ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εντείνεται η ενδοαστική κόντρα ενόψει δημοψηφίσματος

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων αστικών κομμάτων Κάμερον και Κόρμπιν συναντήθηκαν στην κηδεία της δολοφονημένης βουλευτού Τζο Κοξ

Copyright 2016 The Associated

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων αστικών κομμάτων Κάμερον και Κόρμπιν συναντήθηκαν στην κηδεία της δολοφονημένης βουλευτού Τζο Κοξ
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πιέσεις υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ άσκησαν χτες σημαντικοί Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι παίρνοντας θέση στην ενδοαστική αντιπαράθεση που διαδραματίζεται εδώ και καιρό ενόψει του μεθαυριανού βρετανικού δημοψηφίσματος.

Η επικεφαλής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (FED) στις ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, σημείωσε ότι τυχόν αποτέλεσμα υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) θα μπορούσε να έχει «σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις», πως μία «σημαντική αβεβαιότητα πλανάται πάνω από τις οικονομικές προοπτικές» και ότι η παγκόσμια οικονομία παραμένει «ευάλωτη».

Το ίδιο 24ωρο, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτζ, επανέλαβε ότι η «Βρετανία ανήκει στην ΕΕ» και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έκανε νέα έκκληση στους Βρετανούς, λέγοντας πως «σας χρειαζόμαστε». Υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ τάχθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι η χώρα αυτή «είναι μια σημαντική αγορά για τη γερμανική οικονομία και ενδεχόμενη βρετανική έξοδος θα προκαλούσε σημαντική ζημιά». Σημείωσε, εντούτοις, πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει, γιατί η «η Ευρώπη δεν είναι σε καλή κατάσταση».

Κατά του Brexit τάχτηκε χτες και ο μεγαλοτζογαδόρος των χρηματιστηρίων Τζορτζ Σόρος, με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian». Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, επέλεξε χτες να απευθυνθεί στους ηλικιωμένους Βρετανούς ψηφοφόρους (οι περισσότεροι εκ των οποίων, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, υποστηρίζουν το Brexit) να «σκεφθούν το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών τους» σημειώνοντας ότι αυτοί θα είναι που θα πρέπει «να ζήσουν με τις συνέπειες».

Ο αντίπαλός του από το στρατόπεδο των υποστηρικτών του Brexit, πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, επίσης συντηρητικός Μπόρις Τζόνσον, πήρε αποστάσεις από τον αρχηγό του αντιμεταναστευτικού κόμματος UKIP, Ν. Φάρατζ, με αφορμή την ανάρτηση ξενοφοβικής αφίσας σε δημόσιους χώρους, λέγοντας ότι η «επίσημη εκστρατεία υπέρ του Brexit δεν έχει καμία σχέση με την ξενοφοβία».

Στο μεταξύ, φαίνεται πως η δολοφονία της βουλευτή Τζο Κοξ του Εργατικού Κόμματος, από δηλωμένο νεοναζί την περασμένη Πέμπτη επηρεάζει τις τάσεις του εκλογικού σώματος που έως τότε έδειχνε πως προτιμούσε το Brexit. Παρατηρείται μικρή στροφή και προβάδισμα της πλειοψηφίας των Βρετανών υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Χαρακτηριστική είναι η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χτες το απόγευμα από το ινστιτούτο Survation, που δίνει στους υποστηρικτές της παραμονής 45% και σ' αυτούς που υποστηρίζουν την έξοδο 44%.

Διαφοροποίηση για το ΝΑΤΟ από τον Γερμανό ΥΠΕΞ

Ηχηρή παρέμβαση ενάντια στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία έκανε, με συνέντευξή του, στην εφημερίδα της Κυριακής «Bild am Sonntag» ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, σχετικά με τις πρόσφατες μεγάλες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τις βαλτικές χώρες «Anakonda-16». Είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να πυροδοτήσουμε την κατάσταση περισσότερο με διαξιφισμούς και πολεμοχαρή συμπεριφορά». Ο συγκεκριμένος σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, εκφράζοντας σημαντική μερίδα της αστικής τάξης της Γερμανίας που ζημιώνεται από τις οικονομικές κυρώσεις και την αντιπαράθεση με αφορμή τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας με τη Ρωσία.

«Οποιος πιστεύει ότι μια συμβολική παρέλαση τεθωρακισμένων στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας θα φέρει σταθερότητα, κάνει λάθος», σημειώνει στην συνέχεια ο Σταϊνμάγιερ, επισημαίνοντας με νόημα: «Θα ήταν μοιραίο αν τώρα περιορίζαμε την προσοχή μας στο στρατό και αναζητούσαμε λύσεις αποκλειστικά μέσω της πολιτικής της αποτροπής», ενώ καλεί το ΝΑΤΟ «να ανανεώσει τις συνομιλίες για τα οφέλη του αφοπλισμού και του ελέγχου των όπλων για την ασφάλεια στην Ευρώπη».

Ολα αυτά λέγονται, ενώ προετοιμάζεται η Σύνοδος της λυκοσυμμαχίας στη Βαρσοβία στις 8 - 9 Ιούλη που επιδιώκει την ενίσχυση της παρουσίας στα ανατολικά της σύνορα και τη Μεσόγειο, για να απαντήσει σε αυτό που ονομάζει «ρωσική επιθετικότητα». Παράλληλα, με τις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ, χτες έγινε γνωστό από ρωσικά ΜΜΕ ότι την ερχόμενη βδομάδα είναι πιθανή μια συνάντηση στην Μόσχα ανάμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον Γερμανό αντικαγκελάριο, υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Σίγκμαρ Γκάμπριελ.

Και ο πρώην καγκελάριος σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ, μιλώντας στην «Sueddeutsche Zeitung», σημείωσε ότι η Γερμανία θα πρέπει να εργαστεί, προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία, αντί να τις επιβαρύνει, τοποθετώντας στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη.

Ολες αυτές οι κινήσεις δείχνουν ότι γίνεται μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης με τη Ρωσία, καθώς είναι φανερό ότι προκρίνονται τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, που παρά τις δυσκολίες έχουν ισχυρούς δεσμούς. Αυτό, άλλωστε, φάνηκε και από το πρόσφατο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, το επονομαζόμενο ρωσικό Νταβός, όπου τα ρωσικά και γερμανικά ενεργειακά μονοπώλια, αναπτύσσουν τη συνεργασία τους, ενώ παρά τις κόντρες υπογράφτηκαν δεκάδες συμφωνίες (σ.σ. τις επόμενες μέρες θα δώσουμε αναλυτικό ρεπορτάζ).

Ενδιαφέρον έχει και η στάση της βουλγαρικής κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ, που δεν επιθυμεί να συμμετάσχει με στρατιωτικά πλοία στη δύναμη του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, επικαλούμενη ...τη ζημιά στον τουρισμό.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Νέες καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Τη λήψη μέτρων που θα αποτρέψουν την κατοχή και χρήση όπλων μαζικής καταστροφής από τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στη Συρία απαίτησε χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ ο Σύρος πρέσβης και πρώην επικεφαλής διαπραγματευτών της συριακής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, Μπασάρ αλ Τζααφάρι.

Ο Τζααφάρι ζήτησε την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΣΑ σε σχέση με τα «όπλα μαζικής καταστροφής» και στηλίτευσε τον «ύποπτο ρόλο ισχυρών χωρών» - μελών του διεθνούς οργανισμού σε σχέση με τον εξοπλισμό τζιχαντιστών που δρουν στη χώρα του. Ο ίδιος κατήγγειλε ως πρόσφατο κρούσμα χρήσης χημικών όπλων από τζιχαντιστές του Μετώπου Νούσρα τις αυτοσχέδιες βόμβες με χημικές ουσίες σε βάρος του συριακού στρατού στις 13 Ιούνη στην περιοχή Χος αλ Φαρκ.

Συνάντηση Ασαντ - Σόιγκου

Το Σάββατο προηγήθηκε επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, στη Δαμασκό και συνάντησή του με τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ αλ Ασαντ, στο πλαίσιο αποστολής που του ανέθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, ο Σόιγκου συζήτησε τη διμερή «στρατιωτική και αντιτρομοκρατική συνεργασία». Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ -ΤΑΣΣ πρόσθεσε πως ο Σόιγκου «επιθεώρησε» τη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια.

Κάποιοι αναλυτές, συσχέτισαν την επίσκεψη Σόιγκου με τις πρότερες διαμαρτυρίες του εκπροσώπου του Πενταγώνου, Πίτερ Κουκ, πως ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν προ ημερών θέσεις αντικαθεστωτικών ενόπλων του λεγόμενου «Νέου Στρατού Συρίας» στη νότια περιοχή Αλ Τανάφ, στη διάρκεια συνάντησής τους με Ιρακινούς φυλάρχους. Οι συγκεκριμένοι Σύροι αντικαθεστωτικοί εκπαιδεύονται από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία σε μυστικό στρατόπεδο στην Ιορδανία. Κατά τα άλλα, οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού συνεχίζονται στις περιοχές της Ράκα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού ανακοίνωσε ότι στις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Φαλούτζα στο δυτικό Ιράκ σκοτώθηκαν, μέσα στον τελευταίο μήνα, τουλάχιστον 2.500 τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πόλη «καθάρισε πλήρως» από τους μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους».

  • Τουλάχιστον έξι Ιορδανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 14 τραυματίστηκαν χτες στις 5.30 το πρωί σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποιήθηκε στη συρο-ιορδανική μεθόριο στη βορειοανατολική περιοχή Ροκμπανέ, απέναντι από καταυλισμό Σύρων προσφύγων.
ΙΣΡΑΗΛ
Δολοφονία 15χρονου Παλαιστίνιου

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Εναν Παλαιστίνιο έφηβο, τον Μαχμούτ Ραφάτ Μπαντράν, μόλις 15 ετών, δολοφόνησαν χτες οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στην κεντρική Δυτική Οχθη. Στην ίδια επίθεση τραυμάτισαν άλλους τέσσερις εφήβους με τον ισχυρισμό ότι θεώρησαν πως συμμετείχαν σε συγκρούσεις, που είχαν σημειωθεί νωρίτερα μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων και Εβραίων εποίκων στο χωριό Μπέιτ Σίρα, δυτικά της Ραμάλας, πάνω στον κεντρικό δρόμο 443, έναν σημαντικό οδικό άξονα που διασχίζει τη Δυτική Οχθη και τον οποίο χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί όταν κινούνται μεταξύ Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι «σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, φαίνεται ότι άτυχοι Παλαιστίνιοι νεαροί δεν είχαν σχέση με τα περιστατικά και επλήγησαν κατά λάθος».

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι εκτός από τον έφηβο που σκοτώθηκε, τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δύο αδέλφια του 15χρονου Μαχμούτ, ηλικίας 16 και 17 ετών. Οι τρεις από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ.

Νωρίτερα, τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υποστήριξαν την πρόσφατη γαλλική διπλωματική πρωτοβουλία στο Παρίσι για την επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, ενώ ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, αναμένεται να εκφωνήσει σημαντική ομιλία για τις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη και την ειρηνευτική διαδικασία αύριο (Πέμπτη) στο Ευρωκοινοβούλιο. Σήμερα, αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν, που συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ.

Την περασμένη βδομάδα, είχε μεταβεί στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διαμηνύοντας ότι το Ισραήλ «είναι πρόθυμο να μοιραστεί ευαίσθητες πληροφορίες με τα μέλη του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Στο ίδιο πνεύμα, χτες και ο Ισραηλινός πρόεδρος συναντήθηκε με τον ΓΓ της λυκοσυμμαχίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ