ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
Επικίνδυνες αποφάσεις με κοινωνικό και οικονομικό κόστος

Ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ για τα σενάρια συγχώνευσής του με τον ΟΚΑΝΑ

Με αφορμή τα σενάρια συγχώνευσης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), το ΚΕΘΕΑ επισημαίνει με ανακοίνωσή του ότι υπονομεύονται οι προσπάθειες της χώρας ενάντια στα ναρκωτικά και την εξάρτηση.

«Tην ώρα που η κατάσταση με τα ναρκωτικά συνεχώς επιδεινώνεται λόγω της κρίσης, το ΑIDS αυξάνεται ραγδαία στους εξαρτημένους με πολλούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και κυκλοφορούν νέες, επικίνδυνες ουσίες, όπως το σίσα, την ώρα που 15 πόλεις ζητούν από το ΚΕΘΕΑ να ανοίξει μονάδα στην περιοχή τους και που η χώρα έχει, επιτέλους, αποκτήσει ένα νέο, ελπιδοφόρο θεσμικό πλαίσιο για τα ναρκωτικά, το μόνο που δε θα περίμενε να ακούσει κανείς είναι ότι αποφασίζεται η συρρίκνωση των θεραπευτικών προγραμμάτων. Κι όμως, δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών μιλούν για σενάρια συγχώνευσης του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ, θυμίζοντας, ακόμα μια φορά, ότι ο χώρος της κοινωνικής φροντίδας και οι αδύναμες ομάδες είναι ο εύκολος στόχος των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι οι πρόχειρες, λογιστικού τύπου αποφάσεις μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνες, με μεγαλύτερο κοινωνικό και οικονομικό κόστος απ' ό,τι όφελος», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Το ΚΕΘΕΑ θέτει το ερώτημα «με τι είδους οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά κριτήρια ένα τέτοιο σενάριο προωθείται, τι είδους σκοπιμότητα μπορεί να υπηρετεί και πόσο σημαντική είναι αυτή, ώστε να ανατρέψει ένα νόμο που ψήφισε η Βουλή και μια πρόσφατη απόφαση του πρωθυπουργού. Γιατί μια τέτοια εξέλιξη, επί της ουσίας, θα ακύρωνε και το νόμο ν. 4139 για τα ναρκωτικά που ψηφίστηκε το Μάρτιο, ο οποίος κατοχυρώνει το ρόλο του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ ως φορέων θεραπείας και βασικών πυλώνων της εθνικής στρατηγικής, αλλά και την απόφαση του πρωθυπουργού τον Ιούνιο με την οποία όρισε τον πρώτο εθνικό συντονιστή για τα ναρκωτικά».

Επίσης, τονίζει: «Η συγχώνευση των δύο οργανισμών, οι οποίοι σηκώνουν το κύριο βάρος αντιμετώπισης της εξάρτησης στη χώρα, στηρίζοντας χιλιάδες χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους, που στόχο έχει να συρρικνώσει το δυναμικό τους και τη δυνατότητα τους να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες, θα αφήσει χωρίς υποστήριξη χιλιάδες ανθρώπους που τη χρειάζονται».

Εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά
  • Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις αθλητικού και πολιτιστικού περιεχομένου του 10ήμερου αντιναρκωτικού φεστιβάλ, που διοργανώνει για 8η συνεχόμενη χρονιά το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) στην Κέρκυρα. Οι εκδηλώσεις και οι δράσεις φέτος είναι αφιερωμένες στο φυσικό περιβάλλον της Κέρκυρας και ειδικότερα στην «Προστασία του Ισσου» που έχει γίνει «στόχος» από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα λόγω της ασύγκριτης φυσικής του ομορφιάς. Αυτές τις μέρες μέχρι και τη Δευτέρα συνεχίζεται το φεστιβάλ μαθητικού θεάτρου στο θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου» στο Μον Ρεπό (ώρα έναρξης 21.00).
  • Ξεκινούν σήμερα και οι εκδηλώσεις του Παραρτήματος του ΕΣΥΝ στα Χανιά σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, τον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Χανίων και το Ναυτικό Ομιλο Χανίων. Συγκεκριμένα, γίνεται τριήμερος ιστιοπλοϊκός αγώνας, Χανιά - Γραμβούσα - Χανιά.
Για την απρόσκοπτη ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά στην υποχρεωτική εκπαίδευση

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την εισοδηματική ενίσχυση των οικογενειών που έχουν παιδιά στην υποχρεωτική εκπαίδευση και χαμηλά εισοδήματα, αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ελένη Γερασιμίδου και Γιάννης Γκιόκας.

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Με τη λήξη της σχολικής χρονιάς δίνονται βεβαιώσεις φοίτησης για τους μαθητές της υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, προκειμένου να πάρουν εισοδηματική ενίσχυση.

Για το σχολικό έτος 2011 - 12 η αναντιστοιχία του κατώτερου εισοδήματος, με βάση την αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης ενός ζευγαριού (5.000 ευρώ) και του ποσού που όριζε η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών (3.000 ευρώ) είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες που έπαιρναν αυτήν την ενίσχυση τα προηγούμενα χρόνια να μην την πάρουν.

Να τονιστεί, επίσης, πως η καταβολή των χρημάτων σε όσες οικογένειες κατόρθωσαν να το πάρουν καθυστέρησε πολύ.

Ταυτόχρονα, ενώ η εισοδηματική ενίσχυση αφορά τους μαθητές υποχρεωτικής εκπαίδευσης, στην εγκύκλιο δεν περιλαμβάνονται τα νηπιαγωγεία, τη στιγμή που είναι θεσμοθετημένη η μονοετής υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

  • Να μην υπάρχει στη φετινή εγκύκλιο η περσινή αναντιστοιχία ποσού που προβλέπει και κατώτερου ποσού αντικειμενικής διαβίωσης ζευγαριού ώστε να πάρουν την ενίσχυση οι οικογένειες όπως παλιότερα με βάση το πραγματικό τους εισόδημα.
  • Να ενταχθεί και η Προσχολική Αγωγή στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.
  • Να μην υπάρξει πρόβλημα με την έγκαιρη καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης του 2013».
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ανακοινώθηκαν χτες οι βαθμολογίες

MotionTeam

Ανακοινώθηκαν χτες το μεσημέρι από το υπουργείο Παιδείας οι βαθμοί των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων από τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδας Β') στα Λύκεια της χώρας. Από χτες επίσης, οι παραπάνω υποψήφιοι έχουν πρόσβαση στη βαθμολογία τους διαδικτυακά στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο τους με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Στα μέσα της επόμενης βδομάδας θα ανακοινωθούν και οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ (ομάδα Α'), ενώ οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν γύρω στις αρχές Ιουλίου.

Από τα μέσα της επόμενης βδομάδας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Οι προθεσμίες για την υποβολή πρόκειται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
Σήμερα Σάββατο

-- Στο Ελληνικό, στην πλατεία Σουρμένων, στις 8 μ.μ., βιβλιοπαρουσίαση της συλλογής άρθρων του Λένιν «Για τον πόλεμο και τη Σοσιαλιστική επανάσταση».

-- Στην Καλλιθέα, αντιπολεμική συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα, στις 8 μ.μ., στο σχολικό συγκρότημα του Αγ. Νικολάου (Θησέως 175).

-- Στο Μπραχάμι, στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη, στις 7 μ.μ., συζήτηση με θέμα «Η ζωή στη φυλακή. Η στάση του Κομμουνιστή». Θα μιλήσει ο παλαίμαχος κομμουνιστής Βλάσης Παπαγιαννακόπουλος.

-- Στα Χανιά, στις εστίες του Πολυτεχνείου, εκδήλωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και ο ρόλος του Πολυτεχνείου Κρήτης σε αυτές».

Αύριο Κυριακή

-- Στη Γλυφάδα, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Τρύφωνα, βιβλιοπαρουσίαση της συλλογής άρθρων του Λένιν «Για τον πόλεμο και τη Σοσιαλιστική επανάσταση».

-- Στη Νάουσα, στις 11 π.μ., ιστορικός περίπατος για μαθητές στο χώρο του Μνημείου θυμάτων του ΔΣΕ.

-- Στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, μαθητική συναυλία ενάντια στο φασισμό.

Την Τετάρτη 26 Ιούνη

-- Στην Καλλιθέα, στα Δημοτικά Γήπεδα (Σαλαμίνος και Φορνέζη) ξεκινάει διήμερο τουρνουά ποδοσφαίρου 5χ5 ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

-- Στη Λάρισα, στις 7 μ.μ., στο πάρκο Αλκαζάρ (απέναντι από το αναψυκτήριο), εκδήλωση με θέμα: «Μη ναρκώνεις τη ζωή και το μυαλό σου, η τέχνη για να δημιουργήσει πρέπει να είναι ελεύθερη, όχι εξαρτημένη». Ακόμα, συζήτηση με νέους δημιουργούς και παράσταση «Πόσο κοστίζει το σίδερο;» του Μπ. Μπρεχτ.

-- Στο Ηράκλειο Κρήτης, στο γήπεδο των Δειλινών, μαθητικό τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

-- Στο Ρέθυμνο, στην Πλατεία Μικρασιατών, μαθητικό τουρνουά μπάσκετ 3χ3, quiz για το πρόβλημα των ναρκωτικών και συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Εξαγγέλλει άρση της επιστράτευσης

Αρση της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών την ερχόμενη βδομάδα εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο υπουργός δήλωσε ότι η επιστράτευση «την ερχόμενη βδομάδα θα λήξει γιατί δεν υπάρχει μετά το πέρας των εξετάσεων κανένας λόγος να διατηρηθεί αυτό το καθεστώς», αλλά υπερασπίστηκε, για άλλη μια φορά, το αυταρχικό μέτρο σαν «αναγκαιότητα». Επικαλούμενος, μάλιστα, το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τη «δοκιμασία» των μαθητών που έδιναν εξετάσεις, όταν η ίδια συγκυβέρνηση έχει κάνει τη ζωή στο σχολείο και στο σπίτι διαρκή δοκιμασία για τα παιδιά.

Η επιστράτευση των εκπαιδευτικών, πριν μάλιστα αποφασίσουν καν αν θα απεργήσουν, είχε στην πραγματικότητα πολλαπλή στόχευση. Και να φοβερίσουν τους εκπαιδευτικούς και όσους εργαζόμενους σηκώνουν κεφάλι αλλά και να στείλουν το μήνυμα για το πώς θέλουν τον εκπαιδευτικό του νέου σχολείου της αγοράς: Με σκυφτό το κεφάλι, υποταγμένο, να φοβάται και τη σκιά του, να μη διανοείται καν ότι μπορεί να συγκρουστεί με το αντιδραστικό περιεχόμενο του σχολείου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ