερων κουρδικών οργανώσεων. Στελέχη του νέου σχηματισμού έδωσαν συνέντευξη Τύπου στην οποία, μεταξύ άλλων, άσκησαν κριτική στο HDP επειδή ακολουθεί «πολιτική των χαρακωμάτων». Πρόσθεσαν ότι θα ακολουθήσουν μια πολιτική που θα δίνει απαντήσεις σε ένα εναλλακτικό φιλοκουρδικό κόμμα, ισχυριζόμενα ότι περισσότερο θέλουν να «γεμίσουν το κενό» που αφήνει το HDP, παρά να ανταγωνιστούν μαζί του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ