ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Τρέχουν για την προσέλκυση επενδύσεων, με ατού τα «γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα» και την αντιλαϊκή πολιτική

Από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γ. Ρος, παρόντος και του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ
Από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γ. Ρος, παρόντος και του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ
«Ανοιγμα» σε ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα και αγορές με στόχο την προσέλκυση «επενδυτών» επιχειρεί σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση, προσκομίζοντας ως αντιλαϊκό «ατού» την πρόσφατη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ σχετικά με το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης». Σε αυτό το φόντο, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, βρίσκεται στις ΗΠΑ στο πλαίσιο επιχειρηματικών συναντήσεων και παρουσιάσεων του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, με τη συμμετοχή 23 εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος βρίσκεται από σήμερα για διήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο, για «σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών», σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Πέρα από το κλείσιμο της «αξιολόγησης», ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του στις ΗΠΑ, επικέντρωσε στα «γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα», σε συνδυασμό βέβαια με τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση του Ελληνα υπουργού στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην Ουάσιγκτον, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

-- «Οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα είναι κερδοφόρες, καθώς είναι μια χώρα με νομισματική σταθερότητα, με ανταγωνιστικό κόστος εργασίας, με σημαντική γεωστρατηγική θέση, με σημαντικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και είναι μέλος οργανισμών όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

-- «Η Ελλάδα γίνεται μια σταθερή οικονομία στην περιοχή και έχει τη δυναμική να γίνει ενεργειακός κόμβος».

-- Σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, επισήμανε ότι «επαναφέρει την εμπιστοσύνη, απελευθερώνει κεφάλαια για τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας». Οπως είπε, η χώρα γίνεται ξανά «επενδυτικός προορισμός», προσθέτοντας ότι ακόμη υπάρχουν «διαρθρωτικά προβλήματα», που βέβαια θα διευθετηθούν από τη κυβέρνηση. Οπως είπε, χρειάζονται περαιτέρω «μεταρρυθμίσεις» σε τομείς όπως στο δικαστικό σύστημα, στο φορολογικό σύστημα, στη νομοθεσία για την έναρξη των επιχειρήσεων κ.α. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε χαρακτηριστικά: «Εφαρμόσαμε τις εργαλειοθήκες 1, 2, 3 του ΟΟΣΑ. Εχουμε περάσει έναν τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν μόνο 24 που απομένουν. Δεν ξέρω πού υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, η απόδειξη είναι χειροπιαστή και σύντομα θα γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα».

-- Στους τομείς που προσφέρονται για κερδοφόρες επενδύσεις, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε τον εξειδικευμένο τουρισμό, την ακίνητη περιουσία, τις μεταφορές, την Ενέργεια, τη βιοτεχνολογία και την παραγωγή τροφίμων.

-- Σχετικά με τη συγκρότηση της λεγόμενης «αναπτυξιακής τράπεζας», επισήμανε ότι ενδιαφέρον συμμετοχής, πέρα από ευρωπαϊκές «αναπτυξιακές τράπεζες», έχει εκδηλώσει και η «αναπτυξιακή τράπεζα» των BRICS.

-- Ανέφερε ότι έχουν ανακοινωθεί σημαντικές επενδύσεις από την Κίνα και τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, όπως η συμφωνία με το «Calamos Group» για την Εθνική Ασφαλιστική και η επένδυση της «Philip Morris International».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, και όπως αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση «οι δυο αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων το μεταναστευτικό ζήτημα και τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ». Οπως έχει γίνει γνωστό, την ελληνική αποστολή στις ΗΠΑ «συνδράμει με την παρουσία του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ».

Η επιχειρηματική αποστολή στις ΗΠΑ

Να σημειωθεί ότι η ελληνική επιχειρηματική αποστολή στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώνεται από το Χρηματιστήριο της Αθήνας και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, αποτελείται τους εξής εισηγμένους στο χρηματιστήριο επιχειρηματικούς ομίλους: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, «Μυτιληναίος», «Μέτκα», Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ, «Τέρνα Ενεργειακή», Grivalia Properties, ΕΛΠΕ, Intralot, Lamda Development, MIG, «Φουρλής», ΕΧΑΕ, Creta Farm, NBG Πανγαία, Σαράντης, Aegean Airlines, «Πλαστικά Θράκης» και «Τιτάν».

Η ανταγωνιστικότητα των τουριστικών ομίλων

Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού Ε. Κουντουρά, μιλώντας στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, εστίασε στις κυβερνητικές παρεμβάσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων του τουριστικού κλάδου, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

-- Το 2016 κατατέθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού 142 φάκελοι για νέα και υφιστάμενα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών, για ειδικές τουριστικές υποδομές και για τρία νέα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα.

-- Στον αναπτυξιακό νόμο κατατέθηκαν έως το Μάρτη 251 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις.

-- Προαναγγέλλοντας νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, τόνισε ότι «ετοιμάζουμε μία νέα νομοθετική πρωτοβουλία για να καλύψει όλα τα κενά και τις εκκρεμότητες από το παρελθόν στο σύνολο της τουριστικής νομοθεσίας, σε θέματα αδειοδοτήσεων και προδιαγραφών λειτουργίας».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι τουριστικές εισπράξεις στο Α' τετράμηνο (Γενάρης - Απρίλης) του 2017 έφτασαν σε 997 εκατ. ευρώ, αύξηση 2,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Στο ίδιο διάστημα οι αφίξεις ξένων τουριστών εμφανίζονται σε 2,6 εκατομμύρια, αύξηση 3,2%.

Η «κανονικότητα» των ματωμένων πλεονασμάτων

«Δεν υπάρχει λόγος πλέον να καθυστερούμε την απόφαση για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», επισήμανε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σε μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα, και σε «επιβράβευση» βέβαια της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων.

Οπως είπε, «η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακές προσπάθειες», επισημαίνοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας δεν είναι πλέον πάνω από το 3% του ΑΕΠ, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας, ενώ το 2016 ξεπεράστηκε και ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος σχεδόν κατά δέκα φορές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε προχωρήσει στην εν λόγω πρόταση στο προηγούμενο διάστημα γιατί ανέμενε το αποτέλεσμα των συζητήσεων στο Γιούρογκρουπ, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα υποβάλει την πρόταση «πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες βδομάδες».

«NOBLE JUMP 2017»
Την «τιμητική» της η Ελλάδα στην προπαγάνδα του ΝΑΤΟ

Την ...τιμητική της έχει η Ελλάδα στο προπαγανδιστικό βίντεο που ανήρτησε το ΝΑΤΟ στην κεντρική του ιστοσελίδα σχετικά με την άσκηση «Noble Jump 2017», καθώς με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην πρεμούρα της να υπηρετήσει το στόχο γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ήταν η μόνη χώρα απ' όπου διεκπεραιώθηκαν τόσο από λιμένος όσο και οδικώς ΝΑΤΟικές δυνάμεις προς Ρουμανία, όπου έγινε η άσκηση.

Θυμίζουμε, στην άσκηση, 6 - 14/6, μετείχαν περίπου 4.000 στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από Αλβανία, Βουλγαρία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Λετονία, Ρουμανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία. Η Ελλάδα συμμετείχε παρέχοντας υπηρεσίες «φιλοξενούντος έθνους», κατά τη διέλευση, πρώτα, από τη Βόρεια Ελλάδα βρετανικών, ισπανικών και αλβανικών μονάδων, στον άξονα Αλεξανδρούπολης - Ορμενίου και Κρυσταλλοπηγής - Προμαχώνα, όσο και κατά την αναδίπλωσή τους κατόπιν.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο βίντεο του ΝΑΤΟ για την άσκηση, το πώς έφτασαν στα πεδία της στη Ρουμανία οι μετέχουσες στρατιωτικές μονάδες, περιλαμβάνονται μια σειρά πλάνα από ΝΑΤΟικές δυνάμεις, οχήματα και μέσα, να φτάνουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και να «ξεφορτώνονται» για να συνεχίσουν οδικώς την πορεία προς Βουλγαρία κι ακολούθως Ρουμανία. Τονίζεται, εξάλλου, η τέτοια συνεισφορά της χώρας στην υλοποίηση της άσκησης, το σενάριο της οποίας ήταν ότι η Ρουμανία δέχεται επίθεση από τρίτη χώρα (βλ. Ρωσία) και σπεύδουν ταχέως δυνάμεις από άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ για να τη συνδράμουν, με την Ελλάδα να παίζει ρόλο βασικού, γεωστρατηγικού κόμβου, στην τέτοια ανάπτυξη, μια στην πράξη εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια.

Θυμίζουμε πως με αφορμή την άσκηση, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση προς τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, απαιτώντας απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη μη χρησιμοποίηση ελληνικού εδάφους, στρατοπέδων και τμημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump» και άλλες παρόμοιες στρατιωτικές ασκήσεις.

Ταυτόχρονα, δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μπλόκαραν κομβόι ΝΑΤΟικών οχημάτων στο ύψος των διοδίων στον Πολύμυλο Κοζάνης, που διέρχονταν από το ελληνικό έδαφος καθ' οδόν για την άσκηση.

Επίσης, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς, καθώς και Επιτροπές της ΕΕΔΥΕ, με μαζικές διαδηλώσεις, πικετοφορίες, εκδηλώσεις στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες πόλεις στη Θράκη, απαίτησαν να μη χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Τέλος, φαντάροι σε όλη τη χώρα, με ανοιχτές επιστολές τους, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή της χώρας στα ΝΑΤΟικά σχέδια.

ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ
Να σταματήσουν όλες οι διευκολύνσεις σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ

Στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους στο 951 Τάγμα Στρατονομίας στην Αθήνα, με ανοιχτή επιστολή τους σημειώνουν:

«Θέλουμε κι εμείς να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη ΝΑΤΟική άσκηση "Noble Jump 2017" που έγινε στη Ρουμανία και η χώρα μας δέχτηκε να φιλοξενήσει ΝΑΤΟικά στρατεύματα από άλλες χώρες.

Φτάνει πια! Είναι απαράδεκτο να προσφέρονται προσωπικό και εγκαταστάσεις για τέτοιες ασκήσεις, που είναι προοίμιο επιθέσεων του ΝΑΤΟ που αιματοκυλούν τους λαούς σε όλο τον κόσμο. Εμπλέκουν όλο και πιο πολύ τη χώρα σε επικίνδυνες εξελίξεις και σχεδιασμούς.

Διατρανώνουμε τη θέλησή μας:

  • Να μη συμμετέχει κανένα μέλος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ασκήσεις εκτός των συνόρων της πατρίδας μας.
  • Να σταματήσουν όλες οι διευκολύνσεις σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και τους συμμάχους τους σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση κατά της Συρίας.

Μαζί με το λαό λέμε όχι σε οποιαδήποτε προσπάθεια εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο».

Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Λιγότερο από 2 μέρες μετά την επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπ. Γιλντιρίμ, τις συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, τις «παραινέσεις» για μπίζνες από κοινού στις πηγές της Ενέργειας, ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών «F4» εισήλθε στο FIR Αθηνών και πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τις νησίδες Μακρονήσι και Ανθρωποφάγοι, στα νότια των Φούρνων, στα 10.000 πόδια. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά.

Συνολικά, χτες, 5 τουρκικά αεροσκάφη, τα 2 οπλισμένα, προχώρησαν σε 20 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 4 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών στο Αιγαίο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ