ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Αντίστροφη μέτρηση για την κινητοποίηση κατά της ανεργίας την Κυριακή

Λίγες μέρες απομένουν μέχρι τη νέα μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση κατά της ανεργίας που διοργανώνει ο δήμος Πατρέων, την Κυριακή 25 Ιούνη, στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, με σύνθημα «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα», και οι προετοιμασίες συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς.

Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί από την πλατεία Γεωργίου και με πορεία θα καταλήξει στη γέφυρα, για να μετατραπεί σε Γέφυρα Ζωής και Αγώνα. Η συμμετοχή αναμένεται μαζική, καθώς πλήθος φορέων, σωματείων και συλλόγων της ευρύτερης περιοχής έχουν πάρει αποφάσεις και έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, που αποτελεί και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ, συνεχίζουν να φτάνουν στον δήμο ανακοινώσεις φορέων και συλλόγων που δηλώνουν την απόφασή τους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Ειδικότερα, τη συμμετοχή τους ανακοίνωσαν: Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Αχαΐας. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου. Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πάτρας. Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδ. Δικαίου και ΝΠΙΔ νομού Αχαΐας. Περιφερειακός Σύνδεσμος Εργοληπτών Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων ν. Αχαΐας «Ο ΒΑΤΤ». Σωματείο Οδηγών - Χειριστών και Υπηρεσιών Καθαριότητας δήμου Πατρέων. Ομιλος Παράκτιων Αλιέων και Θαλάσσιων Αθλημάτων (ΟΠΑΘΑ). Σωματείο Εργαζομένων Πατραϊκής Χαρτοποιίας «Η Αλληλεγγύη». Ελληνική Ενωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας Δυτικής Ελλάδος. Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίου ΙΕΚ Πάτρας. Πολιτιστικός Σύλλογος Περιβόλας.

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επιτυχία της πορείας και συνολικά της κινητοποίησης, όπως και τα ζητήματα που αφορούν στην ασφαλή συμμετοχή όσων θα πάρουν μέρος, συζήτησε η Οργανωτική Επιτροπή που συγκροτήθηκε από τον δήμο Πατρέων, σωματεία και φορείς, με επικεφαλής τον Κ. Πελετίδη. Η Οργανωτική Επιτροπή, ανάμεσα σε άλλα, επισημαίνει:

  • Αν δεν είμαστε βέβαιοι ότι αντέχουμε να περπατήσουμε όλη τη διαδρομή (περίπου 15 χιλιόμετρα), συμμετέχουμε στην απόσταση που είναι στις δυνατότητές μας ή βρισκόμαστε απευθείας στη γέφυρα.
  • Οπου αισθανόμαστε κούραση ή δυσφορία, ζητάμε τη βοήθεια της Οργανωτικής Επιτροπής. Οποιο πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζουμε, ειδοποιούμε για βοήθεια τους γιατρούς μας.
  • Αν υπάρχουν γνωστά προβλήματα υγείας (υπέρταση, διαβήτης, καρδιοπάθειες κ.λπ.), ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του γιατρού μας ή τον συμβουλευόμαστε πριν από την έναρξη της πορείας.
  • Ξεκινάμε την πορεία ξεκούραστα και μετά από ένα καλό πρωινό.
  • Ο καιρός είναι ζεστός με ηλιοφάνεια. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο είναι επιβλαβής. Φοράμε ΚΑΠΕΛΟ, ανοιχτόχρωμα ελαφρά και άνετα ρούχα.
  • Προσοχή στα παπούτσια, να είναι άνετα στο περπάτημα και να είναι δοκιμασμένα. Αποφεύγουμε ολοκαίνουργια, αφόρετα υποδήματα. Φοράμε κάλτσες.
  • Φοράμε γυαλιά ηλίου. Χρήση αντηλιακού στα ακάλυπτα μέρη του σώματος.
  • Συχνή ενυδάτωση, κυρίως με δροσερό νερό. Αποφυγή αλκοολούχων ποτών. Κατανάλωση ελαφράς τροφής (μπάρα δημητριακών - τοστ - μπανάνα κ.λπ.) κατά την πορεία.
  • Εχουμε μαζί μας τα προγραμματισμένα φάρμακά μας ή αυτά που μας έχει συστήσει ο γιατρός μας σε περίπτωση ανάγκης.
  • Αν έχουμε μαζί μας μικρά παιδιά, να είναι πάντα κάτω από την επίβλεψή μας και τη φροντίδα μας.
Κραυγή αγωνίας από μανάδες πρόσφυγες για τα παιδιά τους

Το δράμα των γυναικών που έχουν αναγκαστεί να αποχωριστούν ένα ή περισσότερα παιδιά τους καταγράφεται σε κείμενο των μανάδων προσφύγων που διαβιούν στον καταυλισμό της Μαλακάσας. «Μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει για μια μητέρα να μην έχει το παιδί της;» σημειώνουν. Τις βασικές πτυχές της αγωνίας των προσφύγων γυναικών ανέδειξε Αφγανή πρόσφυγας που ζει στον εν λόγω καταυλισμό, κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα «Ασυλο και Ενταξη: Παρόν και Μέλλον», που διοργάνωσε προχτές, Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

Πρόκειται για μια από τις πιο δραματικές συνέπειες της πολιτικής εγκλωβισμού των προσφύγων στη χώρα, η οποία σε συνδυασμό με την προοπτική διεξόδου που δεν βλέπουν να υπάρχει, οδηγεί σε απόγνωση. «Πολλές προσπαθούν να αυτοκτονήσουν. Μισούν αυτή τη ζωή και θέλουν να πεθάνουν», τονίζουν οι γυναίκες πρόσφυγες. Αναδεικνύεται το σοβαρό ζήτημα της οικογενειακής επανένωσης, που όχι μόνο δεν προχωρά, αλλά φέρεται να καθηλώνεται σε ένα εξαιρετικά χαμηλό πλαφόν. Συμφωνία που φέρεται να υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία κάνει λόγο για 70 επανενώσεις κάθε μήνα όταν είναι έτοιμες περίπου 2.500 σχετικές αιτήσεις.

Στο ίδιο κείμενό τους υπογραμμίζουν ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός γυναικών που είναι μόνες τους, χωρίς τους συζύγους τους και κάποιο από τα παιδιά τους, που βρίσκονται σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Πολλές έχουν χάσει αρκετά μέλη της οικογένειάς τους στον πόλεμο ή στη διαδρομή του ταξιδιού της προσφυγιάς. Εχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και δεν μπορούν να φύγουν. «Τι θα γίνει με τους χιλιάδες ανθρώπους, οι περισσότεροι νέοι, γυναίκες και παιδιά που ζουν στους καταυλισμούς;» τονίζουν.

Ομως, δεν είναι μόνο το προσωπικό δράμα κάθε πρόσφυγα από τη φρίκη του πολέμου, την απώλεια ή τον αποχωρισμό δικών τους ανθρώπων, είναι και η απόγνωση του «τώρα» από τη μη ζωή στην οποία έχουν καταδικαστεί αυτοί οι άνθρωποι. Από την απραξία που τους έχει επιβληθεί, τέτοια που εντείνει τον συναισθηματικό πόνο και το αδιέξοδο. «Μπορείτε να φανταστείτε πώς περνάμε τις μέρες και τις νύχτες. Είναι εξαιρετικά δύσκολο απλά να περιμένεις το τέλος της μέρας, το τέλος της νύχτας. Εχουμε ανάγκη να κάνουμε κάτι. Εχουμε ανάγκη από δουλειά, να σταθούμε στα πόδια μας, να βοηθήσουμε». Αναδεικνύεται το αίτημα να ταξιδέψουν ελεύθερα αυτοί οι άνθρωποι στις χώρες που θέλουν. Να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες ασύλου για όσους μείνουν στη χώρα και να παλέψουν από κοινού με τους Ελληνες εργάτες για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Στη διάρκεια της συζήτησης, οι πρόσφυγες που συμμετείχαν αναφέρθηκαν σε σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, με κυρίαρχο τις χρονοβόρες διαδικασίες για την κατάθεση αιτήσεων ασύλου, την έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες, τα προβλήματα από τη μη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, την έλλειψη ψυχολογικής υποστήριξης.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βορείου Αιγαίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Eurokinissi

Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών από το σεισμό στη Λέσβο και, από το σύνολο των αυτοψιών, 1.192 αφορούν κατοικίες, από τις οποίες 547 κρίθηκαν κατοικήσιμες και 645 μη κατοικήσιμες. Οι υπόλοιπες αφορούν σε επαγγελματικούς χώρους, ναούς και λοιπά κτίρια και αποθήκες.

Στο μεταξύ, παρέμβαση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα το σεισμό της 12 Ιούνη έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βορείου Αιγαίου, Στρατής Κόρακας. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο τι μέτρα πρέπει να παρθούν ώστε να ελαχιστοποιηθούν μελλοντικά οι ζημιές σε περίπτωση σεισμών. Οπως ανέφερε, παρά το ιστορικό των ισχυρών και καταστροφικών σεισμών στη Λέσβο και τα άλλα νησιά, «όλες οι αστικές κυβερνήσεις στη χώρα μας, μέχρι και σήμερα, αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, ώστε οι καταστροφές και οι θάνατοι από τους σεισμούς να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούν. Κι αυτό γιατί η πολιτική των αστικών κυβερνήσεων αντιμετωπίζει και την αντισεισμική προστασία της χώρας σύμφωνα με το τι συμφέρει το κεφάλαιο, τι του εξασφαλίζει το μέγιστο δυνατό κέρδος και όχι με γνώμονα τις ανάγκες και την ασφάλεια του λαού». «Αυτή η διαπίστωση ισχύει για όλους τους σεισμούς που είχαμε μέχρι σήμερα, σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται, στην ουσία, για μια εγκληματική πολιτική», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε, επίσης, τη δέσμη μέτρων που από την αρχή η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει θέσει, όπως την άμεση καταγραφή όλων των ζημιών, την αποζημίωση για το σύνολο των καταστροφών, την άμεση στέγαση των πληγέντων κ.τ.λ. Ο Στρ. Κόρακας κάλεσε τα Εργατικά Συνδικάτα, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ενώσεις των Αυτοαπασχολούμενων, τους Γυναικείους Συλλόγους, όλο τον λεσβιακό λαό να αναλάβει αποφασιστικά δράση, χωρίς καθυστέρηση, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός. Ακόμα, πρότεινε να υιοθετήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο ένα πλαίσιο στη βάση των προτάσεων της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Τελικά, ο πρόεδρος και η περιφερειάρχης αρνήθηκαν να καταλήξει η συζήτηση σε ψήφισμα, που θα δέσμευε το Περιφερειακό Συμβούλιο και την περιφερειακή αρχή σε συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες.

Τέλος, την απομάκρυνση του νησιού της Λέσβου κατά 4,4 εκατοστά από τη Χίο, λόγω του σεισμού των 6,1 Ρίχτερ, κατέγραψαν οι επιστήμονες, σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθήνας, Θανάση Γκανά. Οσον αφορά τη σεισμική δόνηση, οι επιστήμονες έχουν πλέον καταλήξει ότι προκλήθηκε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται νότια του Πλωμαρίου, καθώς και το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 14 χλμ. νότια από την ακτή του χωριού.

Μηνυτήρια αναφορά για τις ρατσιστικές επιθέσεις

Σε πρόσφατη συνάντηση με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά για την υπόθεση των ρατσιστικών επιθέσεων στον Ασπρόπυργο. Σημειωτέον ότι οι ρατσιστικές επιθέσεις το τελευταίο 8μηνο στη Γκορυτσά Ασπροπύργου είναι συντεταγμένες και επαναλαμβανόμενες.Θύματα είναι κυρίως Πακιστανοί εργάτες γης. Οπως καταγγέλθηκε, το τοπικό αστυνομικό τμήμα έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα ανεπίτρεπτη ανοχή στα φαινόμενα οργανωμένης ρατσιστικής βίας, δεδομένου ότι τα θύματα έχουν ήδη αναγνωρίσει τους δράστες των επιθέσεων, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η μηνυτήρια αναφορά περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για τις επιθέσεις, ενώ κατατέθηκε φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τη δράση της συγκεκριμένης ομάδας, για να διευκολυνθούν οι έρευνες των αρχών. Αίτημα των οργανώσεων είναι να υπάρξει συσχετισμός όλων των σχετικών μηνύσεων σε μία ενιαία υπόθεση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ