ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Συνεχίζονται οι περιοδείες και οι εξορμήσεις του ΚΚΕ σε προσφυγικούς καταυλισμούς σε όλη τη χώρα

Συζήτηση με πρόσφυγες στη Βέροια
Συζήτηση με πρόσφυγες στη Βέροια
Περιοδείες στις Δομές φιλοξενίας προσφύγων στις Σέρρες και στη Βέροια πραγματοποίησαν, χτες και προχτές, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Σάκης Βαρδαλής αντίστοιχα, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων.

Τα κλιμάκια του ΚΚΕ μίλησαν με τους πρόσφυγες και τους μοίρασαν την ανακοίνωση του Κόμματος, που έχει κυκλοφορήσει και στη γλώσσα τους, μέσα από την οποία εκφράζεται η αμέριστη αλληλεγγύη στους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας. Ανέδειξαν την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για την ανατροπή του καπιταλισμού, που γεννά την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Ο Γ. Δελής, επισκεπτόμενος τη Δομή φιλοξενίας προσφύγων στις Σέρρες, συνομίλησε με πρόσφυγες για τις συνθήκες διαβίωσής τους και την επιθυμία τους να τους επιτραπεί να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους.

Η Δομή, με βάση τα κοντέινερ που είναι τοποθετημένα, υπολογίζεται ότι μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 550 πρόσφυγες. Οι επίσημα εγγεγραμμένοι πρόσφυγες είναι 558, ενώ υπάρχουν και άλλοι 72 που δεν είναι εγγεγραμμένοι και ζουν σε άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένοι σε έναν ενιαίο χώρο. Στο μεταξύ, καθημερινά συνεχίζουν να καταφθάνουν 10 με 15 πρόσφυγες.

Συνολικά, αυτήν την περίοδο διαμένουν στη Δομή 630 πρόσφυγες Γεζίντι, 151 απ' αυτούς παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών. Το υπουργείο, ενώ γνωρίζει την κατάσταση, δεν λαμβάνει μέτρα για τη δημιουργία των αντίστοιχων υποδομών για την αξιοπρεπή φιλοξενία των προσφύγων.

Ελάχιστοι είναι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στη Δομή. Εργάζεται μόλις ένας στην ταυτοποίηση, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις. Οι δύο θέσεις ΤΕ δεν έχουν καλυφθεί. Επίσης, απασχολούνται εννιά εργαζόμενοι από τον ΔΟΜ και τρεις από το στρατό.

Προβληματικές είναι και οι συνθήκες υγειονομικής κάλυψης. Εως το Γενάρη του 2018 οι πρόσφυγες βρίσκονταν υπό τη φροντίδα των «Γιατρών του Κόσμου», ενώ τώρα την ευθύνη έχει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Υπάρχει ένας μόνο γιατρός και έρχεται το πολύ δυο φορές τη βδομάδα από τη Δράμα. Ακόμα υπάρχουν δύο μαίες, δύο νοσηλεύτριες και δύο ψυχολόγοι.

Στη Δομή στις Βαρβάρες της Βέροιας, που επισκέφθηκε ο Σ. Βαρδαλής, συναντήθηκε με τους υπεύθυνους της λειτουργίας της, ξεναγήθηκε στους χώρους και συνομίλησε με τους εργαζόμενους. Η Δομή είναι δυναμικότητας 350 ατόμων και κατά βάση φιλοξενεί οικογένειες Κούρδων και Σύρων (το 50% κάτω των 18 ετών). Στο χώρο δραστηριοποιούνται δύο ΜΚΟ (ιατρικά και εκπαίδευση), ενώ εργάζονται με συμβάσεις 32 εργαζόμενοι. Φιλοξενούνται στα κτίρια του πρώην στρατοπέδου και σε ένα προκάτ, ενώ τα παιδιά φοιτούν σε Δημοτικά σχολεία της περιοχής. Από τους εργαζόμενους, που αμείβονται με 495,25 ευρώ, εκφράστηκε το αίτημα για ανανέωση των συμβάσεών τους, που λήγουν αυτόν τον καιρό.

Συνεχίζονται οι εξορμήσεις και οι περιοδείες

Συνεχίζονται όλη τη βδομάδα από το ΚΚΕ οι εξορμήσεις, οι περιοδείες και οι συσκέψεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων. Πιο συγκεκριμένα:

Την Τρίτη 26 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στον Σκαραμαγκά, ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Σήμερα Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., κλιμάκιο της ΤΕ Μαγνησίας, με επικεφαλής τον Αποστόλη Ριζόπουλο, θα περιοδεύσει στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων στου πρώην «Μόλα».

Τη Δευτέρα 25 Ιούνη, στις 9.30 π.μ., κλιμάκιο της ΤΕ Λάρισας, με επικεφαλής τον βουλευτή Γιώργο Λαμπρούλη, θα περιοδεύσει στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σύσκεψη ενόψει του Διημέρου Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων

Την Παρασκευή 29 Ιούνη στο πάρκο ΦΙΞ ξεκινούν οι εκδηλώσεις

Την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Ιούνη πραγματοποιείται και φέτος από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ το Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο Ελλήνων και μεταναστών εργατών, στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια (Πατησίων 307). Το Σάββατο 30 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Διημέρου, που διοργανώνεται για 18η συνεχή χρονιά στο πάρκο Φιξ στα Πατήσια, μετανάστες και πρόσφυγες από χώρες της Αφρικής, της Ασίας αλλά και της Ευρώπης έδωσαν το «παρών» στη σύσκεψη που διοργάνωσε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ την Τετάρτη 20/6, Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων, στο Στέκι Νεολαίας και Εργαζομένων στα Πατήσια.

Αλλωστε, κάθε χρόνο στο Διήμερο της ΚΟ Αττικής το δικό τους ξεχωριστό «παρών» δίνουν μεταναστευτικές κοινότητες, σύλλογοι μεταναστών που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα.

Στη σύσκεψη μίλησε ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Κόμματος που εκφράζει την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τόνισε όμως ότι το ΚΚΕ δεν θυμάται τον πρόσφυγα μόνο μια μέρα το χρόνο, αλλά 365 μέρες το χρόνο, βρίσκεται στο πλευρό τους, παλεύει για τα δικαιώματά τους. Κάλεσε, δε, στο Διήμερο στο Φιξ, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί κορύφωση των δραστηριοτήτων που απλώνονται όλο το χρόνο ώστε από κοινού Ελληνες και μετανάστες εργάτες να παλεύουν για τα δικαιώματά τους.

Η αποδοχή που απολαμβάνει το ΚΚΕ από μετανάστες και πρόσφυγες, η αναγνώριση εκ μέρους τους ότι είναι το μόνο Κόμμα που στέκεται στο πλευρό τους και τους βοηθάει έμπρακτα, φάνηκε και από τις τοποθετήσεις μεταναστών και προσφύγων που ακολούθησαν στη σύσκεψη.

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη συζήτηση θα παρουσιάσει ο «Ριζοσπάστης» στο φύλλο του Σαββατοκύριακου.
ΕΕ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Εντείνεται η καταστολή στα εσωτερικά και εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα

Τη δημιουργία κοινών μηχανισμών καταστολής μεταναστών και προσφύγων και φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων ετοιμάζεται να αποφασίσει η έκτακτη «ειδική» Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες την Κυριακή με τη συμμετοχή των «ενδιαφερόμενων κρατών - μελών» της ΕΕ, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 - 29 Ιούνη.

Αυτό προκύπτει από το προσχέδιο της συμφωνίας, το οποίο διέρρευσε στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» («Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ»).

Σύμφωνα με το προσχέδιο, θα παρθούν μέτρα ώστε να εμποδίζονται οι αιτούντες άσυλο να ταξιδεύουν μεταξύ των κρατών της ΕΕ. «Θα δημιουργήσουμε έναν ευέλικτο κοινό μηχανισμό επιστροφής (σ.σ. προσφύγων) στα εσωτερικά σύνορα», αναφέρεται. Το σχέδιο προβλέπει ελέγχους σε σταθμούς τρένων, λεωφορείων και στα αεροδρόμια, οι αιτούντες άσυλο θα απειλούνται με τιμωρία εάν δεν παραμείνουν στη χώρα της πρώτης εγγραφής τους, ενώ προβλέπεται ότι τα συμμετέχοντα κράτη της ΕΕ θα εγκαταστήσουν κοινά αστυνομικά κέντρα και θα εξελίξουν την υπηρεσία προστασίας των συνόρων FRONTEX σε αστυνομία των συνόρων της ΕΕ. Προβλέπεται ακόμη ότι τα συμμετέχοντα κράτη - μέλη θα ορίσουν υψηλόβαθμους εκπροσώπους για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, που θα συνεδριάζουν κάθε μήνα.

Στο μεταξύ, οι παραπάνω διαρροές προκάλεσαν την αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, υπογραμμίζοντας πως είναι αδιανόητο για την Ιταλία να δεχτεί πίσω μετανάστες που έχουν κάνει δευτερεύουσες κινήσεις προς άλλες χώρες της ΕΕ. Δήλωσε επίσης ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, η οποία φέρεται να τον διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης, αλλά μόνο μια σύνοψη των ζητημάτων που θα εξεταστούν και θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στη «μίνι» Σύνοδο της Κυριακής - η οποία καλείται με πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης - θα συμμετάσχουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία, Ισπανία, Αυστρία, Μάλτα, Σλοβενία και Δανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, η καγκελάριος, Αγκ. Μέρκελ, ζήτησε αρχικά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να συγκαλέσει τη «μίνι» Σύνοδο, εκείνος όμως αρνήθηκε να διοργανώσει «ειδικές συνεδριάσεις μεμονωμένων κρατών της ΕΕ». Τελικά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, δέχτηκε να αναλάβει αυτόν το ρόλο.

Χαρακτηριστική των αντιπαραθέσεων είναι και η χτεσινή παρέμβαση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών (αντιπροέδρου και επικεφαλής της αντιδραστικής «Λέγκας»), Ματέο Σαλβίνι, που κάλεσε την Τετάρτη την Ισπανία και τη Γαλλία να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες, ενώ ζήτησε καλύτερη φύλαξη της Μεσογείου και περισσότερα κονδύλια λέγοντας σκωπτικά: «Η νέα επιχείρηση της Frontex περιλαμβάνει 32 πλοία, εκ των οποίων 30 ιταλικά. Δεν βλέπω τι ευρωπαϊκό έχει».

Συνάντηση των χωρών του Βίσεγκραντ και της Αυστρίας

Χτες συναντήθηκαν στη Βουδαπέστη οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των τεσσάρων χωρών Βίσεγκραντ (V4), με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, με βασικό θέμα την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, ενόψει της αυστριακής προεδρίας στην ΕΕ από 1η Ιούλη.

Ο Β. Ορμπαν δήλωσε πως οι πρωθυπουργοί των V4 δεν θα παραβρεθούν στη «μίνι» Σύνοδο, προσθέτοντας ότι τέτοιες συναντήσεις αρχηγών κρατών θα πρέπει να οργανώνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι από την Κομισιόν.

Γενικότερα οι ηγέτες των V4 συμφώνησαν πως η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει τα εξωτερικά σύνορά της κατά των «παράνομων» μεταναστών και να γίνεται το ξεδιάλεγμα των μεταναστών, όπως και η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου για τους πρόσφυγες, έξω από τα σύνορα της ΕΕ. Ο Τσέχος πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της πρότασης για ενίσχυση της Frontex και πιο συγκεκριμένα ζήτησε να αυξηθεί το προσωπικό της στις 10.000.

Εργατικά Φεστιβάλ σε Χαλκίδα και Οινόφυτα

Με σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι! Ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά φτώχεια - μετανάστευση, πολέμους - προσφυγιά, για την εξουσία των εργατών, το σοσιαλισμό!», διοργανώνονται Εργατικά Φεστιβάλ σε Χαλκίδα και Οινόφυτα.

Στη Χαλκίδα

Οι ΚΟ Χαλκίδας του ΚΚΕ καλούν το Σάββατο 30 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στο Λιμάνι Ν. Αρτάκης (Ανεμόμυλος).

Στις 9.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής:

Στις 8 μ.μ.: Παιδότοπος με παράσταση μαγείας από τον ταχυδακτυλουργό Πρωτέα και πολλά παιχνίδια. Στις 8.30 μ.μ.: Μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα για τη Μικρασιατική Καταστροφή και την προσφυγιά. Στις 10.15 μ.μ.: Μουσική και χορευτικά από Ελλάδα, Ινδία, Πακιστάν. Στις 11 μ.μ.: Λαϊκό γλέντι.

Στα Οινόφυτα

Το πρόγραμμα του Εργατικού Φεστιβάλ στα Οινόφυτα, που πραγματοποιείται την Κυριακή 24 Ιούνη στο Ανοιχτό Θέατρο Οινοφύτων, έχει ως εξής:

-- 8 μ.μ.: Τραγούδια της δουλειάς απ' όλο τον κόσμο, από τους Worksongs Project.

-- 9 μ.μ.: Προβολή βίντεο.

-- 9.15 μ.μ.: Ομιλία από τον Μανώλη Καραντούσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- 10 μ.μ.: Μουσική και χορευτικά από Ελλάδα, Ινδία, Πακιστάν.

-- 10.45 μ.μ.: Λαϊκό γλέντι.

Στο χώρο θα λειτουργούν:

Εκθεση φωτογραφίας για τον πόλεμο, τη μετανάστευση και την προσφυγιά, έκθεση βιβλίου «Σύγχρονη Εποχή», μπαρ με ελληνική και διεθνή κουζίνα, Παιδότοπος.

ΠΑΜΕ
Παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης στους μετανάστες εργάτες γης

Τη Νέα Μανωλάδα θα επισκεφτεί την Κυριακή 24/6 αντιπροσωπεία σωματείων και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, προκειμένου να παραδώσει είδη πρώτης ανάγκης που συγκέντρωσαν συνδικάτα για τους μετανάστες εργάτες γης. Η πρωτοβουλία αλληλεγγύης έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Νέα Μανωλάδα αντιπροσωπεία της Γραμματείας Μεταναστών και Προσφύγων του ΠΑΜΕ, καθώς και συνδικαλιστών από σωματεία της περιοχής.

Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μεταναστών και Προσφύγων σημειώνει τα εξής: «Το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει να εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη του και να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των εργατών γης στη Μανωλάδα, καλώντας Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους και να παλέψουν για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς με δικαιώματα, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Ζητούν συνάντηση με την υπουργό Εργασίας

Στο μεταξύ, συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργάτες γης, ζητούν με κοινό αίτημά τους το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας και οι Ομοσπονδίες Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Οικοδόμων και Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ).

«Οι συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης των εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα είναι απαράδεκτες. Πρόκειται για συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης», τονίζουν και επισημαίνουν ότι τα προβλήματα που ήρθαν στην επιφάνεια μετά την πρόσφατη πυρκαγιά σε έναν από τους καταυλισμούς είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν χρόνια τώρα οι εργάτες γης στην περιοχή.

ΗΠΑ
Η αντιμεταναστευτική πολιτική δεν αλλάζει

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ενδοαστικές κόντρες Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στις πλάτες χιλιάδων μεταναστών μεταφέρθηκαν χτες στο Κογκρέσο, όπου είχαν τεθεί προς ψήφιση δύο νομοσχέδια που υποτίθεται πως θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους. Τον ίδιο στόχο υποτίθεται πως εξυπηρετεί και το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε το βράδυ της Τετάρτης ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να μην συνεχιστεί ο απάνθρωπος χωρισμός παιδιών από τους γονείς - μετανάστες, που προκάλεσε διεθνώς κατακραυγή.

Πάντως, κανείς χτες από το αμερικανικό υπουργείο Υγείας δεν ήταν σε θέση να απαντήσει εάν θα σταματήσει άμεσα ο χωρισμός παιδιών - γονιών και εάν θα επανενωθούν σύντομα τα πάνω από 2.300 παιδιά που κλείστηκαν σε κλουβιά κέντρων κράτησης ανηλίκων στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Το μόνο βέβαιο είναι πως το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος Τραμπ δεν θα τερματίσει επί της ουσίας το δράμα των προσφύγων. Μεταξύ άλλων και επειδή τη «φιλοξενία» γονιών και παιδιών θα αναλάβει το υπουργείο Αμυνας, σε ειδικές εγκαταστάσεις που δεν θα απέχουν και πολύ από τις ομοσπονδιακές φυλακές, στις οποίες κλείνονται σήμερα όσοι ενήλικοι καταφτάνουν στις ΗΠΑ και συλλαμβάνονται δίχως νόμιμη άδεια παραμονής και εργασίας.

Το ίδιο 24ωρο, το πρακτορείο «ΑΡ», επικαλούμενο μαρτυρίες νεαρών που είχαν κλειστεί σε κέντρα κράτησης ανηλίκων σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, μετέδωσε χτες καταγγελίες για βασανισμό, ψυχολογική και σωματική βία σε βάρος εφήβων, ακόμη και 13 ή 14 ετών, που προέρχονται κυρίως από χώρες της Λατινικής Αμερικής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ